Literatuurlijst volgens de APA-regels

Gepubliceerd op door Laatste update op: 2 oktober 2017

Iedere bron die je gebruikt in je scriptie schrijf je op in de literatuurlijst. De literatuurlijst staat helemaal aan het eind van je scriptie maar nog voor de bijlagen. Deze lijst wordt ook wel bronnenlijst, literatuurlijst of reference list genoemd.

De APA heeft regels opgesteld over hoe je de bronnen moet opschrijven en hoe de literatuurlijst eruit moet zien.

Basisregels APA literatuurlijst

Alleen bronnen die je daadwerkelijk hebt gebruikt bij het schrijven van je scriptie voeg je toe aan de literatuurlijst. Iedere bron schrijf je eenmaal op in de literatuurlijst, ook wanneer je meerdere malen in de tekst verwijst naar dezelfde bron.

De opmaak van de bron volgt vaste regels van de APA-stijlVoor ieder type bron is er vaak een bepaalde opmaak die je moet hanteren.

Voorbeeld boek
APA-formatAuteurAchternaam, EersteInitiaal. (Jaar). TitelBoek (Editie). Stad, Land: Uitgever.
In literatuurlijstSneijder, W. (2014). Schieten van afstand treft vaak doel. Dordrecht, Nederland: Voetbal International.
Voorbeeld journal artikel
APA-formatAuteurAchternaam, EersteInitiaal & AuteurAchternaam, EersteInitiaal. (Jaar). Titel van artikel. Titel van Journal, Volume(Issue), Paginanummer(s). doi:nummer
In literatuurlijstHuntelaar, K. -J. (2014). Op de bank zitten is voor mij geen optie. Journal of Soccer, 3(2), 24-28.
Voorbeeld artikel op het internet
APA-formatAuteurAchternaam, EersteInitiaal. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel [EventueelTypeInternetbron]. Geraadpleegd op dag maad jaar, van http://WebPagina
In literatuurlijstRobben, A. (2013, 1 december). Rennen met de bal. Geraadpleegd op 31 juli 2014, van http://nl.wikipedia.org/wiki/Arjen_Robben

Meer voorbeelden bekijken

Auteurs volgens APA

Je vermeldt altijd alle auteurs van de desbetreffende bron in de literatuurlijst. Als volgorde van de namen pak je de volgorde die de bron zelf gebruikt. Je zet de auteurs van een bron dus niet op alfabetische volgorde.

Je begint altijd met de achternaam van de auteur gevolgd door een komma en hierna de voorletters van de voornamen van de auteur. Als de auteur een tussenvoegsel heeft, schrijf je die achter de voorletters. Als een bron meerdere auteurs heeft, gebruik je een komma tussen de auteurs. Voor de laatste auteur gebruik je een ampersand (&). De laatste auteur eindigt met een punt.

Voorbeeld auteurs in literatuurlijst
Robben, A. (2013).
Robben, A., & Huntelaar, K. –J. (2013).
Robben, A., Huntelaar, K. –J., & Bommel, M. van. (2013).

Verschil tussen Engels en Nederlands

Tussen het Nederlands en Engels zitten enkele verschillen bij het opschrijven van de auteursnamen. We hebben deze verschillen voor je op een rijtje gezet.

Bron in een bron

Het komt soms voor dat je een bron wilt gebruiken die in een andere bron staat. De APA-stijl heeft hiervoor een speciale regel opgesteld die de indirecte verwijzing wordt genoemd.

Missende gegevens

Wat als je gegevens mist? Dit komt vaak voor bij het gebruik internetbronnen. Bekijk de voorbeelden hoe je de bron opschrijft als je gegevens mist.

APA Generator

We hebben de APA Generator ontwikkeld zodat je niet hoeft te leren hoe de opmaak van ieder type bron moet zijn. Door de gegevens in te vullen in de APA Generator, kun je de bron eenvoudig genereren.

Uitzondering literatuurlijst

Er zijn drie uitzonderingen waarbij je de bron niet opschrijft in de literatuurlijst terwijl je de bron wel hebt gebruikt bij het schrijven van je scriptie. Deze bronnen schrijf je wel op als verwijzing direct in de tekst:

 1. Klassieke werken zoals de bijbel.
 2. Persoonlijke communicatie zoals e-mail, privébrieven, telefoongesprekken, chatgesprekken.
 3. Een website als geheel.

Alfabetische volgorde van de literatuurlijst

De bronnen in de literatuurlijst moet je op alfabetische wijze sorteren. Je kunt met de APA Generator eenvoudig de literatuurlijst op alfabet zetten.

Verschil tussen literatuurlijst en een bibliografie

Zoals je kunt zien gebruiken we niet het woord bibliografie maar het woord literatuurlijst. Een bibliografie is namelijk niet hetzelfde als een literatuurlijst. Bij een bibliografie vermeld je niet alleen de bronnen waar je daadwerkelijk naar verwijst in de tekst, maar ook alle bronnen die je tijdens het schrijven van je scriptie hebt geraadpleegd.

In een bibliografie vermeld je bijvoorbeeld ook de krant die je hebt gelezen bij het verzinnen van een onderwerp voor je scriptie. Volgens de APA-stijl mag je deze bronnen niet vermelden.

Opmaak van de APA-literatuurlijst

Je bent nog niet klaar wanneer je alle bronnen in de literatuurlijst hebt staan en ze op alfabetische volgorde hebt gesorteerd. Volgens de APA-stijl moeten bronnen die meer dan een regel betreffen vanaf de tweede regel worden ingesprongen.

