Wijzigingen bijhouden en opmerkingen in Word

Bij het nakijken en redigeren van een document in Microsoft Word is het handig om de functie ‘Wijzigingen bijhouden’ en ‘Opmerkingen’ te gebruiken. De functies werken erg eenvoudig en het door het gebruik van deze functies kun je op een efficiëntere manier samenwerken in hetzelfde document.

Wijzigingen bijhouden (Track changes)

In Microsoft Word is het mogelijk om teksten aan te passen, terwijl zichtbaar blijft wat er is aangepast. Deze functie heet ‘Wijzigingen bijhouden’ of in het Engels ‘Track changes’. De functie kan geactiveerd worden via het tabblad ‘Controleren (Review)’ (Word 2010).

functie-wijzigingen-bijhouden-word-2003

Functie wijzigingen bijhouden Word 2003

functie-wijzigingen-bijhouden-word-2010

Functie wijzigingen bijhouden Word 2010

functie-wijzigingen-bijhouden-word-2013

Functie wijzigingen bijhouden Word 2013

Eenvoudige markering: Slordigheidsfoutjes voorkomen

Zodra de functie geactiveerd is worden alle wijzigingen die je in het document doorvoert automatisch bijgehouden. Wanneer je veel in een document wijzigt zul je al snel merken dat de tekst goed overhoop zal gaan liggen. De wijzigingen krijgen een andere kleur dan de rest van de tekst en alle tekst die je weghaalt krijgt een doorgetrokken streep.

Door het vele wijzigen sluipen er soms kleine foutjes in. Dit zijn dubbele spaties, punten, komma’s en andere slordigheidsfoutjes.

Deze slordigheidsfoutjes kun je voorkomen door de optie te kiezen dat je de gewijzigde tekst niet meer ziet maar dat enkel de definitieve tekst zichtbaar wordt.  Hierdoor krijg je tijdens het wijzigen geen rode lappen tekst te zien, maar enkel de geredigeerde tekst. Microsoft Word houdt de wijzigingen dan wel nog gewoon bij.

Deze optie heet ‘Definitief: markeringen weergeven’ (Word 2010) en de optie kun je aanvinken bij het dropdown menu. De volgende Engelstalige tutorial laat deze functie ook zien: tutorial markeringen definitief weergeven.

Alle markeringen weergeven Word 2003

Selecteer ‘Uiteindelijk’
Word 2003

Alle markeringen weergeven Word 2010

Selecteer ‘Definitief’
Word 2010

Alle markeringen weergeven Word 2013

Selecteer ‘Eenvoudige markering’
Word 2013

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

  • Familie
  • Vrienden
  • Studiegenoten
  • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

De wijzigingen accepteren of negeren

Zodra je de wijzigingen van een college of editor wilt gaan doorvoeren schakel je de functie ‘Wijzigingen bijhouden’ uit. Dit omdat je eigen aanpassingen anders ook weer door Word worden bijgehouden. Deze functie zet je uit door op de knop ‘Wijzigingen bijhouden’ te klikken.

Door de functie ‘Wijzigingen bijhouden’ uit te schakelen verwijder je niet de aangepaste wijzigingen, maar zullen nieuwe wijzigingen niet meer worden bijgehouden.

Wijzigingen bijhouden uitzetten Word 2013
‘Wijzigingen bijhouden’ uitzetten (Word 2013)
Wijzigingen bijhouden uitzetten Word 2010
‘Wijzigingen bijhouden’ uitzetten (Word 2010)
Wijzigingen bijhouden uitzetten Word 2007
‘Wijzigingen bijhouden’ uitzetten (Word 2007)
Wijzigingen bijhouden uitzetten Word 2003
‘Wijzigingen bijhouden’ uitzetten (Word 2003)

De wijzigingen van je collega of editor kun je nu stap voor stap accepteren of weigeren door op de knop ‘Accepteren’ of ‘Negeren’ te klikken.

Wijzigingen Accepteren Word 2013
Wijzigingen accepteren (Word 2013)
Wijzigingen Accepteren Word 2010
Wijzigingen accepteren (Word 2010)
Wijzigingen Accepteren Word 2007
Wijzigingen accepteren (Word 2007)
Wijzigingen Accepteren Word 2003
Wijzigingen accepteren (Word 2003)

Gebruik van de functie opmerkingen

De functie ‘Opmerkingen’ herken je aan de tekstballonnen aan de rechterkant van je Word-document. Opmerkingen kunnen worden ingevoegd door in het tabblad ‘Controleren’ op ‘Nieuwe opmerking’ te klikken.

