Scriptie lay-out en opmaakchecklist

De eisen voor de lay-out van je scriptie worden vaak bepaald door je begeleider of opleiding. Echter, er zijn wel bepaalde richtlijnen die voor bijna elke opleiding hetzelfde zijn. Voeg altijd een paginanummer toe en werk ook altijd met een inhoudsopgave.

Tip
Als je moeite hebt met de lay-out van je tekst, kun je gebruikmaken van Scribbrs Lay-out Check service. Wij kunnen je helpen met:

 • Een automatisch gegenereerde inhoudsopgave
 • De figuren- en tabellenlijst
 • Een consistente lay-out van paragrafen
 • Paginanummering

Lettertype, lettergrootte, regelafstand

Gebruik een duidelijk en zakelijk lettertype. Enkele voorbeelden zijn Verdana, Times New Roman, of het standaard lettertype van Word; Calibri. Als lettergrootte kun je het beste 10 of 11 gebruiken.

In wetenschappelijke artikelen en scripties wordt vaak regelafstand 1,15 of 1,5 gebruikt. Dit maakt de tekst beter leesbaar en zo kan je begeleider eenvoudig opmerkingen tussen de regels plaatsen.

Figuren en tabellen

Bijschrift (titel en nummering) invoegen Word 2013Figuren en tabellen dien je altijd een nummer en duidelijke titel te geven. Een nummer geef je zodat je er vanuit de tekst naar kunt verwijzen. De titel geef je zodat men in een oogopslag ziet waar het over gaat. Titels komen boven de tabellen of figuren te staan.

De nummering en titels kun je automatisch door Word laten plaatsen. Klik met de rechtermuisknop op de illustratie of tabel en klik daarna op ‘Bijschrift invoegen…’. Kies of het een figuur of tabel betreft en voer de titel in. Nadat je op ‘Ok’ klikt staat het nummer en de titel automatisch goed.

Hierna kun je met een druk op de knop een figuren- en tabellenlijst laten genereren.

Laat het over aan een expert

Onze lay-out experts zorgen ervoor dat de lay-out van jouw document er perfect uitziet. Zij helpen je met:

 • Automatisch gegenereerde inhoudsopgave
 • Figuren- en tabellenlijst
 • Consistente lay-out van paragrafen
 • Paginanummering

Lees meer

Opmaakstijlen

Om de opmaak van je scriptie consistent te houden kan je gebruik maken van de opmaakstijlen van Word. Het is erg belangrijk dat je je hoofdstuk- en paragraaftitels de correcte opmaakstijl (kop1, kop2, etc.) geeft. Als je dit goed doet, kun je erg eenvoudig automatisch je inhoudsopgave genereren.

Refereren

Goede bronvermelding is cruciaal in een scriptie. Anders kan je je namelijk schuldig maken aan plagiaat. Het verwijzen naar je bronnen moet volgens bepaalde normen.

De APA-norm wordt het meest gebruikt. Het is erg lastig om handmatig de bronvermelding correct te doen. Speciaal hiervoor hebben wij de Scribbr APA Generator ontwikkeld. Je kunt met deze gratis tool je bronnen eenvoudig volgens de officiële APA-stijl genereren.

Voor de zekerheid kun je jouw document nog door een plagiaatscanner laten controleren op plagiaat.

Alineamarkeringen

Alineamarkeringen in WordIedereen heeft wel eens de ervaren hoe moeilijk het soms kan zijn om de opmaak van je Word-document netjes te krijgen. Het verschuiven van een afbeelding kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de opmaak van je document compleet verspringt.

Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van de functie ‘Alineamarkeringen weergeven’. Zodra je deze functie gebruikt zie je het zwarte paragraafteken achter de regels in het Word-document staan. Hierdoor kun je precies zien hoe de opmaak van je document is opgebouwd.

Je ziet bijvoorbeeld waar je harde ‘enters’ hebt gebruikt. Dit is erg handig, omdat je nu precies de oorzaak kunt achterhalen van het verspringen van je document. Door met ctrl+enter (of shift+enter in Mac) automatische pagina-eindes in te voegen, begint een nieuw hoofdstuk altijd op een nieuwe pagina.

