Literatuurlijst volgens de APA-regels

Iedere bron die je gebruikt in je scriptie schrijf je op in de literatuurlijst. De literatuurlijst staat helemaal aan het eind van je scriptie maar nog voor de bijlagen. Deze lijst wordt ook wel bronnenlijst, literatuurlijst of reference list genoemd.

De APA heeft regels opgesteld over hoe je de bronnen moet opschrijven en hoe de literatuurlijst eruit moet zien. Dit artikel volgt de richtlijnen van de 6de druk. In oktober 2019 is de 7de druk van het APA handboek gepubliceerd. Meer informatie daarover vind je in onze gratis APA handleiding. Spreek met je begeleider af welke richtlijnen jij dient te volgen.

Basisregels APA literatuurlijst

Alleen bronnen die je daadwerkelijk hebt gebruikt bij het schrijven van je scriptie voeg je toe aan de literatuurlijst. Iedere bron schrijf je eenmaal op in de literatuurlijst, ook wanneer je meerdere malen in de tekst verwijst naar dezelfde bron.

De opmaak van de bron volgt vaste regels van de APA-stijlVoor ieder type bron is er vaak een bepaalde opmaak die je moet hanteren.

Voorbeeld boek
APA-format AuteurAchternaam, Initialen. (Jaar). TitelBoek (Editie). Stad, Land: Uitgever.
In literatuurlijst Sneijder, W. (2014). Schieten van afstand treft vaak doel. Dordrecht, Nederland: Voetbal International.
Voorbeeld journal artikel
APA-format AuteurAchternaamInitialen., & AuteurAchternaamInitialen. (Jaar). Titel van artikel. Titel van Journal, Volume(Issue), Paginanummer(s).
In literatuurlijst Huntelaar, K. -J. (2014). Op de bank zitten is voor mij geen optie. Journal of Soccer, 3(2), 24-28.
Voorbeeld artikel op het internet
APA-format AuteurAchternaamInitialen. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel [EventueelTypeInternetbron]. Geraadpleegd op dag maand jaar, van http://WebPagina
In literatuurlijst Robben, A. (2013, 1 december). Rennen met de bal. Geraadpleegd op 31 juli 2014, van http://nl.wikipedia.org/wiki/Arjen_Robben

Meer voorbeelden bekijken

Genereer direct bronnen met de URL, DOI, boektitel of ISBN.

Auteurs volgens APA

Je vermeldt altijd alle auteurs van de desbetreffende bron in de literatuurlijst.

Als volgorde van de namen pak je de volgorde die de bron zelf gebruikt. Je zet de auteurs van een bron dus niet op alfabetische volgorde.

Je begint altijd met de achternaam van de auteur gevolgd door een komma en hierna de voorletters van de voornamen van de auteur.

Als een bron meerdere auteurs heeft, gebruik je een komma tussen de auteurs. Voor de laatste auteur gebruik je een ampersand (&). De laatste auteur eindigt met een punt.

Voorbeeld auteurs in literatuurlijst

Robben, A. (2013).

Robben, A., & Huntelaar, K. –J. (2013).

Robben, A., Huntelaar, K. –J., & Van Bommel, M. (2013).

Alles over voor- en achternamen in APA

Verschil tussen Engels en Nederlands

Tussen het Nederlands en Engels zitten enkele verschillen bij het opschrijven van de auteursnamen. We hebben deze verschillen voor je op een rijtje gezet.

Bron in een bron

Het komt soms voor dat je een bron wilt gebruiken die in een andere bron staat. De APA-stijl heeft hiervoor een speciale regel opgesteld die de indirecte verwijzing wordt genoemd.

Ontbrekende gegevens

Wat als je gegevens mist? Dit komt vaak voor bij het gebruik internetbronnen. Bekijk de voorbeelden hoe je de bron opschrijft als je gegevens mist.

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

APA Generator

We hebben de APA Generator ontwikkeld zodat je niet hoeft te leren hoe de opmaak van ieder type bron moet zijn. Door de gegevens in te vullen in de APA Generator, kun je de bron eenvoudig genereren.

