Naar tweets verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Als je wilt verwijzen naar een tweet, dan vermeld je de auteursnaam, de gebruikersnaam tussen blokhaken, de datum waarop de tweet is gepubliceerd, de tekst uit de tweet (schuingedrukt), “Tweet” tussen blokhaken, “Twitter”, en de raadpleegdatum en URL.

Voor tweets die langer zijn dan 20 woorden, vermeld je alleen de eerste 20 woorden in je bronvermelding.

Format Achternaam Auteur, Initialen [@gebruikersnaam]. (jaar, dag maand). Tekst uit tweet [Tweet]. Twitter. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Hogenbosch, T. [@boswachtertim]. (2021, 25 maart). Dat nieuwe bos wat ik vanochtend heb ontdekt is net zo verslavend als wanneer je een nieuw nummer hebt ontdekt [Tweet]. Twitter. Geraadpleegd op 20 maart 2021, van https://twitter.com/BoswachterTim/status/1375095282791243777
Verwijzing in de tekst (Hogenbosch, 2021)

Als je je scriptie in het Engels schrijft, is het APA-format nagenoeg hetzelfde. Je draait de dag en maand om en de maand krijgt een hoofdletter in het Engels.

Waar kun je de informatie voor je bronvermelding vinden?

De informatie die je nodig hebt om naar een tweet te verwijzen, kun je makkelijk vinden op de website.

APA tweet (7de editie)

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

  • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
  • Lijst met alle gevonden bronnen
  • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

Auteursnamen en gebruikersnamen

Je noteert de auteursnaam volgens het gebruikelijke format (achternaam, initialen), ongeacht de volgorde op Twitter. Als de auteur een organisatie is, vermeld je de organisatie op de auteurspositie. De gebruikersnaam wordt altijd toegevoegd, voorafgegaan door “@”. Hierbij hanteer je hetzelfde hoofdlettergebruik als op Twitter.

Bronvermelding (literatuurlijst) Bol.com [@bol_com]. (2021, 19 maart). We zijn al voorzichtig bezig met een pagina vol oordoppen, partytenten en luchtbedden. Dat gaat met festivallen en opstaan [Tweet]. Twitter. Geraadpleegd op 21 maart 2012, van https://twitter.com/bol_com/status/1372821465180090371
Verwijzing in de tekst (Bol.com, 2021)

Multimedia in tweets

Als de tweet nog extra inhoud bevat (naast woorden), zoals afbeeldingen, video’s, links of polls, geef je dit aan in een aparte set blokhaken voorafgaand aan “[Tweet]”. Het volgende voorbeeld bevat een link naar een artikel:

Rijksoverheid [@Rijksoverheid]. (2021, 16 maart). In quarantaine maar kun je niet thuiswerken? In de quarantainegids vind je tips en hulp. [Thumbnail met link bijgevoegd] [Tweet]. Twitter. Geraadpleegd op 18 maart 2021, van https://twitter.com/Rijksoverheid/status/1371846216124919809

De volgende tweet bevat een afbeelding:

BuurtwerkSBKC [@BuurtwerkKralin]. (2014, 26 juni). Mentorvaders/vrijwilligers zijn er klaar voor! Morgen kick-off ramadanactiviteiten 18:00 in HtK, ook u bent welkom! [Afbeelding bijgevoegd] [Tweet]. Twitter. Geraadpleegd op 11 maart 2021, van https://twitter.com/BuurtwerkKralin/status/482270200050778112

Verwijzen naar een Twitterprofiel

Als je wilt verwijzen naar een geheel Twitterprofiel in plaats van een individuele tweet, dan is het APA-format net iets anders. Je voegt in plaats van de datum “z.d.” toe voor “zonder datum” (n.d. in het Engels).

Bronvermelding (literatuurlijst) Jongen, D. [@Daanjongen]. (z.d.). Tweets [Twitterprofiel]. Twitter. Geraadpleegd op 19 maart 2021, van https://twitter.com/Daanjongen
Verwijzing in de tekst (Jongen, z.d.)
Wist je dat...

Je binnen 10 minuten kunt checken of je verslag of scriptie plagiaat bevat? Het is veilig, betrouwbaar en gratis!

Doe de check

Verwijzen naar afgeschermde tweets of privéberichten

Sommige inhoud op Twitter is afgeschermd: tweets van privéaccounts (alleen zichtbaar voor geaccepteerde volgers) en privéberichten (direct messages, DMs). De lezer kan deze inhoud niet raadplegen en daarom beschouw je deze tweets en privéberichten als persoonlijke communicatie (personal communication in het Engels).

Bronnen die onder persoonlijke communicatie vallen, worden niet opgenomen in je literatuurlijst. Je verwijst alleen naar deze bronnen tussen haakjes in de lopende tekst, waarbij je de datum aangeeft. Je kunt het format specificeren (“afgeschermde tweet”, “privébericht”) of gewoonweg “persoonlijke communicatie” noteren.

Khatri gaf aan dat er geen verdere plannen zijn voor het project (afgeschermde tweet, 20 juli 2020).

Veelgestelde vragen

Hoe verwijs ik naar een bron zonder auteur volgens de APA-stijl?

Gebruik de naam van de organisatie op de plaats van de auteur in bronvermeldingen in de literatuurlijst en verwijzingen in de tekst, indien de naam van de auteur niet wordt genoemd, maar de bron duidelijk kan worden toegeschreven aan een specifieke organisatie (zoals een persbericht van een goed doel, een rapport van een bureau of een webpagina van een bedrijfswebsite).

Als de auteur niet kan worden bepaald (zoals bij een Wikipedia-pagina die door meerdere mensen is bewerkt of bij een anoniem gepubliceerd online artikel), gebruik je de titel op de plaats van de auteur. Bij de verwijzing in de tekst zet je de titel tussen dubbele aanhalingstekens als je voor de bronvermelding in de literatuurlijst geen opmaak gebruikt, en je gebruikt cursivering in de tekst als de titel ook schuingedrukt wordt in de literatuurlijst. Indien nodig kort je de titel in.

Wanneer moet ik een raadpleegdatum toevoegen aan een APA-verwijzing?

Volgens de Amerikaanse APA-richtlijnen hoef je alleen een raadpleegdatum toe te voegen als je verwijst naar websites of online artikelen die waarschijnlijk zullen veranderen na verloop van tijd. In de praktijk is het heel lastig om vast te stellen of je met een veranderlijke website te maken hebt, dus daarom raden we aan om altijd een raadpleegdatum op te nemen voor online bronnen zonder DOI of stabiele URL.

Dit kun je doen door het volgende toe te voegen op het eind van de bronvermelding:

Geraadpleegd op 16 januari 2023, van https://www.scribbr.nl/handleiding-apa-regels/

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2021, 13 oktober). Naar tweets verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 18 juni 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/twitter/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.