Literatuurlijst volgens de APA-regels (6de editie)

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 6de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 7 vind je elders

Iedere bron die je gebruikt in je scriptie schrijf je op in de literatuurlijst. De literatuurlijst staat helemaal aan het eind van je scriptie maar nog voor de bijlagen. Deze lijst wordt ook wel bronnenlijst, literatuurlijst of reference list genoemd.

De APA heeft regels opgesteld over hoe je de bronnen moet opschrijven en hoe de literatuurlijst eruit moet zien. Dit artikel volgt de richtlijnen van de 6de druk. In oktober 2019 is de 7de druk van het APA handboek gepubliceerd. Meer informatie daarover vind je in onze gratis APA handleiding. Spreek met je begeleider af welke richtlijnen jij dient te volgen.

Basisregels APA literatuurlijst

Alleen bronnen die je daadwerkelijk hebt gebruikt bij het schrijven van je scriptie voeg je toe aan de literatuurlijst. Iedere bron schrijf je eenmaal op in de literatuurlijst, ook wanneer je meerdere malen in de tekst verwijst naar dezelfde bron.

De opmaak van de bron volgt vaste regels van de APA-stijlVoor ieder type bron is er vaak een bepaalde opmaak die je moet hanteren.

Voorbeeld boek
APA-format AuteurAchternaam, Initialen. (Jaar). TitelBoek (Editie). Stad, Land: Uitgever.
In literatuurlijst Sneijder, W. (2014). Schieten van afstand treft vaak doel. Dordrecht, Nederland: Voetbal International.
Voorbeeld journal artikel
APA-format AuteurAchternaamInitialen., & AuteurAchternaamInitialen. (Jaar). Titel van artikel. Titel van Journal, Volume(Issue), Paginanummer(s).
In literatuurlijst Huntelaar, K. -J. (2014). Op de bank zitten is voor mij geen optie. Journal of Soccer, 3(2), 24-28.
Voorbeeld artikel op het internet
APA-format AuteurAchternaamInitialen. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel [EventueelTypeInternetbron]. Geraadpleegd op dag maand jaar, van http://WebPagina
In literatuurlijst Robben, A. (2013, 1 december). Rennen met de bal. Geraadpleegd op 31 juli 2014, van http://nl.wikipedia.org/wiki/Arjen_Robben

Meer voorbeelden bekijken

Genereer direct bronnen met de URL, DOI, boektitel of ISBN.

Genereer foutloze APA-bronvermeldingen met Scribbr

Auteurs volgens APA

Je vermeldt altijd alle auteurs van de desbetreffende bron in de literatuurlijst.

Als volgorde van de namen pak je de volgorde die de bron zelf gebruikt. Je zet de auteurs van een bron dus niet op alfabetische volgorde.

Je begint altijd met de achternaam van de auteur gevolgd door een komma en hierna de voorletters van de voornamen van de auteur.

Als een bron meerdere auteurs heeft, gebruik je een komma tussen de auteurs. Voor de laatste auteur gebruik je een ampersand (&). De laatste auteur eindigt met een punt.

Voorbeeld auteurs in literatuurlijst

Robben, A. (2013).

Robben, A., & Huntelaar, K. –J. (2013).

Robben, A., Huntelaar, K. –J., & Van Bommel, M. (2013).

Alles over voor- en achternamen in APA

Verschil tussen Engels en Nederlands

Tussen het Nederlands en Engels zitten enkele verschillen bij het opschrijven van de auteursnamen. We hebben deze verschillen voor je op een rijtje gezet.

Bron in een bron

Het komt soms voor dat je een bron wilt gebruiken die in een andere bron staat. De APA-stijl heeft hiervoor een speciale regel opgesteld die de indirecte verwijzing wordt genoemd.

Ontbrekende gegevens

Wat als je gegevens mist? Dit komt vaak voor bij het gebruik internetbronnen. Bekijk de voorbeelden hoe je de bron opschrijft als je gegevens mist.

APA Generator

We hebben de APA Generator ontwikkeld zodat je niet hoeft te leren hoe de opmaak van ieder type bron moet zijn. Door de gegevens in te vullen in de APA Generator, kun je de bron eenvoudig genereren.

Uitzondering literatuurlijst

Er zijn drie uitzonderingen waarbij je de bron niet opschrijft in de literatuurlijst terwijl je de bron wel hebt gebruikt bij het schrijven van je scriptie. Deze bronnen schrijf je wel op als verwijzing direct in de tekst:

  1. Klassieke werken zoals de bijbel.
  2. Persoonlijke communicatie zoals e-mail, privébrieven, telefoongesprekken, chatgesprekken.
  3. Een website als geheel.

Alfabetische volgorde van de literatuurlijst

De bronnen in de literatuurlijst moet je op alfabetische wijze sorteren. Je kunt met de APA Generator eenvoudig de literatuurlijst op alfabet zetten.

Verschil tussen literatuurlijst en een bibliografie

Zoals je kunt zien gebruiken we niet het woord bibliografie maar het woord literatuurlijst. Een bibliografie is namelijk niet hetzelfde als een literatuurlijst. Bij een bibliografie vermeld je niet alleen de bronnen waar je daadwerkelijk naar verwijst in de tekst, maar ook alle bronnen die je tijdens het schrijven van je scriptie hebt geraadpleegd.

In een bibliografie vermeld je bijvoorbeeld ook de krant die je hebt gelezen bij het verzinnen van een onderwerp voor je scriptie. Volgens de APA-stijl mag je deze bronnen niet vermelden.

Opmaak van de APA-literatuurlijst

Je bent nog niet klaar wanneer je alle bronnen in de literatuurlijst hebt staan en ze op alfabetische volgorde hebt gesorteerd. Volgens de APA-stijl moeten bronnen die meer dan een regel betreffen vanaf de tweede regel worden ingesprongen.

Voorbeeld literatuurlijst

voorbeeld-literatuurlijst Literatuurlijst volgens APA-stijl

 

Meer over de APA-stijl

Bronnen vermelden in de tekst of APA hoofdregels

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Swaen, B. (2023, 24 februari). Literatuurlijst volgens de APA-regels (6de editie). Scribbr. Geraadpleegd op 18 juni 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-stijl/6de-editie/gearchiveerd-literatuurlijst/

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.