Het woordje “er”: wanneer mag het worden gebruikt?

In scripties is het woordje “er” soms overbodig. Toch kan het verschillende functies vervullen in een zin.

 • Als “er” gebruikt wordt als plaatsaanduiding of in combinatie met een voorzetsel, mag je het niet weglaten.
 • Als onderwerp van een passieve zin, als voorlopig onderwerp en in combinatie met een telwoord mag “er” worden gebruikt, maar het is vaak beter om een andere formulering te kiezen.
 • In andere gevallen mag of moet “er” worden weggelaten.
Functie van “er” Fout Af te raden Goed
Geen functie In deze scriptie wordt er gekeken naar de vitaliteit van werknemers van het bedrijf. In deze scriptie wordt gekeken naar de vitaliteit van werknemers van het bedrijf.
Onderwerp van een passieve zin Er wordt hier aangegeven hoe de interviews zijn uitgevoerd. Hier wordt aangegeven hoe de interviews zijn uitgevoerd.
Voorlopig onderwerp Er zijn dit jaar minder bomen gekapt in de Amazone. In de Amazone zijn dit jaar minder bomen gekapt.
Plaatsaanduiding Het landhuis was lastig te bereiken. Het is niet mogelijk om met het openbaar vervoer te komen. Het landhuis was lastig te bereiken. Het is niet mogelijk om er met het openbaar vervoer te komen.
Combinatie met een voorzetsel Volgens de bijsluiter moet het medicijn tweemaal daags worden toegediend. Dat staat uitgelegd. Volgens de bijsluiter moet het medicijn tweemaal daags worden toegediend. Dat staat erin uitgelegd.
Combinatie met een telwoord Drie onderzoeken zijn uitgevoerd. […] Zij hebben drie uitgevoerd. Drie onderzoeken zijn uitgevoerd. […] Zij hebben er drie uitgevoerd.

Onnodig gebruik van “er”

Voorbeeld: Overbodig gebruik van “er”
Hierbij kan er gedacht worden aan onbehoorlijk bestuur.
Voorbeeld: Correcte weglating van “er”
Hierbij kan gedacht worden aan onbehoorlijk bestuur.

Waarom is “er” overbodig in het bovenstaande voorbeeld?

In de bovenstaande zin vervult “er” geen functie. Het woordje vervult niet de functie van plaatsaanduiding of onderwerp, omdat “hierbij” deze functie al heeft. Daarnaast is er geen voorzetsel of telwoord waaraan “er” gelinkt kan worden en fungeert het woord niet als voorlopig onderwerp.

In deze gevallen kun je “er” het beste weglaten uit de zin.

Onnodig gebruik “er” Correcte zin zonder “er”
Hieruit is af te leiden dat er een medewerkersonderzoek moet worden gedaan. Hieruit is af te leiden dat een medewerkersonderzoek moet worden gedaan.
Zo ontstaat er een concreet beeld van de situatie. Zo ontstaat een concreet beeld van de situatie.
De vraag is welke processen er moeten veranderen om het probleem op te lossen. De vraag is welke processen moeten veranderen om het probleem op te lossen.
In dit hoofdstuk wordt er beschreven hoe het onderzoek is uitgevoerd. In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe het onderzoek is uitgevoerd.

Verplicht gebruik van “er”

“Er” kan in een zin worden gebruikt:

 • als plaatsaanduiding;
 • in combinatie met een voorzetsel;
 • in combinatie met een telwoord.

Als “er” een van deze functies heeft, mag je het woordje niet weglaten uit de zin. Anders is de zin niet meer grammaticaal correct.

Het is belangrijk om te onthouden dat “er” niet in alle gevallen vast wordt geschreven aan het voorzetsel.

Voorbeeld Functie “er” Dus …
In Limburg groeit de toerismesector jaarlijks. Mensen geven grote bedragen uit om er te komen. “Er” = in Limburg. Het is een plaatsaanduiding. In Limburg groeit de toerismesector jaarlijks. Mensen geven grote bedragen uit om er te komen.
In Parijs staat het Louvre. Ook de Eiffeltoren staat er. “Er” = in Parijs. Het is een plaatsaanduiding In Parijs staat het Louvre. Ook de Eiffeltoren staat er.
Het bestuur heeft er( )mee ingestemd. “Er” wordt gebruikt in combinatie met het voorzetsel “mee”. Het bestuur heeft ermee ingestemd.
De cliënt gaf aan de fout niet nogmaals te begaan. Hij had er( )van geleerd. “Er” wordt gebruikt in combinatie met het voorzetsel “van”. De cliënt gaf aan de fout niet nogmaals te begaan. Hij had ervan geleerd.
Tien katten zijn recentelijk opgevangen in het asiel. Wij hebben er drie gezien. “Er” wordt gecombineerd met het telwoord “drie”. Tien katten zijn recentelijk opgevangen in het asiel. Wij hebben er drie gezien.

Kijk jij ook zo uit naar afstuderen?

We helpen je graag een handje!

 • Minder stress
 • Hulp binnen handbereik
 • 100% tevredenheidsgarantie

Ontdek hoe we jou kunnen helpen

“Er” is toegestaan, maar beter om aan te passen

“Er” kan het beste worden aangepast wanneer het wordt gebruikt:

 • als onderwerp van een passieve zin
 • als voorlopig onderwerp

Het gebruik van “er” op een van deze manieren wordt bij sommige opleidingen beschouwd als onnodig omslachtig of zelfs als stijlfout. Wij raden daarom aan deze zinnen aan te passen.

Dit kun je doen door een bepaling van tijd of plaats vooraan de zin te zetten. Dus niet: “Er wordt op maandag een vergadering gepland”, maar: “Op maandag wordt een vergadering gepland”.

Voorbeeld Functie “er” Dus …
Er moet te zijner tijd verdiepend onderzoek verricht te worden. Het onderwerp van een passieve zin Te zijner tijd moet verdiepend onderzoek uitgevoerd worden.
Er worden in dit hoofdstuk aanbevelingen gedaan. Het onderwerp van een passieve zin In dit hoofdstuk worden aanbevelingen gedaan.
Er heeft onlangs een reorganisatie plaatsgevonden. Het onderwerp van een passieve zin Onlangs heeft een een reorganisatie plaatsgevonden.
Er komen gevaarlijke dieren voor in Australië. Het voorlopig onderwerp In Australië komen gevaarlijke dieren voor.
Er zijn verschillende afdelingen om bij te promoveren op de Universiteit van Utrecht. Het voorlopig onderwerp Op de Universiteit van Utrecht zijn verschillende afdelingen om bij te promoveren.
Er staan 46 nieuwe patiënten op de donorwachtlijst. Het voorlopig onderwerp Op de donorwachtlijst staan 46 nieuwe patiënten.
Wat vind jij van dit artikel?
Bo van Alst

Bo werkt als senior editor voor Scribbr. Als echte digital nomad reist ze met haar laptop de wereld rond. Tijdens haar reizen helpt ze studenten en editors met hun scripties en nakijkwerk.

2 reacties

Kasper
30 april 2021 om 13:27

Beste,

Misschien een stomme vraag, maar wat met de zin:

Vandaag zijn er veel golven.

Wat is hier het onderwerp (er of veel golven)?
Wat is hier de functie van het woordje er?

Met vriendelijke groeten
Kasper

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
30 april 2021 om 13:33

Hoi Kasper,

Zeker geen stomme vraag! In dit geval heeft "er" de functie "voorlopig onderwerp". "Veel golven" is het onderwerp (wie of wat zijn er? --> veel golven).

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.