Literatuurlijst volgens de APA-regels

Iedere bron die je gebruikt in je scriptie schrijf je op in de literatuurlijst. De literatuurlijst staat helemaal aan het eind van je scriptie maar nog voor de bijlagen. Deze lijst wordt ook wel bronnenlijst, literatuurlijst of reference list genoemd.

De APA heeft regels opgesteld over hoe je de bronnen moet opschrijven en hoe de literatuurlijst eruit moet zien. Dit artikel volgt de richtlijnen van de 6de druk. In oktober 2019 is de 7de druk van het APA handboek gepubliceerd. Spreek met je begeleider af welke richtlijnen jij dient te volgen.

Basisregels APA literatuurlijst

Alleen bronnen die je daadwerkelijk hebt gebruikt bij het schrijven van je scriptie voeg je toe aan de literatuurlijst. Iedere bron schrijf je eenmaal op in de literatuurlijst, ook wanneer je meerdere malen in de tekst verwijst naar dezelfde bron.

De opmaak van de bron volgt vaste regels van de APA-stijlVoor ieder type bron is er vaak een bepaalde opmaak die je moet hanteren.

Voorbeeld boek
APA-format AuteurAchternaam, Initialen. (Jaar). TitelBoek (Editie). Stad, Land: Uitgever.
In literatuurlijst Sneijder, W. (2014). Schieten van afstand treft vaak doel. Dordrecht, Nederland: Voetbal International.
Voorbeeld journal artikel
APA-format AuteurAchternaamInitialen., & AuteurAchternaamInitialen. (Jaar). Titel van artikel. Titel van Journal, Volume(Issue), Paginanummer(s).
In literatuurlijst Huntelaar, K. -J. (2014). Op de bank zitten is voor mij geen optie. Journal of Soccer, 3(2), 24-28.
Voorbeeld artikel op het internet
APA-format AuteurAchternaamInitialen. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel [EventueelTypeInternetbron]. Geraadpleegd op dag maand jaar, van http://WebPagina
In literatuurlijst Robben, A. (2013, 1 december). Rennen met de bal. Geraadpleegd op 31 juli 2014, van http://nl.wikipedia.org/wiki/Arjen_Robben

Meer voorbeelden bekijken

Genereer direct bronnen met de URL, DOI, boektitel of ISBN.

Scribbr APA Generator

Auteurs volgens APA

Je vermeldt altijd alle auteurs van de desbetreffende bron in de literatuurlijst.

Als volgorde van de namen pak je de volgorde die de bron zelf gebruikt. Je zet de auteurs van een bron dus niet op alfabetische volgorde.

Je begint altijd met de achternaam van de auteur gevolgd door een komma en hierna de voorletters van de voornamen van de auteur.

Als een bron meerdere auteurs heeft, gebruik je een komma tussen de auteurs. Voor de laatste auteur gebruik je een ampersand (&). De laatste auteur eindigt met een punt.

Voorbeeld auteurs in literatuurlijst

Robben, A. (2013).

Robben, A., & Huntelaar, K. –J. (2013).

Robben, A., Huntelaar, K. –J., & Van Bommel, M. (2013).

Alles over voor- en achternamen in APA

Verschil tussen Engels en Nederlands

Tussen het Nederlands en Engels zitten enkele verschillen bij het opschrijven van de auteursnamen. We hebben deze verschillen voor je op een rijtje gezet.

Bron in een bron

Het komt soms voor dat je een bron wilt gebruiken die in een andere bron staat. De APA-stijl heeft hiervoor een speciale regel opgesteld die de indirecte verwijzing wordt genoemd.

Ontbrekende gegevens

Wat als je gegevens mist? Dit komt vaak voor bij het gebruik internetbronnen. Bekijk de voorbeelden hoe je de bron opschrijft als je gegevens mist.

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

  • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
  • Lijst met alle gevonden bronnen
  • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

APA Generator

We hebben de APA Generator ontwikkeld zodat je niet hoeft te leren hoe de opmaak van ieder type bron moet zijn. Door de gegevens in te vullen in de APA Generator, kun je de bron eenvoudig genereren.

Uitzondering literatuurlijst

Er zijn drie uitzonderingen waarbij je de bron niet opschrijft in de literatuurlijst terwijl je de bron wel hebt gebruikt bij het schrijven van je scriptie. Deze bronnen schrijf je wel op als verwijzing direct in de tekst:

  1. Klassieke werken zoals de bijbel.
  2. Persoonlijke communicatie zoals e-mail, privébrieven, telefoongesprekken, chatgesprekken.
  3. Een website als geheel.

Alfabetische volgorde van de literatuurlijst

De bronnen in de literatuurlijst moet je op alfabetische wijze sorteren. Je kunt met de APA Generator eenvoudig de literatuurlijst op alfabet zetten.

Verschil tussen literatuurlijst en een bibliografie

Zoals je kunt zien gebruiken we niet het woord bibliografie maar het woord literatuurlijst. Een bibliografie is namelijk niet hetzelfde als een literatuurlijst. Bij een bibliografie vermeld je niet alleen de bronnen waar je daadwerkelijk naar verwijst in de tekst, maar ook alle bronnen die je tijdens het schrijven van je scriptie hebt geraadpleegd.

In een bibliografie vermeld je bijvoorbeeld ook de krant die je hebt gelezen bij het verzinnen van een onderwerp voor je scriptie. Volgens de APA-stijl mag je deze bronnen niet vermelden.

Opmaak van de APA-literatuurlijst

Je bent nog niet klaar wanneer je alle bronnen in de literatuurlijst hebt staan en ze op alfabetische volgorde hebt gesorteerd. Volgens de APA-stijl moeten bronnen die meer dan een regel betreffen vanaf de tweede regel worden ingesprongen.

Voorbeeld literatuurlijst

voorbeeld-literatuurlijst Literatuurlijst volgens APA-stijl

 

Meer over de APA-stijl

Bronnen vermelden in de tekst of APA hoofdregels

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

223 reacties

Deedee
8 augustus 2020 om 16:02

Hallo,

Ik heb een vraag: wanneer ik een boek heb dat geschreven is in 1998, maar wel een derde druk ervan (van 2007), welk jaartal moet ik dan gebruiken in mijn literatuurlijst?

Groetjes!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
10 augustus 2020 om 16:48

Hoi Deedee,

Als je naar de derde druk verwijst moet je dit specifiek meenemen in je bronvermelding, je kunt dan 2007 als jaar gebruiken.
Echter, als er geen wijzigingen zijn gedaan in de verschillende versies kun je er ook voor kiezen om gewoon naar het oorspronkelijke boek te verwijzen en 1998 te gebruiken.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Marlieske
17 juni 2020 om 15:46

Beste Scribbr,

Mijn vriend schrijft zijn scriptie voor zijn afstudeerstage. Hij heeft de vermeldingen in tekst en de literatuurlijst keurig volgens de APA methode gedaan (zoals gevraagd wordt op zijn hogeschool). Nu wil zijn examinator dat hij IN zijn bronvermelding weer terug vermeldt naar de tekst (dus waar hij zijn bronnen gebruikt). Nu heb ik altijd geleerd dat dit niet hoeft (lijkt me ook dubbelop en heel verwarrend). Wij vroegen ons af of dit gebruikelijk is of misschien een wijziging is sinds de vernieuwde versie van 2019? Ik kan het namelijk nergens vinden.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
18 juni 2020 om 14:59

Hoi Marlieske,

Begrijp ik het goed dat de examinator wil dat hij in de literatuurlijst benoemt waar de bron is gebruikt?
Dat is volgens de APA-stijl in ieder geval niet correct. Dat werkt namelijk andersom: de lezer ziet in de tekst een verkorte bronvermelding, en kan de gehele bronvermelding in de literatuurlijst opzoeken.

Je kunt de examinator laten weten dat het volgens de APA-stijl niet correct is, maar als hij/zij dit graag wil, zou ik toch aan zijn vraag voldoen, hij/zij geeft namelijk het cijfer!

Succes,
Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Tessa
14 juni 2020 om 01:54

Hoi!

Ik hoor steeds verschillende verhalen over hoe en waar je een geciteerde paginanummers of paragraven in APA-stijl op een literatuurlijst vermeldt. Wat zijn de regels hiervoor en is er een verschil tussen één of twee pagina's? De ene zegt dat je pp. doet, de ander zegt p. en weer een ander alleen de komma en tot slot zeggen andere mensen dat een paginanummer niet op de literatuurlijst thuishoort.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
15 juni 2020 om 19:24

Hoi Tessa,

Het paginanummer benoem je inderdaad alleen in de verwijzing in de tekst op het moment dat je citeert.
Toch kunnen er paginanummers voorkomen in de literatuurlijst, bijvoorbeeld bij een wetenschappelijk artikel of bij een hoofdstuk uit een boek, je gebruikt deze dan om de plaats in het tijdschrift of boek aan te duiden.
Als je naar meerdere pagina's verwijst gebruik je pp., als het één pagina is p.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Eline
10 juni 2020 om 14:13

Hi!

Ik zit met de naam van een website (geen auteur genoemd) die begint met 'b2bm...'. Ik heb alleen geen idee waar ik deze tussen al m'n bronnen die met een B beginnen moet plaatsen, vanwege dat cijfer wat er tussen zit.
Kunnen jullie helpen? :)

Groeten!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
10 juni 2020 om 14:47

Hoi Eline,

Goede vraag! Je kunt het cijfer behandelen alsof het is uitgeschreven.
Je alfabetiseert dus op Bt.

Succes!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Jannie
8 juni 2020 om 12:08

Hallo,

Ik moet voor school een verslag schrijven dat bestaat uit meerdere hoofdstukken. Hiervoor wil ik een literatuurlijst op het eind maken met bronverwijzingen. Ik las op deze pagina dat de literatuurlijst op alfabetische volgorde wordt geordend. Maar hoe vind je dan precies terug welke bron je voor welk artikel/hoofdstuk hebt gebruikt? Schrijf je dit dan achter de bronverwijzing? Of hoe gaat dat?

Met vriendelijke groet,

Jannie

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
10 juni 2020 om 14:54

Hoi Jannie,

Je geef in de tekst aan welke bron je voor een bepaald gedeelte van de tekst hebt gebruikt, dit doe je met een verwijzing in de tekst.
De lezer kan in jouw literatuurlijst dan de uitgebreide informatie over de bron terugvinden.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Nick
28 mei 2020 om 13:19

Beste Scribbr,

Ik ben bezig met mijn scriptie en ik vroeg mij af of je in de literatuurlijst per se de DOI moet toevoegen als je die hebt. Volgens de APA richtlijnen moet dit denk ik wel, maar ik heb hier eigenlijk nooit echt uitleg over gehad.

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Groet,

Nick

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
3 juni 2020 om 18:15

Hey Nick,

Dat ligt aan het type bron dat je aan het citeren bent. Voor een wetenschappelijk (journal) artikel is het bijvoorbeeld verplicht om de DOI op te nemen in de bronvermelding als je deze kunt vinden. Bij het citeren van een boek is het ook gebruikelijk.