Uitzondering literatuurlijst

Er zijn drie uitzonderingen waarbij je de bron niet opschrijft in de literatuurlijst terwijl je de bron wel hebt gebruikt bij het schrijven van je scriptie. Deze bronnen schrijf je wel op als verwijzing direct in de tekst:

  1. Klassieke werken zoals de bijbel.
  2. Persoonlijke communicatie zoals e-mail, privébrieven, telefoongesprekken, chatgesprekken.
  3. Een website als geheel.

Alfabetische volgorde van de literatuurlijst

De bronnen in de literatuurlijst moet je op alfabetische wijze sorteren. Je kunt met de APA Generator eenvoudig de literatuurlijst op alfabet zetten.

Verschil tussen literatuurlijst en een bibliografie

Zoals je kunt zien gebruiken we niet het woord bibliografie maar het woord literatuurlijst. Een bibliografie is namelijk niet hetzelfde als een literatuurlijst. Bij een bibliografie vermeld je niet alleen de bronnen waar je daadwerkelijk naar verwijst in de tekst, maar ook alle bronnen die je tijdens het schrijven van je scriptie hebt geraadpleegd.

In een bibliografie vermeld je bijvoorbeeld ook de krant die je hebt gelezen bij het verzinnen van een onderwerp voor je scriptie. Volgens de APA-stijl mag je deze bronnen niet vermelden.

Opmaak van de APA-literatuurlijst

Je bent nog niet klaar wanneer je alle bronnen in de literatuurlijst hebt staan en ze op alfabetische volgorde hebt gesorteerd. Volgens de APA-stijl moeten bronnen die meer dan een regel betreffen vanaf de tweede regel worden ingesprongen.

Voorbeeld literatuurlijst

voorbeeld-literatuurlijst Literatuurlijst volgens APA-stijl

 

Meer over de APA-stijl

Bronnen vermelden in de tekst of APA hoofdregels

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

45 reacties

Jeanine
2 januari 2021 om 19:26

De titel van een artikel op mijn referentielijst is: "2020 Essential Facts". De auteur is onbekend.
Waar plaats ik deze in mijn referentielijst volgens de APA 7th edition? Bovenaan, dus vóór de letter A. Of bij de T (two thousand twenty)?

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
5 januari 2021 om 14:34

Hey Jeanine, in jouw voorbeeld sorteer je de bronvermelding op de 'T' van 'two thousand'.

Beantwoorden

Victor
4 december 2020 om 12:32

Goedemorgen Scribbr,

Ik heb een goede bron gevonden van de overheid: Een bijlage van een kamerbrief. Ik heb deze bijlage gevonden via google en deze staat in de database van de overheid. De bijlage is zelfstandig geupload, maar is natuurlijk geen zelfstandig document. Hoe verwijs ik nu het beste naar dit document? Verwijs ik naar de originele kamerbrief met een de locatie van de bijlage? Neem ik de bijlage als zelfstandig document op? Bij voorbaat dank!

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2020/06/23/ontwikkelingen-verduurzaming-bestaande-utiliteitsbouw/ontwikkelingen-verduurzaming-bestaande-utiliteitsbouw.pdf

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
4 december 2020 om 16:31

Hoi Victor,

Goede vraag! Als de bron gewoon apart te vinden is, raad ik je aan om direct naar deze bijlage te verwijzen.
Voor dit soort specifieke gevallen heeft APA geen strakke regels, dus kun je aanhouden dat de lezer goed in staat moet zijn om de juiste informatie terug te vinden.
Ik denk dat dat op deze manier makkelijker gaat dan als je naar de kamerbrief zelf verwijst.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Melissa
9 november 2020 om 18:03

Beste,

in mijn bronvermelding moet ik het jaar van uitgave noteren, maar in mijn boek staan er twee jaren. Moet ik het oorspronkelijke jaar van uitgave gebruiken of het jaar van uitgave bij de nederlandse vertaling?

