Doel en structuur van een adviesrapport

Het adviesplan is specifiek bedoeld voor je opdrachtgever die vooral geïnteresseerd is in het daadwerkelijke advies dat je uitbrengt.

In een adviesrapport staan het advies en de onderbouwing ervan centraal. Dat houdt iets meer in dan een rijtje aanbevelingen.

Waar je in je scriptie de aanbevelingen kort opsomt gaat het er hier om dat je de aanbevelingen tegen elkaar afweegt en verder uitwerkt wat de concrete consequenties zijn van bepaalde aanbevelingen voor de organisatie.

Wanneer kies je voor een apart adviesrapport?

Voordeel van een apart adviesplan is dat de lezers snel op de hoogte kunnen worden gebracht van jouw adviezen zonder de hele scriptie te hoeven lezen. Je kiest voor een apart adviesrapport als je opdrachtgever wil dat je de aanbevelingen verder concretiseert en tegen elkaar afweegt. Dat is vooral het geval bij een ontwerpende onderzoeksvraag.

Structuur adviesrapport

Iedere organisatie stelt vaak net iets andere eisen aan een adviesrapport. Daarom is het altijd goed om uit te zoeken welke eisen jouw opdrachtgever stelt. Wel is het zo dat de structuur van ieder adviesrapport ook veel overeenkomsten heeft.

OnderdeelToelichtingOmvang
TitelpaginaDe titelpagina dient er professioneel en aantrekkelijk uit te zien net als de titelpagina van je scriptie. Op de titelpagina hoort het volgende te staan:

 • titel en eventuele ondertitel
 • namen van de auteurs
 • opdrachtgever(s)
 • plaats, datum en jaar

Op deze titelpagina staan dus niet alle gegevens die op het titelblad van je scriptie staan.

1 A4
Managementsamenvatting (niet nodig als het adviesrapport kort is)Deze samenvatting stelt de opdrachtgever in zo weinig mogelijk woorden op de hoogte van het advies en de onderbouwing hiervan.half à 1 A4
Inhoudsopgave1 A4
Inleiding: het probleem/het vraagstuk waarvoor een advies moet worden gegevenDit bevat de aanleiding en context van het probleem, de centrale vraag en een beschrijving van de randvoorwaarden.max 1 A4
Opzet onderzoekDit onderdeel bevat een korte samenvatting van je onderzoeksopzet. Voor een uitgebreidere beschrijving verwijs je naar je scriptie die je als bron opneemt.half à 1 A4
Alternatieve maatregelen (of oplossingen)Dit deel is de kern en meteen ook het moeilijkste deel. Het geeft een of meer mogelijke maatregelen weer en weegt deze tegen elkaar af binnen de gestelde randvoorwaarden. Elke maatregel wordt kort onderbouwd. Voor deze onderbouwing gebruik je je onderzoek. Bij de onderbouwing staan de volgende vragen centraal:

 • Wat gaat de maatregel opleveren of welke bijdrage levert de maatregel aan de oplossing van het probleem of vraagstuk? Binnen hoeveel tijd?
 • Waaruit blijkt dat de maatregel iets oplevert?
 • Wat is ervoor nodig (geld, tijd, mensen, organisatie)?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van de maatregel?
max 2 à 3 A4
ConclusieJe conclusie bevat het uiteindelijke advies en de onderbouwing ervan. Hierin staat de volgende vraag centraal:

 • Welke voorgestelde oplossing(en) is (zijn) het beste, ofwel wat adviseer je de opdrachtgever (morgen ) te gaan doen en in welke volgorde?
max 1 A4
BronnenDe bronnen bevatten een opsomming van de gebruikte bronnen voor het adviesrapport met onder andere de onderzoeksgegevens en achtergrondinformatie (dus ook je scriptie).max 1 A4

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Tips voor het schrijven van je adviesrapport

