Voetnoten in een scriptie

Het gebruik van voetnoten in je thesis kan soms ingewikkeld zijn. Bepaalde opleidingen stellen namelijk strenge eisen aan het gebruik van voetnoten, terwijl je bij andere opleidingen vrij bent in de keuze om wel of niet voetnoten te gebruiken. En hoe maak je nu een voetnoot in Word?

Wat is een voetnoot?

Een voetnoot is een verwijzing waarbij je de tekst onderaan de pagina zet. Met behulp van een cijfer kun je eenvoudig naar de juiste plek in de hoofdtekst verwijzen. De voetnoot staat vaak in een kleiner lettertypegrootte dan de hoofdtekst.

Voorbeeld voetnoot

voorbeeld-voetnoot

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Locatie van het voetnootnummer

Wanneer de voetnoot betrekking heeft op de hele alinea dan plaats je de voetnoot achter het laatste leesteken. Heeft de voetnoot betrekking op een zinsdeel of een specifiek woord dan plaats je de voetnoot hier direct achter.

Het doel van een voetnoot

Een voetnoot kan de volgende vier doelen dienen:

  1. In de voetnoot plaats je een bronvermelding, zodat de lezer je bron kan controleren. Je voorkomt hiermee dat je plagiaat pleegt. De veelgebruikte APA-stijl schrijft voor dat je geen voetnoten gebruikt om bronnen te vermelden. Doe je een juridische opleiding en moet je de Leidraad voor Juridische auteurs hanteren als referentiestijl? Dan wordt van jou wel verwacht dat je de bronvermelding in de voetnoten plaatst.
  2. Je kunt de voetnoot gebruiken om de lezer meer duidelijkheid te verschaffen over bepaalde keuzes in je betoog. Soms kun je deze informatie niet kwijt in de tekst omdat dit je betoog zou kunnen verstoren.
  3. Extra informatie voor de nieuwsgierige lezer. Dit kan betrekking hebben op het onderwerp dat je behandelt. Je kunt bijvoorbeeld links vermelden naar publicaties waar meer achtergrondinformatie is te vinden over je onderwerp.
  4. Het uitleggen van afkortingen en begrippen. Je kunt hiervoor in de plaats ook kiezen voor een begrippenlijst.

Voetnoten maken in Word

Tips

  • Gebruik niet twee voetnootnummers direct achter elkaar. Je kunt dan beter één voetnootnummer gebruiken en in die voetnoot verwijzen naar de tweede bron.
  • Gebruik niet tweemaal hetzelfde voetnootnummer. Als je de voetnoot in Word maakt dan doet Word dit automatisch voor je goed.
  • Het is gebruikelijk om voetnoten in een kleiner lettertype te plaatsen dan de hoofdtekst van je document. Gebruik je voor je hoofdtekst een 12-punts lettertype, kies dan een 10-punts lettertype voor de voetnoten. In het filmpje leggen we uit hoe je dit goed kunt doen.

In het artikel over de lay-out van je scriptie geven we meer tips over de opmaak van je document.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.9

52 reacties

Laurent
28 oktober 2020 om 12:33

Hoi!

Als ik het goed begrijp moet je nooit een voetnootnummer herhalen, ook al gebruik je dezelfde bron meerdere keren. Maar ik vroeg mij af of je dan in de referentie lijst dezelfde bron meerdere keren moet neerzetten bij de verschillende voetnootnummers die in de tekst zijn gebruikt. Dus je zou dan bijvoorbeeld dezelfde bron bij nummer 1 en nummer 3 zetten. Klopt dit?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
29 oktober 2020 om 18:29

Hoi Laurent,

Er is een verschil tussen voetnoten en eindnoten. Als je eindnoten gebruikt staan de corresponderende nummers aan het einde van je document in de literatuurlijst en kun je vaker hetzelfde nummer gebruiken.
Als je voetnoten gebruikt klopt het inderdaad wat je zegt, maar plaats je geen nummers in de literatuurlijst. De inhoud van de voetnoot verwijst dan namelijk naar de literatuurlijst.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Folkert
4 augustus 2020 om 17:34

Hallo!

