Scriptie lay-out en opmaakchecklist

De eisen voor de lay-out van je scriptie worden vaak bepaald door je begeleider of opleiding. Echter, er zijn wel bepaalde richtlijnen die voor bijna elke opleiding hetzelfde zijn. Voeg altijd een paginanummer toe en werk ook altijd met een inhoudsopgave.

Lettertype, lettergrootte, regelafstand

Gebruik een duidelijk en zakelijk lettertype. Enkele voorbeelden zijn Verdana, Times New Roman, of het standaard lettertype van Word; Calibri. Als lettergrootte kun je het beste 10 of 11 gebruiken.

In wetenschappelijke artikelen en scripties wordt vaak regelafstand 1,15 of 1,5 gebruikt. Dit maakt de tekst beter leesbaar en zo kan je begeleider eenvoudig opmerkingen tussen de regels plaatsen.

Figuren en tabellen

Bijschrift (titel en nummering) invoegen Word 2013Figuren en tabellen dien je altijd een nummer en duidelijke titel te geven. Een nummer geef je zodat je er vanuit de tekst naar kunt verwijzen. De titel geef je zodat men in een oogopslag ziet waar het over gaat. Bij een figuur of illustratie zet je het nummer en de titel eronder.

Bij een tabel dient het nummer en de titel erboven te staan.

De nummering en titels kun je automatisch door Word laten plaatsen. Klik met de rechtermuisknop op de illustratie of tabel en klik daarna op ‘Bijschrift invoegen…’. Kies of het een figuur of tabel betreft en voer de titel in. Nadat je op ‘Ok’ klikt staat het nummer en de titel automatisch goed.

Hierna kun je met een druk op de knop een figuren- en tabellenlijst laten genereren.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

  • Familie
  • Vrienden
  • Studiegenoten
  • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Opmaakstijlen

Om de opmaak van je scriptie consistent te houden kan je gebruik maken van de opmaakstijlen van Word. Het is erg belangrijk dat je je hoofdstuk- en paragraaftitels de correcte opmaakstijl (kop1, kop2, etc.) geeft. Als je dit goed doet, kun je erg eenvoudig automatisch je inhoudsopgave genereren.

Refereren

Goede bronvermelding is cruciaal in een scriptie. Anders kan je je namelijk schuldig maken aan plagiaat. Het verwijzen naar je bronnen moet volgens bepaalde normen.

De APA-norm wordt het meest gebruikt. Het is erg lastig om handmatig de bronvermelding correct te doen. Speciaal hiervoor hebben wij de Scribbr APA Generator ontwikkeld. Je kunt met deze gratis tool je bronnen eenvoudig volgens de officiële APA-stijl genereren.

Voor de zekerheid kun je jouw document nog door een plagiaatscanner laten controleren op plagiaat.

Alineamarkeringen

Alineamarkeringen in WordIedereen heeft wel eens de ervaren hoe moeilijk het soms kan zijn om de opmaak van je Word-document netjes te krijgen. Het verschuiven van een afbeelding kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de opmaak van je document compleet verspringt.

Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van de functie ‘Alineamarkeringen weergeven’. Zodra je deze functie gebruikt zie je het zwarte paragraafteken achter de regels in het Word-document staan. Hierdoor kun je precies zien hoe de opmaak van je document is opgebouwd.

Je ziet bijvoorbeeld waar je harde ‘enters’ hebt gebruikt. Dit is erg handig, omdat je nu precies de oorzaak kunt achterhalen van het verspringen van je document. Door met ctrl+enter (of shift+enter in Mac) automatische pagina-eindes in te voegen, begint een nieuw hoofdstuk altijd op een nieuwe pagina.

Kop- en voettekst


Een goede kop- en voettekst kan je scriptie een professionele uitstraling geven. Tevens maakt dit meteen duidelijk welk document men aan het lezen is. Een kop- of voettekst voeg je in door boven- of onderaan in je document te dubbelklikken. Er zijn geen regels over wat je er precies in moet zetten maar je kunt de volgende gegevens er kwijt:

Paginanummering

De paginanummering staat meestal rechts onderaan op de pagina. Je kunt het paginanummer eenvoudig toevoegen bij het maken van de voettekst. Op het titelblad toon je geen paginanummer.