Voorbeeld literatuurlijst

voorbeeld-literatuurlijst

Literatuurlijst volgens APA-stijl

 

Meer over de APA-stijl

 

Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
245 lezers vinden dit artikel handig. 267 stemmen in totaal.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel
Scribbr prof

Geschreven door Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

157 reacties

 1. Daphne:

  Dag Scribbrr, hebben jullie ook informatie over hoe een bron vermeld moet worden wanneer ik deze heb aangepast. Zoals een afbeelding waar ik iets in heb getekend of een een tabel waar ik informatie in heb gewijzigd?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Daphne,

   In principe vermeld je gewoon op de normale manier de bron. Je zou daarbij ook kunnen neerzetten dat je de tabel op een paar punten hebt aangepast. Bijvoorbeeld door middel van een voetnoot. Het is altijd belangrijk dat de lezer van je scriptie de originele bron makkelijk kan terugvinden.

   Succes!

 2. Eline:

  Hallo,
  ik heb geleerd dat je in een literatuurlijst geen witregels tussen de bronnen mag gebruiken. Bij het voorbeeld zie ik dat dit wel gedaan wordt. Hoe komt het dat hier verschil in is?

  • Koen Driessen (Scribbr-team):

   Na elke bron plaats je een “normale” enter. Afhankelijk van je opmaakinstellingen in Word komt er dan een witregel (eigenlijk een nieuwe alinea).

   Deze witregel maakt de literatuurlijst een stuk leesbaarder. De enige richtlijn die de APA heeft over witruimtes is dat de 2e regel van een lange bronvermelding in moet springen. Voor de afstand tussen twee bronnen is dus geen richtlijn.

   Het meest gangbare is om er wel ruimte tussen te laten. Maar het is een keuze. Als jouw begeleider dit liever niet heeft, dan zou ik het zeker niet doen.

   Succes!

 3. Susan:

  Hoi,
  Ik heb voor mijn scriptie een bron gebruikt die nog niet gepubliceerd is in een tijdschrift. In de databank stond ‘ahead of print’. Hoe moet ik deze verwerken in mijn literatuurlijst?

 4. Emil:

  Is er ook een mogelijkheid om in de literatuurlijst de bronnen automatische te laten sorteren op boek, internetbron, etc.?

 5. Laura:

  Hallo,
  Als je de stad van de uitgever vermeldt, moet deze dan in de taal van dat land geschreven worden? Dus bijvoorbeeld ‘Paris’ in plaats van ‘Parijs’? Bedankt!

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Laura, Goede vraag! Je schrijft de stad op in de taal waarin je je scriptie schrijft. Als je je scriptie in het Nederlands schrijft dan schrijf je dus Parijs. Succes.

 6. Kees Jongeneel:

  Hallo,
  Op mijn werk hebben we veel interne documenten waaruit ik informatie haal voor mijn onderzoek. Hoe ga ik een voorschrift of procedure volgens APA norm als bron noteren?

 7. Mireille:

  Hoi!
  Ik heb in mijn observatieverslag een quote verwerkt van een docent van een van de hoorcolleges (T. Rozendaal-Krijt, 2014).
  Hoe vermeld ik dit in mijn literatuurlijst/bronnen?
  Moet ik er dan achterzetten van welk hoorcollege het was? En hoe weergeef ik de naam dan enzo?

 8. Adrienne:

  Hoi!
  Ik heb altijd begrepen dat wanneer alleen de voornaam en achternaam van een auteur bekend is, je ook alleen de voornaam moet opschrijven en niet de initialen. Je weet immers niet of die initialen dan kloppen.
  Bijv. Kim de Roos dan schrijf je niet Roos. K. de. maar Roos. Kim. de.
  Klopt dit nog steeds?

  groeten!

  • Koen Driessen (Scribbr-team):

   Volgens de APA-stijl maak je nooit gebruik van de hele voornaam. Enkel de initialen.

   Als je de initiale van een auteur niet kunt vinden gebruik je de voorletter.

   Het komt namelijk erg rommelig en onduidelijk over als je soms wel de hele voornaam gebruikt en soms enkel de voorletter/initialen.

 9. Tessa:

  Hoi Bas,

  Ik vraag me af of een geraadpleegd wetsvoorstel ook in de literatuurlijst van een scriptie moet worden opgenomen. Ik heb het nummer van de wetsvoorstellen reeds in de voetnoten weergegeven. Een wetsvoorstel wat nog een concept is, en dus nog geen nummer heeft, heb ik in de voetnoor door middel van een link opgeschreven.
  Mijn professor denkt dat wetsvoorstellen wel in de literatuurlijst moeten worden opgenomen, maar omdat er niet echt een auteur is, vind ik dit niet logisch. Wat denk jij?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Tessa, dit is een lastig vraagstuk. De APA-stijl is hier zelf niet duidelijk over. Zij schrijven wel iets over verwijzingen naar jurisprudentie en wetten maar dit heeft betrekking op het Amerikaanse wetssysteem. Een oplossing is om uit te gaan van de Juridische Leidraad. Zij schrijven voor dat je de wetten niet in de literatuurlijst opneemt maar enkel in de voetnoten. Succes!

 10. Bahar:

  Hallo,
  Ik heb bepaalde documenten, zoals een rapportage en een jaarverslag, gebruikt voor mijn scriptie. Het rapportage staat niet op intranet. Hoe kan ik deze in de tekst en de literatuurlijst volgens APA verwijzen?
  Groetjes

 11. Jansen Kenneth:

  Dag Bas,

  Is het mogelijk om in Microsoft Word (Macintosh) de volledige referentie onder een afbeelding te plaatsen in de APA-stijl? Wanneer ik een bronvermelding wil invoegen in m’n tekst komt enkel de auteur (of organisatie) en het jaartal tevoorschijn tussen haken. Enkel in de bibliografie komt de volledige referentie te staan, maar zo zou het bij afbeeldingen ook moeten zijn.

