Voorbeeld voorwoord van een scriptie

Het volgende interactieve voorbeeld geeft een idee van hoe een voorwoord van een scriptie eruit kan komen te zien. Hierbij zijn de richtlijnen voor het schrijven van een voorwoord aangehouden.

In een voorwoord kun je je ervaringen met het schrijven van je scriptie delen en de mensen die je hierbij geholpen hebben bedanken. Hiervoor wordt vaak de ik-vorm aangehouden, wat ook gedaan is in dit voorbeeld. De kunst is om het voorwoord op een persoonlijke, maar nog wel professionele manier te schrijven.

Wat hoort er in het voorwoord?

Voorbeeld Voorwoord

Voor u ligt de scriptie ‘De complexiteit van corporate communicatie.’ Het onderzoek voor deze scriptie naar corporate communicatie is uitgevoerd bij vier verschillende middelgrote gemeenten in Nederland. Deze scriptie is geschreven in het kader van mijn afstuderen aan de opleiding Communicatie aan de Fontys Economische Hogeschool Tilburg en in opdracht van stagebedrijf Central P. Van januari 2014 tot en met juni 2014 ben ik bezig geweest met het onderzoek en het schrijven van de scriptie.

Samen met mijn stagebegeleider, Helen Buffay, heb ik de onderzoeksvraag voor deze scriptie bedacht. Het onderzoek dat ik heb uitgevoerd was complex. Na uitvoerig kwantitatief onderzoek heb ik de onderzoeksvraag kunnen beantwoorden. Tijdens dit onderzoek stonden mijn stagebegeleider, Helen Buffay, en mijn begeleiders vanuit mijn opleiding, Gert Bing en Jack Geller, altijd voor mij klaar. Zij hebben steeds mijn vragen beantwoord waardoor ik verder kon met mijn onderzoek.

Bij dezen wil ik graag mijn begeleiders bedanken voor de fijne begeleiding en hun ondersteuning tijdens dit traject. Ook wil ik alle respondenten bedanken die mee hebben gewerkt aan dit onderzoek. Zonder hun medewerking had ik dit onderzoek nooit kunnen voltooien.

Tevens wil ik mijn collega’s bij Central P. graag bedanken voor de fijne samenwerking. Ik heb vaak met hen op effectieve wijze kunnen sparren over mijn onderzoek. Ook van mijn vrienden en familie heb ik wijze raad mogen ontvangen. Bovendien hebben zij mij moreel ondersteund tijdens het schrijfproces. Tot slot wil ik mijn ouders in het bijzonder bedanken. Hun wijsheid en motiverende woorden hebben mij geholpen deze scriptie tot een goed einde te brengen.

Ik wens u veel leesplezier toe.

Rachel Green

Amsterdam, 8 maart 2016

Dit voorbeeld downloaden
Wat vind jij van dit artikel?
Michelle Mertens

Michelle verzorgt de support bij Scribbr. Ze krijgt veel vragen van studenten; zo weet ze wat er speelt en waar studenten tegenaan lopen. Met duidelijke uitleg probeert ze de studenten verder te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 9.7

22 reacties

Agnes
18 mei 2017 18:37

Hoi,

De datum van het voorwoord, moet dat de datum hebben van de dag dat je het inlevert of echt de dag dat je hem schrijft. Geldt dit ook voor de datum van het gehele verslag?

Groetjes Agnes

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
26 mei 2017 17:25

Hoi Agnes, de datum dat je het voorwoord schrijft. Het verslag heeft de datum van inlevering.

Beantwoorden

Dennis
11 mei 2017 11:38

Hallo,

In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van paragrafen, volgens de handleiding van mijn school mag ik geen paragrafen gebruiken in mijn voorwoord. Is hier een regel voor of is het puur voorkeur van mijn opleiding?

Groet.

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
11 mei 2017 13:10

Beste Dennis,
Waarschijnlijk is dit een specifieke eis van jouw opleiding. In dit geval raden we je daarom aan die te volgen.
Groetjes,
Wouter

Beantwoorden

Maikel Sommers
19 januari 2017 13:06

Hallo,

Tijdens het schrijven van mijn afstudeer verslag kreeg ik te horen etc niet gebruikt mag worden. Klopt dit? Of moet geprobeerd worden om alles uit te schrijven(indien mogelijk) i.p.v. het gebruik van etc?
M.v.g.,
Maikel

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
20 januari 2017 11:49

Hoi Maikel,

Bij Scribbr gaan we ervan uit dat een dergelijke afkorting altijd voluit geschreven moet worden. Daarnaast raden we je altijd aan om de eisen van je begeleider te volgen.

Groetjes, Wouter

Beantwoorden

Melissa Michielsen
26 mei 2016 17:12

Hallo,

ik moet mijn rapport op 8 juni inleveren. Ik ben echter al bijna klaar met mijn rapport. Wat voor datum kan ik dan het beste onder mijn voorwoord zetten. De datum van vandaag die laat zien dat ik optijd mn zaakjes voor elkaar heb. Of een datum dichter bij 8 juni waarbij het lijkt dat ik hard heb gewerkt dat ik alles pas op het laatste af kan hebben? Groetjes , Melissa

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 mei 2016 11:46

Hoi Melissa, ik denk niet dat je hier veel achter moet zoeken. Datum van inlevering is prima, omdat je dan ook je rapport inlevert.

