Scriptiestress, wat doe je eraan?

scriptiestressJe zit enorm in de scriptiestress. Het contact met je begeleider gaat stroef, je weet niet welke SPSS-toets je moet gebruiken of je probleemstelling wordt keer op keer afgekeurd…  Wat kun je doen?

Herzie je planning

Kijk nog eens goed naar je planning, is er ergens iets misgegaan? Had je eigenlijk wel een realistische planning? Het is nooit te laat om een (nieuwe) planning te maken. Door het maken of herzien van een planning krijg je direct inzicht in hoeveel tijd je nog hebt en hoe je deze tijd het beste kunt besteden. Let bij je planning op de volgende punten:

 • Wanneer zijn je deadlines?
 • Op welke momenten moet je zelf actie ondernemen (bijv. de begeleider mailen)?
 • Welke momenten heb je echt geen tijd voor je scriptie door bijvoorbeeld werk, verjaardagen en andere feestjes?

Maak duidelijke afspraken

Duidelijke afspraken maken met je begeleider voorkomt misverstanden en problemen achteraf. Er wordt verwacht dat jullie je allebei aan de afspraken houden, dus als het zwart op wit staat hebben beide partijen iets om op terug te vallen.

Mail je gemaakte planning door naar de begeleider en vraag of de planning realistisch is en ook haalbaar voor jouw begeleider. Laat de planning bevestigen. Stel daarnaast de vragen:

 • Hoelang wilt u mij begeleiden?
 • Op welke datum moet de scriptie afgerond zijn? (Wat is het streven?)
 • Wat is belangrijk voor een voldoende?

Je kunt deze vragen bijvoorbeeld bespreken tijdens het gesprek om vervolgens de gemaakte afspraken onder elkaar in een e-mail te zetten. Deze mail kun je dan weer laten bevestigen door de begeleider.

Kijk jij ook zo uit naar afstuderen?

We helpen je graag een handje!

 • Minder stress
 • Hulp binnen handbereik
 • 100% tevredenheidsgarantie

Ontdek hoe we jou kunnen helpen

Vraag om hulp

Er zijn een hoop hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om het schrijven van een scriptie iets gemakkelijker te maken. Hieronder geven we een aantal opties:

 1. De APA Generator genereert automatisch bronnen in APA-stijl (gratis).
 2. De Originalisteitscheck controleert je scriptie op plagiaat.
 3. Scriptiebegeleiders kunnen je inhoudelijke scriptiehulp geven.
 4. Uitgetypt.nl is gespecialiseerd in het transcriberen van interviews.
 5. Scribbr kan je scriptie redigeren en nakijken op structuur.

Daarnaast is het goed om over je scriptiestress te praten met medestudenten. Het besef dat zij in hetzelfde schuitje zitten als jij kan je steun bieden.

Creëer rust

Maak het schrijven van een scriptie niet stressvoller dan het al is. Pak waar mogelijk je rust.

 • Kies een rustige omgeving. Niet iedereen kan zich goed concentreren in de UB, sommige studenten zitten liever in een ruimte waar je niet voortdurend het getik op het toetsenbord hoort. Ga voor jezelf na in welke omgeving jij je het beste kan concentreren.
 • Stel prioriteiten. Heb je veel meer zin om alleen thuis te zitten dan naar die verjaardag te gaan? Wees dan niet bang om een keer voor jezelf te kiezen. Het gaat tenslotte wel om je scriptie, het grootste werk van je studie.
 • Zorg voor structuur. Stel dagen vast wanneer je aan je scriptie werkt, maar stel ook vast wanneer je ‘vrij’ bent. Werk bijvoorbeeld maximaal tot 18.00u door op een dag en pak ’s avonds je ontspanning.

Een scriptie schrijven vraagt niet alleen om hard werken, maar ook om goede ontspanning en af en toe afstand. Dat helpt je uiteindelijk om productiever te werken op de momenten die ertoe doen.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.9

1 reactie

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr Team)
9 maart 2015 om 11:51

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Is er nog iets onduidelijk? Ik doe mijn best om vragen en opmerkingen te beantwoorden. :)

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.