In het filmpje leggen we uit:

  • Hoe je de paginanummering toevoegt.
  • Hoe je zorgt dat op het het titelblad geen paginanummer komt te staan.
  • Hoe je het paginanummer van de bijlagen met paginanummer 1 laat beginnen.

Titelpagina

Een mooi en overzichtelijk titelblad geeft net dat beetje extra. Daarnaast moet op het titelblad standaard altijd een paar gegevens staan. In het artikel over het titelblad hebben we een checklist gemaakt, zodat je nooit meer iets vergeet. Zorg ook voor een pakkende titel.

Structuur

Zorg er altijd voor dat alles in je scriptie in de goede volgorde staat. Let er tevens op dat er ook in elk hoofdstuk enkel staat wat er hoort te staan. Dit noemen we de opbouw of structuur van de scriptie. Meer informatie over structuur kun je vinden in het artikel: Structuur en indeling van een scriptie. De editors van Scribbr kunnen je hierbij helpen. Laat je scriptie nakijken op taal en structuur door een professional.

Om te kijken hoe andere studenten zijn omgegaan met de opmaak van hun scriptie kan je kijken in onze scriptievoorbeelden.

Scriptie printen

De laatste stap is natuurlijk het uitprinten van je scriptie. Voor het laten inbinden van je scriptie hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Zo moet je er bijvoorbeeld over nadenken of je de scriptie aflopend wil laten laten printen en of je dubbelzijdig of enkelzijdig wilt printen.

Checklist: Lay-out en opmaakchecklist

0 / 11

Goed bezig!

Je lay-out en opmaak zit nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.

Alle checklisten bekijken Terug naar de lay-out en opmaakchecklist
Wat vind jij van dit artikel?
Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.9

44 reacties

Timo
2 juni 2020 om 12:41

Hallo,

Ik heb een vraag over de paginanummering; is het normaal om na de kerntekst een andere nummering toe te passen, bijvoorbeeld met letters?
Ik heb nu; alles voor de kerntekst: Romeins (I, II)
de kerntekst: cijfers (123)
na de kerntekst, dus bijlagen etc: letters (ABC)
Ik twijfel over het deel na de kerntekst. Op mijn schoolsite kan ik hier geen regels over vinden. Ook al is dit maar een klein detail, ik vroeg het me af.

Alvast dank en met vriendelijke groet,

Timo

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
10 juni 2020 om 15:05

Hoi Timo,

Voor de pagina's na de kerntekst ga je meestal gewoon door met je normale (123) nummering.
Er zijn bij verschillende organisaties allerlei voorkeuren, maar wij raden altijd reguliere nummering aan om het overzichtelijk te houden.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Annabelle
16 mei 2020 om 23:28

Beste,

Moet je een hoofdstuk van je scriptie altijd op een nieuwe pagina laten beginnen?
Sommige hoofdstukken eindige namelijk op de helft van een pagina.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Annabelle

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
19 mei 2020 om 18:53

Hoi Annabelle,

Het is gebruikelijk om bij een lang document, zoals een scriptie, de hoofdstukken op een eigen pagina te laten beginnen.
Dat geldt niet voor de subkoppen (1.1, 1.1.1, etc.).

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Mike
12 mei 2020 om 13:25

Ik ben nu bezig met de opmaak van mijn verslag. Ik loop er alleen tegenaan dat mijn flow-chart langer is dan een A4tje en ook al de volledige breedte in neemt. Ik kan denk ik 2 dingen doen, dat is of m afknippen en volgende pagina verder laten gaan (maar dat leest naar) of de pagina in A3 zetten en een wat grotere pagina tussenvoegen (dit is een bijlage). Ik heb dat tweede al een keer eerder gedaan en nooit een opmerking over gehad. Ik vroeg me af of dit ook echt mocht? of dat ik er in het verleden gewoon mee weg ben gekomen.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
19 mei 2020 om 19:10

Hoi Mike,

Dit hangt helemaal af van je opleiding, dus zou je met je docent moeten overleggen.
Echter, aangezien het om een bijlage gaat zou ik je er niet te druk om maken!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Kim
4 mei 2020 om 11:39

Goedemorgen,

Duidelijk stuk tekst! Fijn.
Een vraag: bij de opmaak van het document, moet je wanneer de alinea nog niet is afgelopen, de gehele alinea verplaatsen naar de volgende pagina?
En geldt dit ook voor een opsomming? Moet deze dan ook geheel naar de volgende pagina?

