M.a.w. of *maw? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

M.a.w. is de afkorting voor “met andere woorden”. Je gebruikt de afkorting om iets wat eerder gezegd is te specificeren of verhelderen. Een synoniem voor “met andere woorden” is “oftewel”, “anders gezegd” of “dat wil zeggen (d.w.z.)”.

Voorbeelden: m.a.w. in een zin
  • Ilham gaf aan er positief tegenover te staan, m.a.w. ze steunt het voorstel.
  • Bronvermeldingen zijn tijdrovend, m.a.w. je moet er genoeg tijd voor uittrekken.

M.a.w. wordt geschreven met kleine letters, gescheiden door punten. Dit is de standaard voor afkortingen die worden uitgesproken alsof de volledige woorden er staan, zoals “als gevolg van” (a.g.v.), “op basis van” (o.b.v.) en “of iets dergelijks” (o.i.d.).

Als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “btw”) worden de punten weggelaten.

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

M.a.w. in je scriptie

Hoewel m.a.w. is opgenomen in de woordenlijst van de Taalunie, is het niet gebruikelijk om dergelijke afkortingen in je scriptie te laten staan. Het is dus beter om m.a.w. altijd uit te schrijven.

Corrigeer direct alle taalfouten in je tekst

Zorg ervoor dat je tekst foutloos is. Upload je document om al je fouten te corrigeren.

Upload je document hier voor de AI-Nakijkservice

I.c.m. in je scriptie

I.c.m. is opgenomen in de woordenlijst van de Taalunie, maar het is alsnog niet gebruikelijk om dergelijke afkortingen in je scriptie te laten staan. Het is beter om i.c.m. altijd uit te schrijven.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 21 februari). M.a.w. of *maw? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 17 juli 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/maw-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.