Scriptie laten schrijven tegen betaling – goed idee of niet?

Iemand anders je scriptie laten schrijven heeft meer nadelen dan voordelen. Het is fraude, je hebt geen garanties voor de kwaliteit van de tekst en de schrijver kent de eisen van de opleiding niet.

Daarnaast is het niet nodig. Scribbr kan je helpen bij de taal en de opbouw van je tekst, we bieden gratis hulp bij APA-stijl en in onze artikelen vind je alle informatie die je nodig hebt bij het schrijven van je scriptie.

Waarom een externe schrijver?

Je ziet het helemaal niet zitten, die scriptie schrijven, of hebt er echt geen zin in. Je kunt moeilijk beginnen, hebt last van scriptiestress of je scriptie is afgekeurd. Zwaar balen!

Via het internet vind je verschillende aanbieders die je scriptie voor je willen schrijven. Zo’n schrijver kan het volledige onderzoek uitvoeren of met jouw informatie het onderzoeksverslag (her)schrijven, volledig of in delen.

Het is alleen maar de vraag of je met zo’n scriptie kunt afstuderen. Deze schrijver is vaak niet op de hoogte van de specifieke eisen van je opleiding of de ideeën van je begeleider over je onderzoek. Ook heb je geen garanties dat de tekst die zo’n schrijver aanlevert van voldoende kwaliteit is.

Scribbr kijkt daarom nooit de inhoud van je tekst na (en dit is waarom).

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

 • Academisch taalgebruik
 • Onduidelijke zinnen
 • Grammaticale fouten
 • Interpunctie
 • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Tegen betaling je scriptie laten schrijven is verboden

Het wordt als fraude gezien als iemand anders (delen van) je scriptie schrijft. Studenten die betrapt worden, mogen vaak hun opleiding niet meer afmaken of moeten opnieuw beginnen. Daarnaast is het niet nodig: met hulp van Scribbr studeer je snel af.

Hulp bij een goede start van je scriptie

De start is het eerste moeilijke moment als je een scriptie gaat schrijven. Met dit stappenplan weet je precies wat je moet doen om aan je scriptie te beginnen. Kijk ook eens naar de voorbeelden van scripties om te zien wat andere studenten hebben geschreven.

Daarnaast is het slim om precies te weten welke onderdelen in je scriptie thuishoren.

Laat de taal in je scriptie nakijken

Als je moeite hebt met wetenschappelijk schrijven, bijvoorbeeld in het Engels, dan kan Scribbr je daar goed bij helpen. Onze professionele editors helpen je de taal van je tekst op wetenschappelijk niveau te brengen. Laat daarom je scriptie nakijken op taal.

Twijfel je of je een logisch verhaal hebt opgeschreven? Laat dan je tekst nakijken op structuur door onze editor.

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

 • Academisch taalgebruik
 • Onduidelijke zinnen
 • Grammaticale fouten
 • Interpunctie
 • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Hulpmiddelen tegen scriptiestress

Zit je zwaar in de stress? Geen nood! Scriptiestress pak je aan met deze tips. Daarnaast kun je gebruikmaken van deze hulpmiddelen om je werk gemakkelijk te maken:

 1. Gratis APA Generator voor automatische bronnen in APA-stijl.
 2. De gratis Plagiaatcheck om plagiaat tegen te gaan.
 3. Persoonlijke begeleiding bij het schrijven van scriptiebureaus.

Hulp bij een afgekeurde scriptie

Ben je eindelijk zover dat je klaar bent, wordt je scriptie afgekeurd. Dat kan echt een zware domper zijn. Wat nu? Als je scriptie is afgekeurd op taal, dan helpen de editors van Scribbr je graag. Heb je inhoudelijke begeleiding nodig, dan verwijzen we je graag naar deze scriptiebegeleiders.

Veelgestelde vragen

Wat is een ghostwriter (voor een scriptie)?

Een ghostwriter (spookschrijver) is iemand die een tekst schrijft voor iemand anders, vaak tegen betaling. Zelfs als iemand hiervoor betaald wordt, valt dit onder plagiaat en fraude. Het is dan ook niet toegestaan om je scriptie of andere opdrachten te laten ghostwriten.

Een docent kan bij twijfel de examencommissie inschakelen, bijvoorbeeld als je werk sterk afwijkt van andere opdrachten.

Kan Scribbr mij helpen met de inhoud?

De editor kan je helpen met de structuur van je tekst en de duidelijkheid van je redeneringen en argumenten, maar kan niet beoordelen of je scriptie inhoudelijk correct is. Voor feedback over de structuur en rode draad kun je kiezen uit twee aanvullende diensten:

1. Structuur Check

Je editor controleert of alle benodigde onderdelen wel in je hoofdstukken voorkomen en of ze op de goede plek staan. In een persoonlijke brief en een Structuurrapport zie je welke wijzigingen je kunt aanbrengen om de structuur van je tekst te verbeteren. Verwerk alle feedback en zorg ervoor dat jouw structuur zo goed in elkaar zit dat je begeleider er niets (meer) op aan te merken heeft! Meer info »

2. Rode Draad Check

Met de Rode Draad Check helpen we je ervoor te zorgen dat je verhaal duidelijk en logisch is. We geven je feedback over jouw redenatie en argumentatie. Het doel is dat iedereen direct snapt waar je het over hebt! Meer info »

Concrete feedback 

Bij beide diensten krijg je veel feedback en tips. De editor zal niet de inhoud voor je aanpassen. Dit is en blijft jouw taak.

Wel krijg je genoeg handvatten waarmee je je scriptie naar een hoger niveau kunt tillen.

Lees meer over onze nakijkdienst

Hoe helpt Scribbr studenten met afstuderen?

Ons team helpt studenten afstuderen met de:

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Hoogterp, A. (2022, 25 oktober). Scriptie laten schrijven tegen betaling – goed idee of niet?. Scribbr. Geraadpleegd op 22 juli 2024, van https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/scriptie-laten-schrijven-tegen-betaling/

Wat vind jij van dit artikel?
Anna Hoogterp

Anna werkt als editor voor Scribbr en schrijft artikelen over taal en scripties. Daarnaast werkt zij aan haar eigen scriptie om de master Schrijven af te ronden.