  Groeten

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Dag Jansen, Ik ga er nu even vanuit dat je gebruikmaakt van de bronvermeldingfunctie in Word. Ik heb daar niet zo’n goede ervaringen mee en dat is ook de reden dat we de APA Generator hebben gemaakt. Omdat ik de functie zelf ook niet meer gebruik kan ik dus helaas je vraag niet beantwoorden. Overigens is het niet zo dat je onder een afbeelding een volledige referentie plaatst. Enkel in de literatuurlijst plaats je de volledige referentie. Succes!

 12. Thea:

  Hallo,

  – Ik heb een stukje citaat overgenomen uit een (geplubiceerd) onderzoeksrapport. Dit rapport verwijst hierbij naar een stukje uit een krantenartikel.
  Bijv. met als voetnoot:
  3 J. Groen, Volkskrant, 17 april 2012.
  4 S. Musa & M. Zee, Trouw, 23 september 2012

  Hoe moet ik dit weergeven in de literatuurlijst?
  En moet ik in de tekst zelf ook hiernaar verwijzen?

  – Als ik als bron een brief van een wethouder gebruik, bijv. over een ‘Toezegging reactie initiatiefvoorstel’ hoe moet ik hiernaar verwijzen in de literatuurlijst? En moet ik hier in de tekst ook naar verwijzen?

  Met vriendelijke groet

 13. Jana:

  Mijn vraag gaat over de verwijzing naar meerdere publicaties op eenzelfde plaats. Theoretisch moet men de referenties in alfabetische volgorde plaatsen en scheiden door “;”.
  Maar hoe doe je dat via word? Ik bekom steeds
  (AuteurA, 2011);(AuteurB, 2012) ipv (AuteurA, 2011; AuteurB, 2012)

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Jana, wij zijn zelf gestopt met het gebruiken van Word voor de bronvermelding. Omdat we de nadelen niet vonden opwegen tegen de voordelen. Ik hoop dat iemand anders het antwoord voor je heeft.

 14. Jamie:

  Beste Bas,

  Bij de conclusie van mijn onderzoek refereer ik naar het theoretisch kader op de onderstaande wijze:

  Gekoppeld aan het theoretisch kader (paragraaf 2.1) en de probleemstelling houdt dit in:

  • Als een leerling niet zeker is van zijn slagen, zal hij zich er minder voor inzetten (Marzano, 2011).

  De verwijzing is naar het boek Leren in vijf dimensies. De tekst is geparafraseerd.

  Mag ik op deze manier verwijzen of moet ik de naam van het boek en de schrijver in de tekst verwerken en dan alleen het jaartal vermelden?

  Met vriendelijk groet,

  Jamie

 15. Caloe van Dijk:

  Beste Bas,

  Is er een verschil tussen bronvermelding en literatuur?
  In een e-course van mijn opleiding wordt gezegd dat bronnen en literatuur verschillende dingen zijn. Bronnen zijn dan volgens hun informatiebronnen die je gebruikt om je bv. te oriënteren op het bedrijf waarvoor je onderzoek doet. En bv. lezen van eerdere onderzoeken m.b.t. het bedrijf en de afdeling.
  En dat je daarnaast wetenschappelijke bronnen hebt, welke je gebruikt om je hypothesen te bevestigen/verwerpen.
  Ik ben benieuwd of je hier iets meer over kan zeggen. En wanneer er inderdaad verschil is hoe ik bronnen en literatuur dan moet noteren in mijn scriptie. Alvast bedankt! Caloe

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Beste Caloe, allereerst, voor de APA-stijl is er geen enkel verschil. De APA-stijl schrijft voor dat je van alle informatie waarvan je gebruikmaakt een bronvermelding opschrijft in de tekst en in de literatuurlijst. Soms maken scholen inderdaad onderscheid in typen bronnen en dan met name welk type bronnen je voor welk onderdeel van je scriptie kunt gebruiken. Je zou eens kunnen kijken bij ons artikel over bronnen. Succes!

 16. Jamie de Vre:

  Beste Bart,

  Ik heb nog een vraag:

  Als ik naar Jos van der Wal & Jacob de Wilde verwijs staat er in de generator dat het op deze manier moet (Van der Wal & De Wilde, 2011).
  Mijn vraag is: De tussenvoegsels zijn toch nooit met een hoofdletter?

 17. Murielle:

  Hoi Bas,
  Ik heb gebruik gemaakt van een onderzoek dat uitgevoerd is door twee verschillende bureaus. Bij beiden staan ook twee auteurs vernoemd. Moet ik in mijn verwijzing binnen de tekst en in mijn literatuurlijst de twee onderzoeksbureaus vernoemen of alle meewerkende auteurs van deze bureaus? Alvast dank!

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Murielle, in jouw geval kun je het beste alle auteurs vermelden. De APA-stijl schrijft voor dat je altijd in eerste instantie uitgaat van de auteurs. Als die niet aangegeven zijn dan ga je pas verder met de naam van de organisatie.

 18. Michelle:

  Hallo,

  Ik heb twee krantenartikelen uit hetzelfde jaar in mijn literatuurlijst staan, alleen een van 11 februari en een van 16 maart. Welke mag eerst vermeldt worden? De nieuwste of oudste eerst?

 19. Dik Sixma:

  Voeg je de bronnen uit je appendix ook toe aan de reference list?

 20. Steffen Witvliet:

  Hoi ik heb een vraagje. Als je voor een onderzoek een aantal applicaties analyseert om te vergelijken. (Hoe) moet je deze dan in de bronnen opnemen? Of is een stuk software geen bron?

