D.w.z. of *dwz? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

D.w.z. is de afkorting voor “dat wil zeggen”. Je gebruikt de afkorting om iets wat eerder gezegd is te verduidelijken of specificeren. Een synoniem voor “dat wil zeggen” is “beter gezegd” of “met andere woorden (m.a.w.)”.

Voorbeelden: d.w.z. in een zin
  • Noteer je personalia: d.w.z. je naam, geboortedatum, geboorteplaats en adres.
  • Ik sta achter je verzoek, d.w.z. achter de meeste punten.

D.w.z. wordt geschreven met kleine letters die worden gescheiden door punten, omdat deze afkorting altijd wordt uitgesproken alsof de volledige woorden er staan. Dit geldt ook voor afkortingen als “a.g.v.” (als gevolg van), “t.b.v.” (ten behoeve van), en “n.t.b.” (nader te bepalen). De scheidingspunten worden alleen weggelaten als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “btw”).

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

D.w.z. in je scriptie

Hoewel d.w.z. is opgenomen in de woordenlijst van de Taalunie, is het niet gebruikelijk om dergelijke afkortingen in je scriptie te laten staan. Het is dus beter om d.w.z. altijd uit te schrijven.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 21 februari). D.w.z. of *dwz? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 18 juni 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/dwz-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.