Afkorting meneer (mr. of m.) | Verschil & Voorbeelden

De afkorting voor meneer is mr. of m. In een formele tekst wordt aangeraden om “meneer” voluit te schrijven, maar in informele teksten of zorgrapporten en -verslagen is het gebruikelijk om mr., m. of dhr. (voor “de heer”) te gebruiken.

In gesproken taal zeg je altijd voluit “meneer”, ook als het in de tekst wordt afgekort tot mr. of m.

Voorbeeld: Afkorting meneer
 • Zorg er a.u.b. voor dat m. Perkic zijn lievelingseten krijgt.
 • Wilt u mr. Daalders machtigen voor de sleuteloverdracht van uw woning?

M. of mr.

M. en mr. zijn allebei correcte afkortingen voor “meneer”, maar het is beter om “m.” te gebruiken, omdat “mr.” ook kan staan voor “meester” (zoals meester in de rechten).

Het is belangrijk dat je altijd dezelfde afkorting kiest.

M. of mr. in je scriptie

Je scriptie is een formele tekst en daarom wordt het afgeraden om afkortingen zoals “m.” of “mr.” te laten staan. In plaats daarvan is het beter om de afkorting volledig uit te schrijven.

Let op
Veel zorggerelateerde studies, zoals geneeskunde en verpleegkunde, staan het gebruik van “mr.”, “m.” en “dhr.” wel toe of moedigen het zelfs aan. Volg in dat geval altijd de richtlijnen van je onderwijsinstelling.

M., mr. of dhr. als aanhef in een brief of e-mail

Voor de aanhef van een brief of e-mail gebruik je meestal de afkorting “dhr.” (voor “de heer”) of de uitgeschreven vorm.

Het is verstandig om deze aanhef alleen te gebruiken als je zeker weet dat iemand zich als man identificeert. Als je het niet weet, kun je een genderneutraal alternatief kiezen:

 • Beste lezer: als het onbekend is aan wie je de brief of e-mail moet richten.
 • Beste voornaam: als de lezer jong is, je de lezer kent en/of als de toon informeel is.
  • Beste Rachid
 • Beste voornaam achternaam: als de lezer op leeftijd is, je de lezer niet kent en/of de toon formeel is.
  • Beste Menno Steeg
 • Beste initiaal. achternaam: als de lezer op leeftijd is, je de lezer niet kent en/of de toon formeel is.
  • Beste M. Steeg
Tip
Dit geldt ook voor de afkorting van mevrouw (mevr. of mw.).

Mijnheer

Mijnheer is een synoniem voor “meneer”, maar deze vorm wordt steeds minder vaak gebruikt. De aanhef komt dan ook formeel en ouderwets over. Als je mijnheer wilt afkorten in een tekst, gebruik je net als voor “meneer” de afkorting m. of mr.

Het meervoud van mijnheer is mijnheren of mijne heren.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Veelgestelde vragen over de afkorting van meneer

Wat is de afkorting voor de heer en mevrouw?

De afkorting voor de heer en mevrouw is “dhr. en mevr.” of “dhr. en mw.”, maar het wordt aangeraden om deze afkortingen voluit te schrijven. Dit geldt ook voor de afkorting van de heer en de afkorting van mevrouw als ze individueel voorkomen.

Wat is de afkorting van meneer in het Engels?

De afkorting van meneer in het Engels is “Mr.” (met een hoofdletter). Deze afkorting staat voor het Engelse “Mister”. De Nederlandse afkorting is ook “mr.”, maar dan met een kleine letter.

De afkorting voor mevrouw is “Ms.”, “Miss”, of “Mrs.”, afhankelijk van de leeftijd en relatiestatus van de vrouw.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 09 februari). Afkorting meneer (mr. of m.) | Verschil & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 15 april 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/afkorting-meneer/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.