De opmerking wordt op de positie in het document ingevoegd waar de cursor staat. Een opmerking kan echter ook betrekking hebben op een stuk tekst. Dit kan je doen door een stuk tekst te selecteren en vervolgens op de knop ‘Nieuwe opmerking’ te klikken.

Wanneer je een opmerking wilt verwijderen, klik je met de rechtermuisknop op de opmerking en vervolgens op de knop ‘Opmerking verwijderen’.

Verwijderen Opmerkingen Word 2013
Opmerkingen verwijderen (Word 2013)
Verwijderen Opmerkingen Word 2010
Opmerkingen verwijderen (Word 2010)
Verwijderen Opmerkingen Word 2007
Opmerkingen verwijderen (Word 2007)
Verwijderen Opmerkingen Word 2003
Opmerkingen verwijderen (Word 2003)
Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.8

64 reacties

Boukje
20 september 2017 om 13:31

Hoi Bas, ik ben in een document aan het werken waarin meerdere auteurs via 'wijzigingen bijhouden' het document hebben bewerkt. Ik zou graag alleen de wijzigingen en opmerkingen van één auteur willen zien. Kan ik dat ergens selecteren?

Dank alvast voor de reactie!

Beantwoorden

Lucy Vleeshouwers
Lucy Vleeshouwers (Scribbr-team)
21 september 2017 om 15:20

Hoi Boukje,
Je kan inderdaad de wijzigingen van een of meerdere auteurs uitzetten. Dat doe je onder de knop 'Markeringen weergeven' onder het kopje 'Controleren'. Daar kan je specifieke auteurs selecteren of deselecteren.
Veel succes!
Lucy

Beantwoorden

Lisa
10 augustus 2016 om 15:54

Hoi Bas, ik krijg steeds zodra ik in (sommige) documenten van anderen ga werken (met track changes) in één rits allemaal opmerkingen in de kantlijn waarin staat: 'Met opmaak: Nederlands (standaard)'. Die opmerkingen wil ik er niet in hebben, is er een manier om ze in één keer te wissen, en liefst ook te voorkomen dat ze erin gezet worden?
dank!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
11 augustus 2016 om 11:30

Hoi Lisa, dit komt waarschijnlijk omdat de taalinstellingen van het document Engels zijn. Onderin Word kun je de taalinstellingen aanpassen. Als je dat naar standaard Nederlands zet zou het moeten zijn opgelost. Je kunt de opmerkingen niet in één keer wissen.

Beantwoorden

Lisa
11 augustus 2016 om 13:48

Hoi Bas, dank, dit ga ik proberen!

Beantwoorden

lieke m
4 mei 2016 om 13:22

Hallo Bas, Ik hoop dat ik hier nog een vraag kan stellen over het reviseren. Mijn probleem is juist andersom dan dat iemand hierboven beschreef.

Ik werk met 3 collega's aan een document, de eerste heeft het opgesteld, de tweede met wijzigingen bijhouden gewerkt en nu werk ik er ook in met wijzigingen bijhouden. Ik kreeg keurig twee verschillende kleuren voor mijn collega en mij, maar toen ik het opsloeg, werd alles ineens 1 kleur! Nu kunnen we niet meer zien wie wat gewijzigd heeft! Het is een rtf bestand, voor het geval dat nog uitmaakt. Alvast dank! Lieke M.

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
4 mei 2016 om 14:05

Hoi Lieke,

Ik vermoed dat het rtf-formaat de auteurinformatie niet opslaat. Het beste kun je gebruikmaken van het docx-formaat.

Als je het al hebt opgeslagen als rtf dan vrees ik dat je de auteursinformatie niet meer terug kunt halen...

Groet,

Koen

Beantwoorden

lieke m
4 mei 2016 om 14:39

Onhandig! Maar goed om te weten, dank je!

