Scriptie afgekeurd? 4 stappen om weer tot een goede scriptie te komen

Als je te horen krijgt dat je bachelor- of masterscriptie is afgekeurd, kan dit hard aankomen. Dit betekent namelijk dat je toch weer tijd in je scriptie moet steken, terwijl je dacht eindelijk klaar te zijn!

Of je nu opnieuw moet beginnen of kunt herkansen: wij hebben een duidelijk stappenplan gemaakt.

Wist je dat...

Scribbr-editors gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden corrigeren? Voorkom dat jouw scriptie, plan van aanpak of verslag wordt afgekeurd op taal. Laat je tekst nakijken door de taalexperts van Scribbr!

Ontdek de nakijkservice

Laat je scriptie nakijken

Stap 1: Blijf rustig en professioneel

Het is logisch dat je even van slag bent als je hebt gehoord dat je scriptie is afgekeurd. Hoewel je dit oordeel waarschijnlijk graag wilt veranderen, is het niet slim om met je beoordelaar in discussie te gaan.

Uiteraard mag je wel vragen waarom je het niet hebt gehaald. Probeer vooral te luisteren naar de feedback zonder hier tegenin te gaan. Laat het even zakken en begin de volgende dag met goede moed aan een nieuwe versie.

Breng allereerst in kaart hoeveel vertraging je oploopt en wanneer de nieuwe deadlines zijn.

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Stap 2: Ga na waarom je scriptie is afgekeurd en bekijk het beoordelingsformulier

Voor elke studie is er een beoordelingsformulier beschikbaar waarmee je scriptie wordt nagekeken. Pak dit formulier erbij wanneer je je scriptie gaat verbeteren.

Beoordeel zelf op welke onderdelen je de tekst nog kunt verbeteren. Het is bovendien belangrijk dat je elk punt begrijpt aangezien je op basis van dit formulier wordt beoordeeld. Zo voorkom je dat je scriptie nog een keer wordt afgekeurd.

Tip: vraag het aan je begeleider als iets niet duidelijk is.

Stap 3: Maak een afspraak met je begeleider

Het is belangrijk om heldere concrete feedback van je begeleider te vragen. Op welke punten is je scriptie onvoldoende? Is je scriptie afgekeurd op taalgebruik, onderbouwing of is de hoofdvraag niet goed beantwoord?

Vraag om concrete voorbeelden en laat je niet afschepen met feedback waar je niets aan hebt. Hoe concreter de feedback, hoe makkelijker het wordt om je scriptie te verbeteren.

Tip: Omdat je deze afspraken vaak mondeling maakt, is het belangrijk om deze te bevestigen per e-mail. Zet alle afspraken op een rijtje en stuur deze per e-mail naar je begeleider. Vraag om bevestiging van je begeleider. Zo heb je alles zwart-op-wit en kun je aan de slag met het verbeteren van je scriptie.

Stap 4: Verbeter je scriptie

Nu je weet wat je moet verbeteren, is het tijd om aan de slag te gaan. Je kunt je scriptie verbeteren op vijf niveaus:

 1. Inhoud
 2. Taal
 3. Structuur
 4. Bronvermelding
 5. Lay-out

Inhoud verbeteren

Als je de inhoud van je scriptie moet verbeteren, kun je dit doen met behulp van onze Knowledge Base en de feedback van jouw begeleider. Mocht je hierbij vastlopen dan kun je de hulp inschakelen van een externe scriptiebegeleider.

Ook kan Scribbr jou helpen met feedback over inhoudelijke verbeteringen door aan te geven of je verhaal en je redeneringen wel duidelijk zijn. Dit doen we met onze Rode Draad Check.

Daarnaast kun je een overzicht voor inhoudelijke hulp vinden waarmee jij kan bepalen welke hulp je het beste kunt schakelen.

Taal verbeteren

Heb je te horen gekregen dat je taal van je scriptie niet in orde is? Laat je scriptie dan nakijken op taal door een professional van Scribbr.

Daarna word je gegarandeerd niet meer afgekeurd op taal!

Laat je scriptie nakijken en verbeteren

Structuur verbeteren

Is de indeling van je scriptie nog niet in orde en moet je bijvoorbeeld je inleiding of samenvatting opnieuw schrijven en herstructureren, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Bekijk dan onze Knowledge Base of laat je scriptie nakijken op structuur. Met behulp het Structuurrapport geven wij aan waar de aandachtspunten liggen en hoe je hier eenvoudig mee aan de slag kunt.

Met behulp van onze feedback is jouw structuur straks helemaal op orde!

Bronvermelding verbeteren

Is je bronvermelding niet in orde? Veel hogescholen en universiteiten gebruiken de APA-stijl als richtlijn. Je kunt de gratis Scribbr APA Generator gebruiken om een literatuurlijst volgens deze richtlijn op te stellen.

Mocht je er zelf niet uitkomen dan kun je ons inschakelen om de bronvermelding te controleren.

