Naar tv-series verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Om te verwijzen naar een aflevering van een tv-serie, vermeld je de schrijver(s) en regisseur(en), de datum waarop de aflevering werd uitgezonden, de naam van de aflevering, het seizoens- en afleveringsnummer, “Aflevering tv-serie” tussen blokhaken, de uitvoerend producent van de gehele serie, de titel van de serie,en de productiemaatschappij(en).

Format Achternaam Schrijver, Initialen. (Schrijver), & Achternaam Regisseur, Initialen. (Regisseur). (jaar, dag maand). Naam aflevering (Seizoen Nummer, Aflevering Nummer) [Aflevering tv-serie]. In Initialen ProducentAchternaam (Producent), Naam Tv-serie. Productiemaatschappij.
Bronvermelding (literatuurlijst) Boszhard, C. (Schrijver), Adolfs, H. (Schrijver), & Kant, Y. (Regisseur). (2020, 5 maart). Chateau Meiland (Seizoen 11, Aflevering 2) [Aflevering tv-serie]. In C. Boszhard & Y. Kant (Producenten), De TV Kantine. MasMedia, RTL Productions, Herrie in het Bos Producties.
Verwijzing in de tekst (Boszhard et al., 2020)

Als je je tekst in het Engels schrijft, is het APA-format nagenoeg hetzelfde. Je draait wel de dag en maand om en de maand krijgt een hoofdletter in het Engels. Voor “schrijver” gebruik je het Engelse writer, voor “regisseur” gebruik je director, “seizoen” wordt season, “aflevering” wordt episode en tussen blokhaken schrijf je TV series episode in plaats van “Aflevering tv-serie”. De “(uitvoerend) producent” noem je ten slotte de executive producer.

Verwijzen naar een gehele tv-serie

Het APA-format om te verwijzen naar een gehele serie is korter dan voor een individuele aflevering. De uitvoerend producent wordt vermeld als auteur en de jaren waarin de serie werd uitgezonden komen op de plaats van de datum te staan.

Format Executive producer last name, Initials. (Executive Producer). (Year range). Series name [Tv-serie]. Production Company.
Bronvermelding (literatuurlijst) Scheepmaker, H., De Gans, H., Schoutens, F., & Oudshoorn, B. (Producenten). (1994–2010). Onderweg naar Morgen [Tv-serie]. Holland Media Group.
Verwijzing in de tekst (Scheepmaker et al., 1994-2010)
Wist je dat...

Je binnen 10 minuten kunt checken of je verslag of scriptie plagiaat bevat? Het is veilig, betrouwbaar en gratis!

Doe de check

Auteurs en productiemaatschappijen van tv-series

Als je de schrijvers en regisseurs voor een specifieke aflevering vermeldt, geef je alle personen een individueel label met “Schrijver” of “Regisseur”. Als een persoon meerdere rollen vervult, zet je “Schrijver & Regisseur” tussen haakjes.

Gebruik geen groepslabels, omdat deze de lezer kunnen verwarren.

  • Feenstra, S., Kowalski, J., & Vermeulen, O. T. (Schrijvers & Regisseur).
  • Feenstra, S., Kowalski, J. (Schrijvers), & Vermeulen, O. T. (Regisseur).
  • Feenstra, S. (Schrijver), Kowalski, J. (Schrijver), & Vermeulen, O. T. (Regisseur).

Uitvoerend producenten krijgen wel een gemeenschappelijk label, omdat zij dezelfde rol delen.

  • Kowalcyzk, A. (Producent), Akkabi, A. (Producent), Megens, D. (Producent).
  • Kowalcyzk, A., Akkabi, A., & Megens, D. (Producenten).

Deze rollen worden alleen opgenomen in de bronvermelding in de literatuurlijst, en worden weggelaten bij verwijzingen in de tekst. Je gebruikt de achternaam van de eerste auteur en de afkorting “et al.” als je meer dan drie bijdragers hebt genoemd.

  • (Feenstra et al., 2020)
  • (Kowalcyzk et al., 2019)

Als een serie wordt geproduceerd door meerdere productiemaatschappijen, dan vermeld je al deze maatschappijen gescheiden door puntkomma’s.

Endemol; Vincent TV Producties; IDTV.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2021, 14 juni). Naar tv-series verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 22 april 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/tv/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.