Hoofdregel bronvermelding volgens de APA-regels

Gepubliceerd op door Laatste update op: 28 september 2016

Het toepassen van de APA-stijl is vaak verplicht vanuit je opleiding. De APA-stijl wordt gebruikt om bronnen te vermelden.

Volgens de APA-regels vermeld je een bron verkort in de tekst en zet je de volledige verwijzing in de literatuurlijst.

Bronvermelding

De bronnen die je gebruikt schrijf je op zodat de lezer van je scriptie of verslag de bron kan achterhalen en opzoeken. Daarnaast geef je de auteurs van de bron de eer die hen toekomt.

De hoofdregel van APA

Iedere keer dat je een bron gebruikt schrijf je deze direct op in de desbetreffende zin of alinea én je noteert de bron in de literatuurlijst. De literatuurlijst wordt ook wel bronnenlijst, literatuurlijst, of reference list genoemd.

De literatuurlijst staat meestal helemaal aan het eind van je document maar nog voor de bijlagen.

Dus in het kort

Voorbeelden

Hoe ziet dit eruit? Hieronder een voorbeeld (de bronvermelding is met geel gemarkeerd).

Verwijzing in de tekst methode 1
Attitude is een van de belangrijkst begrippen in consumentengedrag. Attitude kan het best worden omschreven als een aangeleerde manier van positief of negatief reageren met betrekking tot een bepaald object, gedachte of gedrag (Fishbein & Ajzen, 1975).
Verwijzing in de tekst methode 2
Fishbein en Ajzen (1975) concludeerden dat attitude het best kan worden omschreven als een aangeleerde manier van positief of negatief reageren met betrekking tot een bepaald object, gedachte of gedrag.
Verwijzing in de tekst methode 3
Fishbein en Ajzen concludeerden in 1975 dat attitude het best kan worden omschreven als een aangeleerde manier van positief of negatief reageren met betrekking tot een bepaald object, gedachte of gedrag.
Bron in de literatuurlijst
Fishbein, M., & Ajzen, I. (1975). Belief, attitude, intention, and behavior: An introduction to theory and research. Reading, MA: Addison Wesley.

De manier van opschrijven

Voor de manier van bronnen opschrijven, ook wel de referentiestijl genoemd, zijn er strakke regels. In het voorbeeld hierboven is het niet voor niets zo dat de titel van de bron schuingedrukt is in de literatuurlijst. Bij een boek moet namelijk altijd de titel schuingedrukt zijn.

Per type bron heb je vaak weer net iets andere regels. Wel blijft altijd de hoofdregel gelden: je verwijst direct in de tekst naar de bron én je schrijft de bron op in de literatuurlijst.

Bekijk meer APA-voorbeelden

Verschil tussen Nederlands en Engels

Er bestaan een paar verschillen tussen het Nederlands en Engels wanneer je de APA-stijl toepast. We hebben de verschillen voor je op een rijtje gezet.

Uitzonderingen op de hoofdregel

Het wordt er niet makkelijker op, maar de APA-stijl kent veel uitzonderingen. Zo schrijf je bijvoorbeeld de bron niet op in de literatuurlijst als een lezer de bron niet kan opzoeken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een privépagina op Facebook waar de lezer geen toegang tot heeft. Je komt dan terecht bij:

Wat zijn bronnen?

Weet je niet precies wat een bron is of twijfel je soms of iets wel een goede bron is? Bekijk dan het volgende artikel: Welke bronnen kan ik in mijn scriptie gebruiken?

Plagiaat

Als je niet op de juiste manier naar de bron verwijst dan pleeg je plagiaat. Plagiaat plegen kan verstrekkende gevolgen hebben. Doe dus je best om plagiaat te voorkomen.

APA de basisprincipes bij refereren

Nu je ongeveer weet wat APA betekent, is het van belang dat je doorkrijgt hoe je per type bron moet refereren. In de volgende twee artikelen leggen we de basisprincipes verder uit:

Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
79 lezers vinden dit artikel handig. 97 stemmen in totaal.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel
Scribbr prof

Geschreven door Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

22 reacties

 1. Brechtje:

  Beste Bas, 

  Ik ben al een tijdje aan het zoeken, maar ik kan het maar niet vinden. Hoe vermeld je een bron die je uit een andere bron hebt?  
  Ik heb een scriptie van iemand die een bron gebruikt die ik graag wil gebruiken. maar moet ik dan die bron gebruiken of de scriptie als bron?