Dank en groeten,
Kim

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
19 mei 2020 om 16:46

Hoi Kim,

Nee hoor, dat hoeft niet. Je kunt de tekst gewoon door laten lopen op de nieuwe pagina.
Word helpt je hier automatisch ook al bij, zodat je geen rare verdeling krijgt. Uiteindelijk is het ook een goede om er zelf kritisch naar te kijken.
Als je het er raar uit vindt zien kun je het altijd toch naar een volgende pagina verplaatsen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Fleur
31 maart 2019 om 11:11

Goedemorgen,

Is de tekstgrootte in tabellen volgens de APA richtlijnen ook kleiner? Ik kan dit niet terugvinden, maar kreeg dit als vraag terug op mijn concept artikel.

Andere vraag: schrijf je bij je statistische analyse het significantieniveau p<0.05 volgens APA aan elkaar of met spaties ertussen?

Alvast hartelijk dank!

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
1 april 2019 om 12:02

Hi Fleur,

Ik heb even de APA Manual bekeken en daarin kan ik niet vinden dat de tekstgrootte in tabellen anders is dan de reguliere tekst.
Bij het rapporteren van het significantieniveau voeg je wel spaties toe. We hebben een apart artikel geschreven over de schrijfwijze van statistische resultaten volgens de APA Stijl. Hier heb je denk ik wel wat aan!

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Eline
14 november 2018 om 20:20

Beste

Moeten bij de referentielijst en de bijlagen ook paginanummers staan?

Alvast bedankt

Beantwoorden

Tim Swaen
Tim Swaen (Scribbr-team)
15 november 2018 om 14:10

Hai Eline,

Bedankt voor je vraag!
Ja, ook de referentielijst en de bijlagen krijgen een paginanummer.

Groet,
Tim

Beantwoorden

Inge
10 april 2018 om 11:38

Goedemorgen Scribbr,

Ik heb een vraag:
Waar zet je de figuren- en tabellenlijst in je scriptie?

Alvast bedankt,
Inge

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
14 april 2018 om 19:11

Beste Inge,

De figuren- en tabellenlijst komt meestal direct na de inhoudsopgave.

Groetjes,

Wouter

Beantwoorden

Maarten
15 mei 2017 om 12:24

Beste Scribbr,

Wanneer er in de scriptie gebruik wordt gemaakt van formules moeten deze worden genummerd?

Groetjes,
Maarten

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
16 mei 2017 om 16:02

Dag Maarten,

Het lijkt me van niet, maar misschien is dat bij jouw opleiding wel het geval. Ik raad je aan om het daar even te checken.

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Sacha
3 mei 2017 om 15:35

Hi Bas,

Naast een voorblad heb ik ook een titelblad, hierna komt mijn voorwoord. Ik wil de nummering graag vanaf daar laten starten. Hoe zorg ik ervoor dat Word de eerste twee (ipv één) pagina's overslaat? En is het een probleem dat deze dan met '3' ipv '1' genummerd wordt?

Groeten Sacha

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
5 mei 2017 om 13:54

Beste Sacha,
Op deze pagina kun je lezen hoe je dit doet.
Succes!
Groetjes,
Wouter

Beantwoorden

Maarten
18 april 2017 om 12:52

Hoi,
Ik heb een vraag over de plaats van afbeeldingen en tabellen in een tekst. Wanneer ik een afbeelding toevoeg, springt deze vaak naar de volgende pagina waardoor deze pagina met een afbeelding begint. Op de vorige pagina (waar ik naar de afbeelding verwijs) is dan een leeg stuk pagina te zien.
Zijn hier richtlijnen voor?
Alvast bedankt!

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
18 april 2017 om 15:26

Hallo Maarten,

Er zijn geen vaste regels voor de plaats van een afbeelding op een pagina, zolang je maar een duidelijke titel aan je afbeelding/tabel geeft en hiernaar verwijst in je lopende tekst. Je kunt met de functie Pagina-einde in Word voorkomen dat al je afbeeldingen steeds verschuiven, als je ergens anders aan je tekst werkt.

