Gebruikt door meer dan 500.000 studenten

 • 100% gratis
 • Gebruiksvriendelijk
 • Accurate bronvermeldingen

Wat doet Scribbr?

Scribbr helpt je met snel en succesvol afstuderen. Van meer dan 250 gratis Knowledge Base-artikelen tot je scriptie nakijken op taal, structuur en rode draad en het detecteren van plagiaat.

MLA-stijl samenvatting

MLA Citation handbook

MLA is een van de meestgebruikte referentiestijlen in de academische wereld. Deze samenvatting legt de belangrijkste regels uit de achtste (meest recente) editie van het MLA Handboek uit.

Refereren volgens de MLA-stijl bestaat uit twee belangrijke onderdelen:

 1. Verwijzingen in de tekst: elke keer dat je een bron citeert of parafraseert, noem je de auteur en het paginanummer tussen haakjes.
 2. Literatuurlijst: aan het einde van je document voeg je een lijst met bronvermeldingen toe. Deze lijst is op achternaam van de auteur gealfabetiseerd.

MLA-literatuurlijst

De literatuurlijst bevat alle details van elke bron waarnaar je in de tekst verwijst. Elke bronvermelding kan worden opgebouwd uit negen elementen:

Auteur. "Titel van de Bron". Titel van het Omvattende Werk, Andere bijdragers, Versie, Nummer,Uitgever, Publicatiedatum, Locatie.

Als je deze standaard volgt, kun je een bronvermelding voor ieder type bron maken, bijvoorbeeld voor een boek, wetenschappelijk artikel, website of film. Je voegt alleen de elementen toe die relevant zijn voor het type bron waarnaar je verwijst.

Voorbeelden van MLA-bronvermeldingen

In het overzicht hieronder vind je voorbeelden van veelvoorkomende bronvermeldingen in MLA-stijl.

 • Thomas, Casper. “Oorlog is Vrede? Alleen in Trumps Schimmige Werkelijkheid”. De Groene Amsterdammer, 8 jan. 2020, www.groene.nl/artikel/oorlog-is-vrede-alleen-in-trumps-schimmige-werkelijkheid.

Uitleg:
Het artikel over Trump is onderdeel van de website van De Groene Amsterdammer. Daarom is dit de naam van het omvattende werk. Er zijn geen andere bijdragers, versies of nummers. Voor websites hoef je meestal geen uitgever te noemen.

 • Tokmetzis, Dimitri, en Maurits Martijn. Je Hebt Wél Iets te Verbergen: Over het Levensbelang van Privacy. De Correspondent, 2016.

Uitleg:
Bij twee auteurs vermeld je beide namen en wordt alleen de eerste naam omgedraaid. Als er andere bijdragers (zoals een vertaler of redacteur), edities of volumes zijn moeten deze ook aan de bronvermelding worden toegevoegd.

 • Wieseke, Jan, et al. “Willing to Pay More, Eager to Pay Less: The Role of Customer Loyalty in Price Negotiations”. Journal of Marketing, vol. 68, nr. 6, 2014, pp. 17-37, doi.org/10.1509/jm.13.0104.

Uitleg:
Dit wetenschappelijke artikel heeft drie auteurs. Om ruimte te besparen noem je vanaf drie auteurs in MLA alleen de eerste auteur, gevolgd door “et al.” (en anderen). Er zijn geen andere bijdragers en de uitgever hoeft bij een wetenschappelijk artikel niet genoemd te worden.

 

MLA-bronvermeldingen met ontbrekende informatie

In iedere MLA-bronvermelding zijn de auteur, de titel en de publicatiedatum het belangrijkst, onafhankelijk van het type bron. Als een deel van deze informatie ontbreekt, zal de literatuurlijst er iets anders uitzien.

Wat ontbreekt er? Wat te doen Voorbeeld literatuurlijst
Geen auteur Begin met de titel van de bron. Alfabetiseer op basis van het eerste woord. “Weer Protestacties door Boeren, Waarom Gingen ze nu de Straat op?” NOS, 18 dec. 2019, nos.nl/artikel/2315333-weer-protestacties-door-boeren-waarom-gingen-ze-nu-de-straat-op.html.
Geen titel Geef een korte beschrijving van de bron. Gebruik een hoofdletter aan het begin van de zin en gebruik geen cursieve tekst of aanhalingstekens Mackintosh, Charles Rennie. Stoel van gekleurd eikenhout. 1897-1900, Victoria and Albert Museum, London.
Geen datum Laat de publicatiedatum weg. Voeg de datum waarop je de bron geraadpleegd hebt toe aan het einde van de bronvermelding. “Wie zijn de Scribbr-editors?” Scribbr, www.scribbr.nl/over-ons/editors/. Geraadpleegd op 10 jun. 2019.