  Hartelijke groet, 
  Brechtje

 2. Anne:

  Goedendag,

  hoe vermeld ik een geraadpleegde website in de literatuurlijst? Zowel met specifieke pagina/artikel als website algemeen. Bvd, Anne

 3. Jasper:

  Beste redactie, Ik ben benieuwd naar de tekst uitlijning van een APA document. Hoort de tekst links uitgelijnd te zijn of helemaal uitgevuld?
  Bij voorbaat dank, Jasper

 4. Laura:

  Beste Bas,
  Zojuist heb ik een bron gegenereerd. Het betreft een website zonder auteur en datum. Nu wil ik dit aan het eind van mijn alinea zetten. Dit krijg ik uit de generator: (“KNMP: resultaten NIVEL-rapport zorgmijden ten dele herkenbaar” (z.j.) . Moeten de aanhalingstekens ook toegevoegd worden als ik de bron aan het eind van de alinea plaats?
  Bij voorbaat dank,
  Laura

 5. Floor:

  Beste Bas,
  Ik moet voor school een verslag maken over criminaliteit en daarbij de juiste bronvermelding maken. Nu heb ik een goede bron van CBS maar kan ik nergens informatie over de schrijver vinden. Ik weet nu niet wat ik moet doen en hoop dat u me wilt helpen. Hieronder voor de zekerheid de desbetreffende link:
  http://statline.cbs.nl/statweb/publication/?vw=t&dm=slnl&pa=83032ned&d1=0%2c3-4&d2=0-1%2c18%2c41%2c58-59%2c68%2c71-72&d3=0&d4=(l-4)-l&hd=151216-0940&hdr=t%2cg3&stb=g2%2cg1

  Bij voorbaat dank,

  Floor

 6. Naomi:

  Beste Bas,

  Wij zijn momenteel bezig met het schrijven van ons afstudeeronderzoek. Klopt het dat de alinea’s moeten inspringen in de tekst volgens APA? Ik kan dit heel moeilijk terug vinden op internet en in het boek ”De APA-richtlijnen” van Poelmans en Severijnen.

  Bij voorbaat dank,

  Naomi

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Naomi, in het APA-boek staan wel voorbeelden van alinea’s die inspringen maar je ziet het ook heel vaak zonder inspringen. Ik zou datgene doen dat jezelf het mooiste vindt.

 7. Jo:

  Beste Bas,

  Ik had een vraag over de bronvermelding van een brochure die ik in word wil voegen.
  Als ik een brochure van een website heb gedownload, is dit dan een “document van website”, “elektronische bron”, of iets anders? Ik zou zelf denken “document van website”.

  In word 2016 moet je hiervoor de auteur(van organisatie), naam van webpagina, naam van website, jaar, maand, dag en URL invullen. Echter, nu vroeg ik mij nog af wat ze bedoelen met ‘naam van de webpagina’. Is dit de titel van de brochure zoals deze op de website aangegeven staat? Of de webpagina van de website waar de link naar de brochure op stond?
  Ik neem aan dat bij URL de link moet komen te staan van het pdf brochure zelf?

  Bij voorbaat dank,
  Jo

  • Anna Hoogterp (Scribbr-team):

   Hallo Jo,

   Voor een brochure die je van internet haalt, zou ik ook voor document van website kiezen. Als titel zou ik voor de titel van de brochure kiezen, omdat de brochure ten slotte je bron is.

   Ik raad je ook aan om de automatische bronvermelding via Word nogmaals goed te controleren, want hier zitten helaas veel fouten in. Onze gratis APA-generator kan je hierbij wellicht helpen.

   Groetjes, Anna

 8. milou Smit:

  Vraagje.
  Ik werk op verschillende computers. Nu mis ik een aantal toegevoegde bronnen in de apa-generator . Worden deze niet automatisch aan de al ingevoerde bronnen in mijn account vanuit een andere computer toegevoegd

  • Anna Hoogterp (Scribbr-team):

   Hallo Milou,

   Was je ingelogd met een account bij onze site toen je de bronnen toevoegde? Dan heb je kans dat de site dit wel voor je onthoudt.

   Groetjes, Anna

 9. Margriet:

  Beste Bas,

  Hoe refereer je naar een gedicht dat uit een gedichtenboek komt? Volg je dan gewoon de regels van een boek en vermeld je de juiste pagina erbij?

  Dankjewel!
  Margriet

  • Wouter (Scribbr-team):

   Hoi Margriet,
   Als het gaat om een dichtbundel zou ik er ook naar verwijzen als een bundel (zie APA-generator > boek > bundel). Als alle gedichten van dezelfde auteur zijn, kun je inderdaad gewoon naar een ‘normaal’ boek verwijzen met de juiste paginanummers.
   Succes!
   Groetjes,
   Wouter

 10. Nina:

  Hoi,

  Ik vroeg me af op welke manier ik kan refereren naar informatie komende uit een seminar (waar ik naar toe ben geweest) dit betreft zowel dingen die ik zelf heb opgeschreven als zaken die terug komen in de powerpoint presentatie (die tijdens het seminar gebruikt werden).

  • Jimi (Scribbr-team):

   Hoi Nina! Goede vraag! De seminar kan je rekenen onder persoonlijke communicatie, aangezien de bron niet meer terug te vinden is. In dat geval neem je de bron ook niet op in je literatuurlijst, maar enkel in de tekst. Je kan hier meer lezen over hoe je persoonlijke communicatie moet citeren. Als je een link naar die presentatie, dan kan je deze zoals hier uitgelegd staat citeren. Mocht je die link niet hebben, dan kan je het opnieuw als persoonlijke communicatie citeren.

 11. Peter Paalvast:

  Goe kan ik een artikel uit een boek plaatsen. Het venster heb ik gevonden, maar als ik op genereer klik gebeurt er niets.

Reageer