Kop- en voettekst


Een goede kop- en voettekst kan je scriptie een professionele uitstraling geven. Tevens maakt dit meteen duidelijk welk document men aan het lezen is. Een kop- of voettekst voeg je in door boven- of onderaan in je document te dubbelklikken. Er zijn geen regels over wat je er precies in moet zetten maar je kunt de volgende gegevens er kwijt:

Paginanummering

De paginanummering staat meestal rechts onderaan op de pagina. Je kunt het paginanummer eenvoudig toevoegen bij het maken van de voettekst. Op het titelblad toon je geen paginanummer.

In het filmpje leggen we uit:

 • Hoe je de paginanummering toevoegt.
 • Hoe je zorgt dat op het het titelblad geen paginanummer komt te staan.
 • Hoe je het paginanummer van de bijlagen met paginanummer 1 laat beginnen.

Titelpagina

Een mooi en overzichtelijk titelblad geeft net dat beetje extra. Daarnaast moet op het titelblad standaard altijd een paar gegevens staan. In het artikel over het titelblad hebben we een checklist gemaakt, zodat je nooit meer iets vergeet. Zorg ook voor een pakkende titel.

Structuur

Zorg er altijd voor dat alles in je scriptie in de goede volgorde staat. Let er tevens op dat er ook in elk hoofdstuk enkel staat wat er hoort te staan. Dit noemen we de opbouw of structuur van de scriptie. Meer informatie over structuur kun je vinden in het artikel: Structuur en indeling van een scriptie. De editors van Scribbr kunnen je hierbij helpen. Laat je scriptie nakijken op taal en structuur door een professional.

Om te kijken hoe andere studenten zijn omgegaan met de opmaak van hun scriptie kan je kijken in onze scriptievoorbeelden.

Scriptie printen

De laatste stap is natuurlijk het uitprinten van je scriptie. Voor het laten inbinden van je scriptie hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Zo moet je er bijvoorbeeld over nadenken of je de scriptie aflopend wil laten laten printen en of je dubbelzijdig of enkelzijdig wilt printen.

Checklist: Lay-out en opmaakchecklist

0 / 11

Goed bezig!

Je lay-out en opmaak zit nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.

Alle checklisten bekijken Terug naar de lay-out en opmaakchecklist

Veelgestelde vragen

Welk lettertype, lettergrootte en regelafstand gebruik je in een scriptie?

In de meeste gevallen biedt de onderwijsinstelling richtlijnen voor de opmaak, of moet je je bijvoorbeeld aan de APA-stijl opmaakrichtlijnen houden. Enkele algemene adviezen zijn:

 • Gebruik een duidelijk en zakelijk lettertype. Enkele voorbeelden zijn Verdana, Times New Roman en Arial.
 • Gebruik lettergrootte 11 (en soms 10 voor tabellen en figuren).
 • In wetenschappelijke artikelen en scripties wordt vaak regelafstand 1,15, 1,5 of zelfs 2,0 gebruikt. Dit maakt de tekst beter leesbaar en zo kan je begeleider eenvoudig opmerkingen tussen de regels plaatsen.
Welk lettertype en welke grootte worden gebruikt bij APA?

Volgens de APA-opmaakrichtlijnen moet je tekst worden geschreven in een leesbaar en breed toegankelijk lettertype. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Times New Roman (12)
 • Arial (11)
 • Calibri (11)
 • Georgia (11)

Je gebruikt hetzelfde lettertype en dezelfde lettergrootte in je gehele document. Dit geldt ook voor de running head, paginanummers, koppen en literatuurlijst. De tekst in voetnoten en figuren mag kleiner zijn en hierbij mag ook enkele regelafstand worden gebruikt.

Hoe kan ik mijn tekst in Word opmaken volgens APA?

De makkelijkste manier om je tekst op te maken volgens APA-richtlijnen is door Scribbrs gratis APA-opmaak sjabloon te downloaden. Je kunt ook kijken naar ons artikel over APA-opmaak met voorbeelden.

