Organisatie of website als auteur in de APA-stijl

Kan een organisatie of website de auteur zijn? Ja, de auteur van een bron kan ook een organisatie of website zijn. Dit komt vaak voor bij rapporten en internetbronnen.

Bij een rapport probeer je eerst de personen te vinden die het rapport hebben geschreven. Als je dit niet kunt vinden dan schrijf je als auteur de organisatie op.

Bij een internetbron kijk je eerst of de persoon die het artikel heeft geschreven op de webpagina staat. Zo niet, dan kies je voor de naam van de website.

Rapport en APA – kies voor de organisatie

Een rapport is bijna altijd opgesteld door een organisatie. Het rapport is vaak een PDF-bestand dat je kunt downloaden van de website.

Op de eerste pagina’s van het rapport staat vaak door wie het rapport is opgesteld. Soms staan alle auteurs opgesomd maar nog vaker zie je alleen de organisatie staan.

Bij een rapport mag je altijd uitgaan van wat er op de eerste pagina’s staat vermeld. Als je daar geen personen kunt vinden die zijn genoemd als auteur kies je ervoor om de organisatie als auteur te vermelden.

Neem de exacte schrijfwijze van de organisatie over zoals die ook staat vermeld in het rapport. Kijk goed naar het gebruik van hoofdletters.

Voorbeeld rapport met organisatie als auteur

De Stichting Filmonderzoek heeft een rapport geschreven over het bioscoopbezoek in 2016. Op de tweede pagina staat dat het rapport in opdracht van de FDN en NVBF is geschreven. Verder staan er geen personen als auteurs vermeld.

bioscoopmonitor-scribbr

Dit betekent dat je nu als auteur van dit rapport Stichting Filmonderzoek pakt.

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

 • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
 • Lijst met alle gevonden bronnen
 • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

APA-voorbeeld rapport met organisatie als auteur

Rapport met organisatie als auteur
APA-formatNaamOrganisatie. (JaarVanPublicatie). Naam rapport. Geraadpleegd van http://WebPagina
In literatuurlijstStichting Filmonderzoek. (2017). Bioscoopmonitor 2016. Geraadpleegd van http://www.filmonderzoek.nl/wp-content/uploads/2017/05/Bioscoopmonitor-2016-DEF.pdf
In de tekst
 • Uit verschillende jaarverslagen blijkt dat … (Stichting Filmonderzoek, 2017).
 • Uit het rapport van Stichting Filmonderzoek (2017) blijkt dat … .
Open voorbeeld in APA Generator

Internetbron en APA – kies voor de website

Zodra je een artikel op het internet gebruikt volg je de regels voor het verwijzen naar internetbronnen.

Het komt vaak voor dat het niet direct duidelijk is wie de auteur is van het artikel.

Voorbeeld artikel op internet zonder duidelijke auteur

Bij het artikel: “’Ark van Noach’ voor zaden op Spitsbergen opgeknapt” op nos.nl is het niet direct duidelijk wie de auteur is van het artikel.

Arkvannoach-scribbr

Omdat er geen persoon bij staat vermeld schrijft je in dit geval de naam van de website op. Je schrijft enkel de naam van de organisatie op en in dit geval is dat NOS. Dus niet het webadres (https://nos.nl) van de website.

Als je twijfelt of je de afkorting voluit moet schrijven of met hoofdletters kun je kijken naar hoe de website haar naam zelf schrijft. Bij het stukje ‘Over ons’ kun je dit vaak vinden. Zie hier de pagina bij de NOS.

APA-voorbeeld artikel op internet met naam website

 Internetartikel met naam website
APA-formatNaamOrganisatie of AuteurAchternaam, Initialen. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel [EventueelTypeInternetbron]. Geraadpleegd van http://WebPagina
In literatuurlijstNOS. (2018, 25 februari). ‘Ark van Noach’ voor zaden op Spitsbergen opgeknapt. Geraadpleegd van https://nos.nl/artikel/2219363-ark-van-noach-voor-zaden-op-spitsbergen-opgeknapt.html
In de tekst
 • Uit een artikel op nos.nl blijkt dat … (NOS, 2018).
 • Uit een artikel NOS (2015) blijkt dat … .
Open voorbeeld in APA Generator

Voorbeeld artikel op internet met duidelijke auteur

Steed vaker staat bij het artikel duidelijk vermeld wie de persoon is die het artikel heeft geschreven.

Dit doen wij bijvoorbeeld ook bij artikelen die wij op onze eigen website schrijven. Zo is mijn naam als auteur vermeldt bij het artikel ‘Voornamen en achternamen in APA’.

voornamen-en-achternamen-in-APA

In dit geval schrijf je als auteur Swaen op bij de bronvermelding van het artikel en niet de naam van de website.

APA-voorbeeld artikel op internet met naam auteur

 Internetartikel met naam auteur
APA-formatAuteurAchternaam, Initialen. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel [EventueelTypeInternetbron]. Geraadpleegd van http://WebPagina
In literatuurlijstSwaen, B. (2017, 28 november). Voornamen en achternamen in APA. Geraadpleegd van https://www.scribbr.nl/apa-stijl/voornamen-en-achternamen-apa/
In de tekst
 • Uit een artikel op Scribbr blijkt dat … (Swaen, 2017).
 • Uit een artikel Swaen (2017) blijkt dat … .
Open voorbeeld in APA Generator

Wie kies je als auteur?