  • Koen Driessen (Scribbr-team):

   Hoi Steffen,

   Als het bekende software die makkelijk terug te vinden is, dan is een bronvermelding overbodig. Zo hoef je bijvoorbeeld Microsoft Office, Adobe Photoshop en SPSS niet in je literatuurlijst op te nemen.

   Een bronvermelding ziet er dan zo uit:

   Literatuurlijst
   JetBrains s.r.o. (2015). JetBrains PhpStorm 8.0.3 [Software]. Geraadpleegd van https://www.jetbrains.com/phpstorm/

   In de tekst (altijd versie nummer vermelden)
   Als ontwikkelsoftware is JetBrains PhpStorm (Versie 8.0.3; JetBrains s.r.o., 2015) gebruikt.

   Meer info: http://blog.apastyle.org/apastyle/2015/01/how-to-cite-software-in-apa-style.html

 21. Milou:

  Hallo,

  Ik gebruik Refworks om mijn referentielijst te creëren. Soms levert dit .doi op, soms niet. Behoort .doi wel of niet in de referentielijst? (Bij de basisregels van de APA staat dit er niet vermeld).

  Groeten,
  Milou

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Milou, als je een DOI hebt dan kun je die toevoegen aan de bron in de literatuurlijst. Je hebt bij het verwijzen namelijk drie opties, de DOI, de website of de gedrukte uitgave. Het makkelijkste is om even onze APA Generator te bekijken. Wij werken namelijk niet met Refworks. Bij het tabblad Journal zie je onderaan staan type uitgave. Daar heb je dus drie keuzes. Veel succes!

 22. Marrit:

  Beste SCRiBBR,

  Ik heb een vraag over hoe ik persoonlijke communicatie, dus een gesprek/interview met iemand het beste kan verwerken in mijn literatuurlijst, het is al verwerkt in de tekst, alleen kan ik nergens vinden op welke wijze dit volgens de APA richtlijnen moet.
  Kunnen jullie mij helpen?

  groetjes,
  Marrit

 23. Bart van der Zanden:

  Hallo,

  Ik dien de verwijzingen naar auteur in mijn tekst zonder voorletter op te voeren. Mijn APA generator in Word voert echter bij enkele auteurs geen en bij anderen wél een voorletter in de tekst? Weten jullie hoe dit kan en hoe ik de voorletters weg krijg? (en de voornaam wel in de automatische literatuurlijst krijg?)

  Alvast bedankt voor de moeite!

  Groeten,

  Bart

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Bart, eerlijk gezegd niet. We hebben zelf ook ervaren dat de tool van Word vaak net niet goed werkt. Vanwege onze frustratie hiermee hebben we de APA Generator gemaakt en zijn we gestopt met de tool in Word. Misschien dat iemand anders die dit artikel leest je kan helpen.

 24. Sophie van Laarhoven:

  Hoe verwijs ik naar een onderzoek wat al eerder is uitgevoerd, maar niet geplubiceerd is op internet o.i.d.? Het gaat hier om een onderzoek van SmartAgent naar de doelgroep van de organisatie waar ik ook onderzoek voor doe.

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Sophie, als het onderzoek nergens is gepubliceerd dan kun je hier niet naar verwijzen. Je spreekt dan van persoonlijke communicatie. We hebben een artikel over intranetbronnen geschreven waarin we beschrijven hoe je naar dit soort bronnen refereert.

 25. Suzan:

  Voor mijn thesis heb ik een interview gebruikt uit een tijdschrift. Hoe vermeld ik de bron in de tekst? Geef ik de naam van de interviewer + jaartal of de namen van de geïnterviewden? of is het volgende voorbeeld ook mogelijk: Volgens ‘naam geïnterviewden’ in ‘naam interviewer’ (2015)…..

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Suzan, de APA-stijl schrijft voor dat je uitgaat van de schrijver van het interview. Als je dus een stuk neemt uit het interview gebruik je de naam van de auteur van het artikel en het jaartal. Als je een citaat uit het interview letterlijk overneem spreek je van een indirecte bron. Succes!

 26. Karin:

  Beste Bas,

  Voor mijn onderzoek maak ik gebruik van correspondentie tussen de OR en de directie. Er wordt o.a. officieel gereageerd op een ander onderzoeksrapport. De brieven zijn niet openbaar toegankelijk, maar via intranet wel op te zoeken. Moet ik deze bron beschouwen als persoonlijke communicatie of als intranetbron? En hoe kan ik dan het beste de reactie op het onderzoeksrapport verwerken in mijn onderzoeksrapport? Daarnaast vraag ik me af of de auteurs van de brieven de naam van de schrijvers moet zijn, dus de naam van het bestuurslid en de naam van de voorzitter van de OR of dat de auteur in het algemeen ‘directie’ en ‘OR’ moet zijn.

  Alvast bedankt!

  • Michelle Mertens (Scribbr-team):

   Hoi Karin,

   Je geeft aan dat de brieven niet openbaar toegankelijk, maar wel via intranet op te zoeken. Waarschijnlijk is het intranet niet toegankelijk voor iedereen. Dus je kunt niet voor iedereen de bron toevoegen aan je literatuurlijst, want niet iedereen kan deze bron checken. In dit artikel wordt uitgelegd wat je met intranetbronnen moet doen.
   Daarnaast is het de vraag of de schrijvers anoniem willen blijven ja of nee. Wellicht kun je dat nog checken. Anders zou ik gaan voor de algemene titels.

