Mijn scriptie is afgekeurd, wat nu?

Op het moment dat je te horen krijgt dat je scriptie is afgekeurd komt dit vaak aan als een harde klap in je gezicht. Dit betekent namelijk dat je toch weer tijd in je scriptie moet gaan steken, terwijl je dacht eindelijk klaar te zijn! Wat nu?

Neem de volgende 4 stappen als je scriptie is afgekeurd.

  1. Blijf rustig en professioneel. Ga niet de discussie met je begeleider aan en luister goed naar adviezen.
  2. Vraag om concrete feedback zodat je jouw scriptie kunt verbeteren.
  3. Maak afspraken met je begeleider over een nieuwe deadline en wat je moet aanpassen om een voldoende te krijgen. Leg deze afspraken per e-mail vast.
  4. Verbeter je scriptie inhoudelijk en schakel eventueel professionele hulp in door je scriptie verder te laten nakijken op taal, structuur en rode draad.

Laat je scriptie nakijken

Stap 1: Blijf rustig en professioneel

Wat er ook gebeurt en hoezeer je het ook oneens bent met je begeleider. Blijf rustig en professioneel. Ga niet de discussie aan met je begeleider maar probeer goed te luisteren. Op een later tijdstip kun je altijd nog met je begeleider in discussie.

Stap 2: Vraag om concrete feedback

Het is belangrijk om te vragen om heldere concrete feedback van je begeleider. Waarom is je scriptie afgekeurd?

Vraag om concrete voorbeelden en laat je niet afschepen met feedback waar je niets aan hebt. Hoe concreter de feedback, hoe makkelijker het wordt om je scriptie te verbeteren.

Stap 3: Maak afspraken met je begeleider

Zodra je de feedback hebt ontvangen is het van belang om afspraken met je begeleider te maken over wat je aan je scriptie moet aanpassen om je scriptie met een voldoende te kunnen afsluiten. Spreek daarnaast een nieuwe deadline af.

Omdat je deze afspraken vaak mondeling maakt in een gesprek met je begeleider is het belangrijk om achteraf deze afspraken te bevestigen per e-mail. Je kunt na afloop van het gesprek een e-mail opstellen. In deze e-mail kun je alle afspraken die je hebt gemaakt puntsgewijs opschrijven.

Hierna laat je per mail je begeleider de gemaakte afspraken bevestigen. Zo heb je zwart-op-wit alle afspraken en kun je nu aan de slag met het verbeteren van je scriptie.

Stap 4: Verbeter je scriptie

Nu je weet wat je moet verbeteren is het tijd om aan de slag te gaan. Je kunt je scriptie verbeteren op 5 niveaus:

  1. Inhoud
  2. Taal
  3. Structuur
  4. Bronvermelding
  5. Lay-out

Inhoud verbeteren

Als je de inhoud van jouw scriptie moet verbeteren, kun je met behulp van onze Knowledge Base en de feedback van jouw begeleider je scriptie verbeteren. Mocht je hierbij vastlopen dan kun je ook de hulp inschakelen van een externe scriptiebegeleider.

Tot slot kan Scribbr jou helpen met feedback over inhoudelijke verbeteringen door aan te geven of je verhaal en je redeneringen wel duidelijk zijn. Dit doen we met onze Rode Draad Check.

We hebben ook een overzicht voor inhoudelijke hulp gecreëerd waarmee jij kan bepalen welke hulp je het beste kunt schakelen.

Taal verbeteren

Heb je te horen gekregen dat je taal van je scriptie niet in orde is? Laat je scriptie dan nakijken op taal door een professional van Scribbr.

Daarna word je gegarandeerd niet meer afgekeurd op taal!

Structuur verbeteren

Is de indeling van je scriptie nog niet in orde en moet je bijvoorbeeld je inleiding of samenvatting opnieuw schrijven en herstructureren, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Bekijk dan onze Knowledge Base of laat je scriptie nakijken op structuur. Met behulp van onze handige checklists geven wij aan waar de pijnpunten liggen en hoe je die eenvoudig kunt oplossen.

Met behulp van onze feedback is straks jouw structuur helemaal op orde!

Bronvermelding verbeteren

Is je bronvermelding niet in orde? Veel hogescholen en universiteiten gebruiken de APA-stijl als richtlijn. Je kunt de gratis Scribbr APA Generator gebruiken voor het maken van een literatuurlijst geheel volgens de APA-stijl.

Mocht je er zelf niet uitkomen dan kun je ook ons inschakelen voor het controleren van de bronvermelding.

Heb je per ongeluk plagiaat gepleegd en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Controleer dan je scriptie op plagiaat met de Scribbr Plagiaatcheck.

Lay-out verbeteren

Bekijk de checklist voor het in orde maken van de lay-out. Als je er zelf niet uitkomt dan kun je ons inschakelen om de lay-out op vier onderdelen te verbeteren.

Laat je scriptie nakijken en verbeteren

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen » Trustpilot score van 9.8

2 reacties

Jonathan Joshua
15 juli 2017 12:46

Hallo,

Mijn scriptie moet ik verbeteren omdat er teveel modellen erin staan en te theoretisch is. Heeft iemand een tip hiervoor? Zelf had ik ook wel interviews afgenomen en observaties gehouden.

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
24 juli 2017 10:47

Hallo Jonathan,

Om je onderzoek meer over de praktijk te laten gaan, kun je bijvoorbeeld een gedeelte over "Implicaties voor de praktijk" toevoegen, of je kunt toch je interviews en/of observaties meenemen. Ik zou je ook aanraden om nog een kritisch naar je hoofdvraag te kijken om te bepalen of je elk onderdeel van je onderzoeksvraag voldoende hebt uitgewerkt.

Veel succes!

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Reageer