Als ik in mijn scriptie gebruik maak van een voetnoot bij alinea om de lezer te verwijzen naar een bron (journal artikel) met meer informatie over het onderwerp (nr. 3 bij doel voetnoot), moet ik dan ook in de literatuurlijst verwijzen naar dat artikel?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
10 augustus 2020 om 16:51

Hoi Folkert,

Welke referentiestijl gebruik je? Als je APA gebruikt raad ik je af om dit in een voetnoot te zetten. Je kunt namelijk gewoon een verwijzing in de tekst plaatsen. Je neemt de bron dan ook op in je literatuurlijst.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Jacko
4 april 2019 om 20:14

Beste Bas,

Mag ik volgens APA helemaal geen voetnoten gebruiken. Of heeft dit 'verbod' alleen betrekking op bronvermeldingen?

Hgr Jacko

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
5 april 2019 om 13:48

Hi Jacko,

Je mag wel voetnoten gebruiken met bijvoorbeeld een toelichting. Als je de APA referentiestijl citeer je alleen geen bronnen in een voetnoot.
Ik hoop dat dit je verder helpt!

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Marianne
10 mei 2017 om 14:48

Hoi,

Bij het verwijzen naar Europese richtlijnen in de voetnoten, is het dan voldoende om de verkorte notitie te gebruiken of dient men de volledige titel van de richtlijn te noteren?

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
11 mei 2017 om 13:17

Beste Marianne,
Volgens mij kun je de verkorte versie van de richtlijn gebruiken. Bijvoorbeeld Richtlijn 2010/23/EU.
Succes!
Wouter

Beantwoorden

Fleur
9 mei 2017 om 17:18

Hi Bas,

Mijn scriptie heeft een fiscaal onderdeel waarin meerdere malen naar wetsartikelen verwezen wordt.

"Als sprake is van een deelneming blijven alle voordelen uit hoofde van de deelneming voor de vennootschapsbelasting buiten beschouwing op basis van artikel 13 lid 1 Vpb."

en

"In artikel 26d Uitvoeringsregeling IB 2001 is hiervoor een tegemoetkoming opgenomen."

Verder maak ik gebruik van APA. Ik vraag me af of ik voor de verwijzing naar deze artikelen wel voetnoten mag/kan gebruiken?

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
9 mei 2017 om 17:35

Hallo Fleur,

Bij APA is het niet gebruikelijk om voetnoten te gebruiken, terwijl dat bij de juridische verwijsstijl natuurlijk wel zo is. Voor verwijziging naar de wetteksten raad ik je aan dit voorbeeld te volgen.

Succes!

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Sarah Verhoef
18 januari 2017 om 16:41

Hallo Bas,

Ik worstel met het volgende: kun je al gebruik maken van voetnoten in je inleiding?

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
18 januari 2017 om 17:50

Hallo Sarah,

Als de referentiestijl die je gebruikt voetnoten toestaat, dan mag je die ook al in de inleiding gebruiken.

Groet, Anna

Beantwoorden

Diana
16 januari 2017 om 15:38

Hallo Bas,

Is het de bedoeling om in elke nieuwe pagina of nieuw hoofdstuk te beginnen met een nieuwe nummering van voetnoten? Ik ben hier nog niet helemaal over uit.

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
17 januari 2017 om 10:22

Hoi Diana, daar mag je zelf voor kiezen. De meeste studenten kiezen ervoor om in zijn geheel door te nummeren.

Beantwoorden

Serena
29 juni 2016 om 18:38

Hoi,

Ik heb bij 1 zin een voetnoot met de bron en een voetnoot (met een kommaatje ertussen dus) waar ik extra uitleg leef. Is dit wel oke? Of moet ik het dan samenvoegen in 1 voetnoot? Weet u misschien hoe ik dit dan moet doen?

Alvast bedankt voor de (snelle) reactie!

Groetjes, 
Serena

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
30 juni 2016 om 12:28

Hoi Serena, je kunt het beter samenvoegen tot 1 voetnoot. Dus de uitleg achter de bronvermelding plaatsen. Succes!

Beantwoorden

Serena
30 juni 2016 om 12:29

Bedankt voor de snelle reactie!! 

