APA 7de editie (2020) | De 14 belangrijkste wijzigingen

APA handboek 7de drukIn oktober 2019 introduceerde de American Psychological Association (APA) de 7de druk van het APA-stijlhandboek. Deze nieuwe druk vervangt de 6de editie die in 2009 is gepubliceerd.

Sinds 2009 is er veel veranderd in de academische wereld: er wordt meer verwezen naar online bronnen, het gebruik van inclusief en genderneutraal taalgebruik is belangrijker en de technologie die onderzoekers en studenten gebruiken, is geavanceerder.

De 7de druk omarmt deze veranderingen met betere en vooral uitgebreidere richtlijnen. Dit artikel behandelt de belangrijkste wijzigingen.

Gratis download: De Nederlandse APA-regels volgens de 7e editie

Bronvermelding volgens de APA-stijl

De richtlijnen voor bronvermelding zijn in de nieuwe editie eenvoudiger en duidelijker, vooral als het om online bronnen gaat.

In totaal bevat de 7de druk 114 voorbeelden van bronvermeldingen, variërend van boeken en tijdschriften tot audiovisuele media en sociale media. Voor elke categorie is een eenvoudig sjabloon gebruikt dat je helpt de richtlijnen te begrijpen en toe te passen.

De belangrijkste wijzigingen in de 7de druk zijn:

  1. De plaats van de uitgever wordt niet meer opgenomen in de bronvermelding.
    • Hawking, S. (2020). De antwoorden op de grote vragen. Houten, Nederland: Spectrum.
    • Hawking, S. (2020). De antwoorden op de grote vragen. Spectrum.
  2. De verwijzing in de tekst voor bronnen met drie of meer auteurs wordt al vanaf de eerste verwijzing ingekort. Je vermeldt dus alleen de naam van de eerste auteur gevolgd door ‘et al.’.
    • (Streefkerk, Hanssen, Jonker, & Everts, 2020)
    • (Streefkerk et al., 2020)
  3. De namen van maximaal 20 auteurs (in plaats van 7) moeten in de bronnenlijst worden vermeld voordat de bronvermelding wordt afgekort.
    • Jansen, T. C., Peters, M. J., Smits, G. L., Mulder, B. B., Verhoeven, R. S., Huisman, S. T., . . . Schipper, L. H. (2018).
    • Jansen, T. C., Peters, M. J., Smits, G. L., Mulder, B. B., Verhoeven, R. S., Huisman, S. T., Timmermans, F., Sanders, T. P., Dubbeldam, G., Bregman, H. L., Engelen, P., Bouwens, W. L., Tan, W., Wieman, F., Brasser, C., Bakker, A. B., Dongen, T., Hofman, W. E., Groen, G., . . . Schipper, L. H. (2018).
  4. DOIs worden opgemaakt als URL’s. Het label “doi:” is niet meer nodig.
    • doi: 10.1080/02626667.2018.1560449
    • https://doi.org/10.1080/​02626667.2018.1560449
  5. Voor e-books wordt het type, platform of apparaat (bijv. Kindle) niet langer opgenomen in de bronvermelding, maar wel de uitgever.
    • Brück, M. (2009). Women in early British and Irish astronomy: Stars and satellites [Kindle-versie]. https:/doi.org/10.1007/978-90-481-2473-2
    • Brück, M. (2009). Women in early British and Irish astronomy: Stars and satellites. Springer Nature. https:/doi.org/10.1007/978-90-481-2473-2
  6. Het verwijzen naar bijdragers die geen auteur of redacteur zijn is verduidelijkt. Wanneer je bijvoorbeeld een podcast-aflevering aanhaalt, moet de host van de aflevering worden opgenomen in de bronvermelding; voor een aflevering van een tv-serie worden de schrijver en regisseur van de aflevering vermeld.
  7. Het nieuwe handboek geeft tientallen voorbeelden van online brontypen, zoals podcast-afleveringen, posts op sociale media en YouTube-video’s. Ook wordt het gebruik van emoji’s en hashtags in bronvermeldingen uitgelegd.

Inclusief en genderneutraal taalgebruik

Het gebruik van inclusief en genderneutraal taalgebruik is de nieuwe standaard. Dit onderwerp wordt in de 7e editie in een apart hoofdstuk behandeld.

