Waar moet het onderwerp van je scriptie aan voldoen?

Het afbakenen van je scriptie is een belangrijke eerste stap om je scriptieonderzoek zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Je onderwerp moet niet te breed zijn, omdat je dan te veel moet onderzoeken in de beperkte tijd die je meestal hebt voor je scriptie. Het moet echter ook niet te smal zijn, omdat je onderzoek dan te weinig diepgang heeft.

Daarbij moet je onderwerp:

  1. Voldoen aan de eisen van je begeleider.
  2. Relevant zijn.
  3. Leuk genoeg zijn om er zelf met veel energie en enthousiasme aan te willen werken.

1. Eisen van je opleiding

Voordat je begint met zoeken naar een onderwerp is het belangrijk eerst de eisen van je opleiding op een rijtje te zetten.

  • Het domein waar binnen je moet kiezen
    Bijvoorbeeld marketing, pedagogiek, Nederlands recht, etc.
  • De oriëntatie
    Moet de oriëntatie wetenschappelijk of beroepsgericht zijn? Bij een wetenschappelijke oriëntatie is de wetenschappelijke relevantie van je onderzoek erg belangrijk. Bij een beroepsgerichte oriëntatie is juist de praktische relevantie voor je opdrachtgever van belang.

Grof ingedeeld zijn alle toegepaste hbo-opleidingen beroepsgericht van aard en alle meer wetenschappelijke opleidingen inclusief opleidingen aan de universiteit wetenschappelijk georiënteerd.

2. Is je onderwerp relevant?

Relevantie van je onderzoeksonderwerp is een belangrijk punt in het afbakenen van je scriptie. Hiermee zorg je namelijk dat je onderzoek toegevoegde waarde heeft.

Je onderwerp moet relevant zijn voor alle partijen die belang hebben bij je onderzoek. Op basis van de oriëntatie van je opleiding heb je te maken met een verschillende kijk op de relevantie van je onderwerp.

Wetenschappelijke relevantie

Bij wetenschappelijke studies ligt juist de focus op het vullen van een gat in de wetenschappelijke kennis omtrent jouw onderwerp. Hiervoor ga je in de literatuur op zoek naar de wetenschappelijke kennis die op dat moment nog ontbreekt.

Zo kun je voor het effect van social media op een merkimago bepaalde moderator– of mediatorvariabelen onderzoeken die nog niet eerder onderzocht zijn. Op deze manier zorg je dat je onderzoek wetenschappelijk relevant is.

Beroepsgerichte oriëntatie

Bij een beroepsgerichte oriëntatie is het onderwerp pas relevant wanneer het maatschappelijk of praktisch relevant is. Het moet bijvoorbeeld relevant zijn voor je stagebedrijf. Dit bedrijf wil iets hebben aan de resultaten die jij vindt.

Daarom is het belangrijk om te zoeken naar een praktische toepassing voor je onderzoek. Je kunt bijvoorbeeld voor een specifiek merk onderzoeken wat de manier waarop dit merk social media inzet betekent voor het merkimago. Op basis hiervan kun je praktische aanbevelingen doen voor dit merk.

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

3. Een onderwerp dat leuk is!

Dit facet is vaak het lastigste. Want hoe vind je nu een onderwerp dat ook leuk is?! Het belangrijkste is dat je hiervoor de tijd neemt. Vaak is het wel zo dat een onderwerp dat goed past binnen je opleiding en waarvan je hebt kunnen aantonen dat het relevant is leuk is om aan te pakken.

Stappenplan voor het kiezen van een onderwerp

Om het kiezen van een onderwerp iets makkelijker te maken hebben we een stappenplan gemaakt waarmee jij je onderwerp kunt gaan kiezen.

Onderwerp gekozen. Wat nu?

Zodra je een afgebakend onderwerp hebt gekozen en deze is goedgekeurd door je begeleider is het tijd om de probleemstelling en doelstelling op te stellen. Dit noemen we de probleemanalyse.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

2 reacties

Hans
8 mei 2015 om 13:42

Ik had van mijn docent begrepen dat een scriptie onderwerp als niet mocht bestaan en/of er nog geen informatie over bekend is. Ik weet nog steeds niet hoe ik het beste een scriptieonderwerp kan kiezen die nog niet bestaat.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
11 mei 2015 om 11:12

Hoi Hans, Ten eerste is het schier onmogelijk om een scriptieonderwerp te vinden waarover geen informatie beschikbaar is. Alles is wel een keer deels onderzocht. Ten tweede zou dat betekenen dat er geen informatie voor je beschikbaar is waarmee je het onderzoek kunt opzetten. Dat is niet wenselijk. Je kunt beter een onderwerp kiezen waarover wel al veel informatie beschikbaar is maar waar jij bijvoorbeeld een andere invalshoek laat zien. Probeer binnen je vakgebied op zoek te gaan naar een onderwerp dat je erg leuk vindt. Zodra je dat hebt gevonden ga je zoveel mogelijk literatuur over dit onderwerp lezen. Je hebt dan een goed beeld van het onderwerp. Hierna ga je pas werken aan een eigen onderwerp. Succes!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.