Interview & enquête in je scriptie

Gepubliceerd op door Laatste update op: 25 september 2015

Inhoudsopgave

Als je onderzoek gaat doen, is de kans groot dat je interviews of enquêtes moet afnemen. Dit zijn twee verschillende manieren om informatie te verkrijgen van respondenten. Welke manier je kiest is afhankelijk van wat je wilt onderzoeken en of je een kwantitatief of kwalitatief onderzoek doet.

Vaak vraagt een kwalitatieve onderzoeksvraag, die bijvoorbeeld begint met ‘hoe’ en ‘waarom’, om een interview. Bij een kwantitatieve onderzoeksvraag, die bijvoorbeeld begint met ‘hoeveel’ of ‘hoe vaak’, gebruik je vaker een enquête. Toch kunnen interviews ook in kwantitatief onderzoek gebruikt worden en enquêtes in kwalitatief onderzoek.

Enquête

Een enquête is een vragenlijst die aan meerdere personen wordt voorgelegd, om op deze manier onderzoek te doen. Dit kan schriftelijk, maar gebeurt tegenwoordig ook steeds meer digitaal. Er zijn verschillende tools te vinden op het internet waarmee je gemakkelijk een online enquête kunt opstellen.

Onderzoek door middel van een enquête is meestal kwantitatief: objectief en gericht op cijfers. Een enquête bestaat meestal uit meerkeuzevragen en schalen. De respondenten kunnen alleen kiezen uit gegeven antwoorden, en vaak maar weinig eigen inbreng geven. Dit is anders dan bij een interview.

Interview

Interviews kunnen voor kwantitatief onderzoek gebruikt worden, maar worden vaker ingezet voor kwalitatief onderzoek. Er zijn veel verschillende soorten interviews, die elke een eigen mate van vooraf aangebrachte structuur hebben.

In on- of semigestructureerde interviews heeft de interviewer bijvoorbeeld veel vrijheid. Er worden vaak open vragen gesteld, waar op doorgevraagd kan worden om zo gedetailleerd mogelijke informatie te verzamelen. Daarom worden dit ook wel diepte-interviews genoemd. De structuur van de gestelde vragen staat vooraf niet (geheel) vast.

Voor gestructureerde interviews zijn de vragen en vraagvolgorde vooraf bepaald en houdt de interviewer zich aan een strak schema. Dit is de enige interviewsoort die ook gebruikt kan worden in kwantitatief onderzoek. Er kunnen hierin ook open vragen gesteld worden, maar zeker voor kwantitatief onderzoek wordt vaak gebruikgemaakt van gesloten vragen.

Interviewen is tijdrovend

Ten eerste moet je de tijd nemen om iemand op een professionele manier te ondervragen. Er zijn een aantal tips & trucs om je te helpen zoveel mogelijk uit je interview te halen.

Ten tweede moet je het interview uitwerken. Het uitschrijven van een interview wordt transcriberen genoemd, en is zeker niet de meest leuke en gemakkelijke klus. Bereid je dus goed voor als je gaat transcriberen, om je zoveel mogelijk tijd en moeite te besparen.

Interview verwerken

Na het transcriberen verwerk je het interview in je scriptie. De meeste studenten plaatsen de interviews in de bijlage van hun scriptie.

Verwijzen naar een interview volgens APA

Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
54 lezers vinden dit artikel handig. 63 stemmen in totaal.
Scribbr prof

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen » Trustpilot score van 9.7

Geschreven door Kirsten Dingemanse

Kirsten is editor bij Scribbr. Ze heeft ervaring met het schrijven van scripties en het uitvoeren van onderzoeken en wil graag haar kennis hierover met studenten delen om ze verder te kunnen helpen.

34 reacties

 1. Renée Ende:

  Beste medewerker van Scribbr,

  Aan mij is tijdens de studie inderdaad niet uitgelegd hoe ik interviews moet verwerken. Bedankt dus voor dit artikel. Het roept alleen wel een vraag bij me op. Ik dacht dat het de bedoeling was dat je het interview transcribeert en vervolgens codeert. Over coderen wordt in jullie artikel niet gesproken. Kan ik daaruit concluderen dat coderen niet altijd nodig en/of verplicht is?

