A.s. afkorting | Betekenis & Voorbeelden

A.s. is de afkorting voor “aanstaande”, wat “aankomende” of “eerstvolgende” betekent. Hoewel “aanstaande” één woord is, wordt een punt gezet tussen de “a” en de “s”. “As” en “as.” zijn verkeerd gespelde varianten.

Voorbeeld: a.s. afkorting
  • Kun je maandag a.s. je scriptie verdedigen?
  • De levering van je nieuwe fiets vindt a.s. donderdag plaats.
  • Zullen we a.s. zaterdag naar Amsterdam gaan?

A.s. wordt geschreven met kleine letters, gescheiden door punten. Dit geldt ook voor andere afkortingen waarbij de woorden volledig worden uitgesproken als je ze voorleest. Voorbeelden hiervan zijn “in verband met” (i.v.m.), “op basis van” (o.b.v.), “als gevolg van” (a.g.v.), “ten behoeve van” (t.b.v.) “of iets dergelijks” (o.i.d.), en “dat wil zeggen” (d.w.z.).

Alleen als je een afkorting letter voor letter uitspreekt (zoals “tv”) worden de punten weggelaten.

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

A.s. in je scriptie

A.s. is opgenomen als bijvoeglijk naamwoord (en afkorting) in de woordenlijst van de Taalunie, maar het is alsnog niet gebruikelijk om dergelijke afkortingen in je scriptie te laten staan. Je kunt de afkorting beter uitschrijven.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 10 februari). A.s. afkorting | Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 5 juni 2023, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/as-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.

1 reactie

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
10 februari 2023 om 19:15

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Is er nog iets onduidelijk of ontbreekt er iets aan het artikel? Laat een opmerking achter, dan zal ik proberen deze te beantwoorden.

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.