Wat betekent z.s.m.? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

Z.s.m. is de afkorting van “zo spoedig mogelijk“. Sommige mensen gebruiken deze afkorting ook voor “zo snel mogelijk”.

Voorbeeld: z.s.m. afkorting
  • Je krijgt z.s.m. een betere inschatting van het bezorgvenster.
  • De levering vindt z.s.m. plaats.
  • Wij beantwoorden je e-mail z.s.m.

Z.s.m. wordt geschreven met kleine letters, gescheiden door punten. Dit geldt ook voor andere afkortingen waarbij de woorden volledig worden uitgesproken. Voorbeelden hiervan zijn “in verband met” (i.v.m.), “op basis van” (o.b.v.), “als gevolg van” (a.g.v.), “ten behoeve van” (t.b.v.) “of iets dergelijks” (o.i.d.), en “dat wil zeggen” (d.w.z.).

Alleen als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “tv”) worden de punten weggelaten.

Probeer de gratis Scribbr Grammatica Check

Z.s.m. in je scriptie

Z.s.m. is opgenomen in de woordenlijst van de Taalunie, maar het is alsnog niet gebruikelijk om dergelijke afkortingen in je scriptie te laten staan. Je kunt de afkorting beter uitschrijven.

ZSM-methode (strafzaken)

ZSM (met hoofdletters, zonder punten) kan ook staan voor “zorgvuldig, snel, maatwerk”. De ZSM-methode wordt ingezet bij veelvoorkomende criminaliteit, zoals diefstal, vernielingen en stalking.

Op een ZSM-locatie beslist een officier van justitie sneller dan gebruikelijk hoe een strafzaak vervolgd wordt. Dit gebeurt in overleg met de politie en Slachtofferhulp Nederland. Bij deze snelle methode wordt snel en zorgvuldig opgetreden, zodat het slachtoffer en de dader weten waar ze aan toe zijn en de maatschappij ziet dat er snel gehandeld wordt.

Let op
Een afkorting als deze mag je in je scriptie laten staan als je de term veelvuldig gebruikt, maar je moet deze dan wel op de juiste manier introduceren. Als je de APA-stijl richtlijnen volgt noem je eerst de volledige term met de afkorting tussen haakjes. Daarna gebruik je alleen nog de afkorting.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 10 april). Wat betekent z.s.m.? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 18 juni 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/zsm-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.