Voorbeeld APA-stijl: Tabellen en figuren uit andere bronnen

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Als je een tabel of figuur uit een andere bron aanpast of overneemt, moet je naar de originele bron verwijzen in de tekst en een bronvermelding opnemen in de literatuurlijst. Je gebruikt hiervoor het APA-format voor het type bron waaruit je de tabel of het figuur hebt overgenomen.

Je moet ook informatie over de bron (en eventueel copyright-informatie) opnemen in een noot onder je tabel of figuur. Het onderstaande voorbeeld laat zien hoe je verwijst naar een figuur uit een wetenschappelijk tijdschrift.

Bronvermelding (literatuurlijst) Shi, F., & Zhu, L. (2019). Analysis of trip generation rates in residential commuting based on mobile phone signaling data. Journal of Transport and Land Use, 12(1), 201–220. https://www.jstor.org/stable/26911264
Verwijzing in de tekst (Shi & Zhu, 2019, p. 212)
Copyright note Noot. Overgenomen uit “Analysis of Trip Generation Rates in Residential Commuting Based on Mobile Phone Signaling Data”, door F. Shi en L. Zhu, 2019, Journal of Transport and Land Use, 12(1), p. 212 (https://www.jstor.org/stable/26911264). CC BY-NC.

Verwijzen naar tabellen en figuren

Tabellen en figuren die je overneemt uit een andere bron worden op dezelfde manier genummerd en gepresenteerd als je andere tabellen en figuren. Je verwijst ernaar met Tabel 1, Figuur 3, et cetera, maar je voegt ook een APA-verwijzing in de tekst toe om lezers op de bron te wijzen.

De resultaten in Tabel 1 (Van Kalsbeek & Kuiken, 2014, p. 227) laten zien dat …

Daarnaast neem je de originele bron op in de literatuurlijst. Je gebruikt hiervoor het standaard APA-format voor het type bron waaruit je de tabellen of figuren hebt overgenomen.

Van Kalsbeek, A., & Kuiken, F. (2014). Academisch taalgebruik in het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs: Stand van zaken en blik op de toekomst. Internationale Neerlandistiek, 52(3), 221-236. https://doi.org/10.5117/IN2014.3

Naast de verwijzing in de tekst en de bronvermelding in de literatuurlijst, moet je voor een overgenomen tabel of figuur ook een noot toevoegen waarin je de bron vermeldt.

Onderstaande afbeelding laat een voorbeeld zien van een tabel met een copyright-noot.

APA format tabel met noot (7de editie)

Als je de tabel of het figuur exact hebt overgenomen, begin je de noot met “Overgenomen uit”. Als je de tabel of het figuur hebt aangepast voor je eigen doeleinden (bijvoorbeeld een deel van de tabel overgenomen in je eigen tabel), begin je de noot met “Aangepast overgenomen uit”.

Deze zinsnede wordt gevolgd door informatie over de bron (titel, auteur, jaar, uitgever en locatie) en eventueel copyright-informatie op het eind.

Scribbr APA CheckerNieuw

De slimme technologie van de APA Checker helpt je veelgemaakte fouten te voorkomen, zoals:

  • Ontbrekende komma's en punten
  • Verkeerd gebruik van 'et al.'
  • Ampersands (&) in verwijzigen in de tekst
  • Ontbrekende bronvermeldingen

Lees meer

Voorbeelden van verschillende brontypen

Format noot Noot. Overgenomen uit of Aangepast overgenomen uit “Titel artikel,” door Initialen Auteur. Achternaam, Jaar, Naam Tijdschrift, Volume(Uitgave), p. Paginanummer (URL of DOI).
Noot Noot. Aangepast overgenomen uit “Analysis of Trip Generation Rates in Residential Commuting Based on Mobile Phone Signaling Data,” door F. Shi and L. Zhu, 2019, Journal of Transport and Land Use, 12(1), p. 212 (https://www.jstor.org/stable/26911264).
Bronvermelding (literatuurlijst) Shi, F., & Zhu, L. (2019). Analysis of trip generation rates in residential commuting based on mobile phone signaling data. Journal of Transport and Land Use, 12(1), 201–220. https://www.jstor.org/stable/26911264
Format noot Noot. Overgenomen uit of Aangepast overgenomen uit Titel pagina, door Initialen Auteur. Achternaam, Jaar (URL).
Noot Noot. Overgenomen uit DESTEP-analyse van de externe omgeving, door L. Benders, 2020 (https://www.scribbr.nl/modellen/destep-analyse/).
Bronvermelding (literatuurlijst) Benders, L. (2020, 23 april). DESTEP-analyse van de externe omgeving. Scribbr. https://www.scribbr.nl/modellen/destep-analyse/
Format noot Noot. Overgenomen uit of Aangepast overgenomen uit Titel boek (p. Paginanummer), door Initialen Auteur. Achternaam, Jaar, Uitgever (DOI of URL).
Noot Noot. Overgenomen uit Altijd weer vogels die nesten beginnen, door H. Brems, 2006, p. 471, Bert Bakker.
Bronvermelding (literatuurlijst) Brems, H. (2006). Altijd weer vogels die nesten beginnen. Bert Bakker.