Beantwoorden

Dagmar van Oijen
31 augustus 2018 om 15:49

Goedemiddag, ik heb hetzelfde probleem, echter ik ben "gewoon" begonnen met .docx en ben geëindigd met docx. Ondertussen hebben we met zn drieën aan het document gewerkt en zijn alle wijzigingen in 1 kleur en kan ik ook niet kiezen van welke revisor ik de wijzigingen wil zien. Ik heb alleen "auteur" en geen andere revisoren. Is die informatie nog terug te halen. Als nee, is er dan iets dat ik volgende keer zeker wel (of niet) moet doen om dit te voorkomen?
Met vriemdelijke groet,
Dagmar van Oijen

Beantwoorden

Arjan van Laak
Arjan van Laak (Scribbr-team)
1 september 2018 om 17:51

Goedemiddag Dagmar,
Ik vrees dat je die wijzigingen alleen kan terugvinden door het document te vergelijken met het oorspronkelijke document. Dit kan via de handleiding die je hier vindt.
Het kan zijn dat revisoren bijvoorbeeld de functie 'Wijzigingen behouden' niet hebben aangezet en daardoor kun je ook niet zien wie wat heeft aangepast. Let hier dus goed op bij een volgende keer.
Mocht je nog vragen hebben, laat het dan gerust weten.
Groetjes!
Arjan

Beantwoorden

Dana
9 december 2015 om 03:15

Beste Bas,
Wat fijn dat er een site is met duidelijke uitleg en snel antwoord!
Ik zou graag een overzicht van mijn opmerkingen in een apart document willen hebben. Wanneer ik alle opmerkingen markeer en kopieer, wordt alleen de eerste opmerking meegenomen. Is er een manier om alles in een keer in een nieuw document te zetten?
Alvast hartelijk dank!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
9 december 2015 om 11:01

Hoi Dana, helaas weet ik dat niet. Misschien dat iemand anders die dit artikel leest je hiermee kan helpen!

Beantwoorden

Sanne
2 december 2015 om 11:46

Beste Bas, wat een prima site is dit! Mijn vraag: kan ik in mijn opmerkingen bij een tekst ook het woord "opmerking" verwijderen? Dat zou me enorm veel ruimte schelen.
Dank alvast.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
3 december 2015 om 13:15

Hoi Sanne, ik geloof niet dat dit kan helaas.

Beantwoorden

Esther
28 augustus 2015 om 18:15

Aaargh!! Ik krijg mijn comments niet geprint ondanks dat ik dat in de print settings heb aangegeven! Hoe los ik dit op?

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
28 augustus 2015 om 19:15

Hoi Esther,

Dat ligt aan je printinstellingen*. Wat je moet doen: Klik op document printen, dan krijg je het overzicht. Als eerste puntje onder 'Settings' staat 'Print all Pages'. Dat kun je uitklappen en dan kun je voor verschillende opties kiezen. Bijna onderaan kun je kiezen voor 'Print markup', als deze geselecteerd is print je je stuk met alle comments. Als dit puntje niet geselecteerd is print je het stuk zonder de comments. Hopelijk lukt het zo!

*Ik heb een Engelse 2013 Wordversie. Het kan bij jou dus net anders werken, maar je moet in ieder geval naar de printinstellingen in Word.

Beantwoorden

Liesbet
13 augustus 2015 om 12:11

Dag Bas,
een collega heeft in een document wijzigingen aangebracht in 'comments' in plaats van 'changes'. Ik wil al zijn correctie accepteren, maar kan dat? Bestaat er een mogelijkheid om 'accept all comments' te doen of zit er niets anders op dan gewoon zelf al zijn correcties in mijn tekst in te typen..?
Groetjes!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
16 augustus 2015 om 14:07

Hoi Liesbet, dat is helaas inderdaad de enige optie. De comments zijn eigenlijk niets anders dan notities in de kantlijn van het document.

Beantwoorden

esther
6 juli 2015 om 21:10

Vraag: ik heb een documentje met 'wijzigingen bijhouden' erin. Ik wil dit kopieren in een ander groter document met behoud van de track change (dus zonder dat ze geaccepteerd worden). Hoe doe ik dat (eindeloos al ge-experimenteerd, gezocht naar instellingen bij 'plakken', bij 'wijzigingen bijhouden', maar kan niks vinden).

