Organisatie of website als auteur in de APA-stijl
Kan een organisatie of website de auteur zijn? Ja, de auteur van een bron kan ook een organisatie of website zijn. Dit komt vaak voor bij rapporten en internetbronnen.
Bij een rapport probeer je eerst de personen te vinden die het rapport hebben geschreven. Als je dit niet kunt vinden dan schrijf je als auteur de organisatie op.
Bij een internetbron kijk je eerst of de persoon die het artikel heeft geschreven op de webpagina staat. Zo niet, dan kies je voor de naam van de website.
Inhoudsopgave
- Rapport en APA – kies voor de organisatie
- Voorbeeld rapport met organisatie als auteur
- APA-voorbeeld rapport met organisatie als auteur
- Internetbron en APA – kies voor de website
- Voorbeeld artikel op internet zonder duidelijke auteur
- APA-voorbeeld artikel op internet met naam website
- Voorbeeld artikel op internet met duidelijke auteur
- APA-voorbeeld artikel op internet met naam auteur
- Wie kies je als auteur?
- Regels voor APA en de auteur
- Veel bronnen van dezelfde website of organisatie?
- Missende gegevens
- Alfabetiseren in de literatuurlijst
Rapport en APA – kies voor de organisatie
Een rapport is bijna altijd opgesteld door een organisatie. Het rapport is vaak een PDF-bestand dat je kunt downloaden van de website.
Op de eerste pagina’s van het rapport staat vaak door wie het rapport is opgesteld. Soms staan alle auteurs opgesomd maar nog vaker zie je alleen de organisatie staan.
Bij een rapport mag je altijd uitgaan van wat er op de eerste pagina’s staat vermeld. Als je daar geen personen kunt vinden die zijn genoemd als auteur kies je ervoor om de organisatie als auteur te vermelden.
Neem de exacte schrijfwijze van de organisatie over zoals die ook staat vermeld in het rapport. Kijk goed naar het gebruik van hoofdletters.
Voorbeeld rapport met organisatie als auteur
De Stichting Filmonderzoek heeft een rapport geschreven over het bioscoopbezoek in 2016. Op de tweede pagina staat dat het rapport in opdracht van de FDN en NVBF is geschreven. Verder staan er geen personen als auteurs vermeld.
Dit betekent dat je nu als auteur van dit rapport Stichting Filmonderzoek pakt.
APA-voorbeeld rapport met organisatie als auteur
APA-format | NaamOrganisatie. (JaarVanPublicatie). Naam rapport. Geraadpleegd van http://WebPagina |
In literatuurlijst | Stichting Filmonderzoek. (2017). Bioscoopmonitor 2016. Geraadpleegd van http://www.filmonderzoek.nl/wp-content/uploads/2017/05/Bioscoopmonitor-2016-DEF.pdf |
In de tekst |
|
Open voorbeeld in APA Generator |
Internetbron en APA – kies voor de website
Zodra je een artikel op het internet gebruikt volg je de regels voor het verwijzen naar internetbronnen.
Het komt vaak voor dat het niet direct duidelijk is wie de auteur is van het artikel.
Voorbeeld artikel op internet zonder duidelijke auteur
Bij het artikel: “’Ark van Noach’ voor zaden op Spitsbergen opgeknapt” op nos.nl is het niet direct duidelijk wie de auteur is van het artikel.
Omdat er geen persoon bij staat vermeld schrijft je in dit geval de naam van de website op. Je schrijft enkel de naam van de organisatie op en in dit geval is dat NOS. Dus niet het webadres (https://nos.nl) van de website.
Als je twijfelt of je de afkorting voluit moet schrijven of met hoofdletters kun je kijken naar hoe de website haar naam zelf schrijft. Bij het stukje ‘Over ons’ kun je dit vaak vinden. Zie hier de pagina bij de NOS.
APA-voorbeeld artikel op internet met naam website
APA-format | NaamOrganisatie of AuteurAchternaam, Initialen. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel [EventueelTypeInternetbron]. Geraadpleegd van http://WebPagina |
In literatuurlijst | NOS. (2018, 25 februari). ‘Ark van Noach’ voor zaden op Spitsbergen opgeknapt. Geraadpleegd van https://nos.nl/artikel/2219363-ark-van-noach-voor-zaden-op-spitsbergen-opgeknapt.html |
In de tekst |
|
Open voorbeeld in APA Generator |
Voorbeeld artikel op internet met duidelijke auteur
Steed vaker staat bij het artikel duidelijk vermeld wie de persoon is die het artikel heeft geschreven.
Dit doen wij bijvoorbeeld ook bij artikelen die wij op onze eigen website schrijven. Zo is mijn naam als auteur vermeldt bij het artikel ‘Voornamen en achternamen in APA’.
In dit geval schrijf je als auteur Swaen op bij de bronvermelding van het artikel en niet de naam van de website.
APA-voorbeeld artikel op internet met naam auteur
APA-format | AuteurAchternaam, Initialen. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel [EventueelTypeInternetbron]. Geraadpleegd van http://WebPagina |
In literatuurlijst | Swaen, B. (2017, 28 november). Voornamen en achternamen in APA. Geraadpleegd van https://www.scribbr.nl/apa-stijl/voornamen-en-achternamen-apa/ |
In de tekst |
|
Open voorbeeld in APA Generator |
Wie kies je als auteur?
