NB afkorting | Betekenis, Gebruik & Voorbeelden

NB is de afkorting voor “nota bene“, wat “let op” of “vestig hier aandacht op” betekent. De afkorting wordt meestal gebruikt om een laatste alinea in te leiden waarin je iets belangrijks zegt. Als nota bene in de lopende tekst voorkomt, wordt de term bijna altijd uitgeschreven.

Voorbeeld: NB afkorting
Op vrijdag 15 juli a.s. organiseert basisschool De Regenboog een theatervoorstelling ter ere van het 10-jarig jubileum. Bij dezen willen alle medewerkers u uitnodigen voor de voorstelling en een afsluitende borrel.

NB Geef voor 1 juli door of en met hoeveel personen u de voorstelling en borrel bezoekt.

NB wordt officieel geschreven met hoofdletters en zonder punten. Ook wordt de mededeling na NB niet voorafgegaan door een dubbele punt.

Probeer de gratis Scribbr Grammatica Check

N.B. afkorting

De spelling N.B., met punten, is officieel niet juist, maar kan wel worden verdedigd. Normaal gesproken worden afkortingen waarbij de woorden volledig worden uitgesproken namelijk geschreven met scheidingspunten.

Voorbeelden hiervan zijn “in verband met” (i.v.m.), “op basis van” (o.b.v.), “als gevolg van” (a.g.v.), “ten behoeve van” (t.b.v.) “of iets dergelijks” (o.i.d.), en “dat wil zeggen” (d.w.z.).

Corrigeer direct alle taalfouten in je tekst

Zorg ervoor dat je tekst foutloos is. Upload je document om al je fouten te corrigeren.

Upload je document hier voor de AI-Nakijkservice

NB in je scriptie

NB is opgenomen als afkorting in de woordenlijst van de Taalunie, maar het is alsnog niet gebruikelijk om dergelijke afkortingen in je scriptie te laten staan. Je kunt de afkorting beter uitschrijven of helemaal niet gebruiken, tenzij je onderwijsinstelling hier andere richtlijnen voor heeft.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 10 april). NB afkorting | Betekenis, Gebruik & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 17 juli 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/nb-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.