Beantwoorden

Debby
8 juni 2015 om 11:37

Hallo Bas,

Ik heb alle wijzigingen geaccepteerd, document op 'definitief' gezet, en opgeslagen. Toch krijg ik iedere keer, enkele seconden na het openen van het document, een brede rechter kantlijn (helemaal wit, zonder iets er in) waarin voorheen de opmerkingen/wijzigingen stonden. Hoe krijg ik dat weg? Ik werk in Word 2010.

Dank je wel alvast.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
8 juni 2015 om 11:45

Hoi Debby, ik vermoed dat er dan nog steeds ergens in je document een opmerking staat. Als je naar het Tabblad Controleren gaat dan kun je door op Volgende te klikken naar de eerstvolgende opmerking in je document gaan. Succes!

Beantwoorden

Aad
25 mei 2015 om 02:18

In Word 2013 zijn de opmerkingen niet meer genummerd. Kun je het zo instellen dat de opmerkingen wel genummerd zijn, net als in eerdere Word-versies?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
25 mei 2015 om 11:57

Hoi Aad, nee helaas dat is niet mogelijk.

Beantwoorden

Marlies
5 mei 2015 om 17:54

Hoe kan ik de 'eenvoudige markeringen ' afprinten? (office 2013)
Dus de weergave met enkel de rode lijn.
Marlies

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
6 mei 2015 om 11:41

Hoi Marlies, ik geloof dat dit niet kan. Je kunt er voor kiezen om te printen met alle wijzigingen zichtbaar of met alle wijzigingen niet zichtbaar. Dit kan je doen bij de printopties in Word.

Beantwoorden

rita
4 april 2015 om 19:36

Na het uitschakelen van wijzigingen bijhouden blijft een verticale streep langs de kantlijn staan. Hoe is die te verwijderen?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 april 2015 om 19:40

Hoi Rita, dat betekent dat nog niet alle wijzigingen zijn geaccepteerd. Via de volgende link leggen we uit hoe je dit oplost: https://www.scribbr.nl/veel-gestelde-vragen/ik-krijg-de-rode-streep-aan-de-linkerkant-niet-weg/

Beantwoorden

Yvonne
3 februari 2015 om 11:14

Ter aanvulling: de 'wijzigingen bijhouden'-knop staat na afsluiten ook opeens uit, terwijl deze normaliter aan blijft zolang ik 'm niet zelf uitzet.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
3 februari 2015 om 11:17

Hoi Yvonne,

Misschien dat een andere lezer van dit artikel de oplossing weet. Dan nodig ik die graag uit om op je vraag te reageren.

Bas

Beantwoorden

Yvonne
3 februari 2015 om 11:05

Bedankt voor het snelle antwoord Bas! Helaas was dat niet de oplossing; alle vinkjes stonden namelijk al aan. Dat is ook waarnaar ik al gekeken had en waarom ik er niets van snap. 'Opmerkingen, inkt, invoegen en verwijderen, opmaak, aandachtspunten', allemaal aangevinkt. En toch zie je ze niet, ook niet als ik de button 'Definitief: markeringen weergeven' kies. Heel vreemd...Ik heb het ook alleen met dit document terwijl ik echts niets heb veranderd. Gelukkig lukt het nu wel met een nieuwe versie.

Beantwoorden

Yvonne
3 februari 2015 om 08:43

Beste Bas, als ZZP'er corrigeer ik al een tijdje andermans teksten met het track changes-systeem. Dit ging altijd goed, totdat ik een manuscript kreeg waarin mijn wijzigingen na afsluiten niet meer te zien zijn. 'Wijzigingen bijhouden' stond en staat aan en zolang ik bezig ben zie ik wat ik aanpas, maar zodra ik het opsla, afsluit en weer open om verder te gaan, zie ik de wijzigingen niet meer, ook niet via 'markeringen weergeven'. Ik zie nog wel mijn opmerkingen in een ballonnetje staan. Als ik de originele en gewijzigde versie naast elkaar leg via controleren, zie ik mijn wijzigingen echter wél verschijnen. Dus er is wel degelijk iets gebeurd, maar ik zie ze niet meer zodra ik het document weer open. Als ik het naar de ander opstuur ziet de ontvanger ook alleen de gecorrigeerde tekst zonder markeringen (dus alleen tekst), tenzij ik een nieuwe, aparte versie van het 'vergeleken' document opsla en deze verzend. Heb je enig idee wat er aan de hand kan zijn? Ik heb een nieuw document van het manuscript gekregen en nu blijven mijn wijzigingen echter wél behouden/te zien na afsluiten, dus zoals gebruikelijk. Ik begrijp echter nog steeds niet wat er met het andere document aan de hand is, waarbij de wijzigingen na afsluiten opeens verdwijnen. En nog een vraag: kan ik mijn kleuren voor de wijzigingen (voor de ander) behouden? Mijn kleuren zijn bijv. rood en groen, maar de ontvanger van mijn wijzigingen ziet het alleen in blauw. Ik begrijp wel waarom, maar ik zou de kleuren graag willen 'vastmaken', zodat de ontvanger de wijzigingen ook in rood en groen ziet. Ik hoop snel antwoord te krijgen. Bij voorbaat dank!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
3 februari 2015 om 10:20