Ga altijd eerst op zoek naar de personen die het stuk hebben geschreven. Pas als je die niet kunt vinden kies je voor de organisatie of website.
Regels voor APA en de auteur
Voor de organisatie en de website gelden dezelfde regels als voor auteurs van vlees en bloed.
Voornamen en achternamen in APA
Hou verder rekening met de volgende vuistregels:
- De website schrijf je op zonder ‘www’ en zonder domein-extensie zoals ‘.nl’ en ‘.com’. Je schrijft alleen de extensie op als de website de extensie ook officieel in de bedrijfsnaam heeft staan. Een goed voorbeeld hiervan is ikwilvanmijnautoaf.nl. De naam van de organisatie is met extensie.
- Je neemt de naam van de organisatie precies over zoals de naam wordt geschreven. Is de organisatie een afkorting? Dan neem je de afkorting over.
Veel bronnen van dezelfde website of organisatie?
Als je veel artikelen gebruikt van dezelfde website kan het voorkomen dat je vaak dezelfde website als auteur moet vermelden.
Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je van de website https://www.rijksoverheid.nl/ veel artikelen gebruikt.
Als je dan ook nog vaak hetzelfde publicatiejaar hebt dan kan de literatuurlijst al snel onoverzichtelijk worden. De APA-stijl schrijft voor dat je dan gaat werken met ‘a’ en ‘b’ achter het publicatiejaar.
Rijksoverheid. (z.d.-a)
Rijksoverheid. (z.d.-b)
Rijksoverheid. (z.d.-c)
Rijksoverheid. (2016a, 5 februari)
Rijksoverheid. (2016b, 19 maart)
Rijksoverheid. (2016c)
Rijksoverheid. (2018a)
Rijksoverheid. (2018b)
Rijksoverheid. (2018c)
Missende gegevens
Weet je de auteur helemaal niet? Kom je dus ook niet achter de naam van de organisatie of website? Dan komt de titel op de plek van de auteur.
Alfabetiseren in de literatuurlijst
Je volgt de normale regels voor het alfabetiseren.
Als de naam van de auteur/een bedrijf met een cijfer begint dan behandel je dit cijfer alsof het cijfer is uitgeschreven. Dus een bron als 3FM wordt gealfabetiseerd onder de ‘D’ van ‘Drie’.
6 reacties
Assia
24 mei 2020 om 16:57Hoi!
Ik gebruik een rapport dat is opgesteld door drie organisaties, deze noem ik dus ook allemaal in de referentie. Ik vroeg me alleen af hoe dat zit met de verwijzing in de tekst; geldt dan dezelfde regels als met namen van personen, dus na de eerste verwijzing in de tekst alleen de eerste organisatie+et al. ?
In dit geval is de verwijzing in de tekst:
(Family Planning Association of India, Indian Network of People Living with HIV & International Planned Parenthood Federation, 2010)
Wordt het na die eerste keer dan:
(Familiy Planning Association of India et al., 2010), of schrijf ik het elke keer voluit?
Alvast bedankt!
Leon Smits (Scribbr-team)
25 mei 2020 om 13:34Hoi Assia,
Goede vraag! Je kunt gewoon dezelfde regels toepassen als met namen van personen.
Groetjes,
Leon
Iris
15 mei 2020 om 13:40Hoi,
Wanneer je verwijst naar een artikel op een website waar een auteur bijstaat. Moet er ook ergens in de verwijzing de organisatie genoemd worden. Zoals je dat bijvoorbeeld doet met een online krantenartikel.
Alvast bedankt!
Leon Smits (Scribbr-team)
15 mei 2020 om 14:15Hoi Iris,
Goede vraag! Volgens de nieuwste versie van APA (7e editie) moet je dan inderdaad informatie over de website toevoegen. De titel van het artikel wordt dan schuingedrukt en de naam van de website wordt erachter geplaatst, niet schuigedrukt. Eventueel kun je ons Engelse voorbeeld bekijken, bij het kopje "Other online articles".
In de vorige versie van APA (6e) hoeft dat niet. Het hangt dus af van welke versie je gebruikt.
Succes!
Groetjes,
Leon
Wendy
26 februari 2020 om 11:56Hallo Scribbr,
Voor mijn online marketing plan heb ik een bedrijf gekozen. In mijn inleiding moet ik de website vermelden, zodat ze meer informatie over het bedrijf kunnen vinden. Dit kreeg als tip van mijn docent. Nu zie ik hier alleen maar bronvermeldingen over een artikel op een website. Hoe moet je de bronvermelding in de tekst zetten en literatuurlijst als het om de gehele website gaat?
Groetjes,
Wendy
Leon Smits (Scribbr-team)
26 februari 2020 om 12:47Hoi Wendy,
Goede vraag! Als je naar de website als geheel verwijst hoef je geen volledige bronvermelding te maken.
Je kunt de website dan gewoon tussen haakjes zetten. Je kunt ook overwegen een voetnoot te plaatsen.
Groetjes,
Leon