Hoofdregel bronvermelding volgens de APA-regels

Het toepassen van de APA-stijl is vaak verplicht vanuit je opleiding. De APA-stijl wordt gebruikt om bronnen te vermelden.

Volgens de APA-regels vermeld je een bron verkort in de tekst en zet je de volledige verwijzing in de literatuurlijst.

Bronnen gebruiken

De bronnen die je gebruikt schrijf je op zodat de lezer van je scriptie of verslag de bron kan achterhalen en opzoeken. Daarnaast geef je de auteurs van de bron de eer die hen toekomt.

De hoofdregel van APA

Iedere keer dat je een bron gebruikt schrijf je deze direct op in de desbetreffende zin of alinea én je noteert de bron in de literatuurlijst. De literatuurlijst wordt ook wel bronnenlijst, literatuurlijst, of reference list genoemd.

De literatuurlijst staat meestal helemaal aan het eind van je document maar nog voor de bijlagen.

Dus in het kort

Bron direct in de tekst en Bronvermelding in de literatuurlijst

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

  • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
  • Lijst met alle gevonden bronnen
  • Officiële database van Turnitin
  • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

Voorbeelden

De bronvermelding kan op meerdere plekken in de hoofdtekst worden geplaatst (de bronvermelding is met geel gemarkeerd).

Verwijzing in de tekst methode 1

Attitude is een van de belangrijkst begrippen in consumentengedrag. Attitude kan het best worden omschreven als een aangeleerde manier van positief of negatief reageren met betrekking tot een bepaald object, gedachte of gedrag (Fishbein & Ajzen, 1975).

Verwijzing in de tekst methode 2

Fishbein en Ajzen (1975) concludeerden dat attitude het best kan worden omschreven als een aangeleerde manier van positief of negatief reageren met betrekking tot een bepaald object, gedachte of gedrag.

Verwijzing in de tekst methode 3

Fishbein en Ajzen concludeerden in 1975 dat attitude het best kan worden omschreven als een aangeleerde manier van positief of negatief reageren met betrekking tot een bepaald object, gedachte of gedrag.

Bron in de literatuurlijst

Fishbein, M., & Ajzen, I. (1975). Belief, attitude, intention, and behavior: An introduction to theory and research. Reading, MA: Addison Wesley.

De manier van opschrijven

Voor de manier van bronnen opschrijven, ook wel de referentiestijl genoemd, zijn er strakke regels. In het voorbeeld hierboven is het niet voor niets zo dat de titel van de bron schuingedrukt is in de literatuurlijst. Bij een boek moet namelijk altijd de titel schuingedrukt zijn.

Per type bron heb je vaak weer net iets andere regels. Wel blijft altijd de hoofdregel gelden: je verwijst direct in de tekst naar de bron én je schrijft de bron op in de literatuurlijst.

Bekijk meer APA-voorbeelden

Verschil tussen Nederlands en Engels

Er bestaan een paar verschillen tussen het Nederlands en Engels wanneer je de APA-stijl toepast. We hebben de verschillen voor je op een rijtje gezet.

Uitzonderingen op de hoofdregel

Het wordt er niet makkelijker op, maar de APA-stijl kent veel uitzonderingen. Zo schrijf je bijvoorbeeld de bron niet op in de literatuurlijst als een lezer de bron niet kan opzoeken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een privépagina op Facebook waar de lezer geen toegang tot heeft. Je komt dan terecht bij:

Wat zijn bronnen?

Weet je niet precies wat een bron is of twijfel je soms of iets wel een goede bron is? Bekijk dan het volgende artikel: Welke bronnen kan ik in mijn scriptie gebruiken?

Plagiaat

Als je niet op de juiste manier naar de bron verwijst dan pleeg je plagiaat. Plagiaat plegen kan verstrekkende gevolgen hebben. Doe dus je best om plagiaat te voorkomen.

APA de basisprincipes bij refereren

Nu je ongeveer weet wat APA betekent, is het van belang dat je doorkrijgt hoe je per type bron moet refereren. In de volgende twee artikelen leggen we de basisprincipes verder uit:

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

28 reacties

Annemiek
17 april 2018 13:26

Beste Bas,

Hoe moet je in een dia van een powerpoint de bronnen benoemen?

Groetjes,
Annemiek

Beantwoorden

Jimi
Jimi (Scribbr-team)
19 april 2018 17:00

Hoi Annemiek! Goede vraag :). In je powerpoint moet je op de laatste dia van je presentatie een overzicht geven van alle bronnen die je gebruikt hebt. Dit doe je op dezelfde manier als in je literatuurlijst. Zie hier een voorbeeld:

Fishbein, M., & Ajzen, I. (1975). Belief, attitude, intention, and behavior: An introduction to theory and research. Reading, MA: Addison Wesley.