Hoi Yvonne,

Wat betreft je eerste vraag. Ik vermoed dat bij het tabblad 'Controleren' en dan bij 'Markeringen weergeven' niet alle vinkjes waren aangevinkt. Op de volgende pagina laten wij zien hoe je dit oplost: https://www.scribbr.nl/veel-gestelde-vragen/ik-zie-geen-rode-strepen-wijzigingen/.

Zover ik het weet kun je de kleuren niet 'vastmaken'. De kleuren kun je wel per auteur instellen maar zodra je het document opent op een andere computer kunnen de kleuren anders zijn. Dit heeft te maken met de specifieke instellingen van Word op die andere computer. Daar kan bijvoorbeeld zijn ingesteld dat de wijzigingen van de eerste auteur allemaal blauw zijn en dat er geen onderscheid is tussen soorten wijzigingen.

Vriendelijke groet!

Bas

Beantwoorden

Lilianne
26 januari 2018 om 19:07

Dag Bas,

Kun je me vertellen of je de kleuren ook per auteur kunt instellen in Word 2010, en zo ja: hoe?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Arjan van Laak
Arjan van Laak (Scribbr-team)
28 januari 2018 om 13:25

Beste Lilianne,
Bedankt voor je vraag.
Een antwoord hierover vind je op https://support.office.com/nl-nl/article/de-kleur-voor-wijzigingen-bijhouden-wijzigen-48c80bb3-458c-4abb-8e21-25f9bac47484
Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op en dit kan ook via de chat.
Groetjes,
Arjan

Beantwoorden

Lissa
19 januari 2015 om 20:58

Hoi Bas,

Elke keer bij het opstarten van mijn word document krijg ik mijn wijzigingen te zien. Als ik dan bij Controleren definitief selecteer en het document opsla en het weer open, zie ik precies weer hetzelfde. Hoe krijg ik elke keer bij het openen gewoon weer de definitieve versie te zien?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
20 januari 2015 om 10:07

Hoi Lissa,

Je kunt het beste eerst alle wijzigingen accepteren. Wanneer je het document dan opslaat en weer opent dan zijn de wijzigingen niet meer zichtbaar. En heb je dus de 'definitieve versie'.

Succes!

Beantwoorden

Charles
1 januari 2015 om 14:56

Hoi Bas,

Dank voor je snelle antwoord. Je oplossing werkte bij mij helaas niet. Alleen de auteur van het document werd daarmee verwijderd. Ik heb elders op het net een andere oplossing gevonden, die het bij mij wel deed, namelijk:
- opslaan als .rtf
- openen in Kladblok
- zoeken naar "revtbl" en dan in {\*\revtbl {Unknown;}{Jane Doe;}} de naam (in dit geval Jane Doe) aanpassen, bijvoorbeeld veranderen in "anoniem"
- het bestand daarna weer openen in Word en evt. converteren naar .docx.

Groet, Charles

Beantwoorden

Gaby
16 april 2015 om 12:15

Prima tip! Ik heb een doc omgezet naar .rtf. Daarna was de auteur al vanzelf gewijzigd naar 'Opmerking A1, A2 etc'
Weer opslaan als .docx en klaar is Kees

Beantwoorden

wilco
27 oktober 2015 om 17:13

Bij mij (Office 10) werkte het wel. De vermelding in de opmerkingenballonnen verandert naar A1, A2 etc, zodra je het document opnieuw hebt opgeslagen.

