Voetnoten in een scriptie

Het gebruik van voetnoten in je thesis kan soms ingewikkeld zijn. Bepaalde opleidingen stellen namelijk strenge eisen aan het gebruik van voetnoten, terwijl je bij andere opleidingen vrij bent in de keuze om wel of niet voetnoten te gebruiken. En hoe maak je nu een voetnoot in Word?

Wat is een voetnoot?

Een voetnoot is een verwijzing waarbij je de tekst onderaan de pagina zet. Met behulp van een cijfer kun je eenvoudig naar de juiste plek in de hoofdtekst verwijzen. De voetnoot staat vaak in een kleiner lettertypegrootte dan de hoofdtekst.

Voorbeeld voetnoot

voorbeeld-voetnoot

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Locatie van het voetnootnummer

Wanneer de voetnoot betrekking heeft op de hele alinea dan plaats je de voetnoot achter het laatste leesteken. Heeft de voetnoot betrekking op een zinsdeel of een specifiek woord dan plaats je de voetnoot hier direct achter.

Het doel van een voetnoot

Een voetnoot kan de volgende vier doelen dienen:

 1. In de voetnoot plaats je een bronvermelding, zodat de lezer je bron kan controleren. Je voorkomt hiermee dat je plagiaat pleegt. De veelgebruikte APA-stijl schrijft voor dat je geen voetnoten gebruikt om bronnen te vermelden. Doe je een juridische opleiding en moet je de Leidraad voor Juridische auteurs hanteren als referentiestijl? Dan wordt van jou wel verwacht dat je de bronvermelding in de voetnoten plaatst.
 2. Je kunt de voetnoot gebruiken om de lezer meer duidelijkheid te verschaffen over bepaalde keuzes in je betoog. Soms kun je deze informatie niet kwijt in de tekst omdat dit je betoog zou kunnen verstoren.
 3. Extra informatie voor de nieuwsgierige lezer. Dit kan betrekking hebben op het onderwerp dat je behandelt. Je kunt bijvoorbeeld links vermelden naar publicaties waar meer achtergrondinformatie is te vinden over je onderwerp.
 4. Het uitleggen van afkortingen en begrippen. Je kunt hiervoor in de plaats ook kiezen voor een begrippenlijst.

Voetnoten maken in Word

Tips

 • Gebruik niet twee voetnootnummers direct achter elkaar. Je kunt dan beter één voetnootnummer gebruiken en in die voetnoot verwijzen naar de tweede bron.
 • Gebruik niet tweemaal hetzelfde voetnootnummer. Als je de voetnoot in Word maakt dan doet Word dit automatisch voor je goed.
 • Het is gebruikelijk om voetnoten in een kleiner lettertype te plaatsen dan de hoofdtekst van je document. Gebruik je voor je hoofdtekst een 12-punts lettertype, kies dan een 10-punts lettertype voor de voetnoten. In het filmpje leggen we uit hoe je dit goed kunt doen.

In het artikel over de lay-out van je scriptie geven we meer tips over de opmaak van je document.

Veelgestelde vragen

Waarvoor worden voetnoten gebruikt?

Een voetnoot kan om meerdere redenen worden gebruikt. De belangrijkste doelen zijn de volgende:

 1. In de voetnoot plaats je voor sommige referentiestijlen een bronvermelding, zodat de lezer je bron kan controleren. Je voorkomt hiermee dat je plagiaat pleegt. Let op: niet iedere referentiestijl werkt met dit systeem.
 2. Je kunt de voetnoot gebruiken om de lezer meer duidelijkheid te verschaffen over bepaalde keuzes in je hoofdtekst, zonder deze te verstoren.
 3. Je kunt extra informatie toevoegen voor de nieuwsgierige lezer, zoals links naar achtergrondinformatie.
 4. Je kunt afkortingen en begrippen uitleggen als de referentiestijl dit toestaat. Je kunt ook kiezen voor een begrippenlijst.
Mag ik volgens de Juridische Leidraad meerdere keren naar één voetnoot verwijzen?

Volgens de Leidraad voor juridische auteurs mag je een nootnummer maar één keer gebruiken. Als je meerdere keren naar één voetnoot wilt verwijzen, moet je de voetnoot herhalen en deze een nieuw nootnummer geven. Zo hoeft de lezer niet terug te bladeren om de voetnoot te zoeken.

Moet ik volgens de Juridische Leidraad een voetnoot opnemen voor wetten en regelingen?

In veel gevallen is een verwijzing in de voetnoot niet nodig voor wet- of regelgeving. Of je wel of geen voetnoot toevoegt, hangt af van het onderwerp van de tekst, de aard van de regeling en het lezerspubliek.

Voorbeeld: Verwijzen naar een wetsartikel in de lopende tekst
Volgens artikel 1:4 van de Algemene wet bestuursrecht heeft de term ‘bestuursrechter’ betrekking op een onafhankelijk orgaan.

Wetten en regelingen neem je niet op in de literatuurlijst.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

4 reacties

Laurent
28 oktober 2020 om 12:33

Hoi!

Als ik het goed begrijp moet je nooit een voetnootnummer herhalen, ook al gebruik je dezelfde bron meerdere keren. Maar ik vroeg mij af of je dan in de referentie lijst dezelfde bron meerdere keren moet neerzetten bij de verschillende voetnootnummers die in de tekst zijn gebruikt. Dus je zou dan bijvoorbeeld dezelfde bron bij nummer 1 en nummer 3 zetten. Klopt dit?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
29 oktober 2020 om 18:29

Hoi Laurent,

Er is een verschil tussen voetnoten en eindnoten. Als je eindnoten gebruikt staan de corresponderende nummers aan het einde van je document in de literatuurlijst en kun je vaker hetzelfde nummer gebruiken.
Als je voetnoten gebruikt klopt het inderdaad wat je zegt, maar plaats je geen nummers in de literatuurlijst. De inhoud van de voetnoot verwijst dan namelijk naar de literatuurlijst.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Folkert
4 augustus 2020 om 17:34

Hallo!

Als ik in mijn scriptie gebruik maak van een voetnoot bij alinea om de lezer te verwijzen naar een bron (journal artikel) met meer informatie over het onderwerp (nr. 3 bij doel voetnoot), moet ik dan ook in de literatuurlijst verwijzen naar dat artikel?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
10 augustus 2020 om 16:51

Hoi Folkert,

Welke referentiestijl gebruik je? Als je APA gebruikt raad ik je af om dit in een voetnoot te zetten. Je kunt namelijk gewoon een verwijzing in de tekst plaatsen. Je neemt de bron dan ook op in je literatuurlijst.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.