T.b.v. of *tbv? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

T.b.v. is een afkorting die “ten behoeve van”, “ten bedrage van”, “ter beschikking van”, of “ten bate van” kan betekenen. In de meeste gevallen wordt “ten behoeve van” bedoeld.

De betekenis en eventuele synoniemen zijn dus afhankelijk van de bedoelde woordcombinatie.

Betekenis Synoniem Voorbeeld
Ten behoeve van Voor, met het oog op Deze scriptie is geschreven ten behoeve van het afstudeerproces.
Ten bedrage van Met de (gelds)waarde Ik geef je een cheque ten bedrage van €10.000,-.
Ter beschikking van (of aan) Voor gebruik door, verstrekken Ik stel mijn lichaam na mijn dood ter beschikking van de wetenschap.
Ten bate van Ten gunste van De sponsorloop ten bate van de zieke kinderen bracht veel geld op

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

T.b.v. of tbv

T.b.v. wordt geschreven met kleine letters, gescheiden door punten. Dit is de standaard voor afkortingen die worden uitgesproken alsof de volledige woorden er staan, zoals “met andere woorden” (m.a.w.), “op basis van” (o.b.v.), “als gevolg van” (a.g.v.), “of iets dergelijks” (o.i.d.), en “dat wil zeggen” (d.w.z.).

Alleen als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “tv”) worden de scheidingspunten weggelaten.

T.b.v. in je scriptie

Het is ongebruikelijk om afkortingen als “t.b.v.” in je scriptie te laten staan. Het is dus beter om deze altijd uit te schrijven. Er zijn nog drie argumenten om deze uit te schrijven:

  • De afkorting is niet opgenomen in de woordenlijst van de Taalunie.
  • De afkorting kan meerdere betekenissen hebben, en het is in een formele tekst beter om zo ondubbelzinnig mogelijk te zijn.
  • Bijna alle betekenissen van t.b.v. worden als archaïsch of onnodig formeel gezien. Daarom is het beter om, afhankelijk van de betekenis, voor een minder formeel alternatief te gaan, zoals “voor” of “met het oog op”.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 21 februari). T.b.v. of *tbv? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 21 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/tbv-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.