I.o.m. of *iom? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

I.o.m. is een afkorting die “in overleg met” betekent. In sommige gevallen wordt de afkorting gebruikt voor “in overeenstemming met”.

Voorbeelden: i.o.m. in een zin
  • Lara heeft i.o.m. haar ouders besloten de opleiding tijdelijk te stoppen.
  • Het scriptieonderwerp is i.o.m. de opdrachtgever bepaald.
  • I.o.m. de directeur werd de nieuwe begroting definitief gemaakt.

I.o.m. wordt geschreven met kleine letters en scheidingspunten. Dit geldt voor alle afkortingen die volledig worden uitgesproken (in plaats van letter voor letter). Andere voorbeelden hiervan zijn “a.g.v.” (als gevolg van), “t.b.v.” (ten behoeve van), “n.t.b.” (nader te bepalen), i.v.m. (in verband met), en “i.c.m.” (in combinatie met).

De punten mogen alleen worden weggelaten als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “btw”).

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

I.o.m. in je scriptie

I.o.m. is opgenomen in de woordenlijst van de Taalunie, maar alleen in de betekenis van “in overleg met”. Het is niet gebruikelijk om dergelijke afkortingen in je scriptie te laten staan, dus i.o.m. moet altijd worden uitgeschreven.

I.o.m. in het Engels

De Engelse vertaling van i.o.m. hangt af van de betekenis:

  • I.o.m. in de betekenis van “in overleg met” wordt vertaald met “in consultation with“.
  • I.o.m. in de betekenis van “in overeenstemming met” wordt vertaald als “in agreement with“.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 21 februari). I.o.m. of *iom? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 11 juni 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/iom-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.