Met vriendelijke groeten

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
10 november 2020 om 11:20

Hoi Melissa,

Je gebruikt het jaar van de Nederlandse vertaling, maar benoemt de originele auteur. Achter het titel-element benoem je de vertaler.
Tot slot voeg je aan het einde van de bronvermelding het originele jaar van publicatie toe. Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit:
Malot, H. (2016). Alleen op de wereld (T. Fisscher, Vert.; 3e dr.). Pantheon. (Originele bron gepubliceerd in 1878)

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Duru
4 november 2020 om 21:09

Beste,

Ik heb een vraag naar aanleiding van het vermelden van paginanummers. Ik studeer nu aan de universiteit en heb al snel gemerkt dat de vereiste qua APA heel verschillend zijn in vergelijking tot het hbo.

Mijn vraag betreft over APA, 6e editie en in het Engels. Moet ik paginanummers vermelden als ik 'paraphrase?' Ik heb namelijk ergens gelezen dat dit alleen nodig is wanneer ik een quote citeer. Ik heb ook mijn docenten niet horen praten over paginanummers. Daarnaast heb ik ergens anders ook nog eens gelezen dat je het paginanummer kunt weglaten indien je 'paraphrased', oftewel het in eigen woorden opschrijft.

Alvast bedankt!

Celine

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
5 november 2020 om 11:24

Hoi Celine,

Bij parafraseren is het gebruik van een paginanummer inderdaad niet verplicht. Het is alleen verplicht bij citeren.
Als je parafrase gebaseerd is op een specifiek gedeelte van een bron moedigt APA je wel aan om een paginanummer toe te voegen, om vindbaarheid ten goede te komen.
Maar nogmaals: het is niet verplicht!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Gerbrand
31 oktober 2020 om 14:34

In mijn scriptie neem ik een bron op die vertaald is uit het Engels. De bron is niet alleen vertaald naar het Nederlands maar eveneens bewerkt voor het Nederlandse onderwijs. Moet ik daar ook een vermelding van maken in mijn literatuurlijst (dus van die bewerking en door wie)?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
3 november 2020 om 10:55

Hoi Gerbrand,

Ja, zelfs ook als 'ie alleen vertaald zou zijn moet je dat opnemen in je bronvermelding.
Je benoemt de Engelse auteurs als auteur en na de (Nederlandse) titel voeg je tussen haakjes de vertaler toe, bijvoorbeeld: (L. Smits, Vert.).
Bij de verwijzing in de tekst gebruik je dus ook de Engelse auteurs.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Margareth
9 december 2020 om 14:39

Hoi,

Ik heb een zelfde vraag; ik gebruik een nederlandse vertaling van een gevalideerde vragenlijst, maar het is niet bekend door wie het is vertaald. Hoe moet ik dit aangeven in de literatuurlijst? En verandert er iets aan de verwijzing in de tekst?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
10 december 2020 om 11:58

Hoi Margareth,

Als je niets weet over de bron van de vertaling zou ik gewoon de originele bron gebruiken!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Evelien
23 oktober 2020 om 13:15

Dag Scribbr,

Ik heb in mijn project NEN-normen benoemd. Hoe moet ik deze in de tekst en literatuurlijst APA APA vermelden?

Alvast bedankt.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
26 oktober 2020 om 15:44

Hoi Evelien,

Je moet op zoek gaan naar het document waarin de normen worden uitgelegd. Je kunt dan een bronvermelding voor dat document maken.
Vermoedelijk is het een rapport.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Laura
14 oktober 2020 om 16:47

Hoi!

Ik wil graag in eigen woorden vertellen wat er in een bron staat. Sommige zinnen neem ik letterlijk over, maar andere zinnen wil ik wat verhelderen of aanpassen.

Ik zet die bron sowieso in de literatuurlijst, maar hoe geef ik dan bij mijn half zelfgeschreven stuk aan welke bron in heb gebruikt?