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Scriptie Maken
2 mei 2020 om 19:26

Hi,

Er wordt helaas nergens verwezen naar de versie van de APA die gehanteerd wordt in jullie generator. Voor mijn opleiding dien ik de APA-6 richtlijnen te volgen. Werkt de Scribbr generator volgens de APA 6 richtlijnen?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
4 mei 2020 om 13:12

Hoi Nordin,

Ja, Generator werkt volgens de 6e editie van APA.
We zijn bezig om onze informatie te updaten zodat we naast de 6e ook de 7e editie zullen ondersteunen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Marco
8 april 2020 om 17:26

Hallo,

Stel dat je één webpagina 2 keer gebruikt, maar op een andere datum.
Bijvoorbeeld op 6-1-2020 en 8-4-2020.

Moet je de webpagina dan 2 keer in je literatuurlijst opnemen, met verschillende 'Geraadpleegd op ..' ?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
8 april 2020 om 17:35

Hoi Marco,

Goede vraag! In principe is één keer genoeg, je houdt dan de meest recente datum aan.
Mocht er informatie zijn verdwenen die je hebt gebruikt op de eerdere datum, kun je deze wel apart noteren. Dan weet de lezer dat de informatie niet meer terug te vinden is.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Desiree
3 april 2020 om 13:45

Hallo,
Ik heb een vraag over ervaringsverhalen van een site.
Ik had als onderzoeksactiviteit in mijn plan voor mijn scriptie, ervaringsverhalen benoemd. Nu had ik bij het onderzoek een interview met een projectleidster die mij een ervaringsverhaal vertelde. Plaats ik deze nu in mijn theoretisch kader voor extra onderbouwing voor de conclusies? Daarnaast heb ik ervaringsverhalen gevonden via een website maar hoe ga ik deze apa vermelden en moeten deze verhalen in eigen woorden worden gezet ivm plagiaat? Ik vind het lastig want in principe is het een verhaal wat iemand vertelt, als ik het in eigen woorden ga zetten is het niet meer haar verhaal. Of werkt dit niet zo?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
3 april 2020 om 19:14

Hoi Desiree,

Als jij dit verhaal uit een interview hebt gehaald is het geen onderdeel van je theoretisch kader. Je interviews zijn onderdeel van je eigen onderzoek, terwijl het theoretisch kader focust op bestaande literatuur.
Het verwijzen naar de verhalen die je op de website hebt gevonden kun je doel volgens het voorbeeld voor een internetbron.
Je kunt er dan voor kiezen om in je eigen woorden uit te leggen wat de persoon beschrijft, maar je kunt er ook een direct citaat van maken.

Succes!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Marco
2 april 2020 om 12:38

Hallo,

Stel dat je veel informatie van internet in je verslag opneemt en beperkt parafraseert, omdat de inhoud al kort en krachtig is en de tekst anders verkeerd kan overkomen. Daarentegen vermeld je wel na elke alinea de bron en neemt deze volgens de APA-richtlijn op in de literatuurlijst.

Hoe wordt dan omgegaan met plagiaat en de daarbij behorende plagiaatscore?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
2 april 2020 om 13:50

Hoi Marco,

Allereerst: goed dat je overal netjes de bron vermeld hebt.
Je zult een keuze moeten maken: letterlijk overnemen en dus citeren, of écht goed parafraseren.
Als je er tussenin blijft hangen dan kun je erop rekenen dat het plagiaat is, ondanks de bronvermelding.
Bovendien is het niet de bedoeling dat een groot deel van je tekst uit citaten bestaat.
Zorg er in ieder geval ook voor dat je aan de hand van de informatie uit de bronnen je eigen conclusies trekt, zodat jouw tekst ook iets extra's toevoegt.

Ik hoop dat dat je helpt!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Jolanda
14 maart 2020 om 11:23

Beste Scribbr,

Ik moet verwijzen naar een 'boek'/uitgave, echter is het geen fysiek boek en is hij ook nooit zo uitgegeven. Hierdoor staat er geen uitgeverij en plaats bij. Hoe noteer je dit in de literatuurlijst?

Het bestand: https://kerfdier.nl/5771/

Alvast bedankt voor de hulp.

Beantwoorden

Jolanda
14 maart 2020 om 11:25

In de link: de tweede referentie is het bestand.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
16 maart 2020 om 11:33

Hoi Jolanda,

Je kunt deze bron gewoon als internetbron behandelen. De link (https://waarneming.nl/download/fotogids_Syrphidae.pdf) is openbaar beschikbaar, dus die kun je in de verwijzing benoemen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

David
15 januari 2020 om 18:52

Beste Scibbr,

Op internet heb ik een peer-review gevonden dat ik wil gebruiken voor mijn verslag. Scribbr zegt dat ik deze als volgt moet bronvermelden: AchternaamAuteur, EersteInitiaal. (Jaar). Titelbron. Artikel/Manuscript in voorbereiding.
Echter is het een peer-review van een hoofdstuk uit een boek, dus geen artikel of manuscript.
Daarnaast is het boek inmiddels uitgebracht, dus niet meer in voorbereiding.
Als laatst geeft de site van de Universiteit van Tilburg deze manier van bronvermelden aan voor dit peer-review:
Shadid, W. (2002). Culturele diversiteit en interculturele communicatie. In H. van Veghel (Ed.), Waarden onder de meetlat. Het Europese waardenonderzoek in discussie (pp. 96-106). Tilburg: Damon.

Dus mijn vraag is: wat is nu de goede manier van bronvermelden?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
17 januari 2020 om 11:15

Beste David,

Als het boek inmiddels is uitgebracht dan zou ik inderdaad gewoon naar het boek verwijzen, dat maakt het voor de lezer ook makkelijker om de bron terug te vinden.
Je kunt dus de bronvermelding van de UvT aanhouden. Let op dat je volgens de huidige APA-regels ook het land van de uitgever toevoegt. Dus: Tilburg, Nederland: Damon.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Fleur
2 januari 2020 om 13:07

Beste Scribbr,

Ik gebruik momenteel meerdere verschillende artikelen van dezelfde auteur. Echter begint één van artikelen met een cijfer in de titel. In welke volgorde plaats ik de artikelen in de bronnenlijst?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
3 januari 2020 om 10:50

Hoi Fleur,

Goede vraag! Zijn de artikelen ook uit hetzelfde jaar? Anders moeten de oudere artikelen eerst in de lijst.
De bron met het cijfer erin moet je beschouwen alsof het cijfer uitgeschreven is, "4" zou dus als "V" tellen!
Houd er rekening mee dat alfabetiseren op de titel pas een optie is als andere methodes zoals de publicatiedatum niet van toepassing zijn.

Succes!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Jillian
29 december 2019 om 12:00

Heehoi!

Ik kom er niet uit met dit document: https://richtlijnenjeugdhulp.nl/wp-content/uploads/2016/04/Richtlijn-ADHD_Complete_Richtlijn.pdf

Het zijn Richtlijnen. Er staat dat het is opgesteld is door een aantal beroepsverenigingen, maar geschreven door het Trimbos instituut, en vervolgens staan er weer 7 auteurs genoemd. Wat moet ik aanhouden als auteur? De beroepsvernigingen, het insituut of de 7 losse auters?

Groetjes!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
30 december 2019 om 10:19

Hoi Jillian,

Goede vraag! In dit geval zou ik de genoemde auteurs gebruiken. Zij staan in het colofon specifiek als auteur aangegeven namelijk.

Succes!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Janniek
26 april 2019 om 12:51

beste,

Mag je de kleur van hyperlinks in je bronvermelding aanpassen?

mvg

Janniek

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
29 april 2019 om 11:58

Hi Janniek,

Hiervoor zijn geen regels opgesteld. Je kunt de kleur van de hyperlinks dus gewoon aanpassen.
Wel is het handig als lezers van je scriptie duidelijk kunnen zien dat het om een link gaat. Gebruik dus niet dezelfde opmaak als voor je reguliere tekst.

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Sterre
25 april 2019 om 16:01

Hoi! Ik heb voor mijn profielwerkstuk informatie geraadpleegd wat geen bron (url) heeft, maar bestaat uit een pdf bestand. Hoe moet ik dat verwerken in mijn literatuurlijst? Bedankt!

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
25 april 2019 om 16:31

Hi Sterre,

Er bestaan geen richtlijnen voor het citeren van een pdf. Een pdf is namelijk een bestandstype en geen brontype. Je moet jezelf afvragen wat er wordt beschreven in de pdf. Gaat het om een boek, wetenschappelijk artikel of bijvoorbeeld een jaarverslag? Vervolgens volg je de apa richtlijnen voor dat brontype, bijvoorbeeld een boek.

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Ilse
30 maart 2019 om 19:24

Hallo,

Hoe zet ik een richtlijn in de literatuurlijst? Het is een richtlijn op de site van het RIVM. Ik moet dan in de APA generator geloof ik kiezen voor 'internetbron', maar voor wat voor type bron moet ik dan kiezen?

Alvast bedankt.

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
1 april 2019 om 11:54

Hi Ilse,

Bedankt voor je vraag!
Ik raad je inderdaad aan om te kiezen voor een internetbron en dan 'richtlijn' als type bron te gebruiken.

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

charissa talsma
14 maart 2019 om 16:17

Ik wil een excel bestand als bron toevoegen.
Hoe moet ik doen volgens APA richtlijn in Word.

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
14 maart 2019 om 16:27

Hi Charissa,

Het hangt er een beetje vanaf wat voor data het excel bestand bevat en of het bestand voor iedereen beschikbaar is, of alleen intern.
Ik raad je aan even te kijken in onze lijst met APA voorbeelden en vervolgens de richtlijnen te volgen van het type bron dat het meest geschikt is.

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Maud
10 maart 2019 om 17:54

Beste Scribbr,

Ik heb te maken met een bron die in opdracht is geschreven van twee organisaties, de auteur die het artikel heeft geschreven is ook bekend. Verwerk ik alleen de auteur of ook de organisaties die de opdracht hebben gegeven?

Ik hoor het graag!!!

Beantwoorden

Jimi
Jimi (Scribbr-team)
11 maart 2019 om 10:20

Hoi Maud! Dat is een goede vraag :). In principe maakt het niet zo heel erg veel uit, zolang je sowieso de auteur toevoegt. Persoonlijk zou ik zelf zo veel mogelijk informatie toevoegen, en daarom dus ook de organisaties opschrijven in je bron. Het begin van je bron ziet er dan vervolgens zo uit: Auteur, A., Organisatie A, & Organisatie B. (jaar).

Hopelijk hielp dit!

Cheers,
Jimi

Beantwoorden

lotte
10 december 2018 om 21:56

Hallo,

Voor een onderzoek heb ik het basisboek integrale veiligheid van boomcriminologie derde druk gebruikt. Dit boek is door meerdere auteurs geschreven. Hieruit heb ik een stuk tekst gebruikt uit hoofdstuk 26, geschreven door M.Heck. Hoe moet ik dit in mijn bronnen lijst vermelden?

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
11 december 2018 om 14:12

Hoi Lotte,

Als je naar een bepaald hoofdstuk uit een boek refereert, dan verwijs je in de tekst alleen naar de auteur (M. Heck) die dat hoofdstuk geschreven heeft. In dit artikel over de apa richtlijnen kun je zien hoe je dit dan vermeld in de literatuurlijst.

