Naar tijdschriftartikelen verwijzen in APA-stijl | Met voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Om te verwijzen naar een artikel uit een gedrukt tijdschrift, noem je de naam van de auteur, de publicatiedatum, de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift, het volume- en uitgavenummer (indien beschikbaar), en het paginabereik van het artikel in je APA-bronvermelding.

Format Achternaam Auteur, Initialen. (jaar, dag maand). Titel artikel. Naam Tijdschrift, Volume(Uitgave), paginabereik.
Bronvermelding (literatuurlijst) Decates, V. (2020, 20 februari). Basketbal in opkomst. Tijdschrift voor de Sportende Jeugd, 3(6), 5–12.
Verwijzing in de tekst (Decates, 2020)

Als je je scriptie in het Engels schrijft, is het format nagenoeg hetzelfde, maar hierbij draai je de dag en maand om en wordt de maand met een hoofdletter geschreven.

Genereer foutloze APA-bronvermeldingen met Scribbr

Verwijzen naar online tijdschriftartikelen

Voor een APA-bronvermelding van een online tijdschriftartikel gebruik je hetzelfde format als voor een artikel uit een gedrukt tijdschrift, maar nu voeg je de raadpleegdatum en URL toe op het eind. Volumenummers, uitgavenummers en het paginabereik mag je weglaten als deze nergens worden genoemd.

Van het onderstaande voorbeeld is alleen een uitgavenummer bekend, dus het volumenummer is weggelaten. Ook is de exacte publicatiedatum onbekend, dus in plaats daarvan wordt het seizoen aangegeven.

Format Achternaam Auteur, Initialen. (jaar, dag maand). Titel artikel. Naam Tijdschrift, Volume(Uitgave), paginabereik. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Tokarczuk, O. (2021, winter). Eccentricity as feminism. The Paris Review, 2. Geraadpleegd op 12 maart 2021, van https://www.theparisreview.org/blog/2021/01/25/eccentricity-as-feminism
Verwijzing in de tekst (Tokarczuk, 2021)

Meer wetenschappelijke tijdschriften (journals in het Engels) hebben wellicht een DOI toegevoegd. Als de DOI beschikbaar is, voeg je deze altijd toe in plaats van een URL. Probeer anders een stabiele URL te vinden op de pagina (bijvoorbeeld onder de knop “Delen”).

Format Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar). Titel artikel. Naam Tijdschrift, Volume(Uitgave), paginabereik. DOI
Bronvermelding (literatuurlijst) Geerdink, N. (2019). Pieter van Wissing, In louche gezelschap. Leven en werk van de broodschrijver Philippus Verbrugge. Early Modern Low Countries, 3(1), 168–169. http://doi.org/10.18352/emlc.101
Verwijzing in de tekst (Geerdink, 2019)

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

Veelgestelde vragen

Hoe verwijs ik naar een bron zonder auteur volgens de APA-stijl?

Gebruik de naam van de organisatie op de plaats van de auteur in bronvermeldingen in de literatuurlijst en verwijzingen in de tekst, indien de naam van de auteur niet wordt genoemd, maar de bron duidelijk kan worden toegeschreven aan een specifieke organisatie (zoals een persbericht van een goed doel, een rapport van een bureau of een webpagina van een bedrijfswebsite).

Als de auteur niet kan worden bepaald (zoals bij een Wikipedia-pagina die door meerdere mensen is bewerkt of bij een anoniem gepubliceerd online artikel), gebruik je de titel op de plaats van de auteur. Bij de verwijzing in de tekst zet je de titel tussen dubbele aanhalingstekens als je voor de bronvermelding in de literatuurlijst geen opmaak gebruikt, en je gebruikt cursivering in de tekst als de titel ook schuingedrukt wordt in de literatuurlijst. Indien nodig kort je de titel in.

Hoe verwijs ik naar een bron zonder paginanummers volgens de APA-stijl?

Als je een specifieke passage uit een bron citeert of parafraseert, moet je de plaats van die passage aangeven in je verwijzing in de tekst. Als er geen paginanummers zijn (bijvoorbeeld als je naar een website verwijst), maar de tekst wel lang is, kun je sectiekoppen, paragraafnummers of een combinatie van de twee gebruiken:

(Abels, 2021, Resultatensectie, par. 1).

Sectiekoppen kunnen worden ingekort als dat nodig is. Kindle plaatsnummers kunnen niet worden gebruikt bij het citeren van een e-book, omdat deze onbetrouwbaar zijn.

Als je verwijst naar de bron als geheel is het niet nodig om een paginanummer of andere plaatsaanduiding te vermelden.

Hoe maak ik een DOI op in APA-stijl?

Voeg de DOI toe op het eind van de APA-bronvermelding in de literatuurlijst. Als je de 6de editie van de APA-richtlijnen gebruikt, dan wordt de daadwerkelijke DOI voorafgegaan door het label “doi:”. In de 7de editie wordt de DOI voorafgegaan door “https://doi.org/”.

  • 6de editie: doi:10.1177/0894439316660340
  • 7de editie: https://doi.org/10.1177/0894439316660340

Voorbeeld van APA-bronvermelding in de literatuurlijst (7de editie)

Hawi, N. S., & Samaha, M. (2016). The relations among social media addiction, self-esteem, and life satisfaction in university students. Social Science Computer Review, 35(5), 576–586. https://doi.org/10.1177/0894439316660340

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 24 februari). Naar tijdschriftartikelen verwijzen in APA-stijl | Met voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 20 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/tijdschriftartikel/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.