Beantwoorden

Charles
29 december 2014 om 01:15

Hallo Bas, wat een duidelijke handleiding!
Ik heb een probleem als redacteur van een tijdschrift. Iemand heeft commentaar toegevoegd aan een artikel met track changes en opmerkingen. Dat moet echter anoniem en nu staat te naam van degene die commentaar heeft gegeven bij alle opmerkingen. Is er een manier om de naam in een keer overal weg te halen? Of moet ik nu alle opmerkingen weghalen en opnieuw plaatsen, maar dan anoniem......? Ik hoop dat je me kunt helpen!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
29 december 2014 om 10:57

Hoi Charles,

Je kunt ervoor kiezen om alle auteursdata uit het Word-document te verwijderen. De auteursnaam verdwijnt dan ook bij de opmerkingen. Je doet dit door het document eerst te 'Controleren op problemen' en hierna de auteursdata te verwijderen. Je gaat naar 'Bestand' en dan naar 'Controleren op problemen', 'Document controleren'. Hierna controleer je alles en krijg je de optie om persoonlijke gegevens uit het document te verwijderen.

Succes!

Beantwoorden

Vaantje
17 december 2014 om 10:45

Hallo Bas,

Dank voor je snelle reactie. Eerste optie is niet het geval, zoals gezegd zijn de wijzigingen nog niet geaccepteerd, ik zie ze nog als ik alles NIET op 'final' bekijk. Het gaat er mij ook niet om dat ik de wijzigingen wil terug toveren. Het gaat erom dat ik, net als die collega dat in deze tweede versie heeft gedaan, alleen zijn wijzigingen zichtbaar heeft gemaakt die nu in de tweede versie worden gedaan. Dus: alle wijzigingen tijdens de eerste ronde zijn NIET zichtbaar in 'final', maar ook nog niet geaccepteerd: dat is prima. Maar de wijzigingen in de tweede ronde zijn WEL zichtbaar, maar bij mij (ik moet nu ook wijzigingen doorvoeren) niet. Wat moet ik doen om dus ook de wijzigingen van de eerste ronde niet zichtbaar te hebben, maar die ik nu wil doorvoeren met 'wijzigingen bijhouden' wel?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
17 december 2014 om 10:49

Hoi Vaantje,

Ik begrijp het probleem niet helemaal. Je kunt mij bereiken via het telefoonnummer onderin de footer. Het is via de telefoon waarschijnlijk makkelijker uit te leggen.

Beantwoorden

Vaantje
16 december 2014 om 19:26

Hallo Bas,
Dank voor deze info. Vraagje. Heb een doc met track changes aangepast. Dat was de eerste versie. Nu heeft iemand anders in dat document nog iets aangepast, en zitten we in de tweede versie. De track changes zijn nog niet geaccepteerd, want het doc is nog niet def. Maar als ik op 'review-final' kijk zie ik alle aanpassingen van de eerste versie niet meer (= zoals verwacht) maar die ene aanpassing van die collega nog wel. Prima, want dat maakt duidelijk wat alleen in de volgende ronde nog is aangepast. Blijkbaar heeft collega iets ingesteld waardoor alleen aanpassingen vanaf een bepaald moment zichtbaar zijn. Dus ik wil zo vriendelijk zijn mijn aanpassingen voor deze ronde dan ook te tonen, dus zet track changes aan, maar dat lukt niet meer. Ik krijg mijn nieuwe aanpassingen met de knop track changes niet meer zichtbaar. Wel dus in het totaal van alle aanpassingen als ik het op 'Review-final-show markup' zet, maar dus niet separaat (vanaf deze versie/dit moment) samen met die aanpassingen van die collega in de tweede ronde. Hoop dat je het een beetje begrijpt. Wat doe ik niet goed?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
17 december 2014 om 10:24

Hoi Vaantje,

Er zijn twee mogelijkheden. Of jouw wijzigingen zijn geaccepteerd en zitten dus simpelweg niet meer in het document of de wijzigingen die je hebt aangebracht worden niet getoond, doordat het tonen van jouw wijzigingen is 'uitgevinkt'.

Als dat eerste het geval is dan kun je maar op één manier je wijzigingen terug toveren. En dat is door het document te vergelijken met een eerdere versie. Dit kan door de 'Compare' functie te gebruiken in het tabblad 'REVIEW/CONTROLEREN'.