Ik hoop dat dit je vraag beantwoord!

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Lidy
26 oktober 2018 om 12:50

Voor een boek dat ik met een college schrijf moet ik een vertaling vanuit het Engels in de literatuurlijst opnemen.
Als ik voorin het boek kijk zie ik het volgende:

Oorspronkelijke druk: 1989 (Engels).
Vertalingen Nederlands: 1993, 2006, 2010.
Echter er staat bovenaan: Eenenzestigste druk, 2013.

En oorspronkelijke uitgever is Simon & Schuster, New York, maar de NL vertaling komt van Business Contact in Amsterdam.

Hoe zet ik dat in APA qua jaartallen en uitgever?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
27 oktober 2018 om 18:18

Hoi Lidy,

Je kunt het jaartal van de laatste Nederlandse vertaling aanhouden, als auteur geef je dan de oorspronkelijke auteur.
Achter de titel van het boek zet je de naam van de vertalers, met vert. er achter. De uitgever is de Nederlandse. Bijvoorbeeld:
*auteur*. (2010). *titel* (naam vertalers, vert.). Amsterdam, Nederlands: Business Contact.

Succes!
Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Eva
31 augustus 2018 om 12:47

Hoi!

Ik heb een vraagje, hoop dat jullie me kunnen helpen :)!

Ik heb voor mijn scriptie heel veel digitale bronnen gebruikt. Mijn eerste vraag is: moet je achter iedere bron de link vermelden? Dit staat zo onoverzichtelijk in de literatuurlijst.

Mijn tweede vraag is: veel van de bronnen vallen volgens mij onder een rapport, maar ik weet niet wanneer een document nou precies onder de categorie rapport valt.

Groetjes! :)

Beantwoorden

Arjan van Laak
Arjan van Laak (Scribbr-team)
1 september 2018 om 17:56

Hoi Eva!
Bedankt voor je vraag.
Je dient een bronvermelding te plaatsen bij ieder stuk waarvoor je informatie hebt geraadpleegd. Je schrijft bij een verwijzing in de tekst altijd de auteur en het jaartal van publicatie van de bron op. Zie hiervoor een uitleg op https://www.scribbr.nl/apa-stijl/verwijzingen-de-tekst-volgens-de-apa-regels/

Alleen bronnen die je daadwerkelijk hebt gebruikt bij het schrijven van je scriptie voeg je toe aan de literatuurlijst. Iedere bron schrijf je eenmaal op in de literatuurlijst, ook wanneer je meerdere malen in de tekst verwijst naar dezelfde bron.

Als een organisatie of de overheid een onderzoek uitvoert wordt dit gepubliceerd in een rapport. Let hierbij op dat de titel schuingedrukt geplaatst wordt. Zie https://www.scribbr.nl/apa-stijl/apa-voorbeelden/rapport-jaarverslag-online/

Mocht je nog vragen hebben, laat het dan gerust weten! Dit kan ook via de chat op onze website.

Groetjes,

Arjan

Beantwoorden

Marijke
9 augustus 2018 om 16:54

Hey! Allereerst wil ik even zeggen dat deze website echt superhandig is voor de studenten die twijfels hebben bij het schrijven van hun thesis/scriptie!

Ik had een vraagje omtrent het maken van mijn literatuurlijst. Ik vroeg mij nl. af wat je moet doen als je auteurs hebt met een tussenvoegsel in hun naam en dan auteurs die dit niet hebben betreffende de alfabetische volgorde. Ik geef een voorbeeld:

Van den Berg, P., Paxton, S. J., Keery, H., Wall, M., Guo, J., & Neumark-Sztainer, D. (2007). Body dissatisfaction and body comparison with media images in males and females. Body Image, 4(3), 257-268. doi:10.1016/j.bodyim.2007.04.003

Van der Deen, F. S., Schwinghammer, S. A., & Verkooijen, K. T. (2011). De invloed van geïdealiseerde mediabeelden op het zelfbeeld van jonge meisjes: Het positieve effect van mediabewustzijn. Tijdschrift voor Communicatie­wetenschap, 39(3), 90-106.

Vanhaelewyn, B., & De Marez, L. (2017). IMEC.DIGIMETER 2017. Measuring digital media trends in Flanders. Geraadpleegd via https://www.imec-int.com

Is dit zo correct om dus alfabetisch te rangschikken dus hier op de 'd' van 'der' volgt de 'h' van in 'Vanhaelewyn', dus plaats ik Vanhaelewyn na de andere twee? Of moeten de auteursnamen zonder tussenvoegsel bv steeds VOOR deze met tussenvoegsel of dergelijke?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
11 augustus 2018 om 12:16

Hoi Marijke,
Ja dat klopt! Zoals je het nu hebt staan is de goede volgorde.

Beantwoorden

Jitske
16 juni 2018 om 23:53

Goedenavond,

Ik heb als bron een pdf bestand gebruikt die ik geupload heb van een internetsite. Hoe vermeld ik dit in mijn literatuurlijst?

Groetjes, Jitske

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
17 juni 2018 om 12:55

Hoi Jitske!

Dank voor je vraag!
Hiervoor kun je het beste dit voorbeeld gebruiken: https://www.scribbr.nl/apa-stijl/apa-voorbeelden/rapport-jaarverslag-online/

Succes!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Pauline Nieuwhof
5 april 2018 om 17:07

Dag Scribbr-team,

Voor een essay over Belle van Zuylen gebruik ik onder andere de gebundelde brieven die zij en Benjamin Constant elkaar schreven, van 1787 tot 1805. Het is een vertaling, die in 1990 uitkwam. Hoe neem dat op in de literatuurlijst en hoe verwijs ik ernaar in de tekst? Ik denk zelf dat ik als auteurs Zuylen en Constant moet noemen, maar ik kom hoe dan ook in de knoei met het jaartal.

Beantwoorden

Arjan van Laak
Arjan van Laak (Scribbr-team)
7 april 2018 om 22:56

Beste Pauline,
Bedankt voor je vraag.
Als je verwijst naar de bundel kun je het jaartal 1990 gebruiken.
Je kunt wat betreft de brieven het beste verwijzen zoals in het voorbeeld op https://www.scribbr.nl/apa-stijl/apa-voorbeelden/hoofdstuk-uit-geredigeerd-boek-bundel/
Mocht je nog vragen hebben, laat het dan gerust weten. Dit kan ook via de chat, waar je ook sneller antwoord krijgt :)
Groetjes,
Arjan

Beantwoorden

Puntjes
14 maart 2018 om 23:18

Hey Scribbr,

Mijn scriptiebegeleider heeft mij deze website aangeraden en ik wilde alleen even melden dat ik dit écht een fantastische site vind! Heel duidelijk en overzichtelijk en ook dat jullie vragen beantwoorden van individuen met iets afwijkendere situaties dan in jullie voorbeelden worden aangehaald vind ik echt top. Ga vooral zo door!

Beantwoorden

Lori Marleen
17 februari 2018 om 13:01

Beste Scribbr-team,

Wanneer je een wetenschappelijke artikel gebruikt moet je dan ook de internetpagina waarop je het artikel hebt gevonden erbij vermelden in de literatuurlijst of niet? En is in de APA generator een wetenschappelijk artikel dan een journal of rapport?

Met vriendelijke groet,
Lori

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
17 februari 2018 om 15:58

Hoi Lori,
Een wetenschappelijk artikel heet in de APA-generator een journal. Het is niet nodig om de URL van de pagina toe te voegen.
Groetjes,
Wouter

Beantwoorden

Maaike
16 februari 2018 om 12:10

Beste Scribbr-team,

Ik heb eerder een reactie met een vraag. Onder het kopje 'Auteurs volgens APA' staat vermeld dat de tussenvoegsels achter de voorletters plaatst. In het voorbeeld daarentegen staat het tussenvoegsel voor de achternaam. Ik vroeg mij dus af wat nou de juiste vorm is. Ik had zelf het tussenvoegsel voor de achternaam geplaatst omdat dit uit de APA Generator is gekomen. Mijn docent keurde dit in eerste instantie af. Maar ook andere websites geven aan dat het tussenvoegsel vóór de achternaam moet. Is dit dus de juist vorm?

Met vriendelijke groet,
Maaike

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
16 februari 2018 om 14:34

Hoi Maaike,

Bedankt voor je vraag!
De juiste vorm (in de meest recente versie van APA) is inderdaad om het tussenvoegsel voor de achternaam te plaatsen.
We zullen de informatie bij "Auteurs volgens APA" even aanpassen.

Succes met je opdracht!
Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Gerrianne
23 januari 2018 om 09:00

Hoi!

Wanneer ik een boek citeer welke door veel verschillende auteurs is geschreven, maar met twee personen als eindredactie, volstaat dan dat ik alleen de eindredactie benoem als auteurs of moeten alle auteurs worden genoemd?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
23 januari 2018 om 21:33

Hoi Gerianne,

Dank voor je vraag!
Je kunt hier het beste alle auteurs noemen.
Houd hierbij wel rekening met de regels die hier vermeld staan: https://www.scribbr.nl/apa-stijl/bron-meerdere-auteurs-apa/

Succes!
Groetjes,
Leon

Beantwoorden

C Endeman
15 december 2017 om 14:44

Beste,

Moet je altijd bij elke bron in je literatuurlijst aangeven wanneer je hem hebt geraadpleegd? Veel van mijn bronnen zijn wetenschappelijke journals, moet ik dat bij deze bijvoorbeeld aangeven?

Beantwoorden

Jimi
Jimi (Scribbr-team)
15 december 2017 om 22:21

Hoi! Goede vraag! Het is niet verplicht om de datum in te vullen, maar bij bronnen waarvan je vermoedt dat de inhoud kan veranderen (bijvoorbeeld Wikipedia) is het verplicht om de datum in te vullen. Het is wel goed om te weten dat je het in principe bij elke bron mag zetten! Hopelijk hielp dit!

Beantwoorden

Brenda
4 december 2017 om 14:28

Beste,

Ik ben de laatste hand aan een moduleopdracht aan het leggen en moet hiervoor ook een literatuurlijst opstellen a.d.h.v. de APA-6 regelgeving. Nu vroeg ik mij af of ik de bronnen van de bijlagen ook in de literatuurlijst op moet nemen (weblinks). Ik heb de bronnen ook al direct in de bijlagen vermeldt. In de opdracht haal ik de bijlagen niet aan en citeer deze niet. Ik schrijf enkel: "meer informatie over dit onderwerp heb ik toegevoegd in de vorm van bijlage....". Ik hoor graag of ik de weblinks wel of niet moet opnemen in de literatuurlijst.

Daarnaast vroeg ik mij af of het inderdaad correct is bij het vermelden van een boek als bron om het jaartal te gebruiken van de eerste druk van het boek, tenzij het een herziene druk is, in dat geval wel het recentere jaartal gebruiken?
Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 december 2017 om 23:02

Hoi Brenda, alle bronnen, dus ook de bronnen in de bijlagen moeten worden vermeld in de literatuurlijst. Voor het jaartal van het boek gebruik je altijd het jaartal dat in het boek zelf staat. Het jaartal van de druk staat vaak op de eerste of tweede pagina. Veel succes!