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Loes
9 augustus 2016 om 21:33

Hoi,

Ik wil mijn verslag graag, in plaats van links uitlijnen, uitvullen. Maar op sommige plaatsen ziet de laatste zin van een alinea er als volgt uit:
problemen binnen deze schalen

Dus met grote gaten ertussen. Hoe kan ik dit oplossen?
Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
10 augustus 2016 om 12:43

Hoi Loes, dit is niet op te lossen, dit is onderdeel van het uitlijnen van de zinnen.

Beantwoorden

Hannelore
21 mei 2016 om 17:39

Bedankt voor de nuttige informatie over paginanummering. Ik heb echter een probleem? Ik begrijp dat je 'eerste pagina afwijkend' moet ingeven om geen paginanummer op het voorblad te hebben. Maar als ik dat doe, is het probleem dat op mijn automatische inhoudstafel blz 4 staat bij Inleiding ipv blz 3. Hoe is dit te verklaren? Als ik geen paginanummering ingeeft, staat de juiste volgorde van de pagina's wel op de inhoudstafel. Ik snap niet hoe dit mogelij is. Kan jij mij misschien helpen? Alvast bedankt !

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
23 mei 2016 om 13:02

Hoi Hannelore, dit komt doordat je ook kunt instellen waarmee het paginanummer moet beginnen. Als je met je rechtermuisknop op de het paginanummer klikt kun je dit wijzigen.

Beantwoorden

amgelique
14 april 2016 om 14:40

Ik heb 2 afbeeldingen naast elkaar staan, als ik bij deze twee een bijschrift doe verspringt de automatische nummering. de eerste afbeelding is dan afbeelding 2 en de 2e afbeelding is dan afbeelding 1. Hoe kan ik dit voorkomen?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
14 april 2016 om 16:08

Hoi Angelique, ik weet helaas niet hoe je dit kunt oplossen. Hopelijk weet een andere lezer van dit artikel dat wel.

Beantwoorden

Frank
10 mei 2016 om 00:42

Hoi Angelique, zet de afbeeldingen eens onder elkaar en/of probeer de tekst van het bijschrift te verkorten. Misschien kun je èèn afbeeldingen even op de volgende pagina zetten en kijken wat er dan gebeurt. Succes! 

Beantwoorden

Heleen
13 juli 2015 om 13:40

Hallo

Ik heb een document opgesteld waarbij er zowel staande als liggende pagina's aan bod komen. Deze heb ik ingevoegd door 'sectie-einde volgende pagina' te selecteren. Mijn document bevat 13 secties. De pagina's wil ik doorlopend instellen met enkel de eerste pagina afwijkend. De nummers staan door elkaar bij de overgang van staand naar liggend. Wat doe ik fout?

Alvast bedankt

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
14 juli 2015 om 16:34

Beste Heleen,

De paginanummers kunnen inderdaad verspringen wanneer je secties gebruikt in je document. Wanneer je gebruikmaakt van secties moet je ervoor zorgen dat wanneer je een paginanummer invoert de sectie moet aangeven dat deze hetzelfde is als de vorige sectie. Als je bij de eerste sectie het paginanummer juist instelt kunnen alle volgende secties die sectie opvolgen. Dan volgt de paginanummering de nummering op van de vorige sectie en moet je als het goed is een goed opvolgende paginanummering krijgen.

Mocht je er niet uitkomen kunnen wij het altijd even proberen :)

Beantwoorden

Lisette van Breen
10 juli 2015 om 15:49

Hoi,

Ik had een vraagje over de opmaak van mijn tekst. Ik heb de volgende twee zinnen:

De vraag wat betreft persoonlijk was als volgt: “Hoe persoonlijk was het bericht?”. De antwoordmogelijkheden op deze vraag...

Wat zijn de regels voor het achter elkaar zetten van het vraagteken, dubbele aanhalingstekens en de punt na het einde van de zin. Ik vind het nu namelijk niet heel mooi staan.

Alvast bedankt!
Groetjes Lisette

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
14 juli 2015 om 11:12

Hoi Lisette,

Dat staat inderdaad een beetje raar, maar hoe je het hebt staan is correct. Wanneer je een zin citeert en bij die zin hoort een punt, dan zet je die punt er ook bij.
Je zou het kunnen oplossen door de zin om te draaien, dus beginnen met de vraag, of een bronvermelding achter je citatie te plaatsen. Zo heb je niet al die leestekens achter elkaar.