Als het tweede het geval is dan betekent dit dat je je eigen wijzigingen weer kunt 'aanvinken'. Je kunt dit doen door naar 'REVIEW/CONTROLEREN' te gaan en dan naar 'Show Markup/Markeringen weergeven' te gaan. Je gaat dan naar 'Specific people' en vinkt je eigen auteursnaam weer aan.

Succes!

Beantwoorden

Lieke
9 december 2014 om 13:56

De wijziging die mijn baas dan nog toegevoegd wil worden zet hij dan niet zelf in het doc met hij schrijft het op de print versie. Die ik dan verwerk in word. Dat was wel even essentieel om te melden denk ik :-)

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
9 december 2014 om 14:15

Hoi Lieke,

Dit komt doordat op het moment dat je deze aanpassingen doorvoert de functie 'Wijzigingen bijhouden' nog aanstaat. In het volgende faq-item leggen we uit hoe je dit kunt oplossen: https://www.scribbr.nl/veel-gestelde-vragen/als-ik-typ-dan-komt-er-een-rode-streep-onder-het-woord-te-staan/

Succes!

Bas
SCRiBBR

Beantwoorden

Lieke
9 december 2014 om 13:54

hoi bas, onlangs heb ik een document met tt aangepast voor mijn baas. Tussendoor sla ik dit document op, geef ik versie aan hem, kijkt hij het na en past dan zaken aan in de wijzigingen die ik heb aangebracht. Deze aanpassing in de wijziging wordt dan zichtbaar als nieuwe wijziging, maar dat is juist niet de bedoeling. Hoe voorkom ik dit in de toekomst?

Beantwoorden

FV
8 december 2014 om 12:12

Vraagje:
Mijn taalinstellingen bij Word (2010) staan op Nederlands. De spellingscheck in de teksten staat ook op Nederlands. Echter, als ik 'opmerkingen' plaats bij teksten dan staan die standaard op 'Engelse spellingscheck' ingesteld. Daarnaast past het programma ook automatische woordwijzingen toe in mijn opmerkingen, zoals; 'suggestie' wordt 'suggestive'. Ik krijg het niet aangepast. Kan iemand mij helpen?

Alvast bedankt!
Floor

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
8 december 2014 om 15:02

Hoi Floor,

We hebben dit zelf nog nooit gehad. Ik heb even gezocht op Google maar ik kan het antwoord helaas niet vinden. Misschien dat iemand anders die dit artikel leest je probleem herkent en een oplossing voor je weet.

Vriendelijke groet,

Bas Swaen
SCRiBBR

Beantwoorden

Jack
23 januari 2015 om 12:31

Ik heb hetzelfde probleem en ben ook op zoek naar een oplossing.

Beantwoorden

Jack
23 januari 2015 om 12:40

Oeps... hoe simpel kan het zijn. Ik heb het opgelost.
1. Selecteer geen (!) tekst.
2. Ga naar menu Extra
3. Klik op Taal
4. Kies Nederlands
5. Klik op de knop 'Standaard'
6. Klik vervolgens op 'Ja' en op 'OK'
Klaar. Bij mij is dat de oplossing. Ook in nieuwe documenten ziet Word de juiste taal in de opmerkingen.

Beantwoorden

Cas
15 april 2015 om 20:02

Een wat laat antwoord, maar ik heb hier nog geen oplossing gezien die (voor mij althans) werkt.

De oplossing heeft te maken met stijlen:
1. Ga naar 'format' in de menubar.
2. Klik op 'Style...'
3. In de lijst staan drie stijlen die betrekking hebben op de comments: 'comment reference', 'comment subject' en 'comment text'.
4. Selecteer deze stijlen een voor een, en klik dan op 'Modify'.
5. Klik linksonder op 'format', en dan op 'language'.
6. Nu kun je de taal aanpassen. Dit kun je een voor een doen, voor alle drie de stijlen.

Dat lost het probleem bij mij op.

