Scriptie afgekeurd? Volg dit stappenplan en herkans je scriptie

Als je te horen krijgt dat je bachelor- of masterscriptie is afgekeurd, kan dit hard aankomen. Dit betekent namelijk dat je toch weer tijd in je scriptie moet steken, terwijl je dacht eindelijk klaar te zijn!

Of je nu opnieuw moet beginnen of kunt herkansen: wij hebben een duidelijk stappenplan gemaakt.

Laat je scriptie nakijken

Stap 1: Blijf rustig en professioneel

Het is logisch dat je even van slag bent als je hebt gehoord dat je scriptie is afgekeurd. Hoewel je dit oordeel waarschijnlijk graag wilt veranderen, is het niet slim om met je beoordelaar in discussie te gaan.

Uiteraard mag je wel vragen waarom je het niet hebt gehaald. Probeer vooral te luisteren naar de feedback zonder hier tegenin te gaan. Laat het even zakken en begin de volgende dag met goede moed aan een nieuwe versie.

Breng allereerst in kaart hoeveel vertraging je oploopt en wanneer de nieuwe deadlines zijn.

Stap 2: Ga na waarom je scriptie is afgekeurd en bekijk het beoordelingsformulier

Voor elke studie is er een beoordelingsformulier beschikbaar waarmee je scriptie wordt nagekeken. Pak dit formulier erbij wanneer je je scriptie gaat verbeteren.

Beoordeel zelf op welke onderdelen je de tekst nog kunt verbeteren. Het is bovendien belangrijk dat je elk punt begrijpt aangezien je op basis van dit formulier wordt beoordeeld. Zo voorkom je dat je scriptie nog een keer wordt afgekeurd.

Tip: vraag het aan je begeleider als iets niet duidelijk is.

Wist je dat...

Scribbr-editors gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden corrigeren? Voorkom dat jouw scriptie, plan van aanpak of verslag wordt afgekeurd op taal. Laat je tekst nakijken door de taalexperts van Scribbr!

Ontdek de nakijkservice

Stap 3: Maak een afspraak met je begeleider

Het is belangrijk om heldere concrete feedback van je begeleider te vragen. Op welke punten is je scriptie onvoldoende? Is je scriptie afgekeurd op taalgebruik, onderbouwing of is de hoofdvraag niet goed beantwoord?

Vraag om concrete voorbeelden en laat je niet afschepen met feedback waar je niets aan hebt. Hoe concreter de feedback, hoe makkelijker het wordt om je scriptie te verbeteren.

Tip: Omdat je deze afspraken vaak mondeling maakt, is het belangrijk om deze te bevestigen per e-mail. Zet alle afspraken op een rijtje en stuur deze per e-mail naar je begeleider. Vraag om bevestiging van je begeleider. Zo heb je alles zwart-op-wit en kun je aan de slag met het verbeteren van je scriptie.

Stap 4: Verbeter je scriptie

Nu je weet wat je moet verbeteren, is het tijd om aan de slag te gaan. Je kunt je scriptie verbeteren op vijf niveaus:

  1. Inhoud
  2. Taal
  3. Structuur
  4. Bronvermelding
  5. Lay-out

Inhoud verbeteren

Als je de inhoud van je scriptie moet verbeteren, kun je dit doen met behulp van onze Knowledge Base en de feedback van jouw begeleider. Mocht je hierbij vastlopen dan kun je de hulp inschakelen van een externe scriptiebegeleider.

Ook kan Scribbr jou helpen met feedback over inhoudelijke verbeteringen door aan te geven of je verhaal en je redeneringen wel duidelijk zijn. Dit doen we met onze Rode Draad Check.

Daarnaast kun je een overzicht voor inhoudelijke hulp vinden waarmee jij kan bepalen welke hulp je het beste kunt schakelen.

Taal verbeteren

Heb je te horen gekregen dat je taal van je scriptie niet in orde is? Laat je scriptie dan nakijken op taal door een professional van Scribbr.

Daarna word je gegarandeerd niet meer afgekeurd op taal!

Laat je scriptie nakijken en verbeteren

Structuur verbeteren

Is de indeling van je scriptie nog niet in orde en moet je bijvoorbeeld je inleiding of samenvatting opnieuw schrijven en herstructureren, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Bekijk dan onze Knowledge Base of laat je scriptie nakijken op structuur. Met behulp het Structuurrapport geven wij aan waar de aandachtspunten liggen en hoe je hier eenvoudig mee aan de slag kunt.

Met behulp van onze feedback is jouw structuur straks helemaal op orde!

Bronvermelding verbeteren

Is je bronvermelding niet in orde? Veel hogescholen en universiteiten gebruiken de APA-stijl als richtlijn. Je kunt de gratis Scribbr APA Generator gebruiken om een literatuurlijst volgens deze richtlijn op te stellen.

Mocht je er zelf niet uitkomen dan kun je ons inschakelen om de bronvermelding te controleren.

Heb je per ongeluk plagiaat gepleegd en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Controleer dan je scriptie op plagiaat met de Scribbr Plagiaat Checker.

Lay-out verbeteren

Bekijk de checklist voor de lay-out of schakel ons in om de lay-out op vier onderdelen te verbeteren.

Bezwaar aantekenen examencommissie

Vind jij dat je scriptie onterecht is afgekeurd? Dan kun je terecht bij de examencommissie van jouw school om bezwaar aan te tekenen.

Het proces van bezwaar aantekenen verschilt per hogeschool of universiteit. Het is verstandig de specifieke richtlijnen voor jouw situatie op te zoeken op de website van de onderwijsinstelling.

In de meeste gevallen is er een termijn waarin je bezwaar moet aantekenen. Dit is vaak ± 5 weken vanaf het moment dat je de uitslag hebt gekregen. Een voorwaarde is vaak dat je eerst een officieel gesprek aanvraagt met de beoordelaar om te kijken of je er onderling uit kunt komen.

Wanneer je eenmaal bezwaar hebt gemaakt, duurt het meestal enkele weken voordat je hier bericht over krijgt. De examencommissie vergadert meestal 1 keer per maand.

Al met al is bezwaar aantekenen bij de examencommissie dus een intensief proces. Zet alleen deze stap wanneer je gegronde redenen hebt en je alle andere opties hebt geprobeerd.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.8

2 reacties

Jonathan Joshua
15 juli 2017 om 12:46

Hallo,

Mijn scriptie moet ik verbeteren omdat er teveel modellen erin staan en te theoretisch is. Heeft iemand een tip hiervoor? Zelf had ik ook wel interviews afgenomen en observaties gehouden.

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
24 juli 2017 om 10:47

Hallo Jonathan,

Om je onderzoek meer over de praktijk te laten gaan, kun je bijvoorbeeld een gedeelte over "Implicaties voor de praktijk" toevoegen, of je kunt toch je interviews en/of observaties meenemen. Ik zou je ook aanraden om nog een kritisch naar je hoofdvraag te kijken om te bepalen of je elk onderdeel van je onderzoeksvraag voldoende hebt uitgewerkt.

Veel succes!

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.