A.g.v. of agv? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

A.g.v. is de afkorting voor “als gevolg van”. Je gebruikt de afkorting om een oorzaak-gevolgrelatie duidelijk te maken. Een synoniem voor “als gevolg van” is “door”, “door toedoen van” of “ten gevolge van (t.g.v.)”.

Voorbeelden: a.g.v. in een zin
  • Ik wil ingaan op de leerachterstand van basisschoolscholieren a.g.v. de coronapandemie.
  • Taalverwerkingsproblemen a.g.v. een beroerte komen vaak voor.

A.g.v. wordt geschreven met kleine letters, gescheiden door punten. Dit is de standaard voor afkortingen die worden uitgesproken alsof de volledige woorden er staan, zoals met andere woorden (m.a.w.), op basis van (o.b.v.), of iets dergelijks (o.i.d.), en dat wil zeggen (d.w.z.).

Alleen als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “btw”) worden de scheidingspunten weggelaten.

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

A.g.v. in je scriptie

Hoewel a.g.v. in de woordenlijst van de Taalunie staat, is het ongebruikelijk om zulke afkortingen in je scriptie te laten staan. Het is dus beter om de afkorting a.g.v. altijd uit te schrijven.

Agv afkorting (zonder punten)

Soms wordt agv ook zonder punten geschreven als de afkorting de betekenis “aardappelen, groenten en vlees” heeft. Hiermee wordt een traditioneel Nederlandse maaltijd aangeduid, die vaak uit deze drie elementen bestaat.

Aangezien je de letters in dat geval letter voor letter uitspreekt (een agv’tje, aa-gee-veetje), mag je de punten weglaten.

Voorbeelden: agv in een zin
  • Mark eet liever Italiaans, maar zijn vriendin houdt alleen van een agv’tje.
  • Een agv-maaltijd is over het algemeen gezond.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 21 februari). A.g.v. of agv? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 26 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/agv-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.