N.t.b. of *ntb? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

N.t.b. is een afkorting die “nader te bepalen” betekent. Je gebruikt de afkorting om aan te geven dat iets op een later tijdstip zal worden gespecificeerd.

Voorbeelden: n.t.b. in een zin
  • Tijdstip van de workshop: n.t.b.
  • Ingangsdatum huurcontract: n.t.b.
  • Locatie van de bruiloft: n.t.b.

N.t.b. wordt geschreven met kleine letters die worden gescheiden door punten, omdat deze afkorting wordt uitgesproken alsof de volledige woorden er staan. Dit geldt ook voor afkortingen als “a.g.v.” (als gevolg van), “t.b.v.” (ten behoeve van), “o.i.d.” (of iets dergelijks), en “t.z.t.” (te zijner tijd).

De punten worden alleen weggelaten als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “btw”).

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

N.t.b. in je scriptie

Hoewel n.t.b. is opgenomen in de woordenlijst van de Taalunie, is het niet gebruikelijk om dergelijke afkortingen in je scriptie te laten staan. Het is dus beter om n.t.b. altijd uit te schrijven.

Andere betekenissen van n.t.b. (MSN)

In sommige gevallen kan “n.t.b.” ook staan voor “niet te breken”, waarbij bedoeld wordt dat mensen zo goed bevriend zijn dat de vriendschap niet kan worden verbroken. Deze betekenis is ontstaan op MSN, maar wordt nu vrijwel niet meer gebruikt. In dat geval worden de punten in de afkorting meestal weggelaten.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 21 februari). N.t.b. of *ntb? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 21 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/ntb-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.