Beantwoorden

Carly Manders
14 mei 2016 17:19

Hoi Michelle, 
Bedankt voor je heerlijke Friends verwijzingen in het voorbeeld van het voorwoord. Je maakt een meisje aan het lachen in zware scriptie tijden.

Groeten,
Carly 

Beantwoorden

Willem Klok
28 oktober 2015 11:08

Hallo,

Naar mijn weten dienen in het voorwoord alleen personen bedankt te worden die buiten hun plicht om een noemenswaardige bijdrage hebben geleverd aan het onderzoek. Aangezien de begeleider(s) je toegewezen worden denk ik dat deze hier niet genoemd zouden moeten worden.

Ik weet niet meer waar ik deze 'regel' gelegen heb en weet dus ook niet zeker of deze valide is. Iemand die hier meer over weet misschien?

M.v.g.,
Willem

Beantwoorden

Martina
28 oktober 2015 11:25

Hallo Willem,

In het theorieboek dat ik gebruik voor mijn opleiding 'Helder rapporteren' van P. Nederhoed staat het volgende:

'In princiepe bedank je alleen mensen of organisaties die je zonder dat het hun taak was, wezenlijk hebben geholpen. Dat betekent dat je dankbetoon doorgaans beperkt kan blijven tot mensen buiten de eigen organisatie.'

Ik hoop dat je hier want aan hebt.

Mvg,

Martina

Beantwoorden

Lou Benders
Lou Benders (Scribbr-team)
28 oktober 2015 11:35

Hoi Martina,

Dank je voor je nuttige reactie! Zo hebben we gelijk de regel gevonden. Ik denk wel dat dit niet een harde regel is vanwege de formulering 'doorgaans beperkt kan blijven'. Dit betekent dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn.

Groetjes,

Lou

Beantwoorden

Willem Klok
28 oktober 2015 11:42

Martina

Ah. Het staat er inderdaad wel, maar het klinkt meer als een richtlijn dan een regel. Bedankt voor het vermelden van de bron!

M.v.g.,
Willem

Beantwoorden

Lou Benders
Lou Benders (Scribbr-team)
28 oktober 2015 11:30

Hoi Willem,

Ik heb zelf nog niet gehoord van deze regel. Ik heb wel al veel scripties gelezen en geredigeerd en eigenlijk worden daarin bijna altijd de begeleiders bedankt. Als je dus (uitzonderlijk) blij bent met je begeleiders, mag je ze gewoon bedanken in je voorwoord. Ik denk dat je dat als regel aan kunt houden.
Je kunt natuurlijk ook het zekere voor het onzekere nemen en ze niet noemen. Toch zou ik als je tevreden over je begeleider(s) bent, die gewoon bedanken!
Ik hoop dat ik je hiermee een beetje geholpen heb :).

Groetjes,

Lou

Beantwoorden

Lisette
14 oktober 2015 10:44

Hoi,

Ik heb mijn voorwoord naar aanleiding van een aantal voorbeelden geschreven(scriptie). Ik kreeg de opmerking dat ik geen 'mijn, ik' mag gebruiken. Ik ben het hier niet mee eens. Dit mag toch wel in een voorwoord?

Groeten,

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
14 oktober 2015 11:01

Hoi Lisette, normaal gesproken mag dat inderdaad wel. Ik zou er wel over nadenken of je hierover met je begeleider in discussie wilt gaan. Dat is het denk ik niet waard. Succes!

Beantwoorden

Taffijn Wout
7 mei 2015 20:06

Hey Michelle,

Ik ben momenteel bezig met mijn scriptie te schrijven maar heb een vraagje.
Indien ik een merknaam zou gebruiken in mijn thesis, moet ik hierbij een 'registered trademark' symbool gebruiken?

Bv: We maakte gebruik van het software pakket SolidWorks om onze 3D modellen te tekenen.

--> Moet er achter deze merknaam een bepaald symbool komen?

Mvg, Wout

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
8 mei 2015 11:04

Hoi Taffijn, ik ken niet alle regels rondom een 'registered trademark', maar het lijkt mij sterk dat je dit moet gebruiken in je scriptie. Ik heb het althans nog nooit gezien. Schrijft het bedrijf haar eigen merknaam ook met een trademark? Dan is dat misschien een reden om het ook te doen. Succes!

Beantwoorden

Eli
28 april 2015 19:21

In dit voorbeeld wordt niet consistent omgegaan met voor- en achternamen, terwijl dit wel een punt op de checklist is. Is daar een reden voor?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
29 april 2015 12:38

Hoi Eli, ik denk toch dat het wel consistent is. In het voorbeeld heeft Rachel Green ervoor gekozen om Phoebe met de voornaam aan te spreken. In de vervolgzin spreekt ze Phoebe nogmaals met de voornaam aan.

Beantwoorden

Robin
9 april 2015 20:18

Beste Michelle,

Mag je in een voorwoord bronnen en voetnoten gebruiken?

Mvg. Robin

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
9 april 2015 20:27

Hoi Robin, dat mag maar het is niet heel gebruikelijk. Dat komt omdat je normaal het voorwoord schrijft vanuit je eigen woorden en dan simpelweg geen gebruik maakt van bronnen. Succes!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.