  Met vriendelijke groet,
  Een afstudeerder.

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Renée,

   Goede vraag! Coderen is zeker niet altijd verplicht. Dat hangt helemaal ervan af waarvoor je de interviews gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld vanuit de interviews een patroon wilt ontdekken dan is het coderen handig. Maar het kan ook zo zijn dat het coderen te ver gaat en je ook zonder de interviews te coderen ze goed kunt gebruiken voor je onderzoek. Misschien een goede vraag die je jezelf kunt stellen: is het in onderzoeken, die op jouw onderzoek lijken, gebruikelijk om interviews te coderen en waarom? Succes!

 2. Sarah:

  Beste medewerker van Scribbr,

  Voor mijn HBO-scriptie ga ik kwalitatief onderzoek uitvoeren. Is er een minimum aantal interviews nodig om twee groepen te mogen vergelijken?

  Ik hoor het graag!

  Met vriendelijke groet,

  Sarah

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Sarah,

   Een interview wordt eigenlijk niet gebruikt om twee groepen met elkaar te vergelijken. Je zou dan van allebei de groepen meerdere mensen moeten interviewen en de interviews zo maken dat de resultaten van de interviews goed zijn te vergelijken met elkaar (bijvoorbeeld gesloten vragen). Je kunt beter kiezen voor een enquête onder een steekproef van beide groepen. De resultaten van de enquête zijn eenvoudiger met elkaar te vergelijken dan de veelal open antwoorden die je krijgt bij een interview. Hoe groot de steekproef moet zijn hangt af van de onderzoeksvraag en de conclusies die je wilt kunnen trekken: https://www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/wat-een-steekproef/.

   Succes!

 3. Marco:

  Hallo Bas,

  Ik heb ook een vraag namelijk; hoe kan ik conclusies trekken en deze generaliseerbaar maken over een gehele doelgroep. Ik wil graag onderzoek naar behoeftes doen bij een 3 tal doelgroepen. Hiervoor wil ik een open interview gaan houden. Is het dan ook zaak dat ik naast mijn open interview een enquete onder de doelgroep hou om conclusies te kunnen trekken over de gehele doelgroep(en)? Wat raadt u mij aan?

  Groetjes Marco

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Marco,

   Je kunt pas conclusies generaliseerbaar maken wanneer de uitkomsten van je onderzoek significant en valide zijn. Voor meer informatie hierover verwijs ik je graag door naar het volgende artikel: https://www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/hoe-beoordeel-je-de-kwaliteit-van-een-onderzoek/. Een interview neem je vaak af als je een onderwerp wilt verkennen of wanneer je nog niet goed weet welke vragen je precies moet gaan stellen in de enquête. In jouw geval zou je bijvoorbeeld enkele interviews kunnen afnemen, zodat je beter weet wat er speelt onder de doelgroep. Hierna stel je een enquête op die je onder de doelgroep verspreid.

   Veel succes!

 4. Simon:

  Hallo,

  Ik ben bezig met een kwalitatief onderzoek en wil hierbij interviews / vragenlijsten gebruiken. Wat is een acceptabel aantal interviewees voor een bachelorthesis? En kan ik hierbij conclusies trekken over de gehele doelgroep?

  Dankuwel.

  Groeten, Simon

 5. Sylvana:

  Hoi Marlou,

  Ik vroeg mij af of je, voordat je de interviews gaat afnemen, ook een operationaliseringsmodel moet opstellen met daarin de dimensies en indicatoren. Of geldt dat alleen voor kwantitatief onderzoek?

  Ik hoor graag van je!

