Wijzigingen bijhouden en opmerkingen in Word

Bij het nakijken en redigeren van een document in Microsoft Word is het handig om de functie ‘Wijzigingen bijhouden’ en ‘Opmerkingen’ te gebruiken. De functies werken erg eenvoudig en het door het gebruik van deze functies kun je op een efficiëntere manier samenwerken in hetzelfde document.

Wijzigingen bijhouden (Track changes)

In Microsoft Word is het mogelijk om teksten aan te passen, terwijl zichtbaar blijft wat er is aangepast. Deze functie heet ‘Wijzigingen bijhouden’ of in het Engels ‘Track changes’. De functie kan geactiveerd worden via het tabblad ‘Controleren (Review)’ (Word 2010).

functie-wijzigingen-bijhouden-word-2003

Functie wijzigingen bijhouden Word 2003

functie-wijzigingen-bijhouden-word-2010

Functie wijzigingen bijhouden Word 2010

functie-wijzigingen-bijhouden-word-2013

Functie wijzigingen bijhouden Word 2013

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Eenvoudige markering: Slordigheidsfoutjes voorkomen

Zodra de functie geactiveerd is worden alle wijzigingen die je in het document doorvoert automatisch bijgehouden. Wanneer je veel in een document wijzigt zul je al snel merken dat de tekst goed overhoop zal gaan liggen. De wijzigingen krijgen een andere kleur dan de rest van de tekst en alle tekst die je weghaalt krijgt een doorgetrokken streep.

Door het vele wijzigen sluipen er soms kleine foutjes in. Dit zijn dubbele spaties, punten, komma’s en andere slordigheidsfoutjes.

Deze slordigheidsfoutjes kun je voorkomen door de optie te kiezen dat je de gewijzigde tekst niet meer ziet maar dat enkel de definitieve tekst zichtbaar wordt.  Hierdoor krijg je tijdens het wijzigen geen rode lappen tekst te zien, maar enkel de geredigeerde tekst. Microsoft Word houdt de wijzigingen dan wel nog gewoon bij.

Deze optie heet ‘Definitief: markeringen weergeven’ (Word 2010) en de optie kun je aanvinken bij het dropdown menu. De volgende Engelstalige tutorial laat deze functie ook zien: tutorial markeringen definitief weergeven.

Alle markeringen weergeven Word 2003

Selecteer ‘Uiteindelijk’
Word 2003

Alle markeringen weergeven Word 2010

Selecteer ‘Definitief’
Word 2010

Alle markeringen weergeven Word 2013

Selecteer ‘Eenvoudige markering’
Word 2013

De wijzigingen accepteren of negeren

Zodra je de wijzigingen van een college of editor wilt gaan doorvoeren schakel je de functie ‘Wijzigingen bijhouden’ uit. Dit omdat je eigen aanpassingen anders ook weer door Word worden bijgehouden. Deze functie zet je uit door op de knop ‘Wijzigingen bijhouden’ te klikken.

Door de functie ‘Wijzigingen bijhouden’ uit te schakelen verwijder je niet de aangepaste wijzigingen, maar zullen nieuwe wijzigingen niet meer worden bijgehouden.

Wijzigingen bijhouden uitzetten Word 2013
‘Wijzigingen bijhouden’ uitzetten (Word 2013)
Wijzigingen bijhouden uitzetten Word 2010
‘Wijzigingen bijhouden’ uitzetten (Word 2010)
Wijzigingen bijhouden uitzetten Word 2007
‘Wijzigingen bijhouden’ uitzetten (Word 2007)
Wijzigingen bijhouden uitzetten Word 2003
‘Wijzigingen bijhouden’ uitzetten (Word 2003)

De wijzigingen van je collega of editor kun je nu stap voor stap accepteren of weigeren door op de knop ‘Accepteren’ of ‘Negeren’ te klikken.

Wijzigingen Accepteren Word 2013
Wijzigingen accepteren (Word 2013)
Wijzigingen Accepteren Word 2010
Wijzigingen accepteren (Word 2010)
Wijzigingen Accepteren Word 2007
Wijzigingen accepteren (Word 2007)
Wijzigingen Accepteren Word 2003
Wijzigingen accepteren (Word 2003)

Gebruik van de functie opmerkingen

De functie ‘Opmerkingen’ herken je aan de tekstballonnen aan de rechterkant van je Word-document. Opmerkingen kunnen worden ingevoegd door in het tabblad ‘Controleren’ op ‘Nieuwe opmerking’ te klikken.

De opmerking wordt op de positie in het document ingevoegd waar de cursor staat. Een opmerking kan echter ook betrekking hebben op een stuk tekst. Dit kan je doen door een stuk tekst te selecteren en vervolgens op de knop ‘Nieuwe opmerking’ te klikken.

Wanneer je een opmerking wilt verwijderen, klik je met de rechtermuisknop op de opmerking en vervolgens op de knop ‘Opmerking verwijderen’.

Verwijderen Opmerkingen Word 2013
Opmerkingen verwijderen (Word 2013)
Verwijderen Opmerkingen Word 2010
Opmerkingen verwijderen (Word 2010)
Verwijderen Opmerkingen Word 2007
Opmerkingen verwijderen (Word 2007)
Verwijderen Opmerkingen Word 2003
Opmerkingen verwijderen (Word 2003)

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

  • Academisch taalgebruik
  • Onduidelijke zinnen
  • Grammaticale fouten
  • Interpunctie
  • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Veelgestelde vragen

Hoe werkt de functie ‘Wijzigingen bijhouden’ in Word?

De editor maakt gebruik van de functie ‘Wijzigingen bijhouden’ in Word. Weet je niet hoe deze functie werkt?

Lees dan de volgende handleiding door waarin we stap voor stap uitleggen hoe de functie ‘wijzigingen bijhouden’ werkt.

Handleiding ‘Wijzigingen bijhouden’

Waarvoor wordt de functie “wijzigingen bijhouden” gebruikt?

Je gebruikt de functie “wijzigingen bijhouden” (track changes) in Word, zodat eventuele wijzigingen zichtbaar blijven als suggesties, en niet direct worden doorgevoerd. Op deze manier kan iemand anders bepalen of een wijziging moet worden doorgevoerd of kan iemand zien welke aanpassingen je hebt gedaan.

Deze functie is bijvoorbeeld handig als je feedback geeft op iemands anders’ werk of als je met meerdere mensen aan een project werkt.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Swaen, B. (2021, 28 oktober). Wijzigingen bijhouden en opmerkingen in Word. Scribbr. Geraadpleegd op 18 maart 2024, van https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/wijzigingen-bijhouden-en-opmerkingen-in-word/

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.