Veelgestelde vragen

Copyright-informatie kan meestal worden gevonden op de plek waar de tabellen of figuren zijn gepubliceerd. Stel dat je een diagram uit een wetenschappelijk tijdschrift wilt citeren, dan kun je op de website van het tijdschrift kijken of in de database waar je het artikel hebt gevonden. Afbeeldingen die je vindt op websites zoals Flickr worden gepubliceerd met duidelijke copyright-informatie.

Moet ik een lijst van mijn tabellen en figuren toevoegen?

APA schrijft niet voor dat je een lijst van tabellen en figuren moet opnemen. Het kan toch handig zijn om deze toe te voegen als je tekst veel tabellen en/of figuren bevat en lang genoeg is voor een inhoudsopgave.

Een lijst van tabellen en figuren (in die volgorde) komt na je inhoudsopgave en wordt op eenzelfde manier vormgegeven.

Moet ik tabellen en figuren opnemen in de literatuurlijst?

Als je een tabel of figuur aanpast of overneemt uit een andere bron, moet je die bron opnemen als bronvermelding in je literatuurlijst. Je moet de originele bron ook noemen in de noot of het bijschrift van je tabel of figuur.

Tabellen en figuren die je zelf hebt gemaakt en die je gebaseerd hebt op je eigen data worden niet opgenomen in je literatuurlijst.

Wanneer moet ik een tabel of figuur gebruiken om data te weergeven?

In een tekst in APA-stijl gebruik je een tabel of figuur als dit een duidelijkere manier is om belangrijke informatie te presenteren dan wanneer je de informatie zou beschrijven in de hoofdtekst. Dit is vaak het geval als je veel informatie moet overbrengen.

Voordat je tabellen of figuren toevoegt, moet je jezelf altijd afvragen of deze bijdragen aan het begrip van de tekst:

  • Kan deze informatie kort worden samengevat in de tekst?
  • Is de informatie belangrijk voor de punten die je wilt maken?
  • Heeft het figuur of de tabel te veel uitleg nodig om efficiënt te zijn?

Als de data die je wilt presenteren maar enkele relevante getallen bevatten, kun je beter proberen om deze samen te vatten in de tekst (met wellicht een volledige weergave van de data in een bijlage). Als je tekst onnodig lang en moeilijk leesbaar wordt door de beschrijving van je data, kun je beter wel een tabel of figuur toevoegen.

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie, waardoor ze heel wat scripties heeft geschreven. Na enkele jaren als editor schrijft ze nu artikelen over alles wat bij een scriptie komt kijken om zo studenten met succes te laten afstuderen.

4 reacties

Amber
14 april 2021 om 15:21

Hoi,

Als je een figuur uit een scriptie overneemt, hoe wordt er dan verwezen naar de figuur? En de noot, moet die in dezelfde lettergrootte als de rest van je tekst?

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
14 april 2021 om 15:37

Hoi Amber,

1. Ja, de noot heeft dezelfde lettergrootte als de rest van je tekst.

2. Ik weet niet zeker wat je bedoelt met je eerste vraag, maar ik denk dat je op een van deze zaken doelt:

- Als je in de lopende tekst naar je overgenomen figuur wilt verwijzen, doe je dat op de reguliere manier: In Figuur 2 zie je ... of (zie Figuur 4).

- Als je een figuur overneemt uit een scriptie, dan neem je een bronvermelding voor de scriptie op in je literatuurlijst. Je kunt in dit artikel het format voor een scriptie-bronvermelding vinden. Onder het figuur zet je dan: Noot. Overgenomen uit of Aangepast overgenomen uit Titel scriptie (p. Paginanummer), door Initialen Auteur. Achternaam Auteur, Jaar, Naam Universiteit (URL).

Beantwoorden

Tatiana
6 mei 2021 om 16:35

Is de noot in dezelfde interlinie als de thesis bijvoorbeeld?

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
6 mei 2021 om 16:47

Hoi Tatiana,

Ja, dat klopt! :)

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.