Ga altijd eerst op zoek naar de personen die het stuk hebben geschreven. Pas als je die niet kunt vinden kies je voor de organisatie of website.

Regels voor APA en de auteur

Voor de organisatie en de website gelden dezelfde regels als voor auteurs van vlees en bloed.

Voornamen en achternamen in APA

Hou verder rekening met de volgende vuistregels:

 • De website schrijf je op zonder ‘www’ en zonder domein-extensie zoals ‘.nl’ en ‘.com’. Je schrijft alleen de extensie op als de website de extensie ook officieel in de bedrijfsnaam heeft staan. Een goed voorbeeld hiervan is ikwilvanmijnautoaf.nl. De naam van de organisatie is met extensie.
 • Je neemt de naam van de organisatie precies over zoals de naam wordt geschreven. Is de organisatie een afkorting? Dan neem je de afkorting over.

Veel bronnen van dezelfde website of organisatie?

Als je veel artikelen gebruikt van dezelfde website kan het voorkomen dat je vaak dezelfde website als auteur moet vermelden.

Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je van de website https://www.rijksoverheid.nl/ veel artikelen gebruikt.

Als je dan ook nog vaak hetzelfde publicatiejaar hebt dan kan de literatuurlijst al snel onoverzichtelijk worden. De APA-stijl schrijft voor dat je dan gaat werken met ‘a’ en ‘b’ achter het publicatiejaar.

Rijksoverheid. (z.d.-a)
Rijksoverheid. (z.d.-b)
Rijksoverheid. (z.d.-c)
Rijksoverheid. (2016a, 5 februari)
Rijksoverheid. (2016b, 19 maart)
Rijksoverheid. (2016c)
Rijksoverheid. (2018a)
Rijksoverheid. (2018b)
Rijksoverheid. (2018c)

Missende gegevens

Weet je de auteur helemaal niet? Kom je dus ook niet achter de naam van de organisatie of website? Dan komt de titel op de plek van de auteur.

Alfabetiseren in de literatuurlijst

Je volgt de normale regels voor het alfabetiseren.

Als de naam van de auteur/een bedrijf met een cijfer begint dan behandel je dit cijfer alsof het cijfer is uitgeschreven. Dus een bron als 3FM wordt gealfabetiseerd onder de ‘D’ van ‘Drie’.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

4 reacties

Leanne
23 april 2018 om 15:33

Hoi,

Ik heb een bron die gemaakt is door 3 organisaties. Wordt de bronvermelding dan zo? Het betreft een internetartikel.

Gartner, Forbes, Forrester. (2017, November 17). Ict-trends 2018: de belangrijkste ontwikkelingen voor komend jaar. Opgeroepen op Februari 2, 2018, van OGD: ICT-diensten: https://www.ogd.nl/blog/post/2017/11/belangrijkste-ict-trends-2018/

En hoe zit de vermelding in de tekst dan?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Jimi
Jimi (Scribbr-team)
27 april 2018 om 16:19

Hoi Leanne, goede vraag! Dat klopt inderdaad helemaal :). Let er wel op dat maanden in het Nederlands niet met een hoofdletter zijn. De bron is dus: Gartner, Forbes, Forrester. (2017, 17 november). Ict-trends 2018: de belangrijkste ontwikkelingen voor komend jaar. Opgeroepen op 2 februari 2018, van https://www.ogd.nl/blog/post/2017/11/belangrijkste-ict-trends-2018/

Beantwoorden

Ingo
3 april 2018 om 22:33

Dag Scribbr moderators, een aantal vragen:

1) Moet ik bij de bronvermelding van rapporten van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de organisatie als auteur nemen of de de auteurs die er in vermeld staan?

https://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2002/Zekere_banden

Als u op deze link klikt ziet u een voorbeeld. De auteurs worden duidelijk vermeld, ook in het rapport zelf. Maar het is wel altijd in opdracht van het SCP dacht ik?

2) Moet ik deze werken eigenlijk wel als "rapport" in mijn bronnenlijst zetten, kan het ook als "document van een website"?

Momenteel staan ze er zo in:
"de Hart, J., Knol, F., Maas - de Waal, C., & Roes, T. (2002). Zekere banden. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau."

Ik heb SCP als uitgever geschreven maar dit is ook maar een impuls geweest om eerlijk te zijn...

Beantwoorden

Jimi
Jimi (Scribbr-team)
5 april 2018 om 19:19

Hoi Ingo! Bedankt voor je vragen! Deze bron is een rapport zo te zien, dus je hoeft geen uitgever te citeren.

In dit geval zou de bron er zo uitzien: De Hart, J., Knol, F., Maas – de Waal, C., & Roes, T. (2002). Zekere banden. Geraadpleegd van https://www.scp.nl/dsresource?objectid=efd71b27-0a98-47ba-8ed2-f07545aaa9f8&type=org

Ik heb de link van de website die jij hebt geplaatst, dit is namelijk de link naar het daadwerkelijke rapport :).

Hopelijk heb ik je hiermee kunnen helpen!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.