De richtlijnen voor de APA-stijl helpen auteurs om vooringenomenheid rond onderwerpen als geslacht, leeftijd, handicaps, afkomst en seksuele geaardheid te verminderen. Ook maken ze auteurs bewust van het gebruik van negatieve labels. Enkele nieuwe richtlijnen zijn:

  1. In het Nederlands kun je de neutrale meervoudsvorm gebruiken om naar een groep mensen te verwijzen.
    • De cliënt wordt geadviseerd over een passend zorgtraject, voordat hij wordt opgenomen.
    • Cliënten worden geadviseerd over een passend zorgtraject, voordat zij worden opgenomen.
  2. Beschrijvende zinnen hebben de voorkeur in plaats van labels.
    • De armen
    • Mensen die in armoede leven
  3. In plaats van brede categorieën, is het beter om categorieën te gebruiken die relevanter en specifieker zijn.
    • Ouder dan 65 jaar
    • Mensen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar

Opmaak van documenten volgens de APA-stijl

In de 7e editie heeft de APA gekozen voor verschillende opmaakrichtlijnen voor studenten en academici die hun onderzoek willen publiceren. Voor beide typen documenten is een voorbeeld gemaakt. Enkele opvallende wijzigingen zijn:

  1. Meer flexibiliteit qua lettertypen; Calibri 11, Arial 11, Lucida Sans Unicode 10, Times New Roman 12 en Georgia 11 zijn allemaal toegestaan.
  2. De koptekst op de titelpagina bevat alleen nog de (verkorte) titel en het paginanummer, niet meer de woorden “Running head:”.
    • Running head: HET EFFECT VAN GOOGLE OP HET INTERNET
    • HET EFFECT VAN GOOGLE OP HET INTERNET
  3. De koptekst wordt in documenten van studenten helemaal weggelaten (tenzij je begeleider dit anders wil zien).
  4. De opmaak van koppen met level 3 tot en met 5 is bijgewerkt om de leesbaarheid te verbeteren.

APA-bronnengenerator voor de 7e editie

Met de gratis bronnengenerator van Scribbr kun je eenvoudig bronvermeldingen genereren volgens de nieuwe APA-richtlijnen. Probeer het zelf!

Scribbr APA Bronnengenerator

Gratis collegeslides

Ben jij een docent of professor die studenten wil onderwijzen over de 7de editie APA-stijl? Of ben je student en op zoek naar een bondig overzicht? Top! Je kunt onze slides gratis downloaden, aanpassen en verspreiden.

Open Google SlidesDownload PowerPoint

Bekijk ook onze collegeslides over andere onderwerpen in het Nederlands en Engels.

Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer wordt de 7e editie in gebruik genomen?

De APA verwacht dat de meeste onderwijsinstellingen de 7e editie in het voorjaar van 2020 gaan gebruiken. Neem contact op met je begeleider of kijk op de website van het wetenschappelijk tijdschrift waarin je wilt publiceren om te zien welke APA-richtlijnen jij moet aanhouden.

Waar kan ik de APA-handleiding kopen of downloaden?

De Engelstalige APA-handleiding (7e editie) is te koop bij bol.com als een hardcover, paperback of spiraalgebonden versie. Je kunt ook een e-boekversie kopen bij RedShelf.

Scribbr heeft daarnaast een uitgebreide handleiding gemaakt genaamd ‘De Nederlandse APA-regels volgens de 7e editie’. Hierin hebben we de nieuwe richtlijnen aangepast naar het Nederlands. De handleiding is gratis te downloaden!

Wat is de meest recente editie van de APA-handleiding?

De 7e editie, gepubliceerd in 2019, is de meest recente editie van de APA-handleiding. De 6e editie, gepubliceerd in 2009, wordt echter nog steeds door veel hogescholen, universiteiten en uitgevers gebruikt.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Streefkerk, R. (2023, 24 februari). APA 7de editie (2020) | De 14 belangrijkste wijzigingen. Scribbr. Geraadpleegd op 31 mei 2023, van https://www.scribbr.nl/apa-stijl/wijzigingen-7e-druk/

Wat vind jij van dit artikel?
Raimo Streefkerk

Raimo heeft een bachelor- en een masterdiploma en heeft verschillende scripties en verslagen geschreven. Hij deelt graag zijn kennis en ervaring door makkelijk te begrijpen en behulpzame artikelen te schrijven.

16 reacties

R.H.
9 juni 2021 om 13:33

Beste,

Ik heb een vraag over de vermelding van titels (van boeken, etc.) in de literatuurlijst. Stel een titel is "....... : ......." Moet dat tweede deel er nou nog wel achteraan of niet?

Vraag 2: Welke regels gelden er voor blokcitaten? Qua cursief, uitlijning, etc.

Ik hoor het graag!

Met vriendelijke groet.

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
9 juni 2021 om 13:51

Hoi!

Ja, de subtitel moet er inderdaad nog bij als je de titel van een boek opneemt in de bronvermelding!