Verder moet je op de dia waar je de bron vermeldt een in-tekst citatie plaatsen. Dat werkt als volgt: (Fishbein & Azjen, 1975).

Als je nog andere vragen hebt, laat het ons vooral weten!

Groetjes,
Jimi

Beantwoorden

Dorien
18 december 2017 14:03

Ik wil in mijn onderzoek graag refereren naar een cao die geschreven is door 6 verschillende organisaties. Hoe moet ik dat doen?

Beantwoorden

Jimi
Jimi (Scribbr-team)
22 december 2017 19:54

Hoi Dorien! In dat geval doe je het gewoon hetzelfde als wanneer het 6 auteurs waren geweest. Je kan dus de bron als volgt invullen: Organisatie 1, Organisatie 2, Organisatie 3, Organisatie 4, Organisatie 5, & Organisatie 6. (2017). Titel. Geraadpleegd van https://link.nl. In de tekst gebruik je dan Organisatie 1 et al. Hopelijk helpt dit! Succes :).

Beantwoorden

danielle
27 oktober 2017 13:52

Hallo,
Ik wil in mijn onderzoek refereren naar een cao nu krijg ik nergens te vinden wie het cao geschreven heeft, het is namelijk opgezet door meerdere partijen. Moet ik deze partijen als auteur opgeven of iets/iemand anders?

Beantwoorden

Arjan van Laak
Arjan van Laak (Scribbr-team)
28 oktober 2017 14:57

Beste Danielle,
Bedankt voor je vraag.
Je kunt inderdaad het beste de organisaties weergeven op de plaats van de auteur.
Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan ook via de chat op onze website.
Groetjes,
Arjan

Beantwoorden

Peter Paalvast
8 augustus 2017 03:10

Goe kan ik een artikel uit een boek plaatsen. Het venster heb ik gevonden, maar als ik op genereer klik gebeurt er niets.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
9 augustus 2017 12:34

Hoi Peter, ik begrijp je vraag niet helemaal maar volgens mij is dit een voorbeeld van een artikel uit een boek.

Beantwoorden

Nina
30 juni 2017 02:16

Hoi,

Ik vroeg me af op welke manier ik kan refereren naar informatie komende uit een seminar (waar ik naar toe ben geweest) dit betreft zowel dingen die ik zelf heb opgeschreven als zaken die terug komen in de powerpoint presentatie (die tijdens het seminar gebruikt werden).

Beantwoorden

Jimi
Jimi (Scribbr-team)
5 juli 2017 20:51

Hoi Nina! Goede vraag! De seminar kan je rekenen onder persoonlijke communicatie, aangezien de bron niet meer terug te vinden is. In dat geval neem je de bron ook niet op in je literatuurlijst, maar enkel in de tekst. Je kan hier meer lezen over hoe je persoonlijke communicatie moet citeren. Als je een link naar die presentatie, dan kan je deze zoals hier uitgelegd staat citeren. Mocht je die link niet hebben, dan kan je het opnieuw als persoonlijke communicatie citeren.

Beantwoorden

Margriet
19 april 2017 22:12

Beste Bas,

Hoe refereer je naar een gedicht dat uit een gedichtenboek komt? Volg je dan gewoon de regels van een boek en vermeld je de juiste pagina erbij?

Dankjewel!
Margriet

Beantwoorden

Wouter
Wouter (Scribbr-team)
20 april 2017 12:17

Hoi Margriet,
Als het gaat om een dichtbundel zou ik er ook naar verwijzen als een bundel (zie APA-generator > boek > bundel). Als alle gedichten van dezelfde auteur zijn, kun je inderdaad gewoon naar een 'normaal' boek verwijzen met de juiste paginanummers.
Succes!
Groetjes,
Wouter

Beantwoorden

milou Smit
28 maart 2017 14:44

Vraagje.
Ik werk op verschillende computers. Nu mis ik een aantal toegevoegde bronnen in de apa-generator . Worden deze niet automatisch aan de al ingevoerde bronnen in mijn account vanuit een andere computer toegevoegd

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
28 maart 2017 19:08

Hallo Milou,

Was je ingelogd met een account bij onze site toen je de bronnen toevoegde? Dan heb je kans dat de site dit wel voor je onthoudt.

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Jo
28 maart 2017 11:54

Beste Bas,

Ik had een vraag over de bronvermelding van een brochure die ik in word wil voegen.
Als ik een brochure van een website heb gedownload, is dit dan een "document van website", "elektronische bron", of iets anders? Ik zou zelf denken "document van website".