Beantwoorden

Christina
2 april 2016 om 01:59

Hoi Bas,

Ik heb een vraagje. Als ik meerdere pagina's tekst van één bepaalde bron heb, voldoet het dan om aan het einde van deze tekst een voetnoot te plaatsen met verwijzing naar de bron? 
En indien ik een zin in die tekst zet die van een andere bron komt, en ik hier een voetnoot bijzet, moet ik dan bij de volgende zinnen opnieuw naar de eerdere bron verwijzen?

Alvast bedankt!

Groetjes Christina 

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 april 2016 om 10:53

Hoi Christina, we hebben een artikel geschreven over de plaats van de bronvermelding volgens de APA-stijl. Hopelijk helpt dit artikel je. Succes!

Beantwoorden

June
3 maart 2016 om 22:26

Hi Bas,

Ik wil ook in een voetnoot naar een bijlage verwijzen. De bijlage bevat in dit geval een protocol. Geef ik de voetnoot dat eerst een nummertje, daarna de tekst van de voetnoot onder aan de pagina, waar vervolgens staat zie bijlage 1? Of denk ik nu te ingewikkeld.
Groetjes June

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 maart 2016 om 10:42

Hoi June, Volgens mij beschrijf je het precies goed. Dat je de tekst in de voetnoot plaatst maakt verder niet uit! Succes!

Beantwoorden

Jiska
19 januari 2016 om 18:42

Hoi Bas,

Moet je alleen je URL-link in je voetnoot zetten?
En moet je bij gebruik van artikelen gewoon de titel en bladzijde nummers erin zetten?
Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
19 januari 2016 om 19:07

Hoi Jiska, dat hangt helemaal af van welke referentiestijl je gebruik moet maken. Dus het is even eerst zaak om daar naar te kijken. Daarna kun je pas bekijken of je titels en bladzijdes moet toevoegen.

Beantwoorden

Erik
3 januari 2016 om 16:37

Hallo Bas,

Nog bedankt voor de vorige tip. Ik zit nu met een ander probleem en kon dit niet vinden tussen de APA-regels. Ik heb van een bedrijf een USB-stick met informatie en moet deze vermelden in APA. Weet u hoe ik dit moet doen.

Alvast bedankt.

Mvg, Erik

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 januari 2016 om 09:53

Hoi Erik, ik vermoed dat de informatie op de usb-stick niet voor derden toegankelijk is. Je spreekt dan van persoonlijke communicatie. Je zou ook de oplossing van het intranet kunnen pakken.

Beantwoorden

Erik
22 december 2015 om 19:57

Best Bas,

Ik heb een vraag over de APA in combinatie met de voetnoot.

In de tekst zou ik graag een voetnoot willen hebben in plaats van (CBS, 2015). Nu moet je bij elke alinea de bron vermelden in APA, in dit geval komt de informatie allemaal uit dezelfde bron.

Moet nu achter elke alinea een 1 komen om te verwijzen naar de voetnoot? Zo ja, hoe zou dit moeten want ik kom er helaas niet uit want hij telt op naar twee en verschuift naar boven.

Met voorbaat dank.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
22 december 2015 om 20:34

Hoi Erik, je mag volgens de APA-stijl niet gebruikmaken van voetnoten. Als uit de tekst duidelijk blijkt dat het gehele stuk uit één bron afkomstig is dan is het niet nodig om per paragraaf de bron te vermelden. Elke voetnoot heeft een uniek nummer dus het is helaas niet mogelijk om te verwijzen naar eenzelfde voetnootnummer op meerdere plekken in je document.

Beantwoorden

giel
15 december 2015 om 09:52

Beste

is het mogelijk om in een voetnoot te verwijzen naar een bijlage als dit een zelfgemaakte enquête is?
Hoe doe ik doet?

Alvast bedankt

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
15 december 2015 om 14:22

Hoi Giel, ik begrijp je vraag niet helemaal. Je kunt in een voetnoot naar een bijlage verwijzen. Je schrijft dan: "Zie Bijlage 1". Is dit wat je bedoelt?

