Wanneer en hoe kun je bronnen samenvatten? | Voorbeelden

Als je een tekst samenvat, schrijf je die tekst in je eigen woorden beknopt en overzichtelijk op. Tijdens je onderzoek kom je misschien volledige bronnen, hoofdstukken of paragrafen tegen die relevant en interessant zijn voor je eigen scriptie. In dat geval kun je ervoor kiezen de gehele bron samen te vatten, in plaats van simpelweg een citaat te gebruiken of een bepaald gedeelte te parafraseren.

Tip
Hulp nodig bij het samenvatten van je tekst? Gebruik Scribbrs samenvatter om gratis & snel een samenvatting te maken.

Wat is samenvatten?

Een samenvatting is een beknopt, maar volledig overzicht van de inhoud van een bron, geschreven in je eigen woorden. Een samenvatting is veel korter dan de tekst waaruit de informatie is overgenomen.

Beschouw een academische samenvatting als een recensie die je leest om snel een beeld te krijgen van de belangrijkste aanleidingen, methodologische keuzes, resultaten, conclusies en eventuele aanbevelingen en discussiepunten. Je doel is om de lezers op een beknopte manier duidelijk te maken waar de tekst over gaat.

Na het lezen van een samenvatting zouden de lezers in staat moeten zijn om de informatie die de bron overbrengt goed te begrijpen, zonder belangrijke informatie missen.

Voorbeeld van tekst samenvatten

Voor dit voorbeeld gebruiken we een artikel gepubliceerd door de Volkskrant:

Samengevat artikel

In zijn artikel uit de Volkskrant uit 2019 behandelt Hoving een onderzoek uit het tijdschrift Current Biology, waarin wetenschappers uit Japan en Argentinië een verklaring aandragen voor het aanspoelen van dode, voornamelijk vrouwelijke, pinguïns in Argentinië, Uruguay en Zuid-Brazilië (Yamamoto, Yoda, Blanco, & Quintana, 2019). Dit baanbrekende onderzoek onderzocht middels GPS-zendertjes de zwemroutes en zwemdieptes van vrouwtjes- en mannetjespinguïns. Uit het onderzoek blijkt volgens Hoving dat vrouwtjespinguïns in Noordelijker, sterker vervuild en gevaarlijker water vissen waar minder vis te vangen is en waar zij zelf vaker slachtoffer zijn van bijvangst. De vrouwtjes vissen in deze wateren omdat de wateren minder diep zijn, waardoor ze hun lichaamstemperatuur beter op peil kunnen houden en omdat ze verder worden meegevoerd door de stroming dan mannetjespinguïns, die beter kunnen zwemmen (Hoving, 2019).

Andere interessante artikelen over bronvermelding

Ben je op zoek naar informatie over bronvermelding in je scriptie? Kijk dan ook eens naar onderstaande artikelen met een uitgebreide uitleg, afbeeldingen en voorbeelden!

Veelgestelde vragen over een bron samenvatten

Wat is het verschil tussen samenvatten en parafraseren?

Een samenvatting van een bron is een beknopt, maar volledig overzicht van de inhoud van een bron, geschreven in je eigen woorden. Een samenvatting is veel korter dan de tekst waaruit de informatie is overgenomen.

Een samenvatting is een volledige of gedeeltelijke beschrijving van een bron. Dit is iets anders dan parafraseren. Dat houdt namelijk in dat je slechts een gedeelte van een tekst in je eigen woorden uitlegt. Dat gedeelte heeft vaak ongeveer dezelfde lengte als de brontekst.

Tip: Je kunt gebruikmaken van tools van Scribbr om teksten te herschrijven of te samenvatten om gratis & snel een handige samenvatting te maken.

Hoe voorkom je plagiaat in je scriptie?

Je kunt plagiaat in je scriptie voorkomen door:

Kun je per ongeluk plagiaat plegen?

Onbedoeld plagiaat is een van de meest voorkomende soorten plagiaat. Vaak wordt een bronvermelding vergeten of lijkt een parafrase te sterk op het origineel.

Ook als plagiaat per ongeluk gaat, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Zorg ervoor dat je nauwkeurig omgaat met bronvermeldingen en gebruik eventueel een (gratis) plagiaat checker voordat je je werk inlevert.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Koekoek, W. (2023, 01 mei). Wanneer en hoe kun je bronnen samenvatten? | Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 15 april 2024, van https://www.scribbr.nl/bronvermelding/wanneer-en-hoe-vat-je-bronnen-samen/

Wat vind jij van dit artikel?
Wouter Koekoek

Wouter heeft een Bachelor en Master of Arts. Hij is in 2016 bij het Scribbr-supportteam begonnen en deelt graag zijn kennis over het schrijven van teksten, verwijzen naar bronnen en het opmaken van documenten met studenten.