Hoe doe je deskresearch?

Voor deskresearch of bureauonderzoek hoef je niet het ‘veld’ in (fieldresearch), maar kun je bij wijze van spreken lekker achter je bureau blijven zitten. Klinkt goed, maar wat is deskresearch nou precies?

Wat is deskresearch?

Voor het beantwoorden van onderzoeksvragen hoef je niet altijd zelf data te verzamelen door middel van bijvoorbeeld kwalitatief of kwantitatief onderzoek. Sommige vragen of problemen kun je beantwoorden en onderzoeken door gebruik te maken van bestaande informatie en gegevens die al zijn verzameld door anderen (zogenaamde secundaire data).

Deskresearch wordt soms ook wel literatuuronderzoek genoemd, maar dit is niet helemaal hetzelfde.

Literatuuronderzoek is vooral gericht op het verkrijgen van theoretische kennis over een begrip of onderwerp, terwijl deskresearch wordt gebruikt voor het verzamelen van feitelijke gegevens en bestaande onderzoeksdata ter beantwoording van je verklarende onderzoeksvragen.

Voorbeeld deskresearch in de praktijk

Casus

De eigenaar van een webshop voor sportartikelen heeft het idee dat zijn klantenbestand en de omzet teruglopen.

Met behulp van deskresearch kun jij onderzoeken of dit daadwerkelijk zo is, en of de lagere omzet te maken heeft met bijvoorbeeld seizoensinvloeden.

Voorbeeld van een geschikte bron

Door de facturen van het betreffende jaar te vergelijken met voorafgaande jaren kun je seizoensinvloeden bestuderen.

Liepen de verkopen altijd terug in deze tijd van het jaar, of vindt de dalende verkoop alleen dit jaar plaats?

Door het vergelijken van beschikbare verkoopgegevens van overeenkomstige webshops kun je er bovendien achter komen of de daling landelijk te merken is, of dat alleen ‘jouw’ bedrijf hiermee te maken heeft.

De plaats van deskresearch in je scriptie

De gegevens die je met behulp van deskresearch verzamelt gebruik je meestal als basis voor het hoofdstuk ‘Onderzoeksresultaten’. Je beschrijft in dit hoofdstuk hoe je het onderzoek hebt uitgevoerd en analyseert de resultaten, met als doel het kunnen beantwoorden van je onderzoeksvragen in je conclusie.

Daarnaast kan deskresearch een voorbereiding en aanvulling zijn op je veldonderzoek.

Voorbeeld deskresearch als voorbereiding en aanvulling op veldonderzoek

Casus

De eigenaar van een webshop voor sportartikelen heeft het idee dat zijn klantenbestand en de omzet teruglopen.

Door middel van deskresearch heb je uitgezocht dat webshops voor sportartikelen in Nederland het afgelopen jaar allemaal te maken hebben gehad met dalende klantenbestanden en omzetten. Maar waardoor wordt dit veroorzaakt?

Voorbereiding voor veldonderzoek

Je besluit op basis van de onderzoeksresultaten om aanvullend kwalitatief onderzoek uit te voeren in de vorm van interviews met klanten, om zo inzicht te krijgen in de redenen voor de daling.

Blijkt uit je interviews met klanten van sportwebshops dat zij het afgelopen jaar een stuk minder te besteden hadden?

Aanvulling voor veldonderzoek

Statistische gegevens van het CBS kunnen dit bevestigen en je bevindingen versterken.

En zo kun je met behulp van wederom deskresearch je veldonderzoek aanvullen.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

 • Familie
 • Vrienden
 • Studiegenoten
 • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Hoe voer je deskresearch uit?

Het is handig om deskresearch gestructureerd uit te voeren, omdat er ontzettend veel informatiebronnen bestaan.

 1. Selecteer een aantal goede zoekwoorden/kernwoorden. Dit zijn de belangrijkste termen uit je probleemstelling, onderzoeksvragen en eventueel theoretisch kader. Gebruik ook combinaties van verschillende zoekwoorden en eventueel vertalingen daarvan in het Engels of een andere taal.
 2. Zoek in zoveel mogelijk relevante bronnen naar bruikbare informatie/gegevens.
 3. Selecteer de informatie die het beste past bij je onderzoeksprobleem of -vraag. Een nadeel van deskresearch is dat de informatie die je vindt vaak niet helemaal compleet is en niet precies bij je probleemstelling aansluit. De gegevens die je gebruikt zijn immers niet speciaal voor jouw onderzoeksdoel verzameld. Het is daarom van belang dat je zeer kritisch bent op de verzamelde informatie en alleen relevante en recente gegevens gebruikt. Let ook altijd op de betrouwbaarheid van een bron. Gegevens van het CBS zijn bijvoorbeeld betrouwbaar, omdat dit een erkend onderzoeksinstituut is.
 4. Om onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden verwerk je vervolgens de informatie die je hebt verzameld. Hiervoor bestaan verschillende methoden. Als je bijvoorbeeld veel cijfermatige gegevens hebt gevonden kun je die in het programma SPSS verwerken, net zoals je met enquêtegegevens uit veldonderzoek zou doen. Soms kun je gegevens middels berekeningen met elkaar vergelijken, zoals in het bovenstaande voorbeeld met de facturen. Maar het is ook mogelijk om gegevens te analyseren met behulp van de theorieën en modellen die je in je theoretisch kader hebt geselecteerd.