Beantwoorden

Jody
14 oktober 2015 om 14:43

Hoi,

Kun je in je voetnoot ook verwijzen naar een eerdere voetnoten? Ik heb eerst ergens bijvoorbeeld voetnoot 10 en 11. En nu wil ik verderop in voetnoot 25 in één keer verwijzen naar 10 en 11. Of kan ik dan beter gewoon dezelfde voetnoten weer gebruiken?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
14 oktober 2015 om 17:35

Hoi Jody, je kunt dan beter weer gewoon een voetnoot invoegen en dezelfde tekst in de voetnoot zetten. Dan kan het ook niet fout gaan als je tussendoor nog een extra voetnoot toevoegt.

Beantwoorden

Annick
6 oktober 2015 om 11:57

Beste,

In mijn vooronderzoek gebruik ik weleens letterlijke informatie/tekst uit een boek/artikel. Dit citaat noteer ik dan tussen aanhalingstekens en vermeld met een voetnoot de bron. Wat is belangrijk om in de voetnoot vermelden? Alleen de URL van de website? Of alleen de titel en auteur van het boek? Of gelijk in de APA-style de bron noteren?

Daarnaast heb ik nog een vraag hoe ik deze voetnoot weer moet verwerken in de literatuurlijst (APA-style). Moet ik alle bronnen die ik in de voetnoten heb verwerkt ook in APA-style in de literatuurlijst plaatsen?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
6 oktober 2015 om 19:46

Hoi Annick,

Wanneer je een citaat gebruikt moet je bepaalde dingen vermelden van die bron in de bronvermelding. Dit artikel legt precies uit wat en hoe je dit moet noteren volgens de APA-regels.

We hebben nog een ander handig artikel wat je meer informatie geeft over parafraseren en citeren volgens de APA-regels, ook heel handig. Check beide even!

Beantwoorden

Kelsey
25 september 2015 om 18:52

Hallo,

Voor mijn literatuuronderzoek maak ik gebruik van voetnoten om te verwijzen naar bronnen. Deze bronnen hebben het zelfde nummer in de literatuurlijst als het voetnootnummer. Ik heb tot nu toe bij het vaker gebruiken van dezelfde bron het zelfde voetnootnummer (kruisverwijzing) gebruikt. Ik weet niet of dat gebruikelijk is. Wat raden jullie mij aan?

Alvast bedankt.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
25 september 2015 om 19:10

Hoi Kelsey, Als je in de literatuurlijst met een nummering werkt dan maak je gebruik van een numeriek systeem zoals Vancouver. Zodra je een bron meer dan een keer gebruikt zal je gebruik moeten maken van hetzelfde voetnootnummer. Hoe je het nu dus doet zou ik ook hebben gedaan. Succes!

Beantwoorden

Elisabeth
20 september 2015 om 23:43

Beste,

Wat zijn de regels voor een verwijzing van een krantenartikel gevonden in de BN DeStem(de online versie)? Ik kan deze regels namelijk niet vinden in jullie overigens goede uitleg.

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
21 september 2015 om 15:50

Hoi Elisabeth,

In onze APA Generator kun je aangeven om wat voor soort bron het gaat en welke velden je moet invullen. In de APA Generator is een tabblad voor Krant/Tijdschrift toegevoegd, daar is aangegeven welke velden je moet invullen voor deze type bron. Je kunt de link van BN DeStem toevoegen of kiezen voor een gedrukte versie.

Beantwoorden

Eva
8 september 2015 om 12:02

Hoi Bas,

Ik heb een vraag over het vermelden van een bron waar je inspiratie uit hebt gehaald. Ik heb een aantal boeken gebruikt om mijn onderzoek richting te geven, maar er zijn geen specifieke passages waar ze bij passen. Moet ik ze dan toch als voetnoot invoegen in het desbetreffende hoofdstuk of is een vermelding in de eindlijst voldoende?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
8 september 2015 om 15:13

Hoi Eva, dit is helemaal afhankelijk van de referentiestijl die je gebruikt. Ik weet dat bij de APA-stijl je alleen de bronnen vermeldt waaruit je ook daadwerkelijk hebt geparafraseerd of hebt geciteerd. Als je een andere stijl gebruikt dan zal je de regels van deze stijl erbij moeten pakken. Succes!

