Wat betekent s.v.p? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

S.v.p. is de afkorting voor de Franse woordgroep “s’il vous plaît”, wat “alstublieft” betekent. Het is een beleefde toevoeging als je iemand iets vraagt (een verzoek doet). Een synoniem voor s.v.p. is a.u.b. (alstublieft).

Voorbeelden: s.v.p. in een zin
  • Kun je s.v.p. zo snel mogelijk feedback geven op mijn scriptie?
  • Kun je dit s.v.p. eerst met de manager overleggen?

S.v.p. wordt geschreven met kleine letters, gescheiden door punten. Dit geldt ook voor afkortingen die worden uitgesproken alsof de volledige woorden er staan, zoals met andere woorden (m.a.w.), op basis van (o.b.v.), of iets dergelijks (o.i.d.), en dat wil zeggen (d.w.z.).

Alleen als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “btw”) worden de scheidingspunten weggelaten. Je schrijft s.v.p. altijd met kleine letters, tenzij de afkorting aan het begin van de zin staat. In dat geval begin je deze met een hoofdletter “S”.

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

S.v.p. in je scriptie

Hoewel s.v.p. in de woordenlijst van de Taalunie staat, is het ongebruikelijk om zulke afkortingen in je scriptie te laten staan. Het is dus beter om de afkorting altijd uit te schrijven.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 09 februari). Wat betekent s.v.p? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 5 juni 2023, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/svp-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.

1 reactie

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
9 februari 2023 om 19:42

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Is er nog iets onduidelijk? Ik doe mijn best om vragen en opmerkingen te beantwoorden. :)

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.