19 tips om je te helpen je scriptie te plannen

Met behulp van deze tips sla jij je makkelijk door de scriptie-tijdsplanning heen!

Download tijdsplanning scriptie

4 to-do-tips voor wanneer jij je scriptie schrijft

1. Begin, begin, begin!

Het begin is het moeilijkst. Zodra je eenmaal bent begonnen, merk je dat je langzaamaan en vervolgens steeds sneller de goede richting op gaat!

start

Je wordt wakker, drinkt een koffie, je kijkt niet op Facebook en je houdt je ver van Netflix… Daarentegen begin je met een to-do-lijst om te plannen wat je vandaag gaat doen.

2. Per dag een to-do-lijst

Om je tijd zo optimaal mogelijk te besteden, kun je het best per dag een to-do-lijst maken. Steeds afstrepen als je iets gedaan hebt, werkt ook als een goede motivatie om verder te gaan!

Zorg wel dat alle punten haalbaar zijn. Te grote blokken werk, werkt demotiverend.

Zodra je de to-do-lijst hebt gemaakt, begin je met punt 1: 20 pagina’s achtergrondinformatie lezen. Vink!
Punt 2 is om de informatie kort samen te vatten. Zodra je hiermee klaar bent, heb je die koffie dubbel en dwars verdiend!

3. Neem je werk altijd mee

Of je nu in de trein zit, bij je oma op bezoek bent terwijl ze indommelt voor de buis of aan het wachten bent op een tandartsafspraak… Je kunt altijd even een paar pagina’s doorlezen of notities maken. Op dit soort momenten kom je vaak op nieuwe en goede ideeën!

Na het kopje koffie stap je in de trein naar Schiphol om je vriend op te halen die net 3 maanden in Azië heeft rondgereisd. Terwijl je in de trein zit, maak je een mindmap in je notitieblok om je probleemstelling beter te definiëren.

4. Vind de beste studieplek

We weten allemaal dat je bed of de bank niet de allerbeste studieplekken zijn. De verleiding om in slaap te vallen of toch even een serie te kijken is te groot! Vind daarom de studieplek die voor jou het beste is. Vaak is dit de bibliotheek of een rustig koffietentje met een koptelefoon op.

De bank en je bed zijn om te relaxen, als jij gaat studeren zit je aan je bureau in een proactieve houding. Naast je laptop ligt links je to-do-lijst en rechts je notitieblok en een stapel literatuur.

5 tips hoe je het beste kunt leven tijdens je scriptie

1. Ga offline

Social media, whatsapp en websites als Bored Panda leiden je alleen maar af! Tenzij je hier onderzoek naar doet natuurlijk…

Iedere keer dat je op je telefoon kijkt terwijl je bezig bent, heb je 10 (!) minuten nodig om je weer volledig op je scriptie te focussen.

Je zult merken dat je een stuk beter werkt als je gewoon offline bent. Even niemand die je stoort.

offline

Je bent begonnen met je onderzoeksopzet en kunt al je aandacht goed gebruiken! Je hebt je telefoon op vliegtuigmodus gezet en aan de andere kant van de kamer gelegd. Pas als je punt 3 en 4 van je to-do-lijstje hebt afgevinkt mag je even Facebooken en whatsappen!

2. Zeg ‘nee’ tegen je vrienden

Het is onwijs lastig om ‘nee’ te zeggen als een groep vrienden je uitnodigt om samen te voetballen, koffie te drinken, wat te eten of naar een festival te gaan. Maar durf ‘nee’ te zeggen! Al dit soort afspraken kun je volledig inhalen zodra je klaar bent met je scriptie.

Nu is de tijd om aan je scriptie te werken! Je vrienden begrijpen het heus als je ‘nee’ zegt.

Na punt 3 en 4, kijk je op je telefoon en zie je in een groepsapp dat 3 van je vrienden hebben afgesproken om samen te eten. Het is inmiddels 16.00 en je hebt nog 2 punten op je lijstje staan waar je zeker 3 uur voor nodig hebt. App je vrienden dat je alleen komt als je jouw lijstje hebt afgewerkt! Dan heb je direct een beloning als je klaar bent!

3. Besteed je pauzes goed

Je kunt niet eeuwig geconcentreerd werken. Pauzes helpen je te resetten en geven je een frisse blik op je werk.

Zorg er wel voor dat je jouw pauzes optimaal benut, zodat deze pauzes je echt helpen om hierna weer beter door te werken.

Je weet van jezelf dat je een beetje onrustig wordt van social media en te lang binnen zit. Daarom besluit je buiten een rondje te lopen en even naar de bakker te gaan in je pauze. Na 20 minuten buitenlucht en een lekker croissant kun je er weer tegenaan!

4. Drink voldoende water

Koffie is goed voor je concentratie, maar een ramp voor hydratatie. Zorg daarom dat je voldoende water drinkt om niet aan het einde van de dag met hoofdpijn rond te lopen.

Je hebt een fijne waterfles met koolstoffilter die je altijd kunt vullen, zodat je voldoende water drinkt. Doe je dit niet, dan vergeet je vaak water te drinken.