Waar je altijd op moet letten is een juiste bronvermelding. Hiermee laat je zien waar je jouw informatie vandaan hebt en zorg je dat je geen plagiaat pleegt.

Voorbeelden van informatiebronnen

De bronnen die je kunt gebruiken voor je deskresearch zijn heel uiteenlopend. Enkele voorbeelden zijn:

 • Statistische gegevens van het CBS: Op de website van het CBS vind je ontzettend veel statistieken met betrekking tot Nederland. Via de zoekfunctie kun je naar gegevens zoeken over jouw onderwerp. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op ‘vergrijzing’, kun je zien dat de vergrijzing van Nederland toeneemt, dat de levensverwachting ook toeneemt, maar dat de bevolkingsgroei afneemt.
 • Databanken zoals LexisNexis, een krantenbank voor onderwijsinstellingen met betrouwbare (vooral Nederlandse) nieuwsbronnen. Het kan handig zijn om deze krantenbank te gebruiken om bijvoorbeeld te achterhalen wanneer een onderwerp voor het eerst in het nieuws kwam, of wat de ontwikkeling van een bepaald onderwerp is. Bijvoorbeeld: gedurende welke periode werd in de media over crisis gesproken? Wanneer werd het woord ‘crisis’ voor het eerst genoemd, en wanneer kwamen de eerste positievere berichten?
 • Artikelen, bijvoorbeeld via Google Scholar. Google Scholar is een zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur. Slimme zoektrucjes helpen je betere resultaten te vinden.
 • Kranten, boeken of andere publicaties uit de periode waarover je onderzoek doet.
 • Business Source Premier: een Engelstalige onderzoekdatabank met management- en marketingtijdschriften. De focus ligt vooral op het economische onderzoeksgebied. Je vindt naast deze tijdschriften ook rapporten over de belangrijkste internationale bedrijven, branches, markten en landen.
 • Knovel: bij Knovel vind je betrouwbare naslagwerken en databases van toonaangevende technische uitgevers en professionele organisaties, die gefocust zijn op de bouwkunde.
 • Twitter en andere social-mediakanelen: met Twitter kun je bijvoorbeeld onderzoeken: hoeveel wordt over een bepaald onderwerp gepraat? Een voorbeeld: de NS wil weten hoeveel reizigers gemiddeld per dag klachten hebben over de dienstregeling. Echter, niet elke reiziger dient een officiële klacht in, maar velen klagen wel via Twitter. Door in Twitter te zoeken op ‘NS’ of ‘treinen’ kun je gegevens vinden over wat mensen zeggen over de NS.
 • Bedrijfsgegevens zoals jaarverslagen, verkooprapporten en facturen.
 • Gegevens van de Kamer van Koophandel.
 • Tijdschriften (bijvoorbeeld via JSTOR).
 • Foto’s.
 • Dagboeken.
 • Gemeentelijke informatie.
 • (Trend- of branche)rapporten.
 • Archieven.

Van deskresearch naar fieldresearch (veldonderzoek)

In je scriptie kun je naast deskresearch ook fieldresearch doen. Je kunt met behulp van de gegevens die je hebt gevonden bijvoorbeeld een interview of enquête doen.

Wat vind jij van dit artikel?
Annelien Krul

Annelien is kunsthistorica met een grote liefde voor taal. Ze heeft een eigen redactiebureau en werkt daarnaast met veel plezier voor Scribbr om studenten met hun scriptie te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.9

6 reacties

Meryem
22 april 2021 om 00:29

Moet ik ook in mijn scriptie vermelden hoe ik aan de verwerkte literartuur ben gekomen?
Ik heb alle literatuur die we de afgelopen schooljaren behandeld hebben op school gekoppeld aan mn onderzoek. Natuurlijk, die ik nog wist en die relevant waren. Is dit oke?

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
22 april 2021 om 12:01

Hoi Meryem,

Dat ligt er een beetje aan. Als je de literatuur hebt gebruikt voor je inleiding en theoretisch kader, dus ter ondersteuning van je scriptie, dan kun je de literatuur gebruiken zonder aan te geven hoe je deze verzameld hebt. Als je een uitgebreid literatuuronderzoek doet, waarbij je bijvoorbeeld hebt geprobeerd heel veel literatuur te verzamelen en te analyseren, dan is het wel beter om aan te geven hoe je de literatuur verzameld hebt en hoe je de kwaliteit beoordeeld hebt. Het hangt dus af van je type onderzoek :)

Beantwoorden

Michael
25 september 2020 om 18:21

Hallo,

Ik heb een vraagje wat betreft de bronvermelding (literatuurlijst) van de deskresearch. Voeg je de bronnen gewoon toe aan je literatuurlijst, duid je op één of andere manier aan welke bronnen bekomen zijn via de deskresearch of maak je hiervoor een extra literatuurlijst aan?

Alvast bedankt,

Michael

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
28 september 2020 om 19:52

Hoi Michael,

Alle bronnen komen samen in één literatuurlijst. Door de bronnen ook in de tekst te benoemen geef je aan voor welk onderdeel je de bron gebruikt hebt.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Marloes
17 juli 2020 om 14:09

Hi, als ik een betrouwbare white paper gebruik welk brontype moet ik gebruiken voor mijn literatuurvermelding?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
19 juli 2020 om 14:40

Hoi Marloes,

Je kunt het voorbeeld van een rapport aanhouden.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.