   Wat je ook zou kunnen doen om bovenstaand te omzeilen is de brieven toevoegen aan de bijlagen. In de tekst kun je dan verwijzen naar de desbetreffende bijlage. Op deze manier kan iedereen die jouw stuk leest de brieven in de bijlagen opzoeken.

   Hopelijk is het zo duidelijk!

 27. Esther Coenen:

  Hallo,

  Ik heb een boek gelezen waarin ze een schrijver aanhalen. Deze schrijver heb ik gebruikt voor mijn onderzoek. Maar ik kan niet vinden waar hij het gepubliceerd heeft.
  Hoe moet ik dit vermelden in mijn literatuurlijst?

  • Michelle Mertens (Scribbr-team):

   Hoi Esther,

   Je moet altijd proberen om de originele bron te gebruiken, maar af en toe kun je de originele bron niet vinden. In dat geval mag je indirect verwijzen naar de bron. In dit artikel worden de uitzonderingen in het verwijzen in de tekst uitgelegd. Check puntje 11 even :)

 28. Thiska:

  Hallo,

  Ik ben via Vakbase gekomen op HRM in de praktijk: Handboek.
  Nu neem ik aan dat dit een artikel is maar ik kan het volumenummer, paginanummers en afleveringsnummer nergens terug vinden. Ik heb dus alleen de auteur de titel en de naam van het vaktijdschrift…Heb echt geen idee hoe ik dit moet vermelden.. want nu staat er alleen: Vinke, R. & Logger, E. (2005). Effectief en doelgericht belonen. HRM in de praktijk.

 29. Jamie versteden:

  Hoe vermeld ik stukken die ik verkregen heb van de opdrachtgever waar ik onderzoek doe. Bijvoorbeeld het projectplan van een al lopend project?

 30. Romi:

  Hoe moet ik een website vermelden als ik een artikel lees en de schrijver erbij staat?
  Moet ik dan de schrijver noemen of alleen de naam vd website?

 31. Linel:

  Ik heb zo veel moeite met APA! Ben bezig met een rapport schrijven in het Engels en heb veel bronnen zoals gewoon de PowerPoints van del essen etc. Het bedrijf waar ik heb gewerkt heeft me ook mondeling veel verteld. Hoe zet ik dit in mijn literatuurlijst?

 32. Narai:

  Hoi Bas,
  Ik wil graag weten of richtlijnen, verdragen en wetten ook in een literatuurlijst horen voor een scriptie. En zo, ja hoe noteer je dit dan. Ik kom er echt niet uit.

  Groetjes een Rechten student

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Narai, Dat blijft lastig omdat de APA-stijl in de handleiding hierover niet duidelijk over is. Ik raad je aan om te kiezen voor de oplossing van de internetbron. De wetten en verdragen staan ook altijd op het internet. Bij het type internetbron kun je dan wet of verdrag vermelden. In onze APA Generator kun je een dusdanige bron genereren.

 33. Mirthe:

  Hoi Bas!

  Ik wil graag weten of je in de literatuurlijst ook bronnen moet vermelden die je hebt gebruikt ter inlezen van mijn paper. Ik refereer in mijn tekst niet letterlijk naar deze bronnen. Ze waren louter bedoeld om in te lezen en voor het opdoen van ideeën. Vermelden, of niet?

  Groetjes!

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Mirthe, je mag alleen die bronnen in de literatuurlijst vermelden die je ook daadwerkelijk in je paper gebruikt. Je hoeft de overige bronnen dus niet te vermelden :-).

 34. Thomas:

  Als ik een website gebruik als bron, dan maakt het bestand er automatisch een link van. Moet ik deze link verwijderen?

 35. Amber:

  Wat nou als de auteur van de site niet bekend is? Hoe vermeld je dat dan, of waar kan je evt de auteur vinden??

 36. Mehmet:

  Dag Bas,

  In mijn scriptie neem ik een afbeelding (typologie van Starreveld) in de bijlage. Dien ik ook van deze afbeelding naar de literatuur te verwijzen? Momenteel heb ik onder de afbeelding:
  Starreveld en van Leeuwen, 2007, p. 22

  Groetjes,
  Mehmet

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Mehmet, je hebt het bijna helemaal goed aangepakt. Een afbeelding overnemen staat gelijk aan een citaat. Je voegt dan dus inderdaad ook het paginanummer toe in de verwijzing in de tekst. Verder schrijf je ‘&’ in plaats van ‘en’. De ‘van’ schrijft je met een hoofdletter. Dus dan wordt het: (Starreveld & Van Leeuwen, 2007, p. 22)

   • Mehmet:

    Bedankt voor je reactie! Dan heb ik nog een vraag en dat is of ik ook een noot onder de afbeelding moet toevoegen of is het voldoende als ik naar de literatuur verwijs in de tekst?

 37. Michelle:

  De auteur is bij sommigen artikelen niet bekend. Ik heb nu de titel in het begin geplaatst. Waar moet deze nu in de literatuurlijst komen te staan. Mag ik deze op alfabetische volgorde plaatsen bij de auteurs. Dus na de auteur die begint met de D het artikel dat begint met een E daarna plaatsen of moet deze op een speciale plek komen te staan.?

 38. Jon:

  Beste,
  Als ik bijvoorbeeld op de website van Jumbo een stukje lees over de strategie die Jumbo hanteert en dit verwerk in mijn verslag, hoe moet ik dit dan in mijn literatuurlijst verwerken? 

  Jumbo (2014). Strategie Jumbo. Geraadpleegd van …

 39. Andrea:

  Hallo, in de samenvatting die ik gemaakt heb van een artikel wordt verwezen naar de Engelse versie van de DSM-5. Deze heb ik ook opgenomen in mijn literatuurlijst. In mijn verslag verwijs ik ook naar de Nederlandse vertaling van de DSM-5. Moet ik de Nederlandse vertaling apart toevoegen in de literatuurlijst?