Beantwoorden

Arnout
16 november 2017 om 23:59

Ik wil verwijzen naar een publicatie door een B.V.
Moet ik dat doen inclusief "B.V.", of moet ik dit weglaten (net als bijvoorbeeld bij uitgevers)?

Dus:
Bedrijf B.V. (2017). Titel van het rapport. Geraadpleegd op http://enzovoort.
of
Bedrijf (2017). Titel van het rapport. Geraadpleegd op http://enzovoort.

En hoe moet ik hiermee omgaan in de hoofdtekst? Altijd met of altijd zonder "B.V."? Of de eerste keer met en daarna zonder?

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
18 november 2017 om 17:22

Beste Arnout,
Dit soort informatie kun je altijd weglaten. De naam van de uitgever dien je zo kort mogelijk op te schrijven.
Succes!
Wouter

Beantwoorden

Roosmarijn
28 oktober 2017 om 16:51

Hallo,

Ik zou graag willen weten hoe ik websites in mijn literatuurlijst zet volgens de APA normen. Het zijn 'gewone' websites, namelijk het KNMI, een website van een school, en het KWF. Ik heb even de linken erbij gezet, maar hoe zet ik deze volgens de APA-normen in mijn literatuurlijst?

Groetjes Roos

http://www.klimaatatlas.nl/klimaatatlas.php?wel=zon&ws=kaart&wom=Aantal%20dagen%20zeer%20zonnig

https://www.scholenopdekaart.nl/Middelbare-scholen/383/1085/Sted-SGM-Nehalennia/Aantal-leerlingen

http://www.skincancer.org/prevention/are-you-at-risk/fitzpatrick-skin-quiz

https://www.kwf.nl/preventie/Zon-verstandig/Pages/misvattingen-over-de-zonnebank-.aspx

Beantwoorden

Lucy Vleeshouwers
Lucy Vleeshouwers (Scribbr-team)
30 oktober 2017 om 17:23

Hoi Roos!
In het volgende artikel is in één oogopslag te zien hoe je moet verwijzen naar online bronnen: https://www.scribbr.nl/apa-stijl/apa-voorbeelden/internetartikel/
Voor uitzonderingen (als de auteur, of het jaartal van publicatie bijvoorbeeld niet bekend zijn), kan je dit artikel raadplegen: https://www.scribbr.nl/apa-stijl/internetbron-zonder-auteur-datum-titel/
Ik heb de eerste bron vast voor je gedaan: 'Klimaatatlas, z.j. Geraadpleegd van http://www.klimaatatlas.nl/klimaatatlas.php?wel=zon&ws=kaart&wom=Aantal%20dagen%20zeer%20zonnig'.
Overigens kan je ook de APA-generator gebruiken, als je dit nog lastig vindt: https://www.scribbr.nl/plagiaat-checker/apa-generator/
Groetjes en succes,
Lucy

Beantwoorden

Gerjan
5 oktober 2017 om 16:25

Hallo,

Ik wil mijn bronnenlijst in Word 2016 volgens APA. Ik heb al mijn bronnen zelf wel volgens APA, maar ik krijg het niet voor elkaar dat de tweede regel iets verspringt en de eerste regel strak tegen de kant blijf staan. Hoe krijg ik het voor elkaar?

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
7 oktober 2017 om 00:01

Hoi Gerjan,

We hebben een artikel dat antwoord geeft op je vraag :).

Laat het gerust weten als je er niet uitkomt!

Groetjes,

Wouter

Beantwoorden

Johann
8 september 2017 om 16:59

Hallo,

Ik wil gebruik maken van antwoorden die gebruikers hebben gegeven in een survey; open answers. Het gaat niet letterlijk om citaten, maar om te indiceren wat er gaande is. Echter is die data vertrouwelijk voor mijn opdrachtgever, hoe verwerk ik dit in mijn references en in de scriptie?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
9 september 2017 om 00:19

Beste Johann,
Omdat de informatie in de bronnen niet toegankelijk is voor alle lezers kun je de bron behandelen als interne bron.
Succes!
Wouter

Beantwoorden

Liese
11 augustus 2017 om 13:44

Hallo,

Ik wil in mijn referentielijst verwijzen naar een artikel met meer als 100 auteurs (een heel grote studie). Hoeveel moet ik er melden?
Ik zag al dat je in de tekst zelf gewoon naar de eerste auteur moet refereren als je meer dan 6 auteurs hebt, maar ik zag nergens hoe je in de referentielijst dan moest refereren.

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
11 augustus 2017 om 18:36

Beste Liesse,
Je hoeft gelukkig niet alle 100 auteurs te noteren. Je kunt de instructies op deze pagina gebruiken: https://owl.english.purdue.edu/owl/resource/560/06/ (onder 'More Than Seven Authors').
Groetjes,
Wouter

Beantwoorden

Judith
9 juni 2017 om 22:23

Hoi Bas!

Ik heb een vraag over het vermelden van de titel van een boek dat in het engels is geschreven. Mijn begeleider heeft bij de volgende bron de opmerking Engels (V.S.) geschreven, wat wordt hiermee bedoeld?
Hieronder de bron:

Oude Luttikhuis, H. e.a. (2009). Interventions for treating obesity in children. Cochrane Database of Systematic Reviews, artikelnummer CD001872

Moet de titel van het boek anders vermeld worden?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
14 juni 2017 om 10:58

Hoi Judith, het zou kunnen zijn dat je begeleider bedoelt dat de woorden van de titel met een hoofdletter moeten worden geschreven.

Beantwoorden

Ernst
23 maart 2017 om 15:21

Beste Scribbr,

Ik heb een bron gebruikt in mijn bijlage die niet voorkomt in mijn scriptie (een plaatje van geografische gegevens over de doelgroep). Moet ik die bron dat toevoegen in de bibliografie van mijn scriptie, of moet ik deze weglaten.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
23 maart 2017 om 19:11

Hoi Ernst, alle bronnen die je gebruikt moet je in de bibliografie plaatsen. Ook als je alleen in de bijlage van de bron gebruikmaakt. Succes!

Beantwoorden

Stephan
20 maart 2017 om 15:09

Beste Scribbr,

In mijn opdracht heb ik te maken met termen waar weinig of geen literatuur van te vinden is. Dit komt omdat de ontwikkelingen nieuw zijn. Nu wil ik bepaalde definities wel opnemen in mijn theoretisch kader. Kan ik op basis van mijn eigen ervaringen een definitie noemen en hoef geef ik aan dat dit een eigen definitie is?

Bedankt alvast voor de moeite.

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
21 maart 2017 om 15:54

Beste Stephan,

Dank je wel voor je vraag. In principe kun je altijd zelf een definitie formuleren. Hier hoeft geen bronvermelding bij, want je bent immers zelf de bedenker. Zolang je in de lopende tekst duidelijk maakt waarom je zo tot deze definitie komt, gaat het goed.

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Eva
27 februari 2017 om 12:01

Hallo,

Ik ben bezig met het schrijven van een artikel. Daarin heb ik meerdere bronnen met elkaar vergeleken en in twee zinnen de belangrijkste, overeenkomende punten benoemd. Nu loop ik vast hoe ik de bronvermelding moet doen. Moet ik dan alle 7 bronnen achter elkaar in de zin plakken? Het ziet er namelijk erg onoverzichtelijk uit. Maar ik weet niet hoe ik dit anders zou kunnen doen.
Alvast bedankt!

Vriendelijke groet,
Eva

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
27 februari 2017 om 18:02

Hoi Eva, helaas wel! Je zal alleen bronnen moeten noteren die je hebt gebruikt. Je zou er wel voor kunnen kiezen om te verwijzen naar de bijlagen waarin je een mooi lijstje maakt van alle bronnen die je hebt geraadpleegd. Dan is de hoofdtekst goed leesbaar.

Beantwoorden

Mark
20 januari 2017 om 10:52

En nog een vraag: werk je alleen met initialen van de schrijver, ook als hij/zij met de voornaam vermeld staat?

Mvg,
Mark

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
20 januari 2017 om 12:01

Hoi Mark,
Volgens APA hoef je alleen de voorletters te vermelden. Dit kun je ook zien als je gebruik maakt van onze handige APA-generator :).
Succes!

Beantwoorden

Mark
20 januari 2017 om 10:48

Beste mensen,

Hoe verwijs je naar bijvoorbeeld een vierde druk van een boek? Of hoeft niet dat?

Mvg,
Mark

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
20 januari 2017 om 11:59

Hoi Mark,
Je hoeft niet te verwijzen naar de druk. Het makkelijkste is om de bron in te vullen in onze APA-generator. Dan kun je precies zien welke velden je in moet vullen.

Succes!

Beantwoorden

Merel Kauffman
15 januari 2017 om 16:44

Hoi,

Hoe verwijs je naar een bron als je alleen het abstract van een artikel gebruikt hebt? Het totale artikel was namelijk niet beschikbaar..

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
17 januari 2017 om 10:14

Hallo Merel,

Dan kun je gewoon naar het volledige artikel verwijzen. De abstract is daar immers onderdeel van. Als je iets letterlijk uit de abstract citeert, moet je nog wel het paginanummer toevoegen.

Groetjes,

Anna

Beantwoorden

Karlijn
14 januari 2017 om 14:46

Hoi,

Ik vroeg me af hoe ik in zowel literatuurlijst als tekst moet verwijzen naar Beleidsregels van de gemeente..

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
15 januari 2017 om 14:47

Hoi Karlijn, iedere bron die je gebruikt vermeld je zowel in de tekst als in de literatuurlijst.

Beantwoorden

Nelleke
4 januari 2017 om 13:22

Nog een vraag. Moet je bij een rapport die je op internet gelezen hebt de website vermelden of is de titel etc. genoeg?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 januari 2017 om 14:59

Hoi Nelleke, het beste kun je de zoekfunctie op onze site gebruiken. We hebben heel veel voorbeelden online staan. Ja, bij een rapport moet een url.

Beantwoorden

Nelleke
4 januari 2017 om 13:20

Dag Bas,
Ik heb ook een hoorcollege van de universiteit van Nederland als bron. Hoe zet ik dat in de literatuurlijst?
Alvast bedankt

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 januari 2017 om 14:59

Hoi Nelleke, zie hier voorbeeld hoorcollege.

Beantwoorden

Laetitia
21 december 2016 om 21:26

Ik heb een afbeelding gedownload van internet en als bijlage opgenomen. Hoe verwerk ik dit in de literatuurlijst en op wat voor manier?

Beantwoorden

Laetitia
23 december 2016 om 11:01

Hoi Bas,
Bedankt voor je reactie. Deze informatie had ik zelf ook al gevonden. Maar ik had mijn vraag iets anders moeten stellen. Ik neem de afbeelding op in de bijlage, dus ik vermeld niets in de tekst/een tekst, ik voeg enkel een afbeelding in, wat moet ik dan bij de afbeelding vermelden?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
23 december 2016 om 14:41

Hoi Laetitia, je zet het dan gewoon bij de legenda van de afbeelding.

Beantwoorden

Lot
15 december 2016 om 20:43

Klopt het dat de titel bij een internetbron niet cursief is?

