Naar patenten verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Een patent is een juridisch document dat iemand het exclusieve recht geeft op een bepaalde uitvinding. Hiermee wordt de uitvinding het intellectuele eigendom van de uitvinder. De APA-stijl focust zich niet op juridische bronnen (waar patenten onder vallen), maar biedt wel een richtlijn voor de bronvermelding. Deze richt zich op Amerikaanse en internationale bronnen, dus wij hebben de stijl omgezet naar een Nederlandse standaard.

Om te verwijzen naar een patent, vermeld je de naam en initialen van de uitvinder, het jaartal waarin het eigendomsrecht is toegekend (ook wel publicatiedatum genoemd) tussen haakjes, de titel van het patent (schuingedrukt), de naam van de instantie van afgifte (uitgevend octrooibureau), en de raadpleegdatum en URL indien beschikbaar.

Format Achternaam Uitvinder, Initialen. (Jaar). Titel patent (Europees patentnr. Nummer). Uitgevend Octrooibureau. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Marciano, F. (2016). Self leveling spoon (Europees patentnr. EP3089631A1). Europees Octrooibureau. Geraadpleegd op 13 maart 2021, van https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/053493362/publication/EP3089631A1?q=EP3089631A1
Verwijzing in de tekst (Marciano, 2016)

Waar kun je patentinformatie vinden?

Intellectuele eigendomsorganisaties beheren meestal een online register of database van alle patenten. Een voorbeeld van zo’n organisatie is het Nederlands Octrooiregister.

Als je het relevante patent hebt gevonden, wordt alle benodigde informatie getoond.

APA patent (7de editie)

De URL van een patent kan aan de lange kant zijn. Indien nodig kun je een URL-verkorter gebruiken.

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

  • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
  • Lijst met alle gevonden bronnen
  • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik “et al.” gebruiken bij APA-verwijzingen in de tekst?

De afkorting “et al.” (die “en anderen” betekent) wordt gebruikt om verwijzingen in de tekst met drie of meer auteurs in te korten. Dat werkt als volgt:

Je gebruikt alleen de achternaam van de eerste auteur, gevolgd door “et al.”, een komma en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Verstraten et al., 2020).

Tip: Geneer gemakkelijk je literatuurlijst met Scribbrs APA Generator.

Hoeveel auteurs neem ik op in de bronvermelding in de literatuurlijst?

Je mag maximaal 20 auteurs opnemen in een bronvermelding in de literatuurlijst.

Als een artikel meer dan 20 auteurs heeft, vervang je de namen tussen de 19de auteur en de laatstgenoemde auteur door een beletselteken (. . .), maar je laat de laatste auteur niet weg:

De Bruin, T. C., Maartens, J. R., Wilgers, G. L., Evers, B. B., Kelfkens, R. S., Turner, S. T., Abdullahi, A., Daniels, A. T., Hogenbosch, J., Schaars, L., De Wit, A., Strik, T., De Graaf, J. E., Kippersluis, C., Ourahou, S., Megens, M. D., Van der Vaart, R., Philips, T. F. G., Duinkerken, E., . . . Mertens, L.

Tip: Geneer gemakkelijk je literatuurlijst met Scribbrs APA Generator.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2021, 13 oktober). Naar patenten verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 25 maart 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/patent/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.