O.i.d. of *oid? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

O.i.d. is de afkorting voor “of iets dergelijks”. Synoniemen voor “o.i.d.” zijn “of zoiets (ofzo)” en “of iets in die richting”.

Voorbeeld: o.i.d.
  • Ik wil iets anders doen met mijn haar: een ander model, een andere kleur, o.i.d.
  • Je kunt het beste een statistische toets gebruiken: een ANOVA, t-toets, o.i.d.

O.i.d. schrijf je met kleine letters die worden gescheiden door punten. Dit geldt ook voor andere afkortingen die worden uitgesproken alsof de volledige woorden er staan, zoals m.a.w. (met andere woorden), a.g.v. (als gevolg van), o.b.v. (op basis van, onder begeleiding van), t.b.v. (ten behoeve van) en d.w.z. (dat wil zeggen).

Alleen als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “btw”) laat je de punten weg.

O.i.d. in je scriptie

Hoewel o.i.d. in de woordenlijst van de Taalunie staat, is het ongebruikelijk om zulke afkortingen in je scriptie te laten staan. Het is dus beter om de afkorting o.i.d. altijd uit te schrijven in formele of academische teksten.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 21 februari). O.i.d. of *oid? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 14 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/oid-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.