Jaa beetje onduidelijk, maar ik hoop dat u het begrijpt :)

Laura

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
20 oktober 2020 om 13:25

Hoi Laura,

Als je stukken van de tekst direct overneemt moet je citeren, als je het in je eigen woorden schrijft parafraseer je.
Ik raad je aan om onze artikelen over verwijzingen in de tekst, citeren en parafraseren even door te nemen. Dan kom je er wel uit, denk ik.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Michelle
30 september 2020 om 17:15

In mijn scriptie wil ik een bron vermelden in de tekst en in de bronnenlijst, maar in de richtlijn (bron) wordt alleen een werkgroep vermeldt. Hoe zet ik dit op een goede manier in de tekst en in de bronnenlijst?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
30 september 2020 om 17:27

Hoi Michelle,

Bedoel je dat de richtlijn is opgesteld door een werkgroep?
Je kunt dan de naam van de werkgroep als auteur gebruiken.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Deedee
8 augustus 2020 om 16:02

Hallo,

Ik heb een vraag: wanneer ik een boek heb dat geschreven is in 1998, maar wel een derde druk ervan (van 2007), welk jaartal moet ik dan gebruiken in mijn literatuurlijst?

Groetjes!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
10 augustus 2020 om 16:48

Hoi Deedee,

Als je naar de derde druk verwijst moet je dit specifiek meenemen in je bronvermelding, je kunt dan 2007 als jaar gebruiken.
Echter, als er geen wijzigingen zijn gedaan in de verschillende versies kun je er ook voor kiezen om gewoon naar het oorspronkelijke boek te verwijzen en 1998 te gebruiken.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Marlieske
17 juni 2020 om 15:46

Beste Scribbr,

Mijn vriend schrijft zijn scriptie voor zijn afstudeerstage. Hij heeft de vermeldingen in tekst en de literatuurlijst keurig volgens de APA methode gedaan (zoals gevraagd wordt op zijn hogeschool). Nu wil zijn examinator dat hij IN zijn bronvermelding weer terug vermeldt naar de tekst (dus waar hij zijn bronnen gebruikt). Nu heb ik altijd geleerd dat dit niet hoeft (lijkt me ook dubbelop en heel verwarrend). Wij vroegen ons af of dit gebruikelijk is of misschien een wijziging is sinds de vernieuwde versie van 2019? Ik kan het namelijk nergens vinden.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
18 juni 2020 om 14:59

Hoi Marlieske,

Begrijp ik het goed dat de examinator wil dat hij in de literatuurlijst benoemt waar de bron is gebruikt?
Dat is volgens de APA-stijl in ieder geval niet correct. Dat werkt namelijk andersom: de lezer ziet in de tekst een verkorte bronvermelding, en kan de gehele bronvermelding in de literatuurlijst opzoeken.

Je kunt de examinator laten weten dat het volgens de APA-stijl niet correct is, maar als hij/zij dit graag wil, zou ik toch aan zijn vraag voldoen, hij/zij geeft namelijk het cijfer!

Succes,
Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Tessa
14 juni 2020 om 01:54

Hoi!

Ik hoor steeds verschillende verhalen over hoe en waar je een geciteerde paginanummers of paragraven in APA-stijl op een literatuurlijst vermeldt. Wat zijn de regels hiervoor en is er een verschil tussen één of twee pagina's? De ene zegt dat je pp. doet, de ander zegt p. en weer een ander alleen de komma en tot slot zeggen andere mensen dat een paginanummer niet op de literatuurlijst thuishoort.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
15 juni 2020 om 19:24

Hoi Tessa,

Het paginanummer benoem je inderdaad alleen in de verwijzing in de tekst op het moment dat je citeert.
Toch kunnen er paginanummers voorkomen in de literatuurlijst, bijvoorbeeld bij een wetenschappelijk artikel of bij een hoofdstuk uit een boek, je gebruikt deze dan om de plaats in het tijdschrift of boek aan te duiden.
Als je naar meerdere pagina's verwijst gebruik je pp., als het één pagina is p.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Eline
10 juni 2020 om 14:13

Hi!

Ik zit met de naam van een website (geen auteur genoemd) die begint met 'b2bm...'. Ik heb alleen geen idee waar ik deze tussen al m'n bronnen die met een B beginnen moet plaatsen, vanwege dat cijfer wat er tussen zit.
Kunnen jullie helpen? :)

Groeten!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
10 juni 2020 om 14:47

Hoi Eline,

Goede vraag! Je kunt het cijfer behandelen alsof het is uitgeschreven.
Je alfabetiseert dus op Bt.