Wat betreft je tweede vraag: blokcitaten laat je geheel inspringen met 1 tab, maar je maakt ze niet cursief op en plaatst ze ook niet tussen aanhalingstekens. In dit artikel kun je een voorbeeld vinden van een APA-proof blokcitaat! :)

Beantwoorden

Marleen
15 april 2021 om 13:51

Beste
Bij ons gebruiken de studenten vaak het Word instrument. Word laat immers toe om bronnen op te slaan en op een eenvoudige manier te verwijzen in zowel de tekst als de literatuurlijst. Word zorgt er dus voor dat het verwerken van referenties in je tekstdocument voor een deel geautomatiseerd wordt.
Vanaf academiejaar 20-21 zullen wij ook APA 7th invoeren. De beschrijvingen die dan uit Word zullen komen, bevatten fouten, daar Word nog altijd met APA 6th werkt en niet met APA 7th. Voorlopig is het onbekend wanneer Microsoft de ugrade in Word naar APA 7th doet. Daar is schijnbaar geen haast bij. Wat raden jullie aan?

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
15 april 2021 om 18:11

Beste Marleen,

Het is inderdaad jammer dat Word nog niet is overgestapt op APA 7de editie als studenten deze tool waarschijnlijk heel vaak gebruiken. Wij raden studenten aan om gebruik te maken van onze gratis APA Generator. Met behulp van die tool kunnen studenten de bronvermeldingen automatisch genereren, opslaan in een of meerdere literatuurlijsten en exporteren in Word. Ook kan de verwijzing in de tekst worden getoond voor een bron of een combinatie van meerdere bronnen.

Het is helaas (nog) niet mogelijk om automatisch verwijzingen in de tekst toe te voegen.

Ik hoop dat je iets aan de informatie hebt.

Met vriendelijke groet,

Julia
[email protected]

Beantwoorden

bert
29 november 2020 om 15:11

Bij de nieuwste editie van APA hoeft niet altijd meer geraadpleegd op datum te worden toegevoegd. Soms is dat wel relevant in het geval een bron nog mogelijk kan wijzigen. Ik voeg dan de geraadpleegd datum in de template van scribbr. Vervolgens staat de geraadpleegd datum niet in mijn bronnenlijst. Hoe kan dat?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
30 november 2020 om 13:39

Hoi Bert,

Dank voor je bericht. Doel je met het "template" op de APA Generator?
Misschien is het handig om even een mailtje te sturen ([email protected]) of contact op te nemen via de chat. Dan kunnen we je makkelijker verder helpen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Ilse
29 juli 2020 om 10:54

Wat is er veranderd aan de kop opmaak (kop 3)?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
30 juli 2020 om 12:38

Hoi Ilse,

Kop 3 wordt nu dik- en schuingedrukt en wordt gewoon links uitgelijnd. De tekst begint op de volgende regel.
In onze Engelse slides over de wijzigingen kun je een voorbeeld zien! (slide 19)

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Corinda
2 juli 2020 om 18:57

Hoi,

Ik vroeg mij af wat de wijzigingen zijn m.b.t. de koppen. Voorheen moesten ook alle onderdelen (inleiding, methode ect.) zonder witregels aan elkaar vast. Geldt dat nog steeds? Hoe geef je daarnaast de koppen binnen een onderdeel weer op verschillende levels (cursief/dikgedrukt/ingesprongen?)

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
7 juli 2020 om 13:39

Hoi Corinda,

Een witregel hoeft niet, maar er moet wel ruimte zijn achter de voorgaande paragraaf voor je begint met een nieuw hoofdstuk.
In slide 19 van onze (Engelstalige) presentatie over de APA 7e editie kun je het overzicht van de opmaak voor koppen vinden.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Nataša
17 mei 2020 om 01:37

Wanneer gaat Scribbr de wijzigingen van apa (7de druk) toepassen?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
18 mei 2020 om 16:04

Hoi Natasa,

We zijn momenteel hard aan het werk om de 7de druk in onze APA Generator te verwerken. De bedoeling is om dit in de loop van volgende maand te lanceren.
Zodra dit gedaan is gaan we ook aan de slag met het aanpassen van de artikelen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Mirjam Feys
6 mei 2020 om 11:39

Mag je regisseur afkorten als je verwijst naar een tv-uitzending?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
25 mei 2020 om 14:22

Hoi Mirjam,

Je kort regisseur niet af.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Sophie
4 mei 2020 om 15:18

Hoi Raimo,

Ik was benieuwd. Wanneer een artikel enige wijzigingen heeft ervaren waardoor de datum ook verandert. Welke datum gebruik je dan in je bronnenlijst? Die wanneer het artikel is geschreven of degene waarbij de wijziging heeft plaatsgevonden?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
25 mei 2020 om 14:37

Hoi Sophie,

Als er een gewijzigde datum bij het artikel is benoemd kun je deze gebruiken!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.