 40. Louise:

  Hi, ik verwijs op dit moment op deze manier naar de interviews uit de bijlagen. Is dat correct of moet ik de voorletters weghalen?

  — > Volgens I. van der Kling (zie Bijlage K) zijn de ondersteunende afdelingen tevreden.
  <– Groeten, Louise

 41. Daphne:

  Hi,

  Als ik bijvoorbeeld informatie van het bedrijf etc vermeld in mijn scriptie, moet ik dit dan ook op de APA manier vermelden? Ik haal het van een website, maar kopieer het niet letterlijk. Hoe moet ik dit opschrijven zodat het geen plagiaat is? 
  Bedankt alvast!

  Groet,
  Daphne

 42. Kelly:

  Hallo Bas,
  Moeten alle bronnen die ik heb gebruikt voor mijn vooronderzoek ook in de literatuurlijst? Tijdens het vooronderzoek heb ik bijvoorbeeld een DESTEP analyse gemaakt waarin ik veel bronnen heb gebruikt. Deze DESTEP analyse komt niet in de scriptie zelf maar in de bijlagen, dus achter de literatuurlijst.  Waar vermeld ik deze bronnen? Bedankt alvast!

  • Koen Driessen (Scribbr-team):

   Hoi Kelly,

   In een literatuurlijst zet je enkel de bronnen die ook daadwerkelijk in je scriptie terugkomen. Dit in tegenstelling tot een bibliografie waar je ook de bronnen inzet die niet in je scriptie staan, maar die je wel gebruikt hebt.

   In jouw geval kun je het beste de bronnen direct onder je DESTEP-analyse zetten.

   Groeten,

   Koen

 43. Katrien:

  Beste

  , voor mijn onderzoek maar ik gebruik van gedragsvragenlijsten (vb. CBCL). Ik vind echter niet terug hoe ik hiernaar moet refereren (volgens APA) in de tekst en/ of in de literatuurlijst. Kunnen jullie mij hiermee verder helpen? Alvast bedankt.

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Katrien, ik ga ervan uit dat de vragenlijst op het internet staat. Je behandelt het dan als normale internetbron en tussen blokhaken vermeld je dat het om een vragenlijst gaat. Zie bijvoorbeeld het voorbeeld bij Kamerbrief. In plaats van Kamerbrief zet je dan Vragenlijst neer.

 44. Céline:

  Hoi Scribbr,

  Hoe verwijs je in de tekst naar een richtlijn? Met en zonder citaten?
  Vaak zijn de auteurs daarvan een hele werkgroep en zijn de namen daarvan niet altijd even duidelijk bekend.
  Ik kon het hier op de site niet vinden, misschien keek ik niet goed hoor!

  Bedankt alvast!
  Groetjes

 45. Sander:

  Hoi Scribbr,
  Hoe verwijs ik naar een boek dat is uitgegeven door het bedrijf dat het heeft geschreven (of waar geen uitgeven bij staat, zelfde idee)? 

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Sander, dan is het bedrijf zelf de uitgeverij. Bij plaats en land vul je dan in waar het bedrijf gevestigd is. Succes!

 46. D:

  Hoi Scribbr, Voor mijn scriptie gebruik ik een artikel uit een tijdschrift. Dit tijdschrift is echter in 1998 verschenen en fysieke kopieën zijn niet te vinden. Het tijdschrift is wel digitaal beschikbaar maar hier staan geen paginanummers vermeld. Hoe kan ik dit verwerken in mijn literatuurlijst?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Dylan, je zou dan voor paginanummers kunnen beginnen met 1 en dan doortellen. Zo los je het probleem van de paginanummers op.

 47. Astrid:

  Hoi Scribbr, 
  Hoe vermeld je een bron in de literatuurlijst als je dezelfde bron meerdere malen hebt gebruikt (voor verschillende paragrafen) en op verschillende data? 
  Groeten, Astrid

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Astrid, je plaatst een bron altijd maar eenmaal in de literatuurlijst. Het maakt niet uit hoe vaak je de bron in de tekst hebt gebruikt.

 48. Susan:

  Beste, 
  Hoe refereer ik naar een artikel wat is verschenen op LinkedIn? Alvast bedankt. 

 49. Bo:

  Beste meneer, mevrouw,

  Ik moet http://www.encyclo.nl/begrip/sportiviteit referen in mijn referentie lijst. Ik weet niet precies hoe het moet, zouden jullie mij kunnen helpen?

 50. Zsa:

  Hallo!
  Ik begrijp dat je bronnen slechts eenmaal in de literatuurlijst vermeld. Maar hoe kan ik dit het beste doen indien ik in mijn scriptie naar verschillende pagina’s verwijs (bij citaten)? Moet ik dan alleen de bron zonder pagina-nummers vermelden?

  Groetjes

  • Michelle Mertens (Scribbr-team):

   Hallo Zsa,

   In je literatuurlijst zet je inderdaad maar een keer de bron, ook al gebruik je meerdere delen van deze bron vaker in je document. Als je een citaat gebruikt zet je in de tekst inderdaad het paginanummer erbij, bij een parafrase niet. Gebruik de APA-Generator even als je twijfelt. Zo weet je zeker wat er in de tekst bij je verwijzing moet staan, en wat er in je bronvermelding in de literatuurlijst moet staan.