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
16 december 2016 om 10:38

Hallo Lot, klopt ja. Als je je bron aan de APA-generator toevoegt, zie je dat inderdaad gebeuren.

Beantwoorden

Francisca
6 december 2016 om 12:41

Hebben jullie ook verstand van Vancouver-style van referenties?
In mijn scriptie moet ik verwijzen naar een artikel waar ik graag de auteur bij wil vermelden in de tekst. Alleen zijn het 4 auteurs. Ik weet dat je bij APA-style dan alle auteurs zou moeten benoemen, tot 6 auteurs aan toe en je daarna et al. zou mogen gebruiken. Is dit voor Vancouver-style precies hetzelfde of zou ik daar et al mogen gebruiken en alleen de eerste auteur bij naam vermelden? Zie voorbeeld waarbij 17 in superscript hoort te staan:
A study of Hesse et al.17 reported a posterior and superior movement of non-crossbite side condyle and a minimal anterior and inferior movement of the crossbite side after maxillary expansion.

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
7 december 2016 om 11:30

Hoi Francisca,

Helaas zijn we bij Scribbr niet gespecialiseerd in de Vancouver style. Ik heb daarom even op internet gezocht en kwam uit bij de volgende link. Paragraaf 5.4 gaat over jouw vraag. Ik raad je wel aan om dit dubbel te checken bij je opleiding.

Groetjes,

Wouter

Beantwoorden

Francisca
7 december 2016 om 14:54

Jammer, maar heel erg bedankt voor je moeite! Ik ga er even achteraan.

Beantwoorden

Elise Mons
2 december 2016 om 22:42

Hallo!

In mijn onderzoeksverslag verwijs ik meerdere keren naar cijfers van het CBS of begrippen die door het CBS gedefinieerd zijn.
Ik heb echter zo'n 7 verschillende URL's, omdat ik verschillende databestanden van het CBS gebruik en ook begrippen, die weer ergens anders op de website van het CBS te vinden zijn. Volgens de APA-style moet je in de referentielijst weergeven 'geraadpleegd van...' en dat verschilt bij mij dus.
Bovendien verschillen de data van waarop die datasets zijn gemaakt ook...
Mijn vraag is dus: Moet ik in de referentielijst één keer verwijzen naar het CBS (en zo ja: welke van de 7 URL's moet ik dan gebruiken?) of voor elke URL een keer?
Alvast erg bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
5 december 2016 om 10:41

Hoi Elise, voor iedere databestand moet je een een aparte referentie opschrijven in je referentielijst. Zie hier een voorbeeld van hoe je dit doet voor CBS.

Beantwoorden

Mabel Boer
25 oktober 2016 om 21:34

Hallo,

Ik heb als bron een boek gebruikt, maar meerdere keren in verschillende hoofdstukken in mijn verslag. (dus ook op verschillende data) Welke datum schrijf ik dan in mijn literatuurlijst erachter?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
26 oktober 2016 om 13:39

Hoi Mabel, je schrijft enkel het jaartal van uitgave erop. Ook voeg je de bron maar één keer toe in de literatuurlijst. Zie hier een voorbeeld.

Beantwoorden

Nadia
19 oktober 2016 om 14:48

Beste medewerkers van Scribbr,

Ten eerste wil ik jullie bedanken voor jullie fantastische website, die mij door veel verslagen heeft gesleept en voor veel complimenten over mijn bronvermeldingen en literatuurlijsten heeft gezorgd!

Ten tweede heb ik wat vragen. Ik ben op dit moment een boekverslag aan het schrijven en het boek waarover dit gaat is Max Havelaar, of de koffieveilingen der Nederlandsche handelsmaatschappij, geschreven door Multatuli of Eduard Douwes Dekker, 1860. Ik heb de 19e druk gelezen, 2007, uitgeverij L. J. Veen, Amsterdam. Nu heb ik echter geen idee hoe ik dit in mijn bronvermelding moet zetten. Moet ik ergens de druk nog zetten? De editie is niet duidelijk voor mij namelijk. En wanneer ik citeer en de bronvermelding achter de tekst zet, dan ziet dat er ongeveer zo uit: Douwes Dekker, 1860, pagina 107. Het probleem is nu dat mijn druk uit 2007 komt en de nummering van de pagina's niet gelijk loopt met de eerste druk. Toch heeft meneer Douwes Dekker dit in 1860 geschreven en niet in 2007. Hoe los ik dit op?

Alvast bedankt!
Nadia van Veen

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
19 oktober 2016 om 20:48

Hoi Nadia, fijn dat je veel aan onze website hebt! In dit geval hoef je geen druk te vermelden. Het makkelijkste is om het boek in te vullen in de APA Generator. Je ziet dan precies welke velden je moet invullen. Dat de paginanummering niet meer klopt met de oude versie is niet erg. Je gaat uit van de paginanummering van het boek dat je daadwerkelijk hebt gebruikt.

Beantwoorden

Saskia
18 oktober 2016 om 00:44

Hoihoi,

Ik heb een bron met 17 schrijvers ( een rapport),
in de tekst gebruik ik dus Verloove-Vanhorck et al. (2002). Moet ik in de literatuurlijst alle schrijvers benoemen?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
19 oktober 2016 om 20:40

Hoi Saskia, je neemt dan de eerste 6 auteurs en de laatste auteur met daartussen drie punten (...). Het makkelijkste is om even de auteurs in te vullen in de APA Generator zodat je kunt zien hoe de bron eruit komt te zien in de literatuurlijst.

Beantwoorden

Luc
12 oktober 2016 om 15:54

Hallo, in de literatuurlijst van mijn stageonderzoek neem ik een boek op met meerdere auteurs. Enkele van deze auteurs hebben een 'titel' (Drs. Ing. ). Dienen deze ook in de literatuurlijst meegenomen te worden?

Bedankt!

Beantwoorden

Odile
16 maart 2017 om 22:02

Hoihoi,

Ik heb inderdaad ook verschillende auteurs met titels (mr., prof.), moeten deze worden opgenomen worden in de literatuurlijst? En zo ja, hoe schrijf je dat dan op?

Dankjewel!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
17 maart 2017 om 18:23

Titels vermeld je niet in de literatuurlijst. Je kunt het dus simpel houden en enkel de voorletters en achternaam noteren.

Beantwoorden

Tal
4 augustus 2016 om 23:29

Hallo, in mijn scriptie vermeld ik een quote in mijn voorwoord.
“Nothing worth having comes easy” – Theodore Roosevelt
Moet ik hiernaar verwijzen in mijn literatuurlijst?
Als ik hiernaar verwijs, moet ik dan de originele bron beginnen zoeken (wat heel moeilijk is, gezien dat ergens mogelijks uit een of andere toespraak komt)? Of kan ik gewoon citeren naar de site waar ik dit citaat vond, die niet echt een professionele site is om te vermelden in mijn scriptie.

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
5 augustus 2016 om 13:16

Hoi Tal, ja je moet hier ook naar verwijzen in je literatuurlijst. Het beste is om de originele bron te zoeken maar als je die niet kunt vinden kun je de oplossing van een indirecte verwijzing kiezen.

Beantwoorden

Zsa
22 juli 2016 om 15:40

Hallo!
Ik begrijp dat je bronnen slechts eenmaal in de literatuurlijst vermeld. Maar hoe kan ik dit het beste doen indien ik in mijn scriptie naar verschillende pagina's verwijs (bij citaten)? Moet ik dan alleen de bron zonder pagina-nummers vermelden?

Groetjes

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
22 juli 2016 om 18:37

Hallo Zsa,

In je literatuurlijst zet je inderdaad maar een keer de bron, ook al gebruik je meerdere delen van deze bron vaker in je document. Als je een citaat gebruikt zet je in de tekst inderdaad het paginanummer erbij, bij een parafrase niet. Gebruik de APA-Generator even als je twijfelt. Zo weet je zeker wat er in de tekst bij je verwijzing moet staan, en wat er in je bronvermelding in de literatuurlijst moet staan.

Beantwoorden

Bo
29 juni 2016 om 17:31

Beste meneer, mevrouw,

Ik moet http://www.encyclo.nl/begrip/sportiviteit referen in mijn referentie lijst. Ik weet niet precies hoe het moet, zouden jullie mij kunnen helpen?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
30 juni 2016 om 12:26

Hoi Bo, dit is een eenvoudige internetbron. Als je gegevens mist kun je kijken bij het artikel over missende gegevens.

Beantwoorden

Susan
29 mei 2016 om 21:10

Beste, 
Hoe refereer ik naar een artikel wat is verschenen op LinkedIn? Alvast bedankt. 

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 mei 2016 om 11:53

Hoi Susan, je behandelt dit hetzelfde als een artikel op een andere website.

Beantwoorden

Astrid
26 mei 2016 om 15:16

Hoi Scribbr, 
Hoe vermeld je een bron in de literatuurlijst als je dezelfde bron meerdere malen hebt gebruikt (voor verschillende paragrafen) en op verschillende data? 
Groeten, Astrid

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
26 mei 2016 om 15:17

Hoi Astrid, je plaatst een bron altijd maar eenmaal in de literatuurlijst. Het maakt niet uit hoe vaak je de bron in de tekst hebt gebruikt.

Beantwoorden

D
24 mei 2016 om 17:24

Hoi Scribbr, Voor mijn scriptie gebruik ik een artikel uit een tijdschrift. Dit tijdschrift is echter in 1998 verschenen en fysieke kopieën zijn niet te vinden. Het tijdschrift is wel digitaal beschikbaar maar hier staan geen paginanummers vermeld. Hoe kan ik dit verwerken in mijn literatuurlijst?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
26 mei 2016 om 12:35

Hoi Dylan, je zou dan voor paginanummers kunnen beginnen met 1 en dan doortellen. Zo los je het probleem van de paginanummers op.

Beantwoorden

Sander
18 mei 2016 om 16:46

Hoi Scribbr,
Hoe verwijs ik naar een boek dat is uitgegeven door het bedrijf dat het heeft geschreven (of waar geen uitgeven bij staat, zelfde idee)? 

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
19 mei 2016 om 13:33

Hoi Sander, dan is het bedrijf zelf de uitgeverij. Bij plaats en land vul je dan in waar het bedrijf gevestigd is. Succes!

Beantwoorden

Céline
10 mei 2016 om 17:06

Hoi Scribbr,

Hoe verwijs je in de tekst naar een richtlijn? Met en zonder citaten?
Vaak zijn de auteurs daarvan een hele werkgroep en zijn de namen daarvan niet altijd even duidelijk bekend.
Ik kon het hier op de site niet vinden, misschien keek ik niet goed hoor!

Bedankt alvast!
Groetjes

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
10 mei 2016 om 17:24

Hoi Céline, bij een richtlijn kun je uitgaan van een internetbron waarbij je tussen blokhaken [Richtlijn] vermeldt. Als je geen duidelijke auteurs hebt mag je ook de naam van de organisatie pakken. Succes!

Beantwoorden

Sabine
24 maart 2017 om 16:39

Dag Scribber-team,

Bij het verwijzen van een richtlijn, waar dien ik [Richtlijn] dan exact te plaatsen? Ik hoor het graag!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 maart 2017 om 18:07

Hoi Sabine, die zet je achter de titel. Het lijkt daarbij op een normale internetbron.

