Tips voor het zoeken van een stage

Een stage loop je meestal voor een periode van zes maanden, een vrij lange tijd. Je kunt je stage voor jezelf leuker maken door zorgvuldig op zoek te gaan naar een stageadres.

Zoek naar een bedrijf dat je interesseert, waar je binnen de bedrijfscultuur past en dat zich voor jou op een geschikte locatie bevindt. Waar je stage gaat lopen heb je voor een groot deel zelf in de hand, waarom zou je daar niet van profiteren?

Stage zoeken: Hoe begin ik?

Natuurlijk kunnen we je een lijstje voorschotelen van websites met stagevacatures, wat we ook zullen doen verderop in dit artikel. Probeer echter eerst eens na te denken over wat jij zelf wil. Stel jezelf de vragen:

  • Wat verwacht ik van mijn stage?
  • Wat wil ik leren?
  • Welke bedrijven interesseren mij?
  • Welke bedrijfscultuur past bij mij?

Het is namelijk niet zo dat je alleen kunt reageren op bestaande vacatures. Je kunt ook zelf initiatief nemen en open solliciteren voor een stage.

Het voordeel daarvan is dat je de kans creëert om bij een bedrijf terecht te komen dat jou écht interesseert. Daarbij blijkt jouw motivatie en interesse voor het bedrijf al uit het feit dat je het lef hebt om zelf initiatief te nemen: dit maakt sowieso een goede eerste indruk.

Wat is een goede stage?

Een stage is bedoeld om je theoretische kennis in de praktijk te kunnen brengen. Zoek dus naar een stage die aansluiting heeft met je studie.

Daarnaast moet je op zoek gaan naar uitdaging. Niets is saaier dan een stage die gaat vervelen. Bovendien leer je daar ook weinig van.

Zorg daarom dat je stage past bij je niveau, maar dat je stage ook genoeg nieuwe, lastige en spannende onderdelen bevat.

In de stageovereenkomst vind je de functieomschrijving. Hierin staat  welke taken en verantwoordelijkheden jij hebt. Verder worden de stageperiode, de stagevergoeding, werktijden, begeleidingsafspraken en regels hierin vastgelegd.

De overeenkomst is een contract tussen jou, het stagebedrijf en je opleiding. Lees het contract van te voren goed, ben kritisch en stel vragen bij onduidelijkheden. Bekijk eventueel ook een voorbeeld van een stageovereenkomst.

Kijk jij ook zo uit naar afstuderen?

We helpen je graag een handje!

  • Minder stress
  • Hulp binnen handbereik
  • 100% tevredenheidsgarantie

Ontdek hoe we jou kunnen helpen

Waar moet ik stages zoeken?

Zodra je voor jezelf duidelijk hebt wat voor stage je zoekt, kun je gaan solliciteren. Je kunt zelf initiatief nemen, maar je kunt ook rondneuzen in de al bestaande stagevacatures. Waar vind je vacatures?

Voor wo-studenten is er verder nog de academische stagebemiddelaar Integrand en voor de studenten die graag een stage in het buitenland willen lopen de website buitenlandsestage.nl.

We hebben ook nog een specifieke pagina met stages en bijbanen. Daar kan je ook nog een kijkje nemen!

Een stage gevonden, en nu?

Je hebt jouw ideale stage gevonden, tijd om een motivatiebrief te schrijven en te solliciteren! Waar moet je op letten en waar heb je recht op? Je vindt alle informatie die je nodig hebt in de andere stage-artikelen op Scribbr.nl.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

1 reactie

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr Team)
4 maart 2014 om 15:25

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Is er nog iets onduidelijk? Ik doe mijn best om vragen en opmerkingen te beantwoorden. :)

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.