T.z.t. of *tzt | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

T.z.t. is de afkorting van “te zijner tijd“, wat “op een geschikt moment”, “over enige tijd” of “tegen die tijd” betekent.

Voorbeeld: t.z.t.
  • Je krijgt t.z.t. een betere inschatting van het bezorgvenster.
  • De nieuwe naam van de sportschool wordt t.z.t. feestelijk onthuld.
  • We kunnen daar t.z.t. nog op terugkomen.

T.z.t. wordt geschreven met kleine letters, gescheiden door punten. Dit geldt ook voor andere afkortingen waarbij de woorden volledig worden uitgesproken. Voorbeelden hiervan zijn “in verband met” (i.v.m.), “op basis van” (o.b.v.), “als gevolg van” (a.g.v.), “ten behoeve van” (t.b.v.) “of iets dergelijks” (o.i.d.), en “dat wil zeggen” (d.w.z.).

Alleen als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “tv”) worden de punten weggelaten.

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

T.z.t. in je scriptie

T.z.t. is opgenomen in de woordenlijst van de Taalunie, maar het is alsnog niet gebruikelijk om dergelijke afkortingen in je scriptie te laten staan. Het is beter om t.z.t. altijd uit te schrijven.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 21 februari). T.z.t. of *tzt | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 18 juni 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/tzt-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.