Wat vind jij van dit artikel?
Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

10 reacties

Pauline
11 april 2021 om 13:34

hallo,

Ik wil 2 keer hetzelfde figuur gebruiken in mijn verslag. Noem ik deze dan toch figuur 1 en figuur 2? of is het 2 keer figuur 1?

Groetjes Pauline

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
12 april 2021 om 11:07

Hoi Pauline,

Als je twee keer hetzelfde figuur wilt gebruiken, mag je je figuur maar één keer toevoegen (vlak na of voor de eerste keer dat je over het figuur begint). Als je op een later moment in je verslag weer over dat figuur wilt vertellen, dan verwijs je gewoon õpnieuw naar "Figuur 1". Veel succes!

Beantwoorden

Timo
2 juni 2020 om 12:41

Hallo,

Ik heb een vraag over de paginanummering; is het normaal om na de kerntekst een andere nummering toe te passen, bijvoorbeeld met letters?
Ik heb nu; alles voor de kerntekst: Romeins (I, II)
de kerntekst: cijfers (123)
na de kerntekst, dus bijlagen etc: letters (ABC)
Ik twijfel over het deel na de kerntekst. Op mijn schoolsite kan ik hier geen regels over vinden. Ook al is dit maar een klein detail, ik vroeg het me af.

Alvast dank en met vriendelijke groet,

Timo

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
10 juni 2020 om 15:05

Hoi Timo,

Voor de pagina's na de kerntekst ga je meestal gewoon door met je normale (123) nummering.
Er zijn bij verschillende organisaties allerlei voorkeuren, maar wij raden altijd reguliere nummering aan om het overzichtelijk te houden.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Annabelle
16 mei 2020 om 23:28

Beste,

Moet je een hoofdstuk van je scriptie altijd op een nieuwe pagina laten beginnen?
Sommige hoofdstukken eindige namelijk op de helft van een pagina.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Annabelle

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
19 mei 2020 om 18:53

Hoi Annabelle,

Het is gebruikelijk om bij een lang document, zoals een scriptie, de hoofdstukken op een eigen pagina te laten beginnen.
Dat geldt niet voor de subkoppen (1.1, 1.1.1, etc.).

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Mike
12 mei 2020 om 13:25

Ik ben nu bezig met de opmaak van mijn verslag. Ik loop er alleen tegenaan dat mijn flow-chart langer is dan een A4tje en ook al de volledige breedte in neemt. Ik kan denk ik 2 dingen doen, dat is of m afknippen en volgende pagina verder laten gaan (maar dat leest naar) of de pagina in A3 zetten en een wat grotere pagina tussenvoegen (dit is een bijlage). Ik heb dat tweede al een keer eerder gedaan en nooit een opmerking over gehad. Ik vroeg me af of dit ook echt mocht? of dat ik er in het verleden gewoon mee weg ben gekomen.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
19 mei 2020 om 19:10

Hoi Mike,

Dit hangt helemaal af van je opleiding, dus zou je met je docent moeten overleggen.
Echter, aangezien het om een bijlage gaat zou ik je er niet te druk om maken!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Kim
4 mei 2020 om 11:39

Goedemorgen,

Duidelijk stuk tekst! Fijn.
Een vraag: bij de opmaak van het document, moet je wanneer de alinea nog niet is afgelopen, de gehele alinea verplaatsen naar de volgende pagina?
En geldt dit ook voor een opsomming? Moet deze dan ook geheel naar de volgende pagina?

Dank en groeten,
Kim

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
19 mei 2020 om 16:46

Hoi Kim,

Nee hoor, dat hoeft niet. Je kunt de tekst gewoon door laten lopen op de nieuwe pagina.
Word helpt je hier automatisch ook al bij, zodat je geen rare verdeling krijgt. Uiteindelijk is het ook een goede om er zelf kritisch naar te kijken.
Als je het er raar uit vindt zien kun je het altijd toch naar een volgende pagina verplaatsen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.