Hoe kun je efficiënter studeren met behulp van samenvattingen?

Voor de gemiddelde student draait studeren om sneller, beter, makkelijker en efficiënter lezen, leren, studeren en blokken. De meest bekende oplossing is het gebruiken van samenvatting.

Een platform als Stuvia biedt daarvoor de perfecte uitkomst; samenvattingen voor en door (mede)studenten. Er zijn echter meerdere manieren om efficiënter te studeren. In dit artikel geven wij je een paar handige tips.

Hoe kun je zo snel mogelijk een tekst lezen?

Sneller lezen dan normaal klinkt misschien als iets onmogelijks, maar ook jij kunt snellezen. Hiervoor kun je een aantal technieken gebruiken.

Lees de tekst niet in gedachten voor

Iets wat we allemaal (vaak onbewust) doen is een tekst hardop of in gedachten voorlezen, maar dit vertraagt de leessnelheid enorm. Het is belangrijk dat je de tekst gewoon gaat lezen, want je kan natuurlijk niet sneller praten dan je kunt lezen.

Gebruik een aanwijzer om je ogen te begeleiden

Maak daarnaast eens gebruik van een pen, potlood, vinger of muisaanwijzer als hulpmiddel om je ogen te begeleiden door de tekst. Je zult merken dat je een tekst veel sneller leest. Je ogen hoeven nu namelijk niet steeds te zoeken waar je bent gebleven.

Weet je toch even niet meer waar je bent? Spring dan niet terug en lees gewoon door. Hierdoor blijf je in een flow en neem je informatie makkelijker op dan wanneer je uit die concentratie gehaald wordt.

Hoe kun je het beste een tekst markeren?

Voordat je de plaatselijke AKO moet verlossen van hun voorraad markeerstiften is het van belang dat je de tekst eerst in z’n geheel gelezen hebt. Je weet nu immers hoe je dat zo snel mogelijk kunt doen.

Het credo voor het markeren van een tekst is ‘less is more’, markeer alleen de hoofdzaken uit een tekst. Als je dat lastig vindt, maak dan slim gebruik van verschillende kleuren markers, zodat je de échte hoofdzaken van de hoofdzaken kunt onderscheiden.

Daarnaast kun je ook andere methodes gebruiken om de tekst te markeren. Zo kun je een groot stuk tekst in de kantlijn van je boek markeren, zonder er een onoverzichtelijk geheel van te maken.

Tips voor het maken van aantekeningen tijdens colleges

Het maken van aantekeningen tijdens colleges is voor iedere student een dilemma. Wij geven je tips die je kunt gebruiken om zo efficiënt mogelijk aantekeningen te maken die jou helpen bij het behalen van je tentamen(s).

Ga naar het college

Colleges worden vaak opgenomen en dus kun je op maandagochtend gewoon in bed blijven liggen, maar hierdoor kun je belangrijke informatie missen, zoals het antwoord op vragen van studenten die er wel zijn of die na de opname gevraagd worden.

Daarnaast kan het voorkomen dat een docent de opname vergeet te maken, waardoor je veel tijd en moeite kwijt bent om aan je medestudenten te vragen wat er besproken is.

Gebruik een laptop voor het maken van je aantekeningen

Allereerst kun je veel sneller typen dan schrijven. Daarnaast publiceert de docent de slides van een college vaak al voorafgaand aan het college, waardoor je tijdens het college makkelijker afbeeldingen uit de slides kunt kopiëren om in je aantekeningen te verwerken.

Je kunt de volgorde van je aantekeningen later makkelijker aanpassen en je kunt in digitale aantekeningen makkelijker een overzichtelijke structuur aanbrengen.

Beschouw je aantekeningen als begin van een samenvatting

Hoe meer aandacht je schenkt aan het maken van digitale aantekeningen tijdens colleges, hoe minder tijd je na afloop kwijt bent aan het maken van een samenvatting van de stof voor het tentamen. Zorg dus voor een duidelijke structuur voor wat betreft hoofdstukken en paragrafen waar de aantekeningen over gaan.

Hoe maak je een goede samenvatting?

Zoals hierboven al vermeld is, is het van belang om structuur aan te brengen in je samenvatting. Op die manier kan jij de stof op een meer efficiënte manier tot je nemen. Een goede structuur zorgt er namelijk voor dat je een tekst makkelijker kan lezen.

Tip
Hulp nodig bij het samenvatten van je tekst? Gebruik Scribbrs samenvatter om gratis & snel een samenvatting te maken.

Maak gebruik van opsommingen

Daarnaast is het handig om slim gebruik te maken van opsommingen in je samenvatting, omdat opsommingen makkelijk om te vormen zijn tot een ezelsbruggetje.

Vat per hoofdstuk samen

Zorg dat je in je samenvatting altijd per hoofdstuk samenvat. Hierdoor kun je de lijst met ‘te bestuderen hoofdstukken’ per stuk afvinken en weet je zeker dat je alle stof hebt behandeld. Als je ervoor kiest om je samenvatting te delen met of verkopen aan medestudenten, zodat je er ook nog wat geld aan kunt verdienen, kun je gelijk aangeven welke hoofdstukken er allemaal in je samenvatting staan, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

Geld verdienen met mijn samenvattingen

Maak een begrippenlijst

Tot slot is het slim om per hoofdstuk een begrippenlijst met korte uitleg per begrip te maken. Je maakt dus eigenlijk een samenvatting van de samenvatting. Veel studenten moeten of willen de stof voor een tentamen nog snel doornemen, een samenvatting van de samenvatting is daarbij de ideale manier om jezelf te overhoren en om zeker te weten of je alle stof kent.

Maak flashcards

Het lijkt wellicht een ouderwetse manier van studeren, maar het maken van flashcards is de ideale manier om alle stof door te nemen en jezelf te toetsen. Stuvia biedt de mogelijkheid online flashcards te maken, zodat je niet met een printer en schaar aan de slag hoeft.

Daarnaast kun je je gemaakte flashcards ook via Stuvia aan medestudenten verkopen, zodat al je werk niet voor niets is geweest. Het maken van flashcards is wellicht niet de meest efficiënte manier van studeren, maar het feit dat je er ook nog geld aan kan verdienen en jezelf online kan toetsen maakt het geheel wel heel efficiënt.
[FAQ-analyse]

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Streefkerk, R. (2023, 01 mei). Hoe kun je efficiënter studeren met behulp van samenvattingen?. Scribbr. Geraadpleegd op 26 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/efficienter-studeren-samenvattingen/

Wat vind jij van dit artikel?
Raimo Streefkerk

Raimo heeft een bachelor- en een masterdiploma en heeft verschillende scripties en verslagen geschreven. Hij deelt graag zijn kennis en ervaring door makkelijk te begrijpen en behulpzame artikelen te schrijven.