5. Slaap!

Voldoende slaap staat gelijk aan een productieve dag. Hoe minder je slaapt, hoe minder productief je bent. Zorg er daarom voor dat je goed uitgerust bent!

De meeste mensen hebben tussen de 7 à 8 uur slaap nodig. Mocht je hier niet aan toekomen. Dan kun je ook af en toe een dutje doen in je pauze.

Je bent vandaag net wat te laat begonnen en het is inmiddels 23.00 uur, maar je bent wel klaar met je werk voor de dag! Het liefst kijk je nog een aflevering Sherlock (of 3). Doe dit liever niet! Je hebt morgen om 9 uur een afspraak met je begeleider en daarvoor kun je beter uitgerust zijn. Plan morgen in je pauze een aflevering in, als je echt niet zonder kan!

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

5 tijdsmanagement-tips voor je scriptie

1. Neem de eerste stap

Het begin is het halve werk. Dat kunnen we niet genoeg benadrukken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen? Just do it…

first-step

Je hikt al 2 uur aan tegen de eerste letters op je scherm. Zodra je 1 zin geschreven hebt, merk je dat je weet waar je het over hebt en bewegen je vingers als vanzelf over het toetsenbord. Een half uur later heb je 3 pagina’s getikt. Zo begin je een productieve dag!

2. Werk op je beste tijd

Sommige mensen zijn productief in de ochtend, anderen overdag of in de avond.

Zodra jij weet wanneer je het beste werkt, kun je hier je tijd naar indelen. Zorg dat je het moeilijkste werk op je beste tijd verzet.

Eigenlijk ben je een avondmens, maar gek genoeg schrijf je de meeste woorden om 7 uur ’s ochtends als je huisgenoten nog niet wakker zijn en je nog in je pyjama aan je bureau zit. Je gebruikt deze tijd om lastige onderdelen aan te pakken!

3. Plan je vrije tijd in

Natuurlijk kun je niet iedere dag aan een stuk doorwerken. Plan daarom in wanneer jij een dagje niets mag doen of wanneer je een dag gewoon iets leuks gaat doen. Zo houd je het scriptie schrijven ook vol!

Je hebt 5 dagen achter elkaar goed gewerkt. Daarom zit je nu op een terrasje lekker bier te drinken. Wat de avond verder brengt? Dat weet je nog niet! Morgen slaap je uit en bezoek je (wellicht een beetje brak) je familie. Dan kun je daarna je weer op je scriptie richten.

4. Werk in tijdsblokken

Kun jij niet langer dan 50 minuten geconcentreerd doorwerken? Dat is heel normaal!

Plan daarom je tijd in studieblokken. Ga daarvoor eerst goed na, hoe lang je het beste achtereenvolgens kunt werken. Probeer niet langer dan anderhalf uur achter elkaar door te gaan om slordige fouten te voorkomen.

De eerste 50 minuten probeer je 200 woorden te schrijven. Hierna drink je 10 minuten koffie, loop je even doelloos rond of doe je een spijkerbroek aan in plaats van je joggingsbroek.
Hierna kun je weer aan de slag met de volgende 50 minuten literatuuronderzoek!

5. Plan deadlines per onderdeel

Als je in korte sprints werkt om steeds een apart onderdeel af te ronden, heb je uiteindelijk sneller je eindproduct klaar: je scriptie. Zo kun je ook beter je tijd plannen.

In de eerste week heb je jouw theoretisch kader geschreven. Daarom kun je je de week daarop volledig concentreren op je methodologie!

5 feedback-en-evaluatietips voor hulp bij je scriptie

1. Evalueer wekelijks je planning

Als je wekelijks op vrijdag om 16.00 even naloopt waar je staat, weet je hoeveel werk nog verzet moet worden en of je ’s avonds kunt gaan stappen of niet.

Niet alles verloopt altijd volgens je planning. Op deze manier zorg je dat je planning flexibel blijft.

Je dataverzameling heeft vertraging opgelopen, omdat een aantal respondenten nog niet heeft geantwoord. Dit is een normale gang van zaken! Neem hiervoor wat extra tijd en pas je planning aan.

Wellicht kun je al beginnen met interviews transcriberen, zodat je niet achterloopt op het gehele schema.

2. Identificeer evaluatiehulp

Wie kan jou helpen als je vastloopt? Zorg dat je identificeert wie je kan helpen evalueren wat je gedaan hebt. Dit kan je begeleider zijn, een tutor, je moeder, een goede vriend of een scriptienakijkdienst zoals Scribbr.

Het lukt je even niet om je conclusie helder te verwoorden. Klopt het echt wel wat er staat?

Om deze reden schakel je jouw beste studievriend in om je verhaal vlug door te lezen.

Heeft hij begrepen wat je concludeert? Met behulp van zijn feedback weet je wat nog onduidelijk is!

3. Evalueer je werk a.d.h.v. de richtlijnen van je opleiding

Als je goed weet wat de richtlijnen van je opleiding zijn, dan kun je er ook voor zorgen dat je oplevert wat van je gevraagd wordt.

