APA-stijl opmaak van de titelpagina (omslag)

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 vind je elders.

APA geeft richtlijnen voor de opmaak van het titelblad van je document. De meeste hogescholen en universiteiten hanteren de APA-richtlijnen alleen voor de bronvermelding en niet voor de opmaak. Mocht je toch van de APA-opmaak willen uitgaan, dan kun je deze richtlijnen volgen voor de informatie op titelpagina:

 • Titel van je tekst.
 • Je naam (en eventueel namen van andere auteurs).
 • Naam van je hogeschool of universiteit (en eventueel de faculteit).
 • Naam van je vak (en eventueel vakcode).
 • Naam van je begeleider(s).
 • Inleverdatum van je opdracht.
 • Alle tekst met dubbele regelafstand en gecentreerd.

Titel van de tekst

APA titelpagina (7de editie)
Bedenk een informatieve, pakkende titel die het onderwerp van je tekst samenvat. Probeer de focus van je titel te beperken en gebruik relevante sleutelwoorden.

Plaats de titel drie of vier regels naar beneden vanaf de bovenkant van de tekst. Centreer de titel en maak deze dikgedrukt op. Vergeet niet om het eerste woord en alle kernwoorden een hoofdletter te geven (title case). De kernwoorden zijn alle woorden, behalve kleine woorden, zoals lidwoorden en korte voorzetsels.

Auteur

Schrijf je naam onder de titel (laat een witregel open). Geef je volledige naam (voornaam, overige initialen en achternaam), maar laat titels (zoals PhD, dr., MA) achterwege.

Meerdere auteurs op de titelpagina

Noem alle auteurs in volgorde van de omvang hun bijdrage. Als er twee auteurs zijn, scheid je de namen met het woord “en”, zoals hier:

John A. Maartens en Malicia Oliveira

Als er meer dan twee auteurs zijn, scheid je de namen met een komma. Je voegt alleen voorafgaand aan de laatste auteur het woord “en” toe, zoals hier:

John A. Maartens, Malicia Oliveira, Jady Trouw en Laura B. van As

Scribbr APA CheckerNieuw

De slimme technologie van de APA Checker helpt je veelgemaakte fouten te voorkomen, zoals:

 • Ontbrekende komma's en punten
 • Verkeerd gebruik van 'et al.'
 • Ampersands (&) in verwijzigen in de tekst
 • Ontbrekende bronvermeldingen

Lees meer

Onderwijsinstelling

Noteer de naam van de (onderwijs)instelling waaraan je verbonden bent op de regel onder je naam. Eventueel kun je ook je faculteit specificeren, zoals “Faculteit der Letteren” of “Faculteit der Rechtsgeleerdheid”

Informatie over het vak

Op het titelblad geef je ook informatie over het vak. Voeg de volgende informatie toe op aparte regels (dubbele regelafstand) onder de naam van je hogeschool of universiteit.

 • Naam van het vak (en eventueel vakcode)
 • Begeleider(s)
 • Inleverdatum van je opdracht

Paginakoptekst

De paginakoptekst op je titelpagina bestaat alleen uit een paginanummer in de rechterbovenhoek. Een “running head” is niet meer nodig (in tegenstelling tot bij de 6de editie van APA).

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie, waardoor ze heel wat scripties heeft geschreven. Na enkele jaren als editor schrijft ze nu artikelen over alles wat bij een scriptie komt kijken om zo studenten met succes te laten afstuderen.

1 reactie

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
25 maart 2021 om 10:00

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Is er nog iets onduidelijk of ontbreekt er iets aan het artikel? Laat een opmerking achter, dan zal ik proberen je te antwoorden.

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.