Hopelijk gaat het zo lukken!

Beantwoorden

Samira
5 juni 2015 om 16:03

Ik heb een vraagje. Hebben jullie tips om de opmaak van je scriptie er professioneel en verzorgd uit te laten zien? Hoe kan ik dus bijvoorbeeld aan templates komen met een bepaald thema incl. mooi voorblad. Dat thema loopt dan vaak door in het gehele verslag. Alvast bedankt.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
5 juni 2015 om 16:11

Hoi Samira, in het artikel staan enkele tips en je kunt ons artikel over het titelblad eens bekijken. Daar geven we een voorbeeld van een template. Succes!

Beantwoorden

Gido
24 april 2015 om 15:15

Volgens de APA regels moet je toch een dubbele regelafstand hanteren?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 april 2015 om 15:30

Hoi Gido, niet dat ik weet. Ik heb nog even in de APA Manual gekeken maar ik kan het daar ook niet vinden. Overigens hanteren de meeste opleidingen wel de APA-stijl voor bronvermeldingen maar niet de APA-stijl voor de lay-out van je scriptie. Daar hebben de opleidingen vaak zelf regels voor of ze geven je daar de volledige vrijheid in.

Beantwoorden

Gabrielle
8 april 2015 om 16:58

Hallo Bas,

Ik wil mijn paginanummering pas op bladzijde 3 laten beginnen en dan met nummer 1, heb je een idee hoe ik dit kan doen? Heb al van alles geprobeerd, maar vanaf de tweede blz lukt het alleen.

Groeten

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
8 april 2015 om 18:56

Hoi Gabrielle, ik leg het in het filmpje over paginanummering stap voor stap uit. Als het niet lukt na het bekijken van het filmpje dan hoor ik het graag. Succes!

Beantwoorden

Gabrielle
10 mei 2015 om 19:39

Hi Bas,

Dit is niet wat ik bedoel. Ik bedoel dat ik de paginanummers pas op de vierde pagina wil laten beginnen. Jij hebt laat alleen die op het voorblad weg, dat is wel simpel, maar hoe krijg je een aantal pagina's verder de nummering?

Groeten

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
11 mei 2015 om 11:06

Hoi Gabrielle, je zal dan met een sectie-einde moeten gaan werken. Verderop in het filmpje leg ik uit hoe je dat doet. Nadat je de sectie-einde hebt ingevoegd kun je de paginanummering van de eerste sectie (de eerste drie pagina's) uitzetten. Succes

Beantwoorden

Gabrielle
19 mei 2015 om 20:13

Bedankt! Het is me nu gelukt om de paginanummering te laten beginnen op de achtste pagina, alleen als ik de nummering verder wil laten gaan dan wil dit niet. De negende (tweede) pagina wordt dan wel een 2, maar dan veranderd alles in een 2. Wat nu? Wat doe ik fout?

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
20 mei 2015 om 12:32

Hoi Gabrielle, ik weet niet precies wat er misgaat. Je zou je document even naar mij kunnen mailen. Dan krijg ik een beter beeld en dan kan ik het ook direct voor je aanpassen. Je kunt het mailen naar info@scribbr.nl.

Gabrielle
23 mei 2015 om 15:30

Heel erg bedankt! Ik heb je gemaild :)

Milou
1 april 2015 om 23:45

Begint je paginanummering na het voorblad bij het voorwoord en is dat dan pagina 1 of 2? Op sommige sites lees ik dat je moet beginnen met pagina 2 en bij andere sites weer gewoon met 1. Of moet het voorwoord ook geen paginanummer hebben, maar moet deze ergens anders beginnen?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
2 april 2015 om 11:17

Hoi Milou, hier zijn geen vaste regels voor. Ikzelf kies er altijd voor om de nummering bij het voorwoord te laten starten en dan de nummering gewoon door te laten lopen. Dus dat de nummering start bij 2. Kijk ook nog even in de handleiding van je opleiding, soms hebben opleidingen hiervoor strenge regels. Succes!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.