In word 2016 moet je hiervoor de auteur(van organisatie), naam van webpagina, naam van website, jaar, maand, dag en URL invullen. Echter, nu vroeg ik mij nog af wat ze bedoelen met 'naam van de webpagina'. Is dit de titel van de brochure zoals deze op de website aangegeven staat? Of de webpagina van de website waar de link naar de brochure op stond?
Ik neem aan dat bij URL de link moet komen te staan van het pdf brochure zelf?

Bij voorbaat dank,
Jo

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
28 maart 2017 19:07

Hallo Jo,

Voor een brochure die je van internet haalt, zou ik ook voor document van website kiezen. Als titel zou ik voor de titel van de brochure kiezen, omdat de brochure ten slotte je bron is.

Ik raad je ook aan om de automatische bronvermelding via Word nogmaals goed te controleren, want hier zitten helaas veel fouten in. Onze gratis APA-generator kan je hierbij wellicht helpen.

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Naomi
23 maart 2017 17:16

Beste Bas,

Wij zijn momenteel bezig met het schrijven van ons afstudeeronderzoek. Klopt het dat de alinea's moeten inspringen in de tekst volgens APA? Ik kan dit heel moeilijk terug vinden op internet en in het boek ''De APA-richtlijnen'' van Poelmans en Severijnen.

Bij voorbaat dank,

Naomi

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
23 maart 2017 19:08

Hoi Naomi, in het APA-boek staan wel voorbeelden van alinea's die inspringen maar je ziet het ook heel vaak zonder inspringen. Ik zou datgene doen dat jezelf het mooiste vindt.

Beantwoorden

Floor
24 oktober 2016 12:39

Beste Bas,
Ik moet voor school een verslag maken over criminaliteit en daarbij de juiste bronvermelding maken. Nu heb ik een goede bron van CBS maar kan ik nergens informatie over de schrijver vinden. Ik weet nu niet wat ik moet doen en hoop dat u me wilt helpen. Hieronder voor de zekerheid de desbetreffende link:
http://statline.cbs.nl/statweb/publication/?vw=t&dm=slnl&pa=83032ned&d1=0%2c3-4&d2=0-1%2c18%2c41%2c58-59%2c68%2c71-72&d3=0&d4=(l-4)-l&hd=151216-0940&hdr=t%2cg3&stb=g2%2cg1

Bij voorbaat dank,

Floor

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 oktober 2016 14:49

Hoi Floor, je kunt het CBS als auteur noemen. Zie hier een voorbeeld.

Beantwoorden

Laura
20 juni 2016 15:03

Beste Bas,
Zojuist heb ik een bron gegenereerd. Het betreft een website zonder auteur en datum. Nu wil ik dit aan het eind van mijn alinea zetten. Dit krijg ik uit de generator: ("KNMP: resultaten NIVEL-rapport zorgmijden ten dele herkenbaar" (z.j.) . Moeten de aanhalingstekens ook toegevoegd worden als ik de bron aan het eind van de alinea plaats?
Bij voorbaat dank,
Laura

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
20 juni 2016 19:19

Hoi Laura, ja dan moeten de aanhalingstekens ook worden toegevoegd.

Beantwoorden

Jasper
30 mei 2016 14:15

Beste redactie, Ik ben benieuwd naar de tekst uitlijning van een APA document. Hoort de tekst links uitgelijnd te zijn of helemaal uitgevuld?
Bij voorbaat dank, Jasper

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 mei 2016 11:57

Hoi Jasper, de voorbeelden die APA toont zijn links uitgelijnd. Je kunt daarvoor dus gaan.

Beantwoorden

Anne
20 mei 2016 16:10

Goedendag,

hoe vermeld ik een geraadpleegde website in de literatuurlijst? Zowel met specifieke pagina/artikel als website algemeen. Bvd, Anne

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
20 mei 2016 16:19

Hoi Anne, zie hier een voorbeeld.

Beantwoorden

Brechtje
12 april 2016 16:18

Beste Bas, 

Ik ben al een tijdje aan het zoeken, maar ik kan het maar niet vinden. Hoe vermeld je een bron die je uit een andere bron hebt?  
Ik heb een scriptie van iemand die een bron gebruikt die ik graag wil gebruiken. maar moet ik dan die bron gebruiken of de scriptie als bron?

Hartelijke groet, 
Brechtje

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
12 april 2016 17:08

Hoi Brechtje, dat staat in het artikel bron in een andere bron.

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.