  Met vriendelijk groet,

  Sylvana

 6. Delilah:

  Moet je de interviews in de bijlage doen?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Delilah, dit is wel gebruikelijk. Als de bijlagen hierdoor erg groot worden dan zou je ook een apart bijlagenboek kunnen maken. Dit document kun je dan apart afdrukken en tegelijkertijd inleveren met je scriptie.

 7. johan:

  stel ik heb een vraag die ik aan 2 doelgroepen wil stellen, maar die vraag moet ik voor beide doelgroepen licht wijzigen. Hoe kan ik daar het beste mee omgaan? Voorbeeld: ik stel een vraag aan een medewerker en aan een eigenaar. De eigenaar krijgt de vraag: vindt u gratis koffie voor uw medewerkers van belang, de medewerker krijgt de vraag: vindt u gratis koffie van belang. Aangezien zowel de medewerker als de eigenaar dezelfde enquete krijgen(zij vallen nml beide onder de respondenten), hoe doe ik dat dan met de vraag? Hoe stel ik die dan op of stop ik beide vragen in de vragenlijst met het risico dat de eigenaar de vraag voor de medewerker ook beantwoord?

  • Koen Driessen (Scribbr-team):

   Hoi Johan,

   Het beste is om voor iedere doelgroep een aparte enquête te houden. Dus de eigenaar krijgt een andere enquête te zien dan een werknemer.

   Je kunt de data van beide doelgroepen wel vergelijken, maar je mag de resultaten van beide doelgroepen niet bij elkaar optellen.

 8. Sara:

  Beste medewerker van Scribbr,

  voor mijn scriptie moet ik een enquête overnemen. Hoe vermeld ik de bron? en moet ik dan achter elke vraag de bron vermelden maar dan met et al?

  Groetjes Sara

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Sara, Als ik het goed begrijp neem je de vragenlijst van een enquête over en stop je die in je scriptie. Het beste wat je dan kunt doen is op het begin van de inleiding de enquête introduceren en vermelden waar je de enquête vandaan hebt. Daarnaast plaats je deze bron ook in de literatuurlijst. Als de enquête op het internet staat kun je de regels voor internetbron hanteren via onze APA Generator. Als de enquête niet is gepubliceerd dan moet je gaan voor persoonlijke communicatie of de optie intranetbron. In het artikel over de intranetbron lees je daar meer over. Succes!

 9. Brietje:

  Beste medewerker,

  Ik wil voor mijn afstudeeronderzoek de behoefte peilen onder docenten in het kader van professionaliseren (persoonlijke ontwikkeling). Ik wil graag weten hoe zij e.e.a. beleven en hoe zij aankijken tegen het huidige professionaliseringsbeleid. Het gaat over een doelgroep van 150 docenten. Ik wil dit in kwantitatief onderzoek gieten, maar mis dan denk ik de verdieping. hoe ga ik hier mee om? Tevens zou ik ook willen peilen hoe de leidinggevenden in dit professionaliseringsverhaal staan. Maar het lijkt zo of ik 3 onderzoeken naast elkaar moet gaan doen. Wat is jullie advies?

  • Michelle Mertens (Scribbr-team):

   Hoi Brietje,

   Je zou een enquête kunnen houden onder de 150 docenten inderdaad, en om wat verdieping aan te brengen in je onderzoek toch een paar interviews af te nemen met een aantal docenten. Zo krijg je veel data door je kwantitatief onderzoek, en kun je door de interviews ook dieper ingaan op het onderzoek en zo ook nog kwalitatieve data meenemen in het onderzoek.
   De leidinggevenden zou je ook mee kunnen nemen door met een aantal leidinggevenden interviews af te nemen. Maar dan is even de vraag of je niet een heel breed onderzoek krijgt. Dat kan ik zo niet beoordelen.

 10. Aniek:

  Beste medewerker,

  Ik had de volgende vraag; ik moet een artikel schrijven voor mijn scriptie en heb een online-enquête verstuurd. Waar moet ik neerzetten hoeveel response ik heb gekregen en hoeveel mails ik eruit heb gestuurd? Hoort dit in de methode, de discussie of ergens anders?