Succes!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Jannie
8 juni 2020 om 12:08

Hallo,

Ik moet voor school een verslag schrijven dat bestaat uit meerdere hoofdstukken. Hiervoor wil ik een literatuurlijst op het eind maken met bronverwijzingen. Ik las op deze pagina dat de literatuurlijst op alfabetische volgorde wordt geordend. Maar hoe vind je dan precies terug welke bron je voor welk artikel/hoofdstuk hebt gebruikt? Schrijf je dit dan achter de bronverwijzing? Of hoe gaat dat?

Met vriendelijke groet,

Jannie

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
10 juni 2020 om 14:54

Hoi Jannie,

Je geef in de tekst aan welke bron je voor een bepaald gedeelte van de tekst hebt gebruikt, dit doe je met een verwijzing in de tekst.
De lezer kan in jouw literatuurlijst dan de uitgebreide informatie over de bron terugvinden.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Nick
28 mei 2020 om 13:19

Beste Scribbr,

Ik ben bezig met mijn scriptie en ik vroeg mij af of je in de literatuurlijst per se de DOI moet toevoegen als je die hebt. Volgens de APA richtlijnen moet dit denk ik wel, maar ik heb hier eigenlijk nooit echt uitleg over gehad.

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Groet,

Nick

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
3 juni 2020 om 18:15

Hey Nick,

Dat ligt aan het type bron dat je aan het citeren bent. Voor een wetenschappelijk (journal) artikel is het bijvoorbeeld verplicht om de DOI op te nemen in de bronvermelding als je deze kunt vinden. Bij het citeren van een boek is het ook gebruikelijk.

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Scriptie Maken
2 mei 2020 om 19:26

Hi,

Er wordt helaas nergens verwezen naar de versie van de APA die gehanteerd wordt in jullie generator. Voor mijn opleiding dien ik de APA-6 richtlijnen te volgen. Werkt de Scribbr generator volgens de APA 6 richtlijnen?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
4 mei 2020 om 13:12

Hoi Nordin,

Ja, Generator werkt volgens de 6e editie van APA.
We zijn bezig om onze informatie te updaten zodat we naast de 6e ook de 7e editie zullen ondersteunen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Marco
8 april 2020 om 17:26

Hallo,

Stel dat je één webpagina 2 keer gebruikt, maar op een andere datum.
Bijvoorbeeld op 6-1-2020 en 8-4-2020.

Moet je de webpagina dan 2 keer in je literatuurlijst opnemen, met verschillende 'Geraadpleegd op ..' ?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
8 april 2020 om 17:35

Hoi Marco,

Goede vraag! In principe is één keer genoeg, je houdt dan de meest recente datum aan.
Mocht er informatie zijn verdwenen die je hebt gebruikt op de eerdere datum, kun je deze wel apart noteren. Dan weet de lezer dat de informatie niet meer terug te vinden is.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Desiree
3 april 2020 om 13:45

Hallo,
Ik heb een vraag over ervaringsverhalen van een site.
Ik had als onderzoeksactiviteit in mijn plan voor mijn scriptie, ervaringsverhalen benoemd. Nu had ik bij het onderzoek een interview met een projectleidster die mij een ervaringsverhaal vertelde. Plaats ik deze nu in mijn theoretisch kader voor extra onderbouwing voor de conclusies? Daarnaast heb ik ervaringsverhalen gevonden via een website maar hoe ga ik deze apa vermelden en moeten deze verhalen in eigen woorden worden gezet ivm plagiaat? Ik vind het lastig want in principe is het een verhaal wat iemand vertelt, als ik het in eigen woorden ga zetten is het niet meer haar verhaal. Of werkt dit niet zo?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
3 april 2020 om 19:14

Hoi Desiree,

Als jij dit verhaal uit een interview hebt gehaald is het geen onderdeel van je theoretisch kader. Je interviews zijn onderdeel van je eigen onderzoek, terwijl het theoretisch kader focust op bestaande literatuur.
Het verwijzen naar de verhalen die je op de website hebt gevonden kun je doel volgens het voorbeeld voor een internetbron.
Je kunt er dan voor kiezen om in je eigen woorden uit te leggen wat de persoon beschrijft, maar je kunt er ook een direct citaat van maken.