Beantwoorden

Sabine
24 maart 2017 om 18:12

Dag Bas,

Dank voor je snelle antwoord! Het is duidelijk zo.

Katrien
9 mei 2016 om 18:20

Beste

, voor mijn onderzoek maar ik gebruik van gedragsvragenlijsten (vb. CBCL). Ik vind echter niet terug hoe ik hiernaar moet refereren (volgens APA) in de tekst en/ of in de literatuurlijst. Kunnen jullie mij hiermee verder helpen? Alvast bedankt.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
20 mei 2016 om 14:08

Hoi Katrien, ik ga ervan uit dat de vragenlijst op het internet staat. Je behandelt het dan als normale internetbron en tussen blokhaken vermeld je dat het om een vragenlijst gaat. Zie bijvoorbeeld het voorbeeld bij Kamerbrief. In plaats van Kamerbrief zet je dan Vragenlijst neer.

Beantwoorden

Kelly
3 mei 2016 om 16:42

Hallo Bas,
Moeten alle bronnen die ik heb gebruikt voor mijn vooronderzoek ook in de literatuurlijst? Tijdens het vooronderzoek heb ik bijvoorbeeld een DESTEP analyse gemaakt waarin ik veel bronnen heb gebruikt. Deze DESTEP analyse komt niet in de scriptie zelf maar in de bijlagen, dus achter de literatuurlijst.  Waar vermeld ik deze bronnen? Bedankt alvast!

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
4 mei 2016 om 13:40

Hoi Kelly,

In een literatuurlijst zet je enkel de bronnen die ook daadwerkelijk in je scriptie terugkomen. Dit in tegenstelling tot een bibliografie waar je ook de bronnen inzet die niet in je scriptie staan, maar die je wel gebruikt hebt.

In jouw geval kun je het beste de bronnen direct onder je DESTEP-analyse zetten.

Groeten,

Koen

Beantwoorden

Daphne
5 april 2016 om 14:05

Hi,

Als ik bijvoorbeeld informatie van het bedrijf etc vermeld in mijn scriptie, moet ik dit dan ook op de APA manier vermelden? Ik haal het van een website, maar kopieer het niet letterlijk. Hoe moet ik dit opschrijven zodat het geen plagiaat is? 
Bedankt alvast!

Groet,
Daphne

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
5 april 2016 om 14:12

Hoi Daphne, van alle informatie die je gebruikt moet je de bron opschrijven. Anders pleeg je plagiaat. Je hebt daarbij een onderscheid tussen parafraseren en citeren. Lees het artikel hierover door om meer te weten hoe dit werkt. Succes!

Beantwoorden

Daphne
5 april 2016 om 15:11

Bedankt voor de snelle reactie!

Beantwoorden

Louise
4 april 2016 om 17:58

Hi, ik verwijs op dit moment op deze manier naar de interviews uit de bijlagen. Is dat correct of moet ik de voorletters weghalen?

-- > Volgens I. van der Kling (zie Bijlage K) zijn de ondersteunende afdelingen tevreden.
<-- Groeten, Louise

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 april 2016 om 18:42

Hoi Louise, hier heeft de APA-stijl geen regels voor. Je mag dus zelf kiezen. In het artikel over verwijzen naar interviews kun je daarover meer lezen. Succes!

Beantwoorden

Andrea
23 maart 2016 om 14:54

Hallo, in de samenvatting die ik gemaakt heb van een artikel wordt verwezen naar de Engelse versie van de DSM-5. Deze heb ik ook opgenomen in mijn literatuurlijst. In mijn verslag verwijs ik ook naar de Nederlandse vertaling van de DSM-5. Moet ik de Nederlandse vertaling apart toevoegen in de literatuurlijst?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
23 maart 2016 om 15:13

Hoi Andrea, ja dat kun je in dit geval beter wel doen. Succes!

Beantwoorden

Jon
21 maart 2016 om 13:58

Beste,
Als ik bijvoorbeeld op de website van Jumbo een stukje lees over de strategie die Jumbo hanteert en dit verwerk in mijn verslag, hoe moet ik dit dan in mijn literatuurlijst verwerken? 

Jumbo (2014). Strategie Jumbo. Geraadpleegd van ...

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
21 maart 2016 om 14:02

Beste Jon, We hebben een voorbeeld van een internetbron gemaakt. Jumbo als auteursnaam is prima. Succes!

Beantwoorden

Michelle
4 januari 2016 om 14:51

De auteur is bij sommigen artikelen niet bekend. Ik heb nu de titel in het begin geplaatst. Waar moet deze nu in de literatuurlijst komen te staan. Mag ik deze op alfabetische volgorde plaatsen bij de auteurs. Dus na de auteur die begint met de D het artikel dat begint met een E daarna plaatsen of moet deze op een speciale plek komen te staan.?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 januari 2016 om 15:29

Hoi Michelle, ja voor de sortering van de bronnen verandert er niets. Je neemt nu de titel normaal op in de rest van de lijst op basis van alfabetische volgorde.

Beantwoorden

Mehmet
17 december 2015 om 23:03

Dag Bas,

In mijn scriptie neem ik een afbeelding (typologie van Starreveld) in de bijlage. Dien ik ook van deze afbeelding naar de literatuur te verwijzen? Momenteel heb ik onder de afbeelding:
Starreveld en van Leeuwen, 2007, p. 22

Groetjes,
Mehmet

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
18 december 2015 om 11:20

Hoi Mehmet, je hebt het bijna helemaal goed aangepakt. Een afbeelding overnemen staat gelijk aan een citaat. Je voegt dan dus inderdaad ook het paginanummer toe in de verwijzing in de tekst. Verder schrijf je '&' in plaats van 'en'. De 'van' schrijft je met een hoofdletter. Dus dan wordt het: (Starreveld & Van Leeuwen, 2007, p. 22)

Beantwoorden

Mehmet
18 december 2015 om 11:28

Bedankt voor je reactie! Dan heb ik nog een vraag en dat is of ik ook een noot onder de afbeelding moet toevoegen of is het voldoende als ik naar de literatuur verwijs in de tekst?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
18 december 2015 om 11:39

Bij iedere afbeelding die je toevoegt moet je een titel zetten. Je zou dan achter de titel de bron tussen haken kunnen zetten.

Beantwoorden

Amber
13 december 2015 om 17:10

Wat nou als de auteur van de site niet bekend is? Hoe vermeld je dat dan, of waar kan je evt de auteur vinden??

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
13 december 2015 om 17:15

Hoi Amber, Als je de auteur niet kunt vinden zou je ervoor kunnen kiezen om website als organisatie te gebruiken in plaats van de auteursnaam. Of je gaat voor onbekende auteur en dan moet je de titel op de plek zetten van de auteur.

Beantwoorden

Thomas
28 oktober 2015 om 20:00

Als ik een website gebruik als bron, dan maakt het bestand er automatisch een link van. Moet ik deze link verwijderen?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
29 oktober 2015 om 10:09

Hoi Thomas, met welk programma werk je? Als je met Microsoft Word werkt kun je inderdaad de hyperlink verwijderen.

Beantwoorden

Mirthe
24 oktober 2015 om 14:00

Hoi Bas!

Ik wil graag weten of je in de literatuurlijst ook bronnen moet vermelden die je hebt gebruikt ter inlezen van mijn paper. Ik refereer in mijn tekst niet letterlijk naar deze bronnen. Ze waren louter bedoeld om in te lezen en voor het opdoen van ideeën. Vermelden, of niet?

Groetjes!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 oktober 2015 om 15:11

Hoi Mirthe, je mag alleen die bronnen in de literatuurlijst vermelden die je ook daadwerkelijk in je paper gebruikt. Je hoeft de overige bronnen dus niet te vermelden :-).

Beantwoorden

Narai
22 oktober 2015 om 03:27

Hoi Bas,
Ik wil graag weten of richtlijnen, verdragen en wetten ook in een literatuurlijst horen voor een scriptie. En zo, ja hoe noteer je dit dan. Ik kom er echt niet uit.

Groetjes een Rechten student

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
22 oktober 2015 om 11:26

Hoi Narai, Dat blijft lastig omdat de APA-stijl in de handleiding hierover niet duidelijk over is. Ik raad je aan om te kiezen voor de oplossing van de internetbron. De wetten en verdragen staan ook altijd op het internet. Bij het type internetbron kun je dan wet of verdrag vermelden. In onze APA Generator kun je een dusdanige bron genereren.

Beantwoorden

Linel
20 oktober 2015 om 14:13

Ik heb zo veel moeite met APA! Ben bezig met een rapport schrijven in het Engels en heb veel bronnen zoals gewoon de PowerPoints van del essen etc. Het bedrijf waar ik heb gewerkt heeft me ook mondeling veel verteld. Hoe zet ik dit in mijn literatuurlijst?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
20 oktober 2015 om 17:46

Hoi Linel, APA blijft lastig! Je kunt kijken bij hand-outs hoe je naar PowerPoint-bestanden verwijst. Als je mondelinge informatie wilt gebruiken die niet ergens op papier staat spreek je van persoonlijke communicatie. Succes!

Beantwoorden

Romi
15 oktober 2015 om 23:36

Hoe moet ik een website vermelden als ik een artikel lees en de schrijver erbij staat?
Moet ik dan de schrijver noemen of alleen de naam vd website?

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
15 oktober 2015 om 23:54

Hoi Romi,

Je kunt dit format aanhouden:
AuteurAchternaam, EersteInitiaal. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel. Geraadpleegd van linkNaarArtikel

Voor meer info zie: https://www.scribbr.nl/apa-stijl/apa-voorbeelden/internetartikel/

Succes!

Beantwoorden

Jamie versteden
12 oktober 2015 om 18:20

Hoe vermeld ik stukken die ik verkregen heb van de opdrachtgever waar ik onderzoek doe. Bijvoorbeeld het projectplan van een al lopend project?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
12 oktober 2015 om 18:32

Hoi Jamie, als de stukken gepubliceerd zijn dan kun je de regels van het rapport volgen. Als de stukken niet gepubliceerd zijn dan spreek je van een interne bron.

Beantwoorden

Thiska
10 oktober 2015 om 12:17

Hallo,

Ik ben via Vakbase gekomen op HRM in de praktijk: Handboek.
Nu neem ik aan dat dit een artikel is maar ik kan het volumenummer, paginanummers en afleveringsnummer nergens terug vinden. Ik heb dus alleen de auteur de titel en de naam van het vaktijdschrift...Heb echt geen idee hoe ik dit moet vermelden.. want nu staat er alleen: Vinke, R. & Logger, E. (2005). Effectief en doelgericht belonen. HRM in de praktijk.

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
10 oktober 2015 om 13:22

Hoi Thiska,

Ik weet niet zeker of ik je vraag goed begrijp. Waar wil je precies naar verwijzen? Naar de website Vakbase? Of naar het boek HRM in de praktijk: Handboek?

