Geen auteur, datum of titel in APA-stijl | Format & voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Een APA-bronvermelding voor een webpagina bestaat uit vijf onderdelen: de auteursnaam, publicatiedatum, titel, naam van de website en de raadpleegdatum en URL.

Helaas ontbreken soms enkele onderdelen. Zo kunnen de auteursnaam, titel en publicatiedatum onbekend zijn. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je kunt omgaan met bronnen waarbij een of meerdere onderdelen ontbreken.

Welk aspect ontbreekt? Oplossing
Geen auteur Vermeld de naam van de website of de organisatie achter de website als auteur.
Geen datum Gebruik “z.d.” (“zonder datum”) in plaats van de datum.
Geen titel Beschrijf de bron tussen blokhaken.
Geen datum en titel Gebruik “z.d.” in plaats van de datum en beschrijf de bron tussen blokhaken.

Genereer foutloze APA-bronvermeldingen met Scribbr

Basisformat om te verwijzen naar een webpagina

Je kunt bekend raken met het basisformat voor de bronvermelding van een webpagina door onderstaande tool te gebruiken.

Als je je scriptie in het Engels schrijft, zijn de APA-bronvermeldingen nagenoeg hetzelfde. Wel draai je de dag en maand om en krijgt de maand een hoofdletter in het Engels. Als de datum onbekend is, gebruik je “n.d.” (no date) in plaats van z.d.

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

Geen auteur

Als de auteur niet wordt vermeld, kun je het artikel of de pagina toeschrijven aan een organisatie (achter de website). Als de naam van de auteur hetzelfde is als die van de website dan neem je de naam van de site niet op in de bronvermelding om herhaling te voorkomen. Als een bron ook niet kan worden toegeschreven aan een organisatie, zet je de titel op de auteursplaats.

Format Naam Organisatie. (jaar, dag maand). Titel pagina. Naam Website. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Etat Pur. (2020, 12 april). Melanine. Geraadpleegd op 12 maart 2021, van http://www.etatpur.nl/melanine
Verwijzing in de tekst (Etat Pur, 2020)

Geen datum

Format Achternaam Auteur, Initialen. (z.d.). Titel pagina. Naam Website. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (z.d.). Contact. Geraadpleegd op 12 maart 2021, van https://www.rivm.nl/contact
Verwijzing in de tekst (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, z.d.)

Geen titel

Format Achternaam Auteur, Initialen. (jaar, dag maand). [Beschrijving van pagina]. Naam Website. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Lammerse, V. (2017, 27 oktober). [Artikel over het verbieden van reptielen als huisdier]. Scientias. Geraadpleegd op 11 maart 2021, van https://www.scientias.nl/zou-houden-reptielen-en-amfibieen-verboden-moeten-worden/
Verwijzing in de tekst (Lammerse, 2017)
* Deze bronvermelding is fictief. In de dagelijkse praktijk komt het namelijk bijna nooit voor dat een webpagina geen titel heeft. Mocht je toch zo’n pagina tegenkomen, dan kun je het bovenstaande format gebruiken.

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

  • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
  • Lijst met alle gevonden bronnen
  • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

Geen datum en titel

Format Achternaam Auteur, Initialen. (z.d.). [Beschrijving van pagina]. Naam Website. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (z.d.). [Artikel over instrumenten voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen]. Geraadpleegd op 14 maart 2021, van https://igvm-iefh.belgium.be/nl/activiteiten/internationaal
Verwijzing in de tekst (Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, z.d.)

Vergeet niet dat onze gratis APA Generator automatisch rekening houdt met deze uitzonderingen bij het genereren van je bronvermeldingen!

Probeer de APA Generator

Veelgestelde vragen

Hoe verwijs ik naar een bron zonder auteur volgens de APA-stijl?

Gebruik de naam van de organisatie op de plaats van de auteur in bronvermeldingen in de literatuurlijst en verwijzingen in de tekst, indien de naam van de auteur niet wordt genoemd, maar de bron duidelijk kan worden toegeschreven aan een specifieke organisatie (zoals een persbericht van een goed doel, een rapport van een bureau of een webpagina van een bedrijfswebsite).

Als de auteur niet kan worden bepaald (zoals bij een Wikipedia-pagina die door meerdere mensen is bewerkt of bij een anoniem gepubliceerd online artikel), gebruik je de titel op de plaats van de auteur. Bij de verwijzing in de tekst zet je de titel tussen dubbele aanhalingstekens als je voor de bronvermelding in de literatuurlijst geen opmaak gebruikt, en je gebruikt cursivering in de tekst als de titel ook schuingedrukt wordt in de literatuurlijst. Indien nodig kort je de titel in.

Hoe verwijs ik naar een bron met een onbekende auteur of publicatiedatum volgens de APA-stijl?

Geen auteur

In plaats van de achternaam van de auteur, voeg je de eerste paar woorden van de publicatietitel toe bij de verwijzing in de tekst. Zet de titel tussen dubbele aanhalingstekens als je een artikel, webpagina of hoofdstuk uit een boek citeert. Schrijf de titel van tijdschriften, boeken en rapporten schuingedrukt.

Geen publicatiedatum

Als de publicatiedatum onbekend is, gebruik je “z.d.” (zonder datum). Bijvoorbeeld: (Jagers, z.d.).

Tip: Geneer gemakkelijk je literatuurlijst met Scribbrs APA Generator.

Bestaat er een tool die mijn bronnen automatisch kan rangschikken?

Populaire tekstverwerkers, zoals Microsoft Word en Google Docs, kunnen lijsten alfabetisch rangschikken, maar ze volgen hierbij niet de APA-stijl richtlijnen voor alfabetisering.

Als je Scribbrs APA Generator gebruikt om bronvermeldingen te genereren, dan worden je deze automatisch gerangschikt op basis van de APA-richtlijnen voor de literatuurlijst. Hierbij wordt rekening gehouden met alle uitzonderingen.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 17 januari). Geen auteur, datum of titel in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 18 juni 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/website-zonder-auteur-datum-titel/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.