  Ik hoor graag van jullie

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Aniek, In de methode kun je al kort aangeven dat je door middel van een e-mailcampagne respondenten gaat uitnodigen. Je kunt dan ook meteen opschrijven hoeveel respondenten je wilt gaan e-mailen. De uiteindelijke resultaten hiervan vermeld je in het hoofdstuk resultaten waarin je de rest van de resultaten van de enquête opsomt. Succes!

 11. Sadaf:

  Hi Marlou,

  Ik wil het kwalitatief onderdeel van mijn scriptie aantal experts interviewen. Ik kan nergens vinden hoeveel dat moet zijn. Ik heb er op dit moment twee en zelf vind ik dat genoeg. Het gaat namelijk om naamsbekendheid van een winkel. Ik kan 10 experts interviewen en ze zullen allemaal zelfde instrumenten of strategieën benoemen.

  Alvast bedankt

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Sadaf, eigenlijk heb je zelf al het antwoord gegeven op je vraag. Er zijn geen vaste regels voor het aantal mensen dat je moet interviewen. Dat hangt namelijk helemaal af van je onderzoek en wat je met de interviews wilt bereiken. Als je nu het gevoel hebt dat je met twee personen genoeg informatie hebt dan is dat prima. Je doet er wel goed aan om je argumenten hiervoor ook in je scriptie te zetten. Succes!

 12. Monique:

  Beste medewerker,

  Ik ben met een onderzoek bezig voor een anoniem pretpark. Ik probeer in mijn onderzoek erachter te komen wat de behoeften, verwachtingen etc zijn van de doelgroep. Om de grootte van mijn steekproef te bepalen, heb ik een steekproefcalculator gebruikt. Het is echter zo dat zo’n calculator ervan uit gaat dat je 1 doelgroep hebt. Ik heb 3 potentiële doelgroepen. Moet ik dan 300 enquêtes per doelgroep gaan houden, of moet ik 100 enquêtes per doelgroep gaan houden? Ik hoef de diverse doelgroepen niet met elkaar te vergelijken.

  Met vriendelijke groet,
  Monique

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Monique, dat is lastig voor mij om te beantwoorden. Als je van de steekproefcalculator gebruik wilt maken en je komt dan op 300 uit per doelgroep dan zal je het zo moeten doen. Wel is 300 erg veel! Je gaat die aantallen waarschijnlijk niet redden. Dan is het misschien beter om de steekproefcalculator niet te gebruiken.

 13. Petra:

  Hoi!
  Ik heb een vraag. Ik wil voor mijn scriptie graag kwalitatief onderzoek doen. Echter heb ik niet veel tijd voor het onderzoek (2,5 maand). Daarom wil ik graag kiezen voor enquetes. Echter vraag ik mij af of je bij kwalitatief onderzoek ook gebruik kan maken van enquetes. Ik zal dan gebruik maken van open vragen. Ik weet alleen niet goed hoe ik de resultaten dan moet verwerken. Moet dit ook aan de hand van coderen enz zoals bij interviews?

  Groetjes
  Petra

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Petra, dat kan zeker! Ik denk dat je wel moet gaan coderen. Je hebt straks een hele hoop antwoorden die je toch op de een of andere manier zult moeten categoriseren. Je zou dit kunnen doen door alle antwoorden onder elkaar te zetten en door te turven proberen erachter te komen welke antwoorden het vaakst worden gegeven. Succes!

 14. Elise:

  Beste medewerker,

  Ik loop een beetje vast met mijn scriptie. Het is de bedoeling dat ik 25 patiënten ga interviewen, kwalitatief onderzoek. De uitkomsten wil ik met elkaar vergelijken en doorvragen wat e.v.t aanbevelingen zijn. Echter zegt mijn begeleider dat ik niet alles uit moet gaan typen. Hoe kan ik het dan het beste analyseren?