Als je naar Vakbase wilt verwijzen gebruik je het format van een internetbron: https://www.scribbr.nl/apa-stijl/apa-voorbeelden/internetartikel/

Wil je naar het boek verwijzen dan gebruik je volgens de APA-stijl het format voor een boek (dit boek zal ongetwijfeld paginanummer hebben): https://www.scribbr.nl/apa-stijl/apa-voorbeelden/boek/

Groetjes,

Koen

Beantwoorden

Esther Coenen
21 september 2015 om 12:05

Hallo,

Ik heb een boek gelezen waarin ze een schrijver aanhalen. Deze schrijver heb ik gebruikt voor mijn onderzoek. Maar ik kan niet vinden waar hij het gepubliceerd heeft.
Hoe moet ik dit vermelden in mijn literatuurlijst?

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
21 september 2015 om 16:00

Hoi Esther,

Je moet altijd proberen om de originele bron te gebruiken, maar af en toe kun je de originele bron niet vinden. In dat geval mag je indirect verwijzen naar de bron. In dit artikel worden de uitzonderingen in het verwijzen in de tekst uitgelegd. Check puntje 11 even :)

Beantwoorden

Karin
17 september 2015 om 12:03

Beste Bas,

Voor mijn onderzoek maak ik gebruik van correspondentie tussen de OR en de directie. Er wordt o.a. officieel gereageerd op een ander onderzoeksrapport. De brieven zijn niet openbaar toegankelijk, maar via intranet wel op te zoeken. Moet ik deze bron beschouwen als persoonlijke communicatie of als intranetbron? En hoe kan ik dan het beste de reactie op het onderzoeksrapport verwerken in mijn onderzoeksrapport? Daarnaast vraag ik me af of de auteurs van de brieven de naam van de schrijvers moet zijn, dus de naam van het bestuurslid en de naam van de voorzitter van de OR of dat de auteur in het algemeen 'directie' en 'OR' moet zijn.

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
17 september 2015 om 15:44

Hoi Karin,

Je geeft aan dat de brieven niet openbaar toegankelijk, maar wel via intranet op te zoeken. Waarschijnlijk is het intranet niet toegankelijk voor iedereen. Dus je kunt niet voor iedereen de bron toevoegen aan je literatuurlijst, want niet iedereen kan deze bron checken. In dit artikel wordt uitgelegd wat je met intranetbronnen moet doen.
Daarnaast is het de vraag of de schrijvers anoniem willen blijven ja of nee. Wellicht kun je dat nog checken. Anders zou ik gaan voor de algemene titels.

Wat je ook zou kunnen doen om bovenstaand te omzeilen is de brieven toevoegen aan de bijlagen. In de tekst kun je dan verwijzen naar de desbetreffende bijlage. Op deze manier kan iedereen die jouw stuk leest de brieven in de bijlagen opzoeken.

Hopelijk is het zo duidelijk!

Beantwoorden

Suzan
8 september 2015 om 11:49

Voor mijn thesis heb ik een interview gebruikt uit een tijdschrift. Hoe vermeld ik de bron in de tekst? Geef ik de naam van de interviewer + jaartal of de namen van de geïnterviewden? of is het volgende voorbeeld ook mogelijk: Volgens 'naam geïnterviewden' in 'naam interviewer' (2015).....

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
10 september 2015 om 17:26

Hoi Suzan, de APA-stijl schrijft voor dat je uitgaat van de schrijver van het interview. Als je dus een stuk neemt uit het interview gebruik je de naam van de auteur van het artikel en het jaartal. Als je een citaat uit het interview letterlijk overneem spreek je van een indirecte bron. Succes!

Beantwoorden

Sophie van Laarhoven
20 augustus 2015 om 18:50

Hoe verwijs ik naar een onderzoek wat al eerder is uitgevoerd, maar niet geplubiceerd is op internet o.i.d.? Het gaat hier om een onderzoek van SmartAgent naar de doelgroep van de organisatie waar ik ook onderzoek voor doe.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
20 augustus 2015 om 19:46

Hoi Sophie, als het onderzoek nergens is gepubliceerd dan kun je hier niet naar verwijzen. Je spreekt dan van persoonlijke communicatie. We hebben een artikel over intranetbronnen geschreven waarin we beschrijven hoe je naar dit soort bronnen refereert.

Beantwoorden

Bart van der Zanden
19 augustus 2015 om 13:55

Hallo,

Ik dien de verwijzingen naar auteur in mijn tekst zonder voorletter op te voeren. Mijn APA generator in Word voert echter bij enkele auteurs geen en bij anderen wél een voorletter in de tekst? Weten jullie hoe dit kan en hoe ik de voorletters weg krijg? (en de voornaam wel in de automatische literatuurlijst krijg?)

Alvast bedankt voor de moeite!

Groeten,

Bart

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
19 augustus 2015 om 15:20

Hoi Bart, eerlijk gezegd niet. We hebben zelf ook ervaren dat de tool van Word vaak net niet goed werkt. Vanwege onze frustratie hiermee hebben we de APA Generator gemaakt en zijn we gestopt met de tool in Word. Misschien dat iemand anders die dit artikel leest je kan helpen.

Beantwoorden

Marrit
4 augustus 2015 om 17:25

Beste SCRiBBR,

Ik heb een vraag over hoe ik persoonlijke communicatie, dus een gesprek/interview met iemand het beste kan verwerken in mijn literatuurlijst, het is al verwerkt in de tekst, alleen kan ik nergens vinden op welke wijze dit volgens de APA richtlijnen moet.
Kunnen jullie mij helpen?

groetjes,
Marrit

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 augustus 2015 om 17:31
Milou
16 juli 2015 om 19:24

Hallo,

Ik gebruik Refworks om mijn referentielijst te creëren. Soms levert dit .doi op, soms niet. Behoort .doi wel of niet in de referentielijst? (Bij de basisregels van de APA staat dit er niet vermeld).

Groeten,
Milou

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
17 juli 2015 om 13:18

Hoi Milou, als je een DOI hebt dan kun je die toevoegen aan de bron in de literatuurlijst. Je hebt bij het verwijzen namelijk drie opties, de DOI, de website of de gedrukte uitgave. Het makkelijkste is om even onze APA Generator te bekijken. Wij werken namelijk niet met Refworks. Bij het tabblad Journal zie je onderaan staan type uitgave. Daar heb je dus drie keuzes. Veel succes!

Beantwoorden

Steffen Witvliet
8 juni 2015 om 16:30

Hoi ik heb een vraagje. Als je voor een onderzoek een aantal applicaties analyseert om te vergelijken. (Hoe) moet je deze dan in de bronnen opnemen? Of is een stuk software geen bron?

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
15 juni 2015 om 16:11

Hoi Steffen,

Als het bekende software die makkelijk terug te vinden is, dan is een bronvermelding overbodig. Zo hoef je bijvoorbeeld Microsoft Office, Adobe Photoshop en SPSS niet in je literatuurlijst op te nemen.

Een bronvermelding ziet er dan zo uit:

Literatuurlijst
JetBrains s.r.o. (2015). JetBrains PhpStorm 8.0.3 [Software]. Geraadpleegd van https://www.jetbrains.com/phpstorm/

In de tekst (altijd versienummer vermelden)
Als ontwikkelsoftware is JetBrains PhpStorm (Versie 8.0.3; JetBrains s.r.o., 2015) gebruikt.

Meer info: http://blog.apastyle.org/apastyle/2015/01/how-to-cite-software-in-apa-style.html

Beantwoorden

Steffen Witvliet
15 juni 2015 om 18:27

Bedankt, Hier heb ik wat aan :-)

Beantwoorden

Dik Sixma
2 juni 2015 om 17:17

Voeg je de bronnen uit je appendix ook toe aan de reference list?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
2 juni 2015 om 19:54

Hoi Dik, ja, je voegt alle bronnen die je gebruikt toe aan de literatuurlijst.

Beantwoorden

Michelle
13 mei 2015 om 14:32

Hallo,

Ik heb twee krantenartikelen uit hetzelfde jaar in mijn literatuurlijst staan, alleen een van 11 februari en een van 16 maart. Welke mag eerst vermeldt worden? De nieuwste of oudste eerst?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
13 mei 2015 om 16:28

Hoi Michelle, je vermeldt de oudste bron eerst. In het artikel alfabetiseren van de literatuurlijst heb ik alle regels op een rijtje gezet. Succes!

Beantwoorden

Murielle
9 mei 2015 om 20:59

Hoi Bas,
Ik heb gebruik gemaakt van een onderzoek dat uitgevoerd is door twee verschillende bureaus. Bij beiden staan ook twee auteurs vernoemd. Moet ik in mijn verwijzing binnen de tekst en in mijn literatuurlijst de twee onderzoeksbureaus vernoemen of alle meewerkende auteurs van deze bureaus? Alvast dank!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
11 mei 2015 om 11:04

Hoi Murielle, in jouw geval kun je het beste alle auteurs vermelden. De APA-stijl schrijft voor dat je altijd in eerste instantie uitgaat van de auteurs. Als die niet aangegeven zijn dan ga je pas verder met de naam van de organisatie.

Beantwoorden

Jamie de Vre
6 mei 2015 om 17:44

Beste Bart,

Ik heb nog een vraag:

Als ik naar Jos van der Wal & Jacob de Wilde verwijs staat er in de generator dat het op deze manier moet (Van der Wal & De Wilde, 2011).
Mijn vraag is: De tussenvoegsels zijn toch nooit met een hoofdletter?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
6 mei 2015 om 17:59

Hoi Jamie, We hebben daar expres deze keuze in gemaakt. Voor volledige uitleg hierover verwijs ik je graag door naar het artikel over het verschil tussen Engels en Nederlands bij de APA-stijl.

Beantwoorden

Caloe van Dijk
4 mei 2015 om 19:29

Beste Bas,

Is er een verschil tussen bronvermelding en literatuur?
In een e-course van mijn opleiding wordt gezegd dat bronnen en literatuur verschillende dingen zijn. Bronnen zijn dan volgens hun informatiebronnen die je gebruikt om je bv. te oriënteren op het bedrijf waarvoor je onderzoek doet. En bv. lezen van eerdere onderzoeken m.b.t. het bedrijf en de afdeling.
En dat je daarnaast wetenschappelijke bronnen hebt, welke je gebruikt om je hypothesen te bevestigen/verwerpen.
Ik ben benieuwd of je hier iets meer over kan zeggen. En wanneer er inderdaad verschil is hoe ik bronnen en literatuur dan moet noteren in mijn scriptie. Alvast bedankt! Caloe

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
5 mei 2015 om 11:14

Beste Caloe, allereerst, voor de APA-stijl is er geen enkel verschil. De APA-stijl schrijft voor dat je van alle informatie waarvan je gebruikmaakt een bronvermelding opschrijft in de tekst en in de literatuurlijst. Soms maken scholen inderdaad onderscheid in typen bronnen en dan met name welk type bronnen je voor welk onderdeel van je scriptie kunt gebruiken. Je zou eens kunnen kijken bij ons artikel over bronnen. Succes!

Beantwoorden

Jamie
3 mei 2015 om 12:25

Beste Bas,

Bij de conclusie van mijn onderzoek refereer ik naar het theoretisch kader op de onderstaande wijze:

Gekoppeld aan het theoretisch kader (paragraaf 2.1) en de probleemstelling houdt dit in:

• Als een leerling niet zeker is van zijn slagen, zal hij zich er minder voor inzetten (Marzano, 2011).

