Aub of a.u.b.? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

A.u.b. is de afkorting voor “alstublieft”. Het is een beleefde toevoeging als je iemand een verzoek doet of iets vraagt. Een synoniem voor a.u.b. is het Franse s.v.p. (s’il vous plaît).

Voorbeelden: a.u.b. in een zin
  • Kunt u mijn scriptie a.u.b. zo snel mogelijk nakijken?
  • Wilt u uw producten a.u.b. op de kassaband leggen?

A.u.b. wordt geschreven met kleine letters, gescheiden door punten. Dit geldt ook voor afkortingen die worden uitgesproken alsof de volledige woorden er staan, zoals in verband met (i.v.m.), nader te bepalen (n.t.b.), in combinatie met (i.c.m.), en ten behoeve van (t.b.v.).

De scheidingspunten worden alleen weggelaten als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “btw”). Je schrijft a.u.b. altijd met kleine letters, tenzij de afkorting aan het begin van de zin staat. In dat geval begin je deze met een hoofdletter “A”.

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

A.u.b. in je scriptie

Hoewel a.u.b. in de woordenlijst van de Taalunie staat, is het ongebruikelijk om zulke afkortingen in je scriptie te laten staan. Het is dus beter om de afkorting altijd uit te schrijven.

A.j.b. afkorting

De afkorting a.j.b. staat voor “alsjeblieft”. Dit is een minder formele variant op de afkorting a.u.b. De keuze voor a.j.b. of a.u.b. is afhankelijk van de toon van je tekst. Als de tekst zakelijk en formeel is, ligt a.u.b. meer voor de hand, terwijl a.j.b. gebruikelijker is bij een jonger lezerspubliek of een informele tekst.

Wel is het belangrijk om consequent dezelfde vorm te gebruiken.

  • Als je de lezer aanspreekt met “u” op andere plekken in de tekst, gebruik je a.u.b.
  • Als je de lezer aanspreekt met “je” op andere plekken in de tekst, gebruik je a.j.b.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 09 februari). Aub of a.u.b.? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 21 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/aub-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.