  Met vriendelijke groet, Elise

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Elise, ik vind het gek dat je de interviewverslagen niet mag uittypen. Het lijkt me goed om deze vraag te stellen aan je begeleider omdat je begeleider dit bij jou heeft neergelegd. Succes!

 15. Sandra:

  Hallo,
  Ik loop vast met mijn scriptie op het gedeelte met het uitwerken van de enquêtes. (ik vergelijk 2 bedrijven met elkaar). ik had alle vragen in grafieken uitgewerkt zodat goed het verschil zichtbaar was in de 2 bedrijven. Echter vond de begeleider dit niet handig. Dus grafieken toegevoegd als bijlage en een samenvatting gemaakt met de meest opvallende uitslagen. Maar ook dit is niet goed….. hebben jullie tips hoe je de uitslagen van een enquête het beste kan verwoorden in een scriptie?

  Bedankt! met vriendelijke groeten,Sandra

  • Michelle Mertens (Scribbr-team):

   Beste Sandra,
   Ik denk dat je het beste bij je begeleider kunt vragen hoe je dit het beste kan doen. Er zijn veel manieren om je resultaten te presenteren, maar als je begeleider er nu al twee heeft afgekeurd zou ik even bij hem/haar checken hoe je de resultaten kunt weergeven.
   Wij zien vaak dat de belangrijkste resultaten worden gepresenteerd (vaak met behulp van grafieken) in het hoofdstuk Resultaten, en alle resultaten in de bijlagen worden weergegeven.
   Dat lijkt mij de meest duidelijke manier, maar wellicht heeft je begeleider hier andere gedachtes over.. Succes!

 16. Miri:

  Hoi,

  Ik ga een kwalitatief onderzoek doen onder ongeveer twintig huurders. Ik heb gekozen voor enquêtes i.p.v. interviews, omdat ik denk dat het anders te veel tijd in beslag zal nemen. Nu vraag ik mij af of het bij een enquête mogelijk is om voor een ongestructureerde opzet te kiezen. En nog een vraag: MOET je daarnaast voor een observatiemethode kiezen, zoals een open gestructureerde observatie? Alvast bedankt. 

  • Anna Hoogterp (Scribbr-team):

   Hallo,

   Een belangrijk kenmerk van een ongestructureerd interview is dat de vragen vooraf niet vastliggen: bij een enquête heb je van te voren al je vragen bedacht. Een ongestructureerde enquête is daarom niet mogelijk. Het hangt af van je onderzoeksvraag of je naast je enquête nog een observatie moet houden. Het beste kun je je docent hierover even raadplegen. Veel succes!

   Groetjes, Anna

 17. Shelley:

  Hoi,

  Voor mijn afstudeeronderzoek over studie-uitval ben ik bezig met het ontwikkelen van een vragenlijst voor een surveyonderzoek. Mijn begeleider wil graag dat ik hiervoor gevalideerde schalen gebruik uit verschillende onderzoeken, maar deze zijn lastig te vinden. Ik kan wel vragenlijsten vinden die over bepaalde onderwerpen gaan, maar hoe kan ik deze vragenlijsten gebruiken om iets zinnigs te kunnen zeggen over de resultaten als ik niet weet of een bepaalde score gemiddeld/bovengemiddeld is? Hebben jullie misschien tips voor mij?

  Bedankt alvast!

  Groetjes Shelley

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Shelley, of een score gemiddeld of bovengemiddeld is heeft niet veel te maken met de validiteit. Ik denk dat wat je begeleider bedoelt is dat je een vragenlijst of soorten vragen gebruikt die al door andere onderzoekers zijn gebruikt. Daarmee zorg je ervoor dat de vragen meteen goed zijn om te begrijpen. Hierover schrijven we nog meer in het artikel validiteit. Het moet natuurlijk wel zo zijn dat de vragenlijst goed past bij je eigen onderzoek. Wat je zou kunnen doen is proberen een gedeelte over te nemen en dan de rest van de vragen zelf te verzinnen. Succes!

Reageer