De verwijzing is naar het boek Leren in vijf dimensies. De tekst is geparafraseerd.

Mag ik op deze manier verwijzen of moet ik de naam van het boek en de schrijver in de tekst verwerken en dan alleen het jaartal vermelden?

Met vriendelijk groet,

Jamie

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 mei 2015 om 10:59

Beste Jamie, Ja je mag op deze manier verwijzen. Bij het verwijzen heb je 3 opties. Deze opties leggen we uit in het artikel verwijzingen.

Beantwoorden

Jana
28 april 2015 om 12:32

Mijn vraag gaat over de verwijzing naar meerdere publicaties op eenzelfde plaats. Theoretisch moet men de referenties in alfabetische volgorde plaatsen en scheiden door ";".
Maar hoe doe je dat via word? Ik bekom steeds
(AuteurA, 2011);(AuteurB, 2012) ipv (AuteurA, 2011; AuteurB, 2012)

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
29 april 2015 om 12:39

Hoi Jana, wij zijn zelf gestopt met het gebruiken van Word voor de bronvermelding. Omdat we de nadelen niet vonden opwegen tegen de voordelen. Ik hoop dat iemand anders het antwoord voor je heeft.

Beantwoorden

Thea
24 april 2015 om 11:25

Hallo,

- Ik heb een stukje citaat overgenomen uit een (geplubiceerd) onderzoeksrapport. Dit rapport verwijst hierbij naar een stukje uit een krantenartikel.
Bijv. met als voetnoot:
3 J. Groen, Volkskrant, 17 april 2012.
4 S. Musa & M. Zee, Trouw, 23 september 2012

Hoe moet ik dit weergeven in de literatuurlijst?
En moet ik in de tekst zelf ook hiernaar verwijzen?

- Als ik als bron een brief van een wethouder gebruik, bijv. over een 'Toezegging reactie initiatiefvoorstel' hoe moet ik hiernaar verwijzen in de literatuurlijst? En moet ik hier in de tekst ook naar verwijzen?

Met vriendelijke groet

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 april 2015 om 15:28

Hoi Thea,

Ik vermoed dat je bij het citaat een indirecte verwijzing bedoelt. Dit leggen we uit in het artikel over uitzonderingen bij de indirecte verwijzing. Wanneer je een brief gebruikt die niet openbaar toegankelijk is, spreek je van persoonlijke communicatie.

Beantwoorden

Jansen Kenneth
23 april 2015 om 16:57

Dag Bas,

Is het mogelijk om in Microsoft Word (Macintosh) de volledige referentie onder een afbeelding te plaatsen in de APA-stijl? Wanneer ik een bronvermelding wil invoegen in m'n tekst komt enkel de auteur (of organisatie) en het jaartal tevoorschijn tussen haken. Enkel in de bibliografie komt de volledige referentie te staan, maar zo zou het bij afbeeldingen ook moeten zijn.

Groeten

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 april 2015 om 11:15

Dag Jansen, Ik ga er nu even vanuit dat je gebruikmaakt van de bronvermeldingfunctie in Word. Ik heb daar niet zo'n goede ervaringen mee en dat is ook de reden dat we de APA Generator hebben gemaakt. Omdat ik de functie zelf ook niet meer gebruik kan ik dus helaas je vraag niet beantwoorden. Overigens is het niet zo dat je onder een afbeelding een volledige referentie plaatst. Enkel in de literatuurlijst plaats je de volledige referentie. Succes!

Beantwoorden

Bahar
22 april 2015 om 15:18

Hallo,
Ik heb bepaalde documenten, zoals een rapportage en een jaarverslag, gebruikt voor mijn scriptie. Het rapportage staat niet op intranet. Hoe kan ik deze in de tekst en de literatuurlijst volgens APA verwijzen?
Groetjes

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
22 april 2015 om 15:39

Hoi Bahar, als de bronnen niet voor derden toegankelijk zijn dan spreek je van 'persoonlijke communicatie'. We hebben daar een stukje over geschreven. Als de bronnen wel publiekelijk toegankelijk zijn dan kun je bij de APA Generator voor het tabblad Rapport gaan.

Beantwoorden

Tessa
22 april 2015 om 14:46

Hoi Bas,

Ik vraag me af of een geraadpleegd wetsvoorstel ook in de literatuurlijst van een scriptie moet worden opgenomen. Ik heb het nummer van de wetsvoorstellen reeds in de voetnoten weergegeven. Een wetsvoorstel wat nog een concept is, en dus nog geen nummer heeft, heb ik in de voetnoor door middel van een link opgeschreven.
Mijn professor denkt dat wetsvoorstellen wel in de literatuurlijst moeten worden opgenomen, maar omdat er niet echt een auteur is, vind ik dit niet logisch. Wat denk jij?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
22 april 2015 om 15:43

Hoi Tessa, dit is een lastig vraagstuk. De APA-stijl is hier zelf niet duidelijk over. Zij schrijven wel iets over verwijzingen naar jurisprudentie en wetten maar dit heeft betrekking op het Amerikaanse wetssysteem. Een oplossing is om uit te gaan van de Juridische Leidraad. Zij schrijven voor dat je de wetten niet in de literatuurlijst opneemt maar enkel in de voetnoten. Succes!

Beantwoorden

Adrienne
19 april 2015 om 14:16

Hoi!
Ik heb altijd begrepen dat wanneer alleen de voornaam en achternaam van een auteur bekend is, je ook alleen de voornaam moet opschrijven en niet de initialen. Je weet immers niet of die initialen dan kloppen.
Bijv. Kim de Roos dan schrijf je niet Roos. K. de. maar Roos. Kim. de.
Klopt dit nog steeds?

groeten!

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
19 april 2015 om 16:21

Volgens de APA-stijl maak je nooit gebruik van de hele voornaam. Enkel de initialen.

Als je de initiale van een auteur niet kunt vinden gebruik je de voorletter.

Het komt namelijk erg rommelig en onduidelijk over als je soms wel de hele voornaam gebruikt en soms enkel de voorletter/initialen.

Beantwoorden

Mireille
6 april 2015 om 14:17

Hoi!
Ik heb in mijn observatieverslag een quote verwerkt van een docent van een van de hoorcolleges (T. Rozendaal-Krijt, 2014).
Hoe vermeld ik dit in mijn literatuurlijst/bronnen?
Moet ik er dan achterzetten van welk hoorcollege het was? En hoe weergeef ik de naam dan enzo?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
6 april 2015 om 20:02

Hoi Mireille, bij een bronvermelding in de tekst werk je altijd met het auteur-jaartalsysteem. In jouw geval zet je dus de achternaam neer en het jaartal. Voor iets meer diepgaande informatie over citaten kun je hier kijken: https://www.scribbr.nl/apa-stijl/citeren-volgens-de-apa-regels/. Succes!

Beantwoorden

Kees Jongeneel
4 april 2015 om 19:32

Hallo,
Op mijn werk hebben we veel interne documenten waaruit ik informatie haal voor mijn onderzoek. Hoe ga ik een voorschrift of procedure volgens APA norm als bron noteren?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 april 2015 om 19:41

Hoi Kees, als het om interne documenten gaat die niet publiekelijk toegankelijk zijn kun je het beste onze oplossing over Intranetbronnen even doornemen: https://www.scribbr.nl/apa-stijl/intranetbronnen-volgens-de-apa-stijl/

Beantwoorden

Laura
27 maart 2015 om 13:04

Hallo,
Als je de stad van de uitgever vermeldt, moet deze dan in de taal van dat land geschreven worden? Dus bijvoorbeeld 'Paris' in plaats van 'Parijs'? Bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 maart 2015 om 12:58

Hoi Laura, Goede vraag! Je schrijft de stad op in de taal waarin je je scriptie schrijft. Als je je scriptie in het Nederlands schrijft dan schrijf je dus Parijs. Succes.

Beantwoorden

Emil
24 maart 2015 om 13:29

Is er ook een mogelijkheid om in de literatuurlijst de bronnen automatische te laten sorteren op boek, internetbron, etc.?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 maart 2015 om 15:35

Hoi Emil, nee dat is niet mogelijk. Overigens schrijft de APA-stijl voor dat je de bronnen alfabetisch sorteert op achternaam van de auteur en niet op basis van het type bron: https://www.scribbr.nl/apa-stijl/opmaak-van-je-apa-literatuurlijst/.

Succes!

Beantwoorden

Susan
12 maart 2015 om 13:17

Hoi,
Ik heb voor mijn scriptie een bron gebruikt die nog niet gepubliceerd is in een tijdschrift. In de databank stond 'ahead of print'. Hoe moet ik deze verwerken in mijn literatuurlijst?

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
12 maart 2015 om 18:55

Hier kun je het antwoord op je vraag vinden: http://blog.apastyle.org/apastyle/2012/08/almost-published.html

We zullen hier snel genoeg ook zelf een duidelijk artikel over schrijven.

Beantwoorden

Eline
12 maart 2015 om 12:09

Hallo,
ik heb geleerd dat je in een literatuurlijst geen witregels tussen de bronnen mag gebruiken. Bij het voorbeeld zie ik dat dit wel gedaan wordt. Hoe komt het dat hier verschil in is?

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
12 maart 2015 om 12:36

Na elke bron plaats je een "normale" enter. Afhankelijk van je opmaakinstellingen in Word komt er dan een witregel (eigenlijk een nieuwe alinea).

Deze witregel maakt de literatuurlijst een stuk leesbaarder. De enige richtlijn die de APA heeft over witruimtes is dat de 2e regel van een lange bronvermelding in moet springen. Voor de afstand tussen twee bronnen is dus geen richtlijn.

Het meest gangbare is om er wel ruimte tussen te laten. Maar het is een keuze. Als jouw begeleider dit liever niet heeft, dan zou ik het zeker niet doen.

Succes!

Beantwoorden

Joram
3 december 2015 om 15:36

Hoi Koen,

Waar staan de instellingen dan dat ik die witregels weg krijg? Mijn begeleidster wil dat namelijk wel maar het lukt mij niet. als ik 'no spacing' doen valt mijn hele opmaak weg bijvoorbeeld.

Alvast dank voor je hulp.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
3 december 2015 om 15:52

Hoi Joram, we hebben een filmpje gemaakt over hoe je de literatuurlijst opmaakt.

Beantwoorden

Daphne
3 maart 2015 om 12:57

Dag Scribbrr, hebben jullie ook informatie over hoe een bron vermeld moet worden wanneer ik deze heb aangepast. Zoals een afbeelding waar ik iets in heb getekend of een een tabel waar ik informatie in heb gewijzigd?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
3 maart 2015 om 20:11

Hoi Daphne,

In principe vermeld je gewoon op de normale manier de bron. Je zou daarbij ook kunnen neerzetten dat je de tabel op een paar punten hebt aangepast. Bijvoorbeeld door middel van een voetnoot. Het is altijd belangrijk dat de lezer van je scriptie de originele bron makkelijk kan terugvinden.

Succes!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.