 51. Tal:

  Hallo, in mijn scriptie vermeld ik een quote in mijn voorwoord.
  “Nothing worth having comes easy” – Theodore Roosevelt
  Moet ik hiernaar verwijzen in mijn literatuurlijst?
  Als ik hiernaar verwijs, moet ik dan de originele bron beginnen zoeken (wat heel moeilijk is, gezien dat ergens mogelijks uit een of andere toespraak komt)? Of kan ik gewoon citeren naar de site waar ik dit citaat vond, die niet echt een professionele site is om te vermelden in mijn scriptie.

  Alvast bedankt!

 52. Luc:

  Hallo, in de literatuurlijst van mijn stageonderzoek neem ik een boek op met meerdere auteurs. Enkele van deze auteurs hebben een ‘titel’ (Drs. Ing. ). Dienen deze ook in de literatuurlijst meegenomen te worden?

  Bedankt!

  • Odile:

   Hoihoi,

   Ik heb inderdaad ook verschillende auteurs met titels (mr., prof.), moeten deze worden opgenomen worden in de literatuurlijst? En zo ja, hoe schrijf je dat dan op?

   Dankjewel!

   • Bas Swaen (Scribbr-team):

    Titels vermeld je niet in de literatuurlijst. Je kunt het dus simpel houden en enkel de voorletters en achternaam noteren.

 53. Saskia:

  Hoihoi,

  Ik heb een bron met 17 schrijvers ( een rapport),
  in de tekst gebruik ik dus Verloove-Vanhorck et al. (2002). Moet ik in de literatuurlijst alle schrijvers benoemen?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Saskia, je neemt dan de eerste 6 auteurs en de laatste auteur met daartussen drie punten (…). Het makkelijkste is om even de auteurs in te vullen in de APA Generator zodat je kunt zien hoe de bron eruit komt te zien in de literatuurlijst.

 54. Nadia:

  Beste medewerkers van Scribbr,

  Ten eerste wil ik jullie bedanken voor jullie fantastische website, die mij door veel verslagen heeft gesleept en voor veel complimenten over mijn bronvermeldingen en literatuurlijsten heeft gezorgd!

  Ten tweede heb ik wat vragen. Ik ben op dit moment een boekverslag aan het schrijven en het boek waarover dit gaat is Max Havelaar, of de koffieveilingen der Nederlandsche handelsmaatschappij, geschreven door Multatuli of Eduard Douwes Dekker, 1860. Ik heb de 19e druk gelezen, 2007, uitgeverij L. J. Veen, Amsterdam. Nu heb ik echter geen idee hoe ik dit in mijn bronvermelding moet zetten. Moet ik ergens de druk nog zetten? De editie is niet duidelijk voor mij namelijk. En wanneer ik citeer en de bronvermelding achter de tekst zet, dan ziet dat er ongeveer zo uit: Douwes Dekker, 1860, pagina 107. Het probleem is nu dat mijn druk uit 2007 komt en de nummering van de pagina’s niet gelijk loopt met de eerste druk. Toch heeft meneer Douwes Dekker dit in 1860 geschreven en niet in 2007. Hoe los ik dit op?

  Alvast bedankt!
  Nadia van Veen

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Nadia, fijn dat je veel aan onze website hebt! In dit geval hoef je geen druk te vermelden. Het makkelijkste is om het boek in te vullen in de APA Generator. Je ziet dan precies welke velden je moet invullen. Dat de paginanummering niet meer klopt met de oude versie is niet erg. Je gaat uit van de paginanummering van het boek dat je daadwerkelijk hebt gebruikt.

 55. Mabel Boer:

  Hallo,

  Ik heb als bron een boek gebruikt, maar meerdere keren in verschillende hoofdstukken in mijn verslag. (dus ook op verschillende data) Welke datum schrijf ik dan in mijn literatuurlijst erachter?

 56. Elise Mons:

  Hallo!

  In mijn onderzoeksverslag verwijs ik meerdere keren naar cijfers van het CBS of begrippen die door het CBS gedefinieerd zijn.
  Ik heb echter zo’n 7 verschillende URL’s, omdat ik verschillende databestanden van het CBS gebruik en ook begrippen, die weer ergens anders op de website van het CBS te vinden zijn. Volgens de APA-style moet je in de referentielijst weergeven ‘geraadpleegd van…’ en dat verschilt bij mij dus.
  Bovendien verschillen de data van waarop die datasets zijn gemaakt ook…
  Mijn vraag is dus: Moet ik in de referentielijst één keer verwijzen naar het CBS (en zo ja: welke van de 7 URL’s moet ik dan gebruiken?) of voor elke URL een keer?
  Alvast erg bedankt!

 57. Francisca:

  Hebben jullie ook verstand van Vancouver-style van referenties?
  In mijn scriptie moet ik verwijzen naar een artikel waar ik graag de auteur bij wil vermelden in de tekst. Alleen zijn het 4 auteurs. Ik weet dat je bij APA-style dan alle auteurs zou moeten benoemen, tot 6 auteurs aan toe en je daarna et al. zou mogen gebruiken. Is dit voor Vancouver-style precies hetzelfde of zou ik daar et al mogen gebruiken en alleen de eerste auteur bij naam vermelden? Zie voorbeeld waarbij 17 in superscript hoort te staan:
  A study of Hesse et al.17 reported a posterior and superior movement of non-crossbite side condyle and a minimal anterior and inferior movement of the crossbite side after maxillary expansion.

  • Wouter (Scribbr-team):

   Hoi Francisca,

   Helaas zijn we bij Scribbr niet gespecialiseerd in de Vancouver style. Ik heb daarom even op internet gezocht en kwam uit bij de volgende link. Paragraaf 5.4 gaat over jouw vraag. Ik raad je wel aan om dit dubbel te checken bij je opleiding.

   Groetjes,

   Wouter

 58. Lot:

  Klopt het dat de titel bij een internetbron niet cursief is?

