Onder meer of *ondermeer? | Betekenis & Voorbeelden

Onder meer betekent “onder andere(n)” of “behalve deze dingen, ook”. Je schrijft de combinatie altijd met een spatie. Ondermeer is een verkeerd gespelde variant op onder meer.

Voorbeelden: Onder meer in een zin
De participanten werden onder meer gevraagd hun leeftijd en opleidingsniveau te noteren.

De focusgroep werd onder meer bijgewoond door de onderzoeker en een moderator.

Ik ben onder meer op zoek naar zes vrijwilligers voor aanstaande zaterdag.

Ook voor gerelateerde vaste combinaties, zoals “zonder meer“, geldt dat je deze met een spatie schrijft.

Probeer de gratis Scribbr Grammatica Check

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Veelgestelde vragen over "onder meer"

Wat is een synoniem voor onder meer?

Een synoniem voor onder meer is onder andere of onder anderen. Je gebruikt “onder andere” als je naar zaken of dieren verwijst en “onder anderen” als je naar personen verwijst.

Voorbeeld
  • Ik heb onder meer Veronique en Laetitia om hun mening gevraagd.
  • Ik heb onder anderen Veronique en Laetitia om hun mening gevraagd.
  • Saskia heeft onder meer een hond en kat.
  • Saskia heeft onder andere een hond en kat.
Wat betekent ondermeer?

Ondermeer is een verkeerd gespelde variant op onder meer, wat “onder andere(n)” betekent.

De verwarring wordt mogelijk veroorzaakt door het verdwijnen van de spatie in andere vaste combinaties die veelvuldig gebruikt worden, zoals daarentegen of evenals.

In die samengesmolten combinaties wordt het ene woord nadrukkelijker uitgesproken dan het andere woord. Er is sprake van een eenheidsaccent. Bij “onder meer” (en zonder meer) geldt dat beide woorden nadruk krijgen. Ze worden dus los geschreven.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 10 april). Onder meer of *ondermeer? | Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 20 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/veelgemaakte-fouten/onder-meer/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.