Belangrijke en invloedrijke wetenschappelijke journals

Bij het schrijven van je scriptie is het van belang dat je gebruikmaakt van goede en betrouwbare bronnen. Niet alle journals staan even goed aangeschreven. Hoe weet je precies welk journal goed is en welke niet?

Wat is een journal?

Je begint met het zoeken naar bronnen bijvoorbeeld in de bibliotheek, via scholar.google.com of Science Direct. De onderzoeken die je tegenkomt komen vaak uit een wetenschappelijk tijdschrift, ook wel journal genoemd.

De eisen om onderzoek in een journal te publiceren zijn erg hoog. Een redactiecommissie zal het manuscript eerst grondig controleren. Door deze controle van een redactiecommissie kun je ervan uitgaan dat het onderzoek uit een journal klopt.

Een journal komt meestal periodiek uit en ieder journal publiceert onderzoek uit een bepaald vakgebied. Niet elk journal heeft evenveel aanzien en is van hoge kwaliteit. De beste onderzoeken staan in de meest gerenommeerde journals. Het is dan ook beter om één bron uit een gerenommeerd journal te gebruiken in je scriptie dan een aantal bronnen uit journals met minder aanzien.

Wat zijn invloedrijke journals?

Je begeleider weet welke journals voor jouw scriptieonderwerp het meest relevant zijn. Je kunt bij het zoeken naar een goed journal ook gebruikmaken van de Journal Quality List van Harzing of de Scimago Journal Rank.

Kijk jij ook zo uit naar afstuderen?

We helpen je graag een handje!

  • Minder stress
  • Hulp binnen handbereik
  • 100% tevredenheidsgarantie

Ontdek hoe we jou kunnen helpen

Journal Quality List

De Journal Quality List is een lijst van journals ingedeeld per vakgebied. Achter elk journal staat hoe invloedrijk dit journal is voor het vakgebied. Probeer in je scriptie zo veel mogelijk bronnen uit journals te gebruiken die in de top drie van jouw vakgebied staan.

Het vinden van goede journals in de Journal Quality List kan in het begin lastig zijn. In de tabel staan namelijk 20 verschillende beoordelingen. Je kunt het beste naar de meest recente beoordelingen kijken (2015). In het begin van het document staat uitgelegd wat elke beoordeling precies inhoudt. Soms is A+ het hoogst haalbare, soms 0+ en weer in andere gevallen is dat STAR.

De Journal Quality list is ook als .pdf te downloaden.

Scimago Journal Rank

De Journal Quality List van Harzing bevat geen medische of natuurwetenschappelijke journals. Voor medische en natuurwetenschappelijke journals kun je beter kijken bij de Scimago Journal Rank.

De lijst werkt erg prettig. Je kunt per vakgebied zoeken waarbij je zelfs een onderscheid kunt maken tussen landen.

Wat vind jij van dit artikel?
Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.9

1 reactie

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
27 maart 2013 om 15:41

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Zit je nog met een vraag? Laat een reactie achter en ik kom zo snel mogelijk bij je terug.

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.