E.e.a. of *eea? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden

E.e.a. is de afkorting voor “een en ander“. “E.e.a.” verwijst vaak naar meerdere dingen die niet verder worden gespecificeerd, zoals in de zin “ik wil het e.e.a. uitleggen”. Hierbij geeft iemand aan verschillende dingen te willen uitleggen, maar er wordt niet aangegeven welke dingen.

Soms wordt “e.e.a.” voorafgegaan door “het” (het een en ander), maar dit is niet altijd het geval.

Voorbeeld: e.e.a. afkorting
  • Ik moet nog het e.e.a. voorbereiden voor mijn presentatie over de piramide van Maslow.
  • De monteur heeft e.e.a. weten te verhelpen, maar niet alle problemen zijn opgelost.

E.e.a. schrijf je met kleine letters die worden gescheiden door punten. Dit geldt ook voor andere afkortingen die worden uitgesproken alsof de volledige woorden er staan, zoals m.a.w. (met andere woorden) en d.w.z. (dat wil zeggen).

Probeer de gratis Scribbr Spellingscontrole

EEA afkorting

EEA (met hoofdletters en zonder punten) kan ook staan voor European Economic Area. In je scriptie of essay is het echter beter om de Nederlandse afkorting EER (Europese Economische Ruimte) te gebruiken.

De EEA of EER is opgericht in 1992 en bestaat uit alle 27 EU-lidstaten en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. In dit gebied is er vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen.

E.e.a. of EEA in je scriptie

Hoewel e.e.a. in de woordenlijst van de Taalunie staat, is het ongebruikelijk om zulke afkortingen in je scriptie te laten staan. Bovendien is de term “een en ander” erg vaag, dus kun je deze beter helemaal vermijden in een formele of academische tekst.

De afkorting EEA kun je wel gebruiken in je scriptie, zeker als de term vaak voorkomt. Hierbij is het wel van belang dat je deze op de juiste manier introduceert. In de meeste gevallen noem je eerst de volledige term met de afkorting tussen haakjes. Vervolgens gebruik je alleen nog de afkorting. Dit is ook hoe je afkortingen introduceert volgens de APA-stijl.

Andere interessante taalartikelen

Op zoek naar meer artikelen over definities, afkortingen, veelgemaakte fouten, drogredenen en stijlfiguren? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen met uitleg, voorbeelden en oefeningen!

 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2023, 13 maart). E.e.a. of *eea? | Afkorting, Betekenis & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 14 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/afkortingen/eea-afkorting/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.