Literatuur zoeken met Google Scholar

Google Scholar is een fijne zoekmachine om te zoeken naar wetenschappelijke literatuur. Met behulp van enkele trucjes kun je sneller en beter zoeken naar net dat ene superfijne artikel voor in je scriptie.

Wat is Google Scholar?

Google Scholar is een aparte zoekmachine van Google om te zoeken naar wetenschappelijke literatuur. Met Google Scholar kun je door meerdere databases (bijv. ScienceDirect, JSTOR en Wiley Interscience) zoeken vanuit één zoekvak. De zoekresultaten kunnen bestaan uit:

 • verwijzingen naar artikelen;
 • verwijzingen naar voorpublicaties en working papers;
 • verwijzingen naar boeken (selectie uit Google Books);
 • verwijzingen naar geciteerde artikelen of boeken (citaten);
 • verwijzingen naar patenten en juridische documenten.

Deze bronnen worden verkregen via academische uitgeverijen, professionele organisaties, universiteiten en andere wetenschappelijke organisaties.

Zoekcriteria van een wetenschapper

Google Scholar sorteert de zoekresultaten met een algoritme waarin verschillende factoren gecombineerd worden zoals: de titel en de tekst, waar het gepubliceerd is, wie het geschreven heeft en hoe vaak en hoe recent naar het onderzoek is verwezen. Op die manier zoekt Google Scholar naar artikelen zoals een wetenschapper dat zou doen.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

 • Familie
 • Vrienden
 • Studiegenoten
 • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Zoeken met Google Scholar

Google Scholar kun je bereiken via http://scholar.google.nl. Zet voordat je begint met zoeken je VPN-verbinding (van de universiteit) aan, of ga op de universiteit zitten. De toegang tot een artikel is namelijk niet altijd gratis. Via het netwerk van je universiteit krijg je tot meer artikelen direct toegang.

Google Scholar heeft handige specifieke zoekfuncties. Zo kun je bijvoorbeeld op een bepaalde auteur zoeken, uit een bepaald journal of tussen een bepaalde periode. Deze geavanceerde zoekfuncties vind je door op het pijltje in de zoekbalk te klikken.

Google Scholar geavanceerd zoeken

Verder zijn er nog een aantal zogenaamde operators die je kunt toevoegen aan je zoekopdracht om specifieker te zoeken:

 • De operator “+”. Veelgebruikte woorden (bijvoorbeeld lidwoorden), letters of cijfers worden gewoonlijk door Google genegeerd. Met de “+” geef je aan dat in dit geval het woord meegenomen mag worden in de zoekresultaten, zoals “+de Saussure”.
 • De operator “-“. Soms wil je dat een bepaald zoekwoord niet meegenomen wordt. Zo ben je misschien op zoek naar bronnen over autisme, maar wil je niets weten over autisme in het onderwijs. Dan gebruik je: “autism –education”.
 • Aanhalingstekens. Zoek je op een bepaald zinsdeel, zet dit zinsdeel dan tussen aanhalingstekens. Google zoekt dan alleen op dit exacte zinsdeel. Bijvoorbeeld: “lexicale variaties”.
 • De operator “OR”. Hiermee worden alle resultaten getoond die één of meer van de zoekwoorden bevatten, zoals “gestures OR body language”.
 • De operator “intitle”. Alleen de resultaten waarbij het zoekwoord in de titel van het document voorkomt worden weergeven, zoals bij “intitle:economy principle”.

Resultaten in Google Scholar

Je kunt vanuit de zoekresultaten op verschillende manieren de volledige tekst bekijken. In de rechterkolom staat vaak [PDF], [DOC], [HTML] of FULLTEXT (via je universiteit) vermeld. Dit zijn gemakkelijke links om direct naar het document door te klikken. Een andere optie is op de titel klikken, boven de beschrijving, waarmee je op een pagina komt met een link naar het document.

Google scholar resultaat

Lukt dit niet, dan kun je het nog proberen via de ‘all versions’-link onder de beschrijving of de link ‘more’.

Google scholar zoekresultaat

Sinds kort kun je de gevonden artikelen opslaan in Google Scholar via ‘Mijn bibliotheek’. Je kunt deze activeren door linksboven je zoekbalk op ‘Mijn bibliotheek te klikken’. Let op: hier heb je wel een Gmail-account voor nodig.

 

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.9

1 reactie

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr Team)
27 maart 2014 om 13:31

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Is er nog iets onduidelijk? Ik doe mijn best om vragen en opmerkingen te beantwoorden. :)

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.