Beantwoorden

Jikke
15 juli 2015 om 11:47

Hoi Bas,

Ik had ook even een vraagje; zit er een limiet aan het aantal woorden in een voetnoot, ik zet hier overige informatie in die de rest van de analyse zou verstoren maar ik twijfel of dit te lang is.

Alvast bedankt
Vriendelijke groet
Jikke

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
15 juli 2015 om 11:55

Hoi Jikke, daar zit geen limiet aan. Wel is het zo dat als je nu al twijfelt of er niet teveel informatie in de voetnoot staat dat dit waarschijnlijk ook zo is. Probeer het beknopt te houden en gebruik de bijlagen voor wanneer je grote stukken informatie hebt. Succes!

Beantwoorden

Martine
18 juni 2015 om 16:10

Ha Bas

Ik heb een vraagje.. Kan ik in een zin naar twee verschillende bronnen verwijzen? Het zijn bronnen die ik eerder al uitgebreider heb behandeld maar ik wil ernaar refereren om aan te geven dat ik de bronnen gebruik voor mijn context.

Bij voorbaat dank!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
18 juni 2015 om 16:52

Hi Martine, Ja hoor dat kan zeker!

Beantwoorden

Martine
18 juni 2015 om 17:24

Dus ik kan ook twee noten in 1 zin plaatsen? Ik kreeg namelijk als feedback dat ik er 1 noot van moest maken. Ik wist niet zo goed wat daarmee bedoeld werd..

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
18 juni 2015 om 17:57

Hoi Martine, het kan allebei. Als je als feedback hebt gekregen dat je er 1 noot van moet maken zou ik dat doen. Je kunt dan in de voetnoot bijvoorbeeld schrijven: Bas Swaen, 2014 en Martine Smit, 2015.

Beantwoorden

Martine
18 juni 2015 om 19:01

Ok, super bedankt!

Hes
31 maart 2015 om 17:38

Hi Bas, ik vroeg me af hoe je in een voetnoot met extra informatie verwijst naar de bron waar je die informatie weer vandaan hebt.. een noot in een noot als het ware. Kan dat? Dank!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 maart 2015 om 19:55

Hoi Hes, ik begrijp je vraag niet helemaal. Het is wel niet gebruikelijk om een noot in een voetnoot te plaatsen. Dan kun je beter dit samenvoegen tot één voetnoot. Als je vraag daarmee nog niet beantwoord is dan hoor ik dat graag.

Beantwoorden

Hester
31 maart 2015 om 19:59

Hi Bas, dank voor je snelle reactie. Ik bedoel: Wanneer je een voetnoot gebruikt om dieper in te gaan op een onderwerp, en je die informatie weer uit een bron haalt.. waar en hoe plaats je dan die bron? Misschien tussen haakjes achter de informatie in de noot? Hopelijk is het zo duidelijk. Dank!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 maart 2015 om 20:01

Hoi Hes, dat hangt een beetje ervan af van welke referentiestijl je gebruik moet maken. Als je van de APA-stijl gebruikmaakt dan plaats je inderdaad in de voetnoot tussen haken achter de informatie de bron. Dit doe je door de auteur en het jaartal tussen haken te plaatsen: https://www.scribbr.nl/apa-stijl/verwijzingen-de-tekst-volgens-de-apa-regels/. Succes!

Beantwoorden

Cvetelina
7 februari 2015 om 11:24

Hoii Bas, ik worstel echt dagen met de volgende: ik heb helemaal geen kopje verwijzingen in mijn word 2010! Ik weet echt geen raad mee.
Waar is het kopje?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
9 februari 2015 om 10:43

Hoi Cvetelina, dan vermoed ik dat je niet de volledige versie van Word 2010 op je computer hebt maar een vereenvoudigde versie zoals Word Starter. De functie verwijzingen is dan niet ondersteund: https://support.office.com/nl-be/article/Word-functies-die-niet-volledig-worden-ondersteund-in-Word-Starter-8467554a-e9d6-4404-a599-f036b29deed8.

Je kunt overigens relatief goedkoop via Surfspot.nl Microsoft Office aanschaffen.

Succes!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.