Succes!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Marco
2 april 2020 om 12:38

Hallo,

Stel dat je veel informatie van internet in je verslag opneemt en beperkt parafraseert, omdat de inhoud al kort en krachtig is en de tekst anders verkeerd kan overkomen. Daarentegen vermeld je wel na elke alinea de bron en neemt deze volgens de APA-richtlijn op in de literatuurlijst.

Hoe wordt dan omgegaan met plagiaat en de daarbij behorende plagiaatscore?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
2 april 2020 om 13:50

Hoi Marco,

Allereerst: goed dat je overal netjes de bron vermeld hebt.
Je zult een keuze moeten maken: letterlijk overnemen en dus citeren, of écht goed parafraseren.
Als je er tussenin blijft hangen dan kun je erop rekenen dat het plagiaat is, ondanks de bronvermelding.
Bovendien is het niet de bedoeling dat een groot deel van je tekst uit citaten bestaat.
Zorg er in ieder geval ook voor dat je aan de hand van de informatie uit de bronnen je eigen conclusies trekt, zodat jouw tekst ook iets extra's toevoegt.

Ik hoop dat dat je helpt!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Jolanda
14 maart 2020 om 11:23

Beste Scribbr,

Ik moet verwijzen naar een 'boek'/uitgave, echter is het geen fysiek boek en is hij ook nooit zo uitgegeven. Hierdoor staat er geen uitgeverij en plaats bij. Hoe noteer je dit in de literatuurlijst?

Het bestand: https://kerfdier.nl/5771/

Alvast bedankt voor de hulp.

Beantwoorden

Jolanda
14 maart 2020 om 11:25

In de link: de tweede referentie is het bestand.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
16 maart 2020 om 11:33

Hoi Jolanda,

Je kunt deze bron gewoon als internetbron behandelen. De link (https://waarneming.nl/download/fotogids_Syrphidae.pdf) is openbaar beschikbaar, dus die kun je in de verwijzing benoemen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

David
15 januari 2020 om 18:52

Beste Scibbr,

Op internet heb ik een peer-review gevonden dat ik wil gebruiken voor mijn verslag. Scribbr zegt dat ik deze als volgt moet bronvermelden: AchternaamAuteur, EersteInitiaal. (Jaar). Titelbron. Artikel/Manuscript in voorbereiding.
Echter is het een peer-review van een hoofdstuk uit een boek, dus geen artikel of manuscript.
Daarnaast is het boek inmiddels uitgebracht, dus niet meer in voorbereiding.
Als laatst geeft de site van de Universiteit van Tilburg deze manier van bronvermelden aan voor dit peer-review:
Shadid, W. (2002). Culturele diversiteit en interculturele communicatie. In H. van Veghel (Ed.), Waarden onder de meetlat. Het Europese waardenonderzoek in discussie (pp. 96-106). Tilburg: Damon.

Dus mijn vraag is: wat is nu de goede manier van bronvermelden?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
17 januari 2020 om 11:15

Beste David,

Als het boek inmiddels is uitgebracht dan zou ik inderdaad gewoon naar het boek verwijzen, dat maakt het voor de lezer ook makkelijker om de bron terug te vinden.
Je kunt dus de bronvermelding van de UvT aanhouden. Let op dat je volgens de huidige APA-regels ook het land van de uitgever toevoegt. Dus: Tilburg, Nederland: Damon.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Fleur
2 januari 2020 om 13:07

Beste Scribbr,

Ik gebruik momenteel meerdere verschillende artikelen van dezelfde auteur. Echter begint één van artikelen met een cijfer in de titel. In welke volgorde plaats ik de artikelen in de bronnenlijst?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
3 januari 2020 om 10:50

Hoi Fleur,

Goede vraag! Zijn de artikelen ook uit hetzelfde jaar? Anders moeten de oudere artikelen eerst in de lijst.
De bron met het cijfer erin moet je beschouwen alsof het cijfer uitgeschreven is, "4" zou dus als "V" tellen!
Houd er rekening mee dat alfabetiseren op de titel pas een optie is als andere methodes zoals de publicatiedatum niet van toepassing zijn.

Succes!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.