O.b.v. of *obv? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

O.b.v. is de afkorting voor “op basis van” of “onder begeleiding van”.

  • Op basis van: Je gebruikt de afkorting om aan te geven waar je een uitspraak op baseert. Een synoniem is “gebaseerd op”.
  • Onder begeleiding van: je gebruikt de afkorting om aan te geven wie een andere persoon begeleidt. Een synoniem is “onder toeziend oog van” of “onder supervisie van”.
Voorbeelden: O.b.v. – op basis van Voorbeelden: o.b.v. – onder begeleiding van
O.b.v. deze klacht moet ik je ontslaan. Rudi schreef zijn scriptie o.b.v. twee begeleiders.
Hij koos voor een kwantitatief onderzoek o.b.v. de bestaande literatuur. O.b.v. een politieagente liep ze de rechtbank in.
Zou je o.b.v. dit brutosalaris mijn nettosalaris kunnen berekenen? Meghan ging o.b.v. haar oudere zus op vakantie.

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

O.b.v. of obv?

O.b.v. wordt geschreven met kleine letters, gescheiden door punten. Dit is de standaard voor afkortingen die worden uitgesproken alsof de volledige woorden er staan, zoals m.a.w. (met andere woorden), a.g.v. (als gevolg van), o.i.d. (of iets dergelijks), t.b.v. (ten behoeve van), en d.w.z. (dat wil zeggen).

Alleen als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “btw”) mag je de scheidingspunten weglaten.

O.b.v. in je scriptie

Hoewel o.b.v. (met de betekenis “op basis van”) in de woordenlijst van de Taalunie staat, is het ongebruikelijk om zulke afkortingen in je scriptie te laten staan. Het is dus beter om de afkorting o.b.v. altijd uit te schrijven, ongeacht de betekenis.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 21 februari). O.b.v. of *obv? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 14 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/obv-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.