APA-stijl koppen en subkoppen | Richtlijnen & format

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 vind je elders

Koppen en subkoppen zorgen voor structuur in je document. Ze laten kort zien waar iedere sectie over gaat en je kunt er makkelijk mee navigeren in de tekst.

APA-koppen hebben vijf mogelijke niveaus, waarbij ieder niveau een andere opmaak heeft.

APA-format koppen (7de editie)

Noot: Title case betekent simpelweg dat je een hoofdletter gebruikt voor het eerste woord, woorden met vier of meer letters en alle kernwoorden (zelfstandig naamwoorden, werkwoorden, bijvoeglijk naamwoorden, bijwoorden en voornaamwoorden). Echter, in het Nederlands mag je er ook voor kiezen om sentence case aan te houden voor de headings (alleen een hoofdletter voor het eerste woord en alle woorden die sowieso een hoofdletter zouden moeten krijgen). Dit past beter bij de regels van onze taal.

De perfecte lay-out

Onze lay-out experts zorgen ervoor dat de lay-out van jouw document er perfect uitziet. Zij helpen je met:

 • Automatisch gegenereerde inhoudsopgave
 • Figuren- en tabellenlijst
 • Consistente lay-out van paragrafen
 • Paginanummering

Lees meer

Aanvullende richtlijnen voor APA-koppen

Naast de kopstijlen zijn er nog enkele andere richtlijnen:

 • Gebruik dubbele regelafstand voor de hele tekst, inclusief koppen.
 • Gebruik hetzelfde lettertype voor de koppen en hoofdtekst (bijvoorbeeld Times New Roman, 12).
 • Label de koppen niet met nummers of letters.
 • Voeg geen extra “enters” toe boven of onder koppen.
Wist je dat...

Je binnen 10 minuten kunt checken of je verslag of scriptie plagiaat bevat? Het is veilig, betrouwbaar en gratis!

Doe de check

Hoeveel kopniveaus moet je gebruiken?

Afhankelijk van de lengte en complexiteit van je tekst, gebruik je meer of minder dan vijf kopniveaus. Het kan zelfs voorkomen dat kortere teksten helemaal geen koppen hebben.

Het is ook prima om voor sommige secties wel vijf kopniveaus te gebruiken, terwijl je voor andere delen van je tekst alleen kopniveau 1 gebruikt

Wanneer gebruik je welk kopniveau?

Kopniveau 1 wordt gebruikt voor hoofdsecties, zoals “Methodologie”, “Resultaten”, en de “Discussie”.

Kopniveau 2 wordt gebruikt voor subsecties onder niveau 1. Zo zou je voor het hoofdstuk “Methodologie” (niveau 1) subsecties kunnen toevoegen voor “Respondenten”, “Materiaal”, “Procedure” en “Data-analyse” (niveau 2). Zo kun je koppen met steeds diepere niveaus toevoegen, tot en met niveau 5.

Gebruik altijd minimaal twee subkoppen onder een kop met een hoger niveau of gebruik helemaal geen subkoppen. Als je maar één subkop hebt, dan is de kop met het hoogste niveau al voldoende.

Sectielabels vs. koppen

Als toevoeging op reguliere koppen, werkt APA ook met “sectielabels” voor specifieke onderdelen van de tekst. Deze lijken op koppen, maar krijgen een andere opmaak. Sectielabels worden op een aparte regel bovenaan een nieuwe pagina geplaatst (dikgedrukt en gecentreerd).

Gebruik sectielabels voor de volgende secties in een tekst in APA-stijl:

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

Kopstijlen gebruiken in Word of Google Docs

Je hoeft koppen niet allemaal individueel op te maken. In plaats daarvan kun je de stijl die je wilt hanteren opslaan in Word of Google Docs en met één klik toepassen op alle (sub)koppen.

De eerste keer dat je de APA-stijl gebruikt, moet je de standaard kopstijlen aanpassen, zodat ze overeenkomen met de APA-richtlijnen. Klik op de volgende links voor de instructies voor Microsoft Word en Google Docs.

Een bijkomend voordeel van de kopstijlen is dat je automatisch een inhoudsopgave kunt genereren.

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn bijlagen volgens de APA-stijl nummeren?

Als je meer dan één bijlage toevoegt aan een tekst in APA-stijl, dien je je bijlagen “Bijlage A,” “Bijlage B,” (enzovoorts) te noemen.

Als je maar één bijlage toevoegt, wordt deze simpelweg “Bijlage” genoemd en dan verwijs je er ook op die manier naar in de tekst.

 • (zie Bijlage B) – meerdere bijlagen
 • (zie Bijlage) – één bijlage
  Hoe kan ik mijn tekst in Word opmaken volgens APA?

  De makkelijkste manier om je tekst op te maken volgens APA-richtlijnen is door Scribbrs gratis APA-opmaak sjabloon te downloaden. Je kunt ook kijken naar ons artikel over APA-opmaak met voorbeelden.

  Wie gebruikt de APA-stijl?

  De APA-opmaak wordt veel gebruikt door professionals, onderzoekers en studenten.

  Zorg ervoor dat je de richtlijnen van je universiteit of van het tijdschrift waarin je publiceert bekijkt om te controleren welke stijl je moet gebruiken.

  Tip: Geneer gemakkelijk je literatuurlijst met Scribbrs APA Generator.

  Citeer dit Scribbr-artikel

  Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

  Merkus, J. (2022, 18 november). APA-stijl koppen en subkoppen | Richtlijnen & format. Scribbr. Geraadpleegd op 26 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-stijl/koppen/

  Wat vind jij van dit artikel?
  Julia Merkus

  Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.