Vriendelijke groet,
Cas

Beantwoorden

Ilse
10 november 2014 om 15:16

Hallo,

Gisteren ben ik begonnen een document aan te passen. Mijn docent vroeg of ik het bestand wilde aanpassen met track changes. Ik heb word 2010 op mijn laptop en toen ik gisteren op 'wijzigingen bijhouden' klikte, veranderde deze knop in 'Bijhouden'. Nu wil ik verder gaan met aanpassen, maar als ik nu op 'wijzigingen bijhouden' klik verandert er niets. Ik vraag me nu af of mijn wijzigingen dan nog wel worden bijgehouden?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
10 november 2014 om 15:22

Hoi Ilse,

Alleen wanneer je de functie aanzet dan worden de wijzigingen bijgehouden. De functie blijft aanstaan totdat je de functie weer uitzet. Je zou even de volgende handleiding kunnen bekijken: https://www.scribbr.nl/nakijken/hoe-werkt-het/accepteren-wijzigingen-editor/. Hierin leggen we stap voor stap uit hoe de functie werkt.

Beantwoorden

Hetty Palland
31 oktober 2014 om 15:43

Ik wil een nieuwe opmerking toevoegen aan een document dat ik aan het controleren ben. Ik krijg wel een ballonnetje en een kader maar zie geen mogelijkheid om tekst te typen...waar doe ik dit, of moet ik eerst de functie wijzigingen bijhouden uitschakelen.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 oktober 2014 om 15:57

Hoi Hetty, op het moment dat je een opmerking invoegt dan zou automatisch je cursor bij de opmerkingen moeten komen te staan. De functie 'wijzigingen bijhouden' hoef je hiervoor niet uit te schakelen. Heb je hier bij alle documenten die je in Word opent last van? Het kan zo zijn dat je document beschermd is waardoor het niet is toegestaan om een opmerking toe te voegen.

Beantwoorden

roeland le blanc
23 oktober 2014 om 10:17

Ik heb een word document welke ik aan het bewerken ben.
Ik ben bijna klaar met het document en ik moet een aantal laatste aanpassingen doen.
Op het moment dat ik nu een gedeelte tekst selecteer en probeer te knippen wordt deze rood gearceerd en er komt een streep doorheen te staan.
Ik kan helemaal niets bewerken aan de tekst ook andere tekstvakken kan ik niet meer bewerken en als ik tekst in een leeg vak typ wordt deze wederom rood gearceerd. (word 2013 document)
Hoe kan ik dit oplossen want ik kom er niet uit.

bij voorbaat dank voor uw reactie

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
23 oktober 2014 om 15:05

Hoi Roeland, ik vermoed dat je de functie 'wijzigingen bijhouden' nog aan hebt staan. Iedere aanpassing die je nu doet wordt als wijziging door Word geregistreerd. Je kunt de functie eenvoudig uitzetten door naar het menu-item 'Controleren' te gaan en dan op de 'Wijzigingen bijhouden' knop te klikken. Dit is stap 1 van het volgende artikel: https://www.scribbr.nl/nakijken/hoe-werkt-het/accepteren-wijzigingen-editor/

Succes!

Beantwoorden

jenny
30 september 2014 om 00:44

Ik heb track changes nu in NL op mijn mac, maar ik wil het graag in de menu taal graag in het Engels, zodat er niet "opmerking" maar "comment" in mijn ballontetje staat. Hoe kan ik de taal van mijn word Wijzigingen van NL naar Engels veranderen?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
30 september 2014 om 12:14

Hoi Jenny, je kunt de taalinstellingen van Office voor Mac helaas niet eenvoudig aanpassen. Je moet hiervoor namelijk Office eerst verwijderen en hierna opnieuw installeren. Als taalinstelling kun je dan Engels kiezen.

Misschien nog goed om op te merken dat deze taalinstelling alleen geldt voor jouw versie van Word op jouw computer. Wanneer iemand anders je document opent dan zal het afhankelijk zijn van zijn/haar eigen taalinstelling in Word of er 'opmerking' of 'comment' komt te staan.

Beantwoorden

nan
16 augustus 2014 om 23:52

ik wil de naam van de auteur en de tijd verwijderen. hoe moet dat in word 13

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
17 augustus 2014 om 11:40

1. Klik op Bestand (links boven)
2. Controleren op problemen
3. Document controleren
4. Er komt nu een nieuw venster. Klik op de controleren knop
5. Opmerkingen, revisies, versie-informatie en aantekeningen -> Alles verwijderen (Maar als je alle wijzigingen accepteert is dit dus niet nodig)
6. Documenteigenschap en persoonlijke gegevens -> Alles verwijderen

Beantwoorden

Braakhekke
7 juni 2014 om 00:59

Daar heb je tenminste wat aan!

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.