Evalueer daarom steeds voordat je begint met een onderdeel wat er precies van je verwacht wordt.

Daarom zoek je goed op wat er allemaal in een samenvatting moet staan en weet je jezelf te beperken tot de meest relevante informatie.

Voordat je begint met je samenvatting, moet je wel weten dat het woordenlimiet 250 woorden is!

4. Evalueer je werkzaamheden per scriptieonderdeel

Ga per scriptieonderdeel na of alles wel in orde is. Dit bespaart je een hoop werk achteraf!

Zodra je weet dat je methoden goed beschreven zijn, kun je met een gerust hart aan de slag met je resultaten.

Je past dit aan en neemt de interpretatie mee in je discussie.

Je hebt je conclusie geschreven en loopt deze nog even door. Doordat je dit nog eens evalueert, zie je dat je per ongeluk een aantal resultaten al geïnterpreteerd hebt. Dit hoort niet thuis in je conclusie!

Door feedback te vragen van anderen, kun je erachter komen wat je nog zou kunnen aanpassen!

5. Vraag om feedback!

Het is altijd een beetje gek om iemand anders je tekst te laten lezen en om feedback te vragen. Echter, alle hulp is welkom bij een scriptie! Je kijkt zelf vaak over onduidelijkheden heen en ziet ook je eigen taalfouten niet meer.

Feedback zorgt ervoor dat je scriptie beter wordt. Schroom dus niet om feedback te vragen!

ask-feedback

Je bent klaar met je scriptie en hebt het geheel al twee keer doorgelezen. Je ziet niet meer wat je nog kunt verbeteren, maar hebt wel te horen gekregen van je begeleider dat het een en ander nog niet duidelijk of nog te omslachtig is.

Door feedback te vragen van anderen, kun je erachter komen wat je nog zou kunnen aanpassen!

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het om een scriptie te schrijven?

De gemiddelde duur van een scriptie ligt tussen de 3 en 12 maanden, waarbij je meestal 6 maanden bezig bent (ongeveer 1 semester). Hoe lang het proces precies duurt, hangt af van het soort onderzoek en hoeveel studiepunten ervoor staan. Het allerbelangrijkste is dat je je houdt aan een goede planning.

Uit welke fases bestaat een planning voor je scriptie?

Met behulp van de scriptieplanning kun je stapsgewijs al je deadlines halen en ervoor zorgen dat je op tijd afstudeert.

In de tijdsplanning maak je onderscheid tussen de fase waarin je:

 • informatie verzamelt (de startfase);
 • het daadwerkelijke onderzoek doet (de onderzoekfase);
 • de uitkomsten van het onderzoek opschrijft (de schrijffase).
Uit welke onderdelen bestaat de startfase van je scriptie?

In deze startfase verzamel je informatie en bepaal je je onderwerp. Lees veel onderzoeken om het onderwerp te leren kennen en te begrijpen wat al onderzocht is. Je begint breed en maakt het onderwerp steeds specifieker, zodat je onderzoek haalbaar is.

 1. Informatie verzamelen
 2. Onderwerp kiezen en afbakenen
 3. Probleemstelling bepalen
 4. Goedkeuring krijgen van je begeleider
 5. Deelvragen en methoden bepalen
 6. Onderzoeksvoorstel/plan van aanpak opstellen
 7. Onderzoeksvoorstel/plan van aanpak aanpassen
Uit welke onderdelen bestaat de onderzoeksfase van je scriptie?

In de onderzoeksfase staan alle stappen die te maken hebben met onderzoek doen. Dit betekent dat je ook al het onderzoeksvoorstel (plan van aanpak), literatuuronderzoek en onderzoeksmethoden gaat beschrijven.

 1. Literatuuronderzoek doen
 2. Onderzoeksmethoden bepalen
 3. Dataverzameling
 4. Data-analyse
 5. Onderzoek evalueren en bijwerken
Uit welke onderdelen bestaat de schrijffase van je scriptie?

Pas als je klaar bent met je onderzoek, kun je de resultaten, conclusie, discussie, inleiding en samenvatting schrijven. Na de schrijffase ben je klaar met je scriptie.

 1. Bronvermelding bijhouden
 2. Literatuuronderzoek/theoretisch kader schrijven
 3. Methoden/onderzoeksopzet schrijven
 4. Resultaten opschrijven
 5. Conclusie schrijven
 6. Discussie schrijven
 7. Aanbevelingen schrijven
 8. Inleiding en samenvatting schrijven
 9. Hoofdstukken evalueren en scriptie laten redigeren
 10. Scriptie evalueren met je begeleider
 11. Feedback verwerken en lay-out verzorgen
 12. Eventueel scriptie laten nakijken
Wat vind jij van dit artikel?
Lou Benders

Lou was Scribbrs Product- en Kwaliteitsmanager tot ze naar Italië verhuisde voor de liefde en het lekkere weer. Nu werkt ze op afstand aan Scribbrs diensten en aan handige artikelen over academische teksten.

1