Heb je per ongeluk plagiaat gepleegd en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Controleer dan je scriptie op plagiaat met de gratis Scribbr Plagiaat Checker.

Lay-out verbeteren

Bekijk de checklist voor de lay-out of schakel ons in om de lay-out op vier onderdelen te verbeteren.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

 • Familie
 • Vrienden
 • Studiegenoten
 • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Bezwaar aantekenen examencommissie

Vind jij dat je scriptie onterecht is afgekeurd? Dan kun je terecht bij de examencommissie van jouw school om bezwaar aan te tekenen.

Het proces van bezwaar aantekenen verschilt per hogeschool of universiteit. Het is verstandig de specifieke richtlijnen voor jouw situatie op te zoeken op de website van de onderwijsinstelling.

In de meeste gevallen is er een termijn waarin je bezwaar moet aantekenen. Dit is vaak ± 5 weken vanaf het moment dat je de uitslag hebt gekregen. Een voorwaarde is vaak dat je eerst een officieel gesprek aanvraagt met de beoordelaar om te kijken of je er onderling uit kunt komen.

Wanneer je eenmaal bezwaar hebt gemaakt, duurt het meestal enkele weken voordat je hier bericht over krijgt. De examencommissie vergadert meestal 1 keer per maand.

Al met al is bezwaar aantekenen bij de examencommissie dus een intensief proces. Zet alleen deze stap wanneer je gegronde redenen hebt en je alle andere opties hebt geprobeerd.

Veelgestelde vragen

Wat doe je als je scriptie wordt afgekeurd?

Het is ontzettend vervelend als je scriptie wordt afgekeurd. Probeer ondanks de teleurstelling toch proactief in overleg te gaan met je begeleider. Stel je begeleider de volgende vragen:

 • Waarom moet ik mijn scriptie herkansen?
 • Kunt u mij aangeven wat de verbeterpunten zijn?
 • Kunnen we een nieuwe deadline plannen voor het inleveren van mijn scriptie?

Zorg dat de afspraken schriftelijk bevestigd worden, bijvoorbeeld door in een mail om bevestiging te vragen. Vervolgens kun je aan de slag met een nieuwe planning.

Uit welke fases bestaat een planning voor je scriptie?

Met behulp van de scriptieplanning kun je stapsgewijs al je deadlines halen en ervoor zorgen dat je op tijd afstudeert.

In de tijdsplanning maak je onderscheid tussen de fase waarin je:

 • informatie verzamelt (de startfase);
 • het daadwerkelijke onderzoek doet (de onderzoekfase);
 • de uitkomsten van het onderzoek opschrijft (de schrijffase).
Uit welke onderdelen bestaat de startfase van je scriptie?

In deze startfase van je tijdsplanning verzamel je informatie en bepaal je je onderwerp. Lees veel onderzoeken om het onderwerp te leren kennen en te begrijpen wat al onderzocht is. Je begint breed en maakt het onderwerp steeds specifieker, zodat je onderzoek haalbaar is.

 1. Informatie verzamelen
 2. Afgebakend onderwerp kiezen
 3. Probleemstelling bepalen
 4. Goedkeuring krijgen van je begeleider
 5. Deelvragen en methoden bepalen
 6. Onderzoeksvoorstel/plan van aanpak opstellen
 7. Onderzoeksvoorstel/plan van aanpak aanpassen
Uit welke onderdelen bestaat de onderzoeksfase van je scriptie?

In de onderzoeksfase van je tijdsplanning staan alle stappen die te maken hebben met onderzoek doen. Dit betekent dat je ook al het onderzoeksvoorstel (plan van aanpak), literatuuronderzoek en onderzoeksmethoden gaat beschrijven.

 1. Literatuuronderzoek doen
 2. Onderzoeksmethoden bepalen
 3. Dataverzameling
 4. Data-analyse
 5. Onderzoek evalueren en bijwerken
Uit welke onderdelen bestaat de schrijffase van je scriptie?

Pas als je klaar bent met je onderzoek, kun je de resultaten, conclusie, discussie, inleiding en samenvatting schrijven. Na de schrijffase van je tijdsplanning ben je klaar met je scriptie.

 1. Bronvermelding bijhouden
 2. Theoretisch kader schrijven (op basis van je literatuuronderzoek)
 3. Methoden/onderzoeksopzet schrijven
 4. Resultaten opschrijven
 5. Conclusie schrijven
 6. Discussie schrijven
 7. Aanbevelingen schrijven
 8. Inleiding en samenvatting schrijven
 9. Hoofdstukken evalueren en redigeren
 10. Scriptie evalueren met je begeleider
 11. Scriptie laten nakijken door Scribbrs Nakijkservice
 12. Feedback verwerken en lay-out verzorgen

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Swaen, B. (2022, 25 oktober). Scriptie afgekeurd? 4 stappen om weer tot een goede scriptie te komen. Scribbr. Geraadpleegd op 22 april 2024, van https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/mijn-scriptie-afgekeurd-wat-nu/

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.