 59. Laetitia:

  Ik heb een afbeelding gedownload van internet en als bijlage opgenomen. Hoe verwerk ik dit in de literatuurlijst en op wat voor manier?

 60. Nelleke:

  Dag Bas,
  Ik heb ook een hoorcollege van de universiteit van Nederland als bron. Hoe zet ik dat in de literatuurlijst?
  Alvast bedankt

 61. Nelleke:

  Nog een vraag. Moet je bij een rapport die je op internet gelezen hebt de website vermelden of is de titel etc. genoeg?

 62. Karlijn:

  Hoi,

  Ik vroeg me af hoe ik in zowel literatuurlijst als tekst moet verwijzen naar Beleidsregels van de gemeente..

 63. Merel Kauffman:

  Hoi,

  Hoe verwijs je naar een bron als je alleen het abstract van een artikel gebruikt hebt? Het totale artikel was namelijk niet beschikbaar..

  • Anna Hoogterp (Scribbr-team):

   Hallo Merel,

   Dan kun je gewoon naar het volledige artikel verwijzen. De abstract is daar immers onderdeel van. Als je iets letterlijk uit de abstract citeert, moet je nog wel het paginanummer toevoegen.

   Groetjes,

   Anna

 64. Mark:

  Beste mensen,

  Hoe verwijs je naar bijvoorbeeld een vierde druk van een boek? Of hoeft niet dat?

  Mvg,
  Mark

 65. Mark:

  En nog een vraag: werk je alleen met initialen van de schrijver, ook als hij/zij met de voornaam vermeld staat?

  Mvg,
  Mark

 66. Eva:

  Hallo,

  Ik ben bezig met het schrijven van een artikel. Daarin heb ik meerdere bronnen met elkaar vergeleken en in twee zinnen de belangrijkste, overeenkomende punten benoemd. Nu loop ik vast hoe ik de bronvermelding moet doen. Moet ik dan alle 7 bronnen achter elkaar in de zin plakken? Het ziet er namelijk erg onoverzichtelijk uit. Maar ik weet niet hoe ik dit anders zou kunnen doen.
  Alvast bedankt!

  Vriendelijke groet,
  Eva

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Eva, helaas wel! Je zal alleen bronnen moeten noteren die je hebt gebruikt. Je zou er wel voor kunnen kiezen om te verwijzen naar de bijlagen waarin je een mooi lijstje maakt van alle bronnen die je hebt geraadpleegd. Dan is de hoofdtekst goed leesbaar.

 67. Stephan:

  Beste Scribbr,

  In mijn opdracht heb ik te maken met termen waar weinig of geen literatuur van te vinden is. Dit komt omdat de ontwikkelingen nieuw zijn. Nu wil ik bepaalde definities wel opnemen in mijn theoretisch kader. Kan ik op basis van mijn eigen ervaringen een definitie noemen en hoef geef ik aan dat dit een eigen definitie is?

  Bedankt alvast voor de moeite.

  • Anna Hoogterp (Scribbr-team):

   Beste Stephan,

   Dank je wel voor je vraag. In principe kun je altijd zelf een definitie formuleren. Hier hoeft geen bronvermelding bij, want je bent immers zelf de bedenker. Zolang je in de lopende tekst duidelijk maakt waarom je zo tot deze definitie komt, gaat het goed.

   Groetjes, Anna

 68. Ernst:

  Beste Scribbr,

  Ik heb een bron gebruikt in mijn bijlage die niet voorkomt in mijn scriptie (een plaatje van geografische gegevens over de doelgroep). Moet ik die bron dat toevoegen in de bibliografie van mijn scriptie, of moet ik deze weglaten.

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Ernst, alle bronnen die je gebruikt moet je in de bibliografie plaatsen. Ook als je alleen in de bijlage van de bron gebruikmaakt. Succes!

 69. Judith:

  Hoi Bas!

  Ik heb een vraag over het vermelden van de titel van een boek dat in het engels is geschreven. Mijn begeleider heeft bij de volgende bron de opmerking Engels (V.S.) geschreven, wat wordt hiermee bedoeld?
  Hieronder de bron:

  Oude Luttikhuis, H. e.a. (2009). Interventions for treating obesity in children. Cochrane Database of Systematic Reviews, artikelnummer CD001872

  Moet de titel van het boek anders vermeld worden?

  Alvast bedankt!

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Judith, het zou kunnen zijn dat je begeleider bedoelt dat de woorden van de titel met een hoofdletter moeten worden geschreven.

 70. Liese:

  Hallo,

  Ik wil in mijn referentielijst verwijzen naar een artikel met meer als 100 auteurs (een heel grote studie). Hoeveel moet ik er melden?
  Ik zag al dat je in de tekst zelf gewoon naar de eerste auteur moet refereren als je meer dan 6 auteurs hebt, maar ik zag nergens hoe je in de referentielijst dan moest refereren.

  Alvast bedankt!

 71. Johann:

  Hallo,

  Ik wil gebruik maken van antwoorden die gebruikers hebben gegeven in een survey; open answers. Het gaat niet letterlijk om citaten, maar om te indiceren wat er gaande is. Echter is die data vertrouwelijk voor mijn opdrachtgever, hoe verwerk ik dit in mijn references en in de scriptie?

  Alvast bedankt!

 72. Gerjan:

  Hallo,

  Ik wil mijn bronnenlijst in Word 2016 volgens APA. Ik heb al mijn bronnen zelf wel volgens APA, maar ik krijg het niet voor elkaar dat de tweede regel iets verspringt en de eerste regel strak tegen de kant blijf staan. Hoe krijg ik het voor elkaar?

Reageer