Meer leren over de MLA-literatuurlijst

Verwijzingen in de tekst volgens MLA

Verwijzingen in de tekst zijn korte referenties die de lezer verwijzen naar de volledige bronvermelding. Je voegt deze toe iedere keer dat je gebruikmaakt van een citaat, blokcitaat, parafrase of samenvatting van een bron.

De verwijzing in de tekst moet overeenkomen met het eerste woord van de vermelding in de literatuurlijst, meestal is dat de achternaam van de auteur. Er staat ook een paginanummer of -reeks in de verwijzing om de lezer naar de relevantie passage te sturen.

Auteur Wat te doen Voorbeeld bronvermelding
1 auteur Geef de achternaam van de auteur. (Bregman 34-35)
2 auteurs Geef de achternaam van beide auteurs. (Bregman en Frederik 34-35)
3+ auteurs Geef de achternaam van de eerste auteur gevolgd door “et al.” (Bregman et al. 34-35)
Zakelijke auteur Als de bron gemaakt is door een organisatie, geef je de naam van de organisatie als auteur. (Trimbos Instituut 24)
Geen auteur Als de auteur hetzelfde is als de uitgever, of als er geen auteur genoemd is, gebruik dan de titel van de bron. Schrijf deze in dezelfde stijl als in de literatuurlijst, maar gebruik een verkorte versie als de titel meer dan vier woorden bevat. (“Weer Protestacties Boeren”)
Meerdere bronnen van dezelfde auteur Voeg na de naam van de auteur in elke bronvermelding de (verkorte) titel van de bron toe. (Bregman, Meeste Mensen Deugen, 23)
(Bregman, Gratis Geld, 45)

Als je de auteur al benoemt in je zin voeg je alleen het paginanummer tussen haakjes toe:

 • Smith en Morrison claimen dat in de geesteswetenschappen “MLA de op-één-na meestgebruikte stijl van bronvermelding is” (17).
 • Volgens Bregman is de mens van nature ‘goed’ en presenteren de media alleen de slechte kanten (10–12).

Bronnen zonder paginanummers

Als de bron geen paginanummers heeft, kun je een alternatieve plaatsaanduiding gebruiken of het paginanummer weglaten uit de bronvermelding:

Type bron Wat te doen Voorbeeld bronvermelding
Audiovisuele bron (bijv. een film of YouTube-video) Geef de tijdspanne van de relevante sectie. (TouzaniTV 02:10-02:26)
Bron met genummerde secties (bijv. een online boek) Geef een paragraaf-, sectie- of hoofdstuknummer. (Wijnberg par. 8)
(Tolkien hst. 7)
Bron zonder genummerde secties (bijv. een webpagina) Laat het paginanummer weg. (Bregman)

Meer leren over verwijzingen in de tekst

Veelgestelde vragen over de Scribbr Bronnengenerator

Zijn de APA en MLA Generator gratis?

Ja, de Scribbr Bronnengeneratoren zijn 100% gratis.

Kan ik mijn literatuurlijst in Word downloaden?

Ja, je kunt je literatuurlijst met één muisklik downloaden. Klik boven in de APA Generator of MLA Generator op “Exporteer naar Word”. De gratis download start dan direct.

De lijst wordt automatisch gealfabetiseerd op de achternaam van de auteur. Ook worden de richtlijnen voor opmaak in de gebruikte referentiestijl toegepast.

Voor welke referentiestijlen kan ik de Scribbr Bronnengenerator gebruiken?

Momenteel ondersteunt de Scribbr Bronnengenerator:

We zijn hard aan het werk om snel meer referentiestijlen te ondersteunen.

Wat doet een bronnengenerator?

Een bronnengenerator is een handige tool die je helpt met het correct vermelden van je bronnen.

Je vult het formulier in met informatie over de bron, zoals de auteur(s), titel en publicatiedatum. De tool maakt er dan automatisch een correcte bronvermelding van, zowel voor je literatuurlijst als de verwijzing in de tekst.

Waarom zou ik de Scribbr Bronnengenerator gebruiken?

De Scribbr Bronnengeneratoren (APA en MLA) zijn heel gebruiksvriendelijk en accuraat. Een aantal van de grootste voordelen zijn:

 • Automatische bronvermeldingen met een URL, DOI, ISBN of boektitel
 • Specifieke en efficiënte formulieren met duidelijke uitleg
 • Behulpzame tips en artikelen die je helpen met bronvermelding
 • 100% gratis, zonder vervelende advertenties
Wat als bepaalde informatie over een bron ontbreekt?

Het kan gebeuren dat er informatie over je bron ontbreekt (bijvoorbeeld de auteur of een publicatiedatum). Vink in dat geval “onbekend” aan of sla het veld simpelweg over, meestal kan de bron alsnog correct gegenereerd worden.

Onmisbare informatie staat als verplicht veld in het formulier.

Meer informatie en voorbeelden