 • Stem direct aan het begin van je onderzoek met de opdrachtgever af of je een apart adviesplan moet opleveren, wat het doel ervan is en wie de lezers zijn.
 • Stem af wat de verwachtingen zijn ten aanzien van de opzet en inhoud. Dat kun je doen aan de hand van bovenstaande voorbeeldstructuur maar ook door gebruik te maken van een eerder door de organisatie uitgebracht adviesrapport. Zorg dus dat je vooraf weet aan welke eisen het rapport zelf moet voldoen. Hoe lang mag het worden, wanneer moet het klaar zijn, hoe ver moeten de aanbevelingen worden uitgewerkt en wat zijn de randvoorwaarden?
 • Werk alle aanbevelingen uit aan de hand van de vragen (eventueel aangevuld op basis van het gesprek met de opdrachtgever):
  1. Wat gaat de maatregel opleveren of welke bijdrage levert de maatregel aan de oplossing van het probleem of vraagstuk? Binnen hoeveel tijd?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van de maatregel?
  3. Welke maatregelen zijn het beste? Welke volgorde?
  4. Wat is ervoor nodig (geld, tijd, mensen, organisatie)?
 • Formuleer bondig en kort. De lezer moet de informatie snel kunnen begrijpen.
 • Laat het adviesrapport eerst door je opdrachtgever en andere betrokkenen van feedback voorzien voordat je het definitief maakt.
Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 9.8

19 reacties

Silvana Bakker
25 mei 2018 om 15:49

Hoe verwijs je in een adviesrapport naar je scriptie

Beantwoorden

Arjan van Laak
Arjan van Laak (Scribbr-team)
25 mei 2018 om 23:02

Beste Silvana, bedankt voor je vraag.
Mocht je gebruikmaken van de APA stijl, dan kun je het voorbeeld volgen op https://www.scribbr.nl/apa-stijl/apa-voorbeelden/thesis-dissertatie-scriptie/

Beantwoorden

Kim
1 februari 2018 om 19:04

Hey,

Ik schrijf een verantwoordingsdocument in de vorm van een adviesrapport, inclusief elementen uit een marketingcommunicatieplan.

Echter, nu begrijp ik niet meer hoe ik dit document het beste kan structureren. Laat staat wat het exacte verschil is tussen een 'verantwoordingsdocument in de vorm van een adviesrapport' en een 'gewoon' adviesrapport.

Groetjes!

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
3 februari 2018 om 19:21

Beste Kim,
Ik ben niet bekend met verantwoordingsdocumenten in de vorm van een adviesrapport. Ik kan je daarom helaas niet vertellen wat precies de verschillen zijn.

Echter, wanneer de opdracht is om een verantwoordingsdocument in de vorm van een adviesrapport te schrijven, lijkt het me dat je de structuur van een adviesrapport kunt aanhouden. Misschien is het een goed idee om dit met je docent of begeleider af te stellen.

Groetjes,

Wouter

Beantwoorden

Vera
13 november 2017 om 14:52

Hallo,

In het kader van mijn scriptie ben ik bezig met het schrijven van een adviesrapport. Ik heb begrepen dat de adviezen die gegeven worden weloverwogen moeten zijn. Op welke manier kan ik dit het beste weergeven? In een doorlopende tekst? Momenteel heb ik het uitgewerkt in een tabel maar vind het niet heel netjes uitzien.

Groetjes,
Vera

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
15 november 2017 om 12:22

Hoi Vera,

Ik zou er een doorlopende tekst van maken. Een adviesrapport moet meer zijn dan een opsomming/rijtje van aanbevelingen. Je kunt in het rapport laten zien dat je de verschillende aanbevelingen tegen elkaar hebt afgewogen en verder hebt uitgewerkt wat de concrete consequenties zijn van bepaalde aanbevelingen voor de organisatie. Als je dit doet laat je gelijk zien dat de adviezen weloverwogen zijn :).

Succes!

Wouter

Beantwoorden

Hasan
22 oktober 2017 om 19:18

Hoi Bas,

Momenteel ben ik bezig met het schrijven van een adviesrapport. Echter, ik heb twee vragen:

1. De voor- en nadelen van een aanbeveling, moet dat in het hoofdstuk aanbevelingen of in de conclusie?Mijn eerste ingeving is natuurlijk het hoofdstuk aanbevelingen, maar aan de andere kant concludeer ik de betreffende voor- en nadelen juist uit mijn onderzoek, dus zou het dan niet in de conclusie moeten?

2. In de conclusie mag ik geen nieuwe informatie aanbieden, maar mag dat wel in de aanbevelingen? Er is namelijk een onderwerp dat ik in het hoofdstuk onderzoeksresultaten basaal (globaal) heb aangesneden, maar bij de aanbevelingen zou ik op een gedetailleerde manier er weer op in willen gaan.

Beantwoorden

Lucy Vleeshouwers
Lucy Vleeshouwers (Scribbr-team)
24 oktober 2017 om 18:24

Hoi Hasan,
Om je vragen te beantwoorden:
- De voor- en nadelen van een aanbeveling kun je het beste in het hoofdstuk Aanbevelingen benoemen. In dit hoofdstuk ga je namelijk in op wat je wil meegeven aan het bedrijf in kwestie. Daarbij is het handig om meteen de voordelen (en meestal in mindere mate de nadelen) hiervan te bespreken.
- In je aanbevelingen kun je wel informatie verder uitwerken die je al eerder genoemd hebt, maar het is aan te raden geen volledig nieuwe informatie te noemen.
Hopelijk beantwoordt dit je vragen!
Groetjes,
Lucy

Beantwoorden

Tessa
19 mei 2017 om 14:30

Hallo,

Ik ben bezig met het schrijven van een adviesrapport.
Klopt het dat dit adviesrapport geen nieuwe informatie omvat wat betreft het eerder uitgevoerde praktijkonderzoek? Dat het gebaseerd is op de aanbevelingen uit je onderzoeksverslag alleen dan uitgebreider en specifieker?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
26 mei 2017 om 17:25

Hoi Tessa, het zou een beetje gek zijn als je nieuwe informatie kunt toevoegen. Want dat zou betekenen dat je dit eigenlijk al in het praktijkonderzoek had moeten aangeven. Het is normaal zo dat je in het adviesrapport veel uitgebreider advies geeft maar dat je geen nieuwe feiten benoemt.

Beantwoorden

anoniem
7 maart 2017 om 11:36

Kan je een conclusie of advies letterlijk kopiëren van je onderzoeksrapport naar je adviesrapport?

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
7 maart 2017 om 15:54

Hallo, dat kan wel, maar dat citeer je jezelf. Een verwijzing naar je eigen onderzoeksrapport is daarom dan belangrijk, zodat je jezelf niet plagieert.

Beantwoorden

Eveline
22 januari 2017 om 23:52

Beste, 
Ik moet een adviesrapport schrijven in mijn scriptie. Ik lees echter een titelblad, inhoudsopgave etc. Moet ik het adviesrapport als bijlage toevoegen of kan deze gewoon als hoofdstuk in mijn scriptie worden opgenomen? Alvast dank! 
Groet, Eveline 

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
24 januari 2017 om 10:27

Beste Eveline,

Je kunt zelf kiezen of je je adviesrapport als apart document wilt aanleveren of als hoofdstuk bij je scriptie. Dit is dus prima mogelijk. Je hoeft dan niet een aparte inhoudsopgave te maken.

Groeten van Anna

Beantwoorden

Mark Henry
31 oktober 2016 om 14:08

Ik heb hier veel profiet van gehad voor mijn verslag over WWE
Mvg Mark Henry

Beantwoorden

John
2 augustus 2016 om 18:09

Hoi, kan een adviesrapport worden opgenomen in de scriptie, als bijlage of als een apart hoofdstuk i.p.v. in een apart rapport? En kunnen er nieuwe informatie worden verzameld en vermeld in het rapport, zonder dat deze in het onderzoeksrapport voorkomt?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
3 augustus 2016 om 17:28

Hoi John, ja je kunt een apart hoofdstuk in je scriptie hiervoor gebruiken. Vaak komt het hoofdstuk dan na de conclusie te staan. Je mag hier ook nieuwe informatie in zetten.

Beantwoorden

Nada
5 juli 2016 om 13:55

Hallo,
Ik moet voor mijn examenopdracht een aanbeveling schrijven. Het probleem is dat ik niet weet hoe ik moet beginnen. Ik zou hierin graag begeleid willen worden. Ik zie je advies graag tegemoet.

gr,
nada

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
5 juli 2016 om 16:14

Hoi Nada, ik raad je aan om het artikel over de aanbevelingen door te nemen. Hierin staan veel concrete tips.

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.