I.c.m. of *icm? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

I.c.m. is een afkorting die “in combinatie met” betekent. Synoniemen voor “i.c.m.” zijn “samen met” en “gecombineerd”.

Voorbeelden: i.c.m. in een zin
  • Mijn ontslag i.c.m. de verhuizing viel me erg zwaar.
  • Deze aanbieding is niet geldig i.c.m. andere kortingen.
  • Je mag bleek niet i.c.m. ammoniak gebruiken.

I.c.m. wordt geschreven met kleine letters en scheidingspunten. Dit geldt voor alle afkortingen die worden uitgesproken alsof de volledige woorden er staan. Voorbeelden hiervan zijn “i.o.m.” (in overleg met), “t.b.v.” (ten behoeve van), “n.t.b.” (nader te bepalen), i.v.m. (in verband met), en “t.z.t.” (te zijner tijd).

De punten mogen alleen worden weggelaten als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “btw”).

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

I.c.m. in je scriptie

I.c.m. is opgenomen in de woordenlijst van de Taalunie, maar het is alsnog niet gebruikelijk om dergelijke afkortingen in je scriptie te laten staan. Het is beter om i.c.m. altijd uit te schrijven.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 01 maart). I.c.m. of *icm? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 21 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/icm-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.