Scriptiestress, wat doe je eraan?

scriptiestressJe zit enorm in de scriptiestress. Het contact met je begeleider gaat stroef, je weet niet welke SPSS-toets je moet gebruiken of je probleemstelling wordt keer op keer afgekeurd…  Wat kun je doen?

Herzie je planning

Kijk nog eens goed naar je planning, is er ergens iets misgegaan? Had je eigenlijk wel een realistische planning? Het is nooit te laat om een (nieuwe) planning te maken. Door het maken of herzien van een planning krijg je direct inzicht in hoeveel tijd je nog hebt en hoe je deze tijd het beste kunt besteden. Let bij je planning op de volgende punten:

 • Wanneer zijn je deadlines?
 • Op welke momenten moet je zelf actie ondernemen (bijv. de begeleider mailen)?
 • Welke momenten heb je echt geen tijd voor je scriptie door bijvoorbeeld werk, verjaardagen en andere feestjes?

Voorkom plagiaat en doe de gratis plagiaatcheck.

Start gratis check

Maak duidelijke afspraken

Duidelijke afspraken maken met je begeleider voorkomt misverstanden en problemen achteraf. Er wordt verwacht dat jullie je allebei aan de afspraken houden, dus als het zwart op wit staat hebben beide partijen iets om op terug te vallen.

Mail je gemaakte planning door naar de begeleider en vraag of de planning realistisch is en ook haalbaar voor jouw begeleider. Laat de planning bevestigen. Stel daarnaast de vragen:

 • Hoelang wilt u mij begeleiden?
 • Op welke datum moet de scriptie afgerond zijn? (Wat is het streven?)
 • Wat is belangrijk voor een voldoende?

Je kunt deze vragen bijvoorbeeld bespreken tijdens het gesprek om vervolgens de gemaakte afspraken onder elkaar in een e-mail te zetten. Deze mail kun je dan weer laten bevestigen door de begeleider.

Vraag om hulp

Er zijn een hoop hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om het schrijven van een scriptie iets gemakkelijker te maken. Hieronder geven we een aantal opties:

 1. De APA Generator genereert automatisch bronnen in APA-stijl (gratis).
 2. De Plagiaat Checker controleert je scriptie op plagiaat.
 3. Scriptiebegeleiders kunnen je inhoudelijke scriptiehulp geven.
 4. Uitgetypt.nl is gespecialiseerd in het transcriberen van interviews.
 5. Scribbr kan je scriptie redigeren en nakijken op structuur.

Daarnaast is het goed om over je scriptiestress te praten met medestudenten. Het besef dat zij in hetzelfde schuitje zitten als jij kan je steun bieden.

Creëer rust

Maak het schrijven van een scriptie niet stressvoller dan het al is. Pak waar mogelijk je rust.

 • Kies een rustige omgeving. Niet iedereen kan zich goed concentreren in de UB, sommige studenten zitten liever in een ruimte waar je niet voortdurend het getik op het toetsenbord hoort. Ga voor jezelf na in welke omgeving jij je het beste kan concentreren.
 • Stel prioriteiten. Heb je veel meer zin om alleen thuis te zitten dan naar die verjaardag te gaan? Wees dan niet bang om een keer voor jezelf te kiezen. Het gaat tenslotte wel om je scriptie, het grootste werk van je studie.
 • Zorg voor structuur. Stel dagen vast wanneer je aan je scriptie werkt, maar stel ook vast wanneer je ‘vrij’ bent. Werk bijvoorbeeld maximaal tot 18.00u door op een dag en pak ’s avonds je ontspanning.

Een scriptie schrijven vraagt niet alleen om hard werken, maar ook om goede ontspanning en af en toe afstand. Dat helpt je uiteindelijk om productiever te werken op de momenten die ertoe doen.

Voorkom plagiaat en doe de gratis plagiaatcheck.

Start gratis check

Veelgestelde vragen

Hoe helpt Scribbr studenten met afstuderen?

Ons team helpt studenten afstuderen met de:

Welke andere diensten biedt Scribbr aan?

Naast de Knowledge Base biedt Scribbr nog vele andere tools en diensten aan om jou te helpen met onderzoek, academisch schrijven en bronvermelding:

 • Genereer bronvermeldingen en houd literatuurlijsten bij met onze gratis APA Generator.
 • Laat je tekst scannen op fouten en inconsistenties in je bronvermeldingen met onze innovatieve APA Checker.
 • Voorkom onbedoeld plagiaat met onze betrouwbare Plagiaat Checker.
 • Verbeter je taalgebruik en schrijfstijl en ontvang feedback op de structuur en rode draad van je tekst met onze Nakijkservice.
Bestaat er een tool die mijn bronnen automatisch kan rangschikken?

Populaire tekstverwerkers, zoals Microsoft Word en Google Docs, kunnen lijsten alfabetisch rangschikken, maar ze volgen hierbij niet de APA-stijl richtlijnen voor alfabetisering.

Als je Scribbrs APA Generator gebruikt om bronvermeldingen te genereren, dan worden je deze automatisch gerangschikt op basis van de APA-richtlijnen voor de literatuurlijst. Hierbij wordt rekening gehouden met alle uitzonderingen.

Wat is de Bronvermeldingservice?

De Bronvermeldingservice is een dienst die door een bronvermeldingexpert wordt uitgevoerd. De expert zal al je verwijzingen in de tekst en bronvermeldingen in de literatuurlijst checken en verbeteren. Bovendien krijg je feedback over de stijl, inconsistentie en ontbrekende referenties. Zo leer je er ook wat van!

Waarom zou ik de Scribbr Bronnengenerator gebruiken?

De Scribbr Bronnengenerator (o.a., APA Generator en MLA Generator) zijn heel gebruiksvriendelijk en accuraat. Een aantal van de grootste voordelen zijn:

 • Automatische bronvermeldingen met een URL, DOI, ISBN of boektitel
 • Specifieke en efficiënte formulieren met duidelijke uitleg
 • Behulpzame tips en artikelen die je helpen met bronvermelding
 • 100% gratis, zonder vervelende advertenties
Uit welke fases bestaat een planning voor je scriptie?

Met behulp van de scriptieplanning kun je stapsgewijs al je deadlines halen en ervoor zorgen dat je op tijd afstudeert.

In de tijdsplanning maak je onderscheid tussen de fase waarin je:

 • informatie verzamelt (de startfase);
 • het daadwerkelijke onderzoek doet (de onderzoekfase);
 • de uitkomsten van het onderzoek opschrijft (de schrijffase).

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Swaen, B. (2024, 21 maart). Scriptiestress, wat doe je eraan?. Scribbr